Sticla de sampanie( vin) decor pentru torturi

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Sticla de sampanie( vin) decor pentru torturi

Mesajde pupi » 10/03/2014 10:21

A fost ziua baiatului meu si nu stiam ce tort sa ii pregatesc. Am decis sa ii fac un tort in forma de sticla de sampanie, ca sa sarbatorim evenimentul .
Cum timp mult la dispozitie nu am avut sa bibilesc am decis sa o iau pe scurtatura si sa fac din timp doar decoratia si la final doar sa " unesc" toate piesele intr-un singur decor si asta a iesit pana la urma...

Deci, avem nevoie de


fondant reteta este aici ( http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... elat-7966/ )
culori pentru fondant dupa dorinta( eu am ales tonuri de maro)
ciocolata sau creion comestibil pentru inscriptionat
tort ( eu am ales prajitura "Mona" reteta mea ...aici e linkul.. http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... mona-2445/ )
fulgi de nuca de cocos


Inainte cu o saptamana de evenimentu pentru care vrem sa pregatim decorul preparam fondantul si apoi sticla. Avem nevoie de timp pentru a lasa fondantul sa se usuce si sa se intareasca suficient.
Se ia o sticla de vin sau de sampanie si se inveleste in folie alimentara. Avem grija cand alegem sticla sa tinem cont de ce fel de tort dorim sa executam si de marimea lui( lungimea in special ca sa nu ne trezim ca sticla va fi mai mare decat tortul)
Dupa ce am imbracat sticla in folie alimentara luam fondantul gata preparat si il coloram dupa dorinta. Urmariti indicatiile din linkul postat.
Cand am obtinut culoarea dorita, pe baltul de lucru presaram putin amidon si intindem fondantul ( in permanenta vom avea amidonul la indemana , altfel se va lipi fondantul).
Sticla o culcam pe masa si masuram lungimea si jumatate din diametrul sticlei.
Fondantul il intindem doar cat sa acopere jumatate din sticla, asta in cazul in care doriti sa asezati sticla culcata pe tort iar in cazul in care doriti sticla sa fie in picioare asezata , atunci se imbraca complet in fondant doar ca nu ii punem fundul( altfel nu avem cum sa scoatem fondantul intarit de pe sticla) .
Dupa ce am terminat operatia de imbracare a sticlei luam un burete sau o spatula speciala pentru nivelat fondantul si prin presare si frecare usoara nivelam urmele degetelor de pe suprafata fondantului.
Punem sticla pe o tava si asezam deoparte.
Luam o alta bucatica de fondant pe care o coloram cu o alta nuanta de maro sau o alta culoare dupa dorinta. Asta va fi destinat imbracatului gatului sticlei. Aici putem fi mai inventivi, fiecare alege cum prefera sa decoreze sticla.
Masuram fondantul pe sticla( gat), decupam dupa cum se cere si apoi cu o pensula umezim fondantul pe partea care va trebui sa se lipeasca pe sticla. Asezam la locul destinat si apasam usor ca sa se lipeasca.
Punem deoparte din nou.
Acuam decidem ce dorim sa facem mai departe adica daca dorim o eticheta ca sa dam sticlei un aspect cat mai real sau daca dorim doar un mic mesaj scris in locul etichetei.
In cazul in care dorim eticheta, se ia o bucata de hartie de copt si cu un scotch se lipeste pe o alta sticla deasupra etichetei. Cu un pix sau marker copiem cu scrie pe eticheta, dezlipim si punem deoparte.
Luam o alta bucata de fondant si o coloram dupa dorinta sau lasam alb. Intindem si apoi decupam marimea necesara unei etichete.
Hartia de copt pe care am copiat scrisul de pe etichete o intoarcem cu dosul in sus si lasam asa. Luam o bucatica mica de ciocolata si o topim la baia de abur sau la microunde, dupa metoda cunoscuta.
Cat ciocolata este calduta luam o pensula subtire de tot sau un pos cu dui special pentru scris si incepem sa scriem cu ciocolata peste scrisul de pe hartie > Scrisul va fi invers( imaginea din oglinda) si imediat dupa ce am constatat ca ciocolata a prins o pojghita deasupra inversam hartia si o punem deasupra fondantului destinat pentru eticheta( cu scrisul de ciocolata in jos, adica lipit de fondant) . Avem grija sa nu apasam prea tare ca sa nu stricam scrisul.
Cand s-a inchegat ciocolata indepartam hartia de copt incet , cu grija sa nu stricam scrisul de ciocolata.
Eticheta astfel obtinuta o asezam la locul ei pe sticla de fondant prin lipire cu o pensula umezita cu apa dupa care lasam toata sticla cateva zile intr-un loc uscat ( nu in bucatarie unde sant aburi de la mancare si nici in frigider ) .
Cand s-a uscat si s-a inchegat de tot indepartam fondantul sticla de pe sticla originala. Avem grija sa umblam usor cu sticla de fondant pentru ca este foarte sensibila in special la gat si se poate rupe foarte usor. Pentru a preveni o eventuala rupere ar fi bine sa umplem gatul sticlei cu folie de aluminiu sa putem avea un suport mai solid.
Prajim fulgii de cocos in cuptor dar avem grija sa nu ii ardem.Stam cu ochii pe tava din cuptor si tot la 2-3 minute scoatem tava din cuptor, amestecam in fulgi si introducem iar tava in cuptor. Procedam tot asa pana obtinem culoare hartiei de ambalat, adica un maroniu deschis.
Masuram tava in care vom face tortul sau daca avem blatul gata copt il vom masura pe aceste. Socotim grosimea blatului plus crema care va fi pusa si mai adaugam inca 2-3 cm in plus .
Luam o alta bucata de fondant pe care o vom colora dupa dorinta. In cazul in care doriti sa faceti o ladita va trebui sa alegeti culoarea lemnului. Daca aveti o matrita cu care sa formati modelul de lemn pe suprafata fondantului e bine dar in cazul in care nu aveti asa ceva atunci fondantul nu se va colora uniform. Se va lasa marmorat ( nu se va framanta pana se va uniformiza culoarea ci se va opri framantatul lui la jumatate) .
Cand am obtinut culoarea marmorata dorita intindem fondantul si il masuram . Decupam doua laturi lungi cat va fi tortul si inalte cat am masurat din timp si inca doua laturi mai scurte ( latimea tortului) .
Pe supratafa lor vom desena( prin presare) cu ajutorul betelor de lemn ( cele pentru frigarui) niste linii/dreptunghiuri etc, care vor da aspectul lemnului si al leaturilor care vor compune o ladita.
Lasam la uscat si laturile.
Acuma deja au trecut cateva zile sau poate o saptamana si fondantul e uscat si intarit.
In ziua cand dorim sa avem tortul gata ( inainte cu 2 ore de a sosi invitatii sau de a da cadou tortul ) incepem decoratul sau asamblatul. In cazul in care tortul are o crema mai umeda (cum a fost tortul meu ) avem grija sa nu il asamblam cu o zi inanite pentru ca fondantul absoarbe umezeala din crema si se va inmoia si nu va mai sta cum trebuie.
Deci luam tortul gata umplut cu crema si cu marginile taiate frumos. Lipim cu putina crema laturile de fondant si deaspura tortului , tot cu crema, lipim sticla nostra de fondant. In jurul ei presaram( se poate si dedesptul ei sa asezam) fulgii de cocos gata prajiti.
Asezam pe o tava sau pe un suport si dam la frigider doar putin.
Fişiere ataşate
1976965_10152057205958843_702558328_n_7187.jpg
1976965_10152057205958843_702558328_n_7187.jpg (28.53 KiB) Vizualizat de 6007 ori
002_sticla_vin_fondant.jpg
002_sticla_vin_fondant.jpg (46.37 KiB) Vizualizat de 6008 ori
004_sticla_vin_fondant.jpg
004_sticla_vin_fondant.jpg (45.22 KiB) Vizualizat de 6008 ori
005_sticla_vin_fondant.jpg
005_sticla_vin_fondant.jpg (46.25 KiB) Vizualizat de 6008 ori
006_sticla_vin_fondant.jpg
006_sticla_vin_fondant.jpg (53.24 KiB) Vizualizat de 6008 ori
007_sticla_vin_fondant.jpg
007_sticla_vin_fondant.jpg (49.21 KiB) Vizualizat de 6008 ori
010_sticla_vin_fondant.jpg
010_sticla_vin_fondant.jpg (42.83 KiB) Vizualizat de 6008 ori
011_sticla_vin_fondant.jpg
011_sticla_vin_fondant.jpg (55.01 KiB) Vizualizat de 6008 ori
016_sticla_von_fondant.jpg
016_sticla_von_fondant.jpg (54.52 KiB) Vizualizat de 6008 ori
018_sticla_vin_fondant.jpg
018_sticla_vin_fondant.jpg (48.46 KiB) Vizualizat de 6008 ori
020_sticla_vin_fondant.jpg
020_sticla_vin_fondant.jpg (64.12 KiB) Vizualizat de 6008 ori
021_sticla_vin_fondant.jpg
021_sticla_vin_fondant.jpg (38.73 KiB) Vizualizat de 6008 ori
010_tort_ziua_lui_c_3415.jpg
010_tort_ziua_lui_c_3415.jpg (48.25 KiB) Vizualizat de 6008 ori
012_tort_ziua_lui_c_9503.jpg
012_tort_ziua_lui_c_9503.jpg (45.83 KiB) Vizualizat de 6008 ori
013_tort_ziua_lui_c.jpg
013_tort_ziua_lui_c.jpg (46.83 KiB) Vizualizat de 6008 ori
014_tort_ziua_lui_c.jpg
014_tort_ziua_lui_c.jpg (41.32 KiB) Vizualizat de 6008 ori
016_tort_ziua_lui_c_5378.jpg
016_tort_ziua_lui_c_5378.jpg (74.73 KiB) Vizualizat de 6008 ori
1976965_10152057205958843_702558328_n.jpg
1976965_10152057205958843_702558328_n.jpg (28.53 KiB) Vizualizat de 6008 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/03/2014 10:38

Pupi,ai maini de aur!!! :master: :master: :master: =D> =D> =D>

:hug: :hug: :hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/03/2014 11:16

Pupi vreau sa iti spun ca am ramas sincer fara cuvinte. :master: :master: :master: Stiam ce lucruri extraordinare ies din mainile tale dar perfectiunea finisajelor tortului ma lasa uite exact asa... :shock: Imi imaginez ca este foarte multa munca in spatele acetui tort dar satisfactia trebuie sa fie enorma (simti in suflet bucuria lucrului bine facut iar rezultatul exact asa cum ai dorit sa fie cand ai inceput prepararea). De fapt eu datorita torturilor tale am ajuns pe RC acum doi ani si cateva luni... :blushing: Cautam pe internet un tutorial pentru decorarea torturilor si asa am ajuns intamplator pe RC (am vazut atunci prima data postarile tale despre ornarea torturilor si am ramas impresionata). Am citit totul, am luat notite pe care le pastrez si acum (am scris atunci pe ele ca sa stiu ca sunt informatii valoroase: de la maestra Pupi - RC). Nu scrisesem atunci niciodata pe forum (iti citeam postarile cu admiratie dar nu aveam curajul sa scriu :blushing: ). Apoi cand am scris primul mesaj pe RC (dupa o vreme) imi amintesc si acum cu drag ca tu ai fost prima persoana care mi-a scris. :hug: Aprecierea ta a insemnat mult pentru mine atunci si inseamna la fel de mult si acum pentru ca m-am obisnuit ca la fiecare reteta (orice postez) sa astept parerea ta (ma bucur daca stiu ca ti-a placut, ma bucur sa stiu ca pot sa te intreb oricand ceva ce nu stiu). Draga mea, :hug: m-am luat cu vorba (mi-a fost tare dor sa vorbim). Felicitari din tot sufletul pentru pricepere, pentru rabdare (rabdarea este o virtute si exprima linistea sufletului, echilibrul interior), pentru tortul deosebit pe care l-ai pregatit fiului tau. Imi imaginez cata dragoste ai pus in pregatirea lui, fiind pentru aceasta zi speciala. Inca o data ii transmit LA MULTI ANI, fericire si dorinte implinite iar tie draga mea FELICITARI! =D> =D> =D> :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug: :pup: :flower: :flower: :flower:

P.S. Cadoul (imi pare rau ca este doar virtual) cu multe ganduri bune...
Imagine

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 11/03/2014 09:17

Pupi felicitarile mele esti nr 1 in decorarea torturilor :master: :master: de cate ori fac pasta de mars.... ma gandesc la tine :) :) chiar duminica au facut-o din nou, am facut personajele din desenele animate preferate de micutul meu abia astept sa asamblez tortul :wink: o sa vin cu poze :)
Felicitari felicitari =D> =D>
claudia

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 11/03/2014 03:43

Superb...pasiune si rabdare!! =D> La multi ani sarbatoritului!! :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/03/2014 07:52

Dani, multumesc....ce ma bucura mult e faptul ca baiatului i-a placut si a apreciat :D :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 12/03/2014 07:33

Felicitari, draga mea =D> =D> =D> Un super tort la care eu nici nu pot visa :vis: :vis: :vis:
PERFECT :master: :master: :master:
Talent inascut, multa munca, meticulozitate, muuuulta dragoste in tot ce faci, o inepuizabila sursa de inspiratie pentru noi... :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/03/2014 05:46

Antonia draga mea, multumesc frumos pentru urari si pentru cadoul trimis fiului meu :D :hug: :pup: ....despre tort , ce sa spun, ma faci sa :blushing: :blushing: , nu sant eu experta, imi plac, imi place sa le pregatesc DAR nu am chemare pentru ele tot timpul....era o vreme cand le faceam la foc continuu dar acuma nu se mai prind de mana mea decat cu mare greutate....trebuie sa fie un eveniment mare ca sa ma mai puna la treaba cu asa ceva.....m-am lenevit, m-am saturat sa le mai fac , nu stiu .
Nici asta nu a iesit perfect, nu mai am rabdarea pe care am avut-o mai demult....chinezul meu cred ca a cam dat bir cu fugitii :wink: :P :P ....multumesc mult draga mea, tu mereu esti tare draguta si atenta :hug: :hug: :pup: :pup:
Ultima oară modificat 17/03/2014 02:24 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/03/2014 05:48

Claudia, ma bucur ca iti place pasta de marshmellow si ma bucura faptul ca te gandesti la mine cand o pregatesti( asa sant si eu acolo la tine in bucataria aia unde sant mereu mirosuri de prajituri bune si frumoase, mirosuri de paine coapta)....multumesc draga mea si astept cu nerabdare tortul....sant sigura ca va fi ceva super bun si frumos :hug: :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/03/2014 10:21

Nicoleta, multumesc frumos, am sa ii transmit.....despre tort.... pasiune a fost, rabdare la fel, acuma am ramas doar cu amintirea si ca sa nu imi ies complet din "mana" mai fac uneori( foarte rar) cate un tort....doar la ocazii mai deosebite....m-am lenevit mult :P :hug:


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator