Condimente, ierburi aromate - cum si cit

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Condimente, ierburi aromate - cum si cit

Mesajde unqzz » 16/04/2011 09:55

....am cautat aici in forum insa nu am gasit....un topic care sa explice, din fir a par, fiecare din condimentele pe care noi le folosim sau nu in bucatarie, plante aromate, combinatii, cind cum si unde le folosim. Mai jos ....esantioane din condimentle pe care eu le folosesc....
Fişiere ataşate
condimente.jpg
condimente.jpg (70.28 KiB) Vizualizat de 2403 ori
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 17/04/2011 12:03

Foarte bine-venit acest subiect :!: =D> =D> =D>
Poate ne destainui cate ceva despre fiecare mostra,cat ,cand, cu ce le combini. :flower:

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 17/04/2011 12:46

...ca sa iti faci o idee ce cum si in ce fel le combin trebuie sa iti spun ca ma bazez pe o regula simpla...: condimentele inchise la culoare le folosesc pentru sosuri, carnuri si altele de culoare deschisa si invers.imi place sa fac incercari, din ele multe sint nereusite insa o parte imi incinta papilele...sint adeptul mincarurilor condimentate spre foarte condimentate, imi place ca ele sa aibe alt arome decit cele pe care noi le stim...de multe ori se intimpla sa altereze un gust obisnuit, extrem de cunoscut ....marii inventatori isi datoreaza multe din inventiile lor, intimplarii...nu sint un inovator in arta culinara ci mai mult un tip care incearca cu mijloace simple si la indemina tuturor sa faca ...altceva, in alt fel, sint unul din cei carora mincarurile trebuie sa aibe mereu alta aroma, alt gust, alta infatisare desi e aceeasi mincare. as putea sa scriu mult si bine despre mine , despre cum le combin, insa va las si pe voi...multumesc pentru apreciere, sper sa dezvoltam subiectul pentru ca e pacat sa tinem informatia doar pentru noi insine...ea e facuta sa circule...ca si banii, oricit ai vrea sa stea la tine, in final tot ajung in alta parte...o noapte lina tuturor!

Rezervele de condimente uscate, cum ar fi rosmarinul, chimenul, maghiranul, piperul, ar trebui reinnoite cel putin o data pe an, cel tarziu dupa aceasta perioada, aromele lor devin amintire. Condimentele uscate se pastreaza cel mai bine la intuneric, in recipienti etansati. In interesul unei arome puternice, este recomandat sa maruntiti/macinati condimentele doar in momentul cand le utilizati. Pentru a atinge noi dimensiuni ale gustului, unele condimente, precum piperul, chimenul, cardamomul, se prajesc inainte de folosire, intr-o tigaie incinsa, fara grasime.



Chili
Alta denumire sub care este cunoscut: piper cayenne
• Se obtine din: diferite tipuri de ardei iuti
• Se gaseste: uscat (intreg sau macinat), sub forma de praf sau ca ulei de ardei iuti
• Gust/aroma: iute
• Poate fi folosit: la mancarurile pe baza de carne si de zarzavaturi

Curry
• Se obtine din: amestecul a mai multe condimente, precum piperul, ardeiul gras, chili, ghimbirul, coriandrul si cuisoarele
• Se gasesc- sub forma de praf
• Gust/aroma: iute-picant
• Poate fi folosit: la bucataria asiatica, in principal la sortimente de mancare din India, la orez, la peste, la mancarurile pe baza de carne de pasare, la mancarurile cu carne

Ghimbir
Se gaseste.proaspat, uscat sub forma macinata sau de bucatele Gust/aroma: iute-dulcisor • Poate fi folosit: la bucataria asiatica, la prajituri si la dulciuri • Observatie: in zilele noastre ghimbirul poate fi procurat din multe locuri. Este preferabil sa cumparam ghimbir in cantitati mai mici, deoarece se vestejeste deosebit de repede.

Usturoi
Se gaseste: proaspat, sub forma de praf sau sub formii de ulei • Gust/aroma: patrunzatoare, iute • Poate fi folosit: la salate, supe, sosuri, felurile de mancare pe baza de carne si de zarzavaturi

Boia
Alta denumire: ardei capia • Se prepara: din ardeiul rosu gras sau iute • Se gaseste: uscat intreg sau macinat • Gust/aroma: iute, de la cea mai blanda aroma pana la cea mai puternica • Poate fi folosita: la sosuri, la prajeli, la felurile de mancare pe baza de cartofi si de orez, la mancarurile de peste si de zarzavaturi, la slanina, la cascavaluri

Piper
Samanta cerului de piper • Se gaseste: sub forma uscata, intreg sau macinat (piper negru sau alb) sau conservat crud (piperul verde) • Gust/aroma: puternic condimentat, arzator de iute (piperul negru), blanda (piper alb) • Poate fi folosit: la mancarurile pe baza de carne si la diversele sortimente de peste, la carnea de pui, la zarzavaturi

Sofran
Se obtine din: stigmatul de culoare portocalie a sofranului de gradina • Gust/aroma: aromat, usor amarui • Poate fi folosit: la mancarurile de peste, la orez, la carnea de miel, la prajituri • Observatie: sofranul este un condiment foarte scump, conferind o culoare speciala nu numai prajiturilor dar si supelor sau sosurilor

Vanilie
Produsul care se afla in capsulele crude ale unui soi de orhidee-liana • Se gaseste: intreaga • Gust/aroma: dulce • Poate fi folosita: la inghetalc, prajituri, dulciuri • Observatie: zaharul sau laptele imprumuta repede aceasta aroma specifica

Chimen
Se gaseste: uscat sub forma de seminte micute, tntregl sau macinate • Gust/aroma: puternic condimentata, muscatoare • Poate fi folosit la: diversele varietati de panificatie sl la pateurile pe baza de aluat, la mancarurile pe baza de peste sau de carne, la varza, la cascavaluri, la branzeturi, la felurile de mancare pe baza de cartofi

Frunza de dafin
Fruniele dafinului se gasesc sub forma uscata, intregi sau bucati, sau sub forma de praf, Gust/aroma: puternic condimentat • Poate fi folosit la supe, sosuri, mancaruri pe baza de peste, la saramura, la castravetii murati.

Nucsoara
Samanta produsului cu coaja lemnoasa ce seamana foarte mult cu caisa
Se gaseste: Întreaga sau macinata • Gust/aroma: condimentat • Poate fi folosita: la produsele de patiserie, la supe, la sosuri si la felurile de mancare pe bazl de came

Cuisoare
Din mugurii uscati ai florii copacelului de cuisoare • Se gasesc: intregi, macinate sau sub forma de praf. • Gust/aroma: iute-condimentat
Pot fi folosite: la prajituri, dulciuri, dulceturi, compoturi, sosuri, la felurile de mancare pe baza de carne fi la mancarurile de peste

Ienupera
Produsul jneapanulul ', • Gust/aroma: dulce-rl|lnoi • Poate fi folosita la; VMM • murala, mancarurile de peste, saramuri, bauturile cu gin • Ohscrvuilf l'iilrni nlrtngc sfinin|i'k'

Scortisoara
Coaja de culoare maronie a scortisorului, SAe gaseste intreaga sau macinata.
Are gustul dulce amar si poate fi folosita la duciuri, pajituri sau sosuri

Busuioc
Gust/aroma: dulce-piperat, condimentat iute Poate fi folosit: la salate (de rosii, de pastai de fasole), la sosuri, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste sau de pasare Observatie-. in timpul fierberii aroma sa devine mai puternica, folosindu-1 uscat insa aroma acestuia isi va pierde din tarie

Foi de piper
Alta denumire sub care este cunoscut: piparus Gust/aroma: usor piperat Pot fi folosite: la salatele (de pastai, de castraveti, de rosii), la mancarurile de fasole, la carnea de miel Observatie: in timpul fierberii aroma sa creste in tarie. Se recomanda ca frunzele sa nu fie faramitate cl sa fie taiate in fasii.

Marar
Gust/aroma: fraged, usor acrisoara Poate fi folosit: la castraveciorii proaspeti sau murati, la salate, la preparatele cu raci, la mancarurile cu carne si de peste, la cartofi Observatie: i se poate folosi de asemenea si inflorescenta. Frunzele sale congelate isi pastreaza aroma, cata vreme uscate isi mai pierd din tarie.

Tarhon
Gust/aroma: usor condimentat, speciala • Poate fi folosit: la sosuri, salate, la preparatele cu raci, la mancarurile de peste si cu carne, ca adaos la ingredientele pentru salate in otet si la sosurile pe baza de smantana. • Observatie: sub forma congelata aroma sa este deosebit de puternica, se adauga in cantitati mici.

Leustean
Gust/aroma: asemanatoare cu ale condimentelor Maggi Poate fi folosit: la supe sau ciorbe, la mancare gatita, a sosuri sau la felurile de mancare pe baza de carne Observatie: datorita aromei intense a frunzelor sale, se foloseste in cantitati mici. Atat in supe sau ciorbe cat si in mancarurile gatite, se fierbe odata cu acestea.

Patrunjel
Gust/aroma: condimentat acrisor • Poate fi folosit: la Supe si ciorbe, la fripturi si la preparate din vanat • Observatie: se folosi intotdeauna patrunjel proaspat cu care se garniseste suprafata mancarii atunci cand aceasta este gata

Rozmarin
Gust aroma: puternic condimentat, acru-amarui • Poate fi folosit: la preparatele din carne, In special la cele din carne de oaie, la mancarurile italienesti, la cele din carne de pasare, la mancarurile de zarzavaturi. cartofi si peste, cat si la compozitia sosurilor.

Salvie
Alta denumire sub care este cunoscuta: jale
• Gust/aroma: foarte condimentata, usor amaruie
• Poate fi folosita: la mancarurile de peste si din carne, la mancarurile pe baza de aluat, la supe si ciorbe, la sosuri
• Observatie: frunzele de salvie se fierb odata cu mancarea, recomandabil fiind sa nu se puna multe, datorita aromei puternice a acestora.

Arpagic
Gust/aroma: viguroasa ca si ceapa proaspata • Poate fi folosit: la salate, la mancarurile preparate cu oua si branza, la alte mancaruri pe baza de cartofi si carne, la sosuri, supe si ciorbe. • Observatie: arpagicul se foloseste doar proaspat deoarece in timpul fierberii acesta isi pierde atat aroma cat si vitaminele cele mai importante.

Lamaita
Alta denumire sub care este cunoscuta: lamaioara Gust/aroma: puternic condimentata Poate fi folosita: la vanat, peste si alte mancaruri din carne, la mancaruri de cartofi si alte mancaruri gatite, la branza de oaie si de capra si la prepararea otetului din condimente Observatie: este de preferat ca acest condiment sa fie fiert odata cu mancarea, dar numai in proportii mici.

Melisa
Alta denumire sub care este cunoscuta: roinita • Gust/aroma: de lamaie • Poate fi folosita: la salate, la rosii, la mancarurile de peste si din carne, la dulciuri. • Observatie: melisa nu se fierbe impreuna cu mancarea. Este de cele mai multe ori preferata pentru aroma sa mult asemanatoare celei de lamaie dar si datorita aspectului sau decorativ.

Maiorana
Gust/aroma: intens condimentat • Poate fi folosita: la diversele tipuri de carnati, salate, la pateuri, la mancarurile de peste sau la cele cu carne de porc, oaie, vita sau pasare, la mancarurile gatite, precum si la cele de cartofi. • Observatie: maiorana se fierbe odata cu fierberea mancarii respective. Pana si uscat condimentul isi va pastra gustul intens

Menta
Gust/aroma: proaspat, frageda Poate fi folosita: la salate, la dulciuri, la sosuri si in compozitia mancarurilor pe baza de carne Observatie: Frunzele de menta au un aspect deosebit, impresionand si ca ornament, la suprafata inghetatei, a deserturilor sau a paharelor cu bauturi; la fel de bine pot fi si consumate.

Oregano
Alta denumire sub care este cunoscut: maiorana salbatica, iarba neagra • Gust/aroma: iute-piperat • Poate fi folosit: la bucataria italieneasca (pizza, mine-strone), in componenta sosurilor, a salatelor, a supelor, a mancarurilor cu carne. • Observatie: se fierbe odata cu mancarea, felurile mai grele pot fi mult mai usor digerate daca sunt condimentate cu oregano.
Happy cooking!

(gateala placuta!)

Avatar utilizator
aquarius
Bucatar in devenire
Mesaje: 380
Membru din: 20/04/2009 08:17

Mesajde aquarius » 17/04/2011 08:15

O mini enciclopedie a condimentelor.Eu astept si continuarea! =D> :flower:


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator