Dulceata de paducel (gherghine)

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
anisoara67
Bucatar in devenire
Mesaje: 554
Membru din: 18/10/2009 01:56
Localitate: Cernavoda

Dulceata de paducel (gherghine)

Mesajde anisoara67 » 06/11/2018 05:00

Cam 2 kg de fructe bine coapte de paducel sau gherghine, cum se zice la noi in Dobrogea
zahar
apa
suc de lamaie
Fructele curatate de codite si spalate bine sub jet de apa rece, se acopera de 1 cm deasupra lor cu apa rece si se pun la foc sa fiarba.
Dupa primul clocot, se lasa fiocul domol si se fierbe cca. 15 -20 minute. Se scurg de apa in care au fiert si separat intr-o sita se paseaza bine, frecand bine cu o lingura de lemn, pana obtinem o pasta groasa. Ce ramane in sita mai adaugam cate un pic de apa in care au fiert sa subtiem si sa pasam cu usurinta si sa obtinem cat mai multa pasta. Pielitele si samburii ramase se arunca. Se amesteca pasta cu apa fierbinte care am scurs-o, se cantareste si atat cat are lichidul adaugam si zaharul si punem la foc, amestecand continuu.
Se fierbe cam o ora, trebuie sa ajunga la consistenta mierii de albine, se face proba pe o farfurie tinuta la frigider, sa fie rece si se lasa cateva picaturi, dupa lingura. Daca este legata, adaugam si sucul pentru o aroma si mai buna si pentru a nu se zaharisi peste iarna.
Se toarna fierbinte in borcane sterilizate si se etanseizeaza bine. Se acopera cu ceva gros si se lasa sa se raceasca lent, apoi se dau la beci.


In zona Dobrogei,pe dealuri sau la poalele lor deseori se gasesc arbusti de paducel ,buni ca planta medicinala si folosin frunzele si florile ,primavara,le uscam pentru ceaiuri iar fructele sunt bune de folosit in septembrie,pana da prima bruma.
Suntem norocosi sa avem in zona arbusti de poroambe,macese,mamaligi,salcami si tot ce se poate culege si prepara din flora spontana.Avem si ciresi,msalbatici,cu frucye mici si amarui dar care dau o culoare sun gust divin dulcetei sau siropului,ca sa nu mai zic de ciresata,pere si mere padurete ,duzi albi si negri,corcodusi.Ar trebui sa profitam de puritatea acestr fructe,de beneficiile pentru sanatate dar mai ales pentru gustul copilariei.Mai sunt si foarte multi roscovi,daca cineva isi mai aduce aminte de gustul roscovei coapte,acea pasta galbuie care este numai pe o parte a pastaii de roscova si care trebuie pur si simplu,supta!Delicios!!
Fişiere ataşate
dsc05453.jpg
dsc05453.jpg (835.13 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05442.jpg
dsc05442.jpg (689.99 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05427.jpg
dsc05427.jpg (1.37 MiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05424.jpg
dsc05424.jpg (547.58 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05426.jpg
dsc05426.jpg (787.55 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05417.jpg
dsc05417.jpg (1.69 MiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05416.jpg
dsc05416.jpg (588.99 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05411.jpg
dsc05411.jpg (665.49 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05410.jpg
dsc05410.jpg (704.08 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05487.jpg
dsc05487.jpg (917.82 KiB) Vizualizat de 258 ori
dsc05503.jpg
dsc05503.jpg (664.57 KiB) Vizualizat de 258 ori
anisoara

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori