Unt de casa si unt cu rosmarin

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Unt de casa si unt cu rosmarin

Mesajde pupi » 10/04/2011 09:20

Azi a fost o zi foarte incarcata :D pentru mine ....am hotarat sa fac ceva unt aromat pentru chiflele paine pregatite pentru un burgher vegetal....a iesit untul dar nu burgherul :cry: ...


Pentru untul simplu

150 ml lapte de frisca neandulcit 36% grasime



Pentru untul sarat si aromat

300 ml lapte de frisca neandulcit
sare dupa gust
un praf de rosmarin( sau ce alta esenta aromata doriti-marar, sunca uscata si macinata etc)



Eu am facut doua variante , fiecare varianta avand modul de batere diferit.....La untul simplu am folosit un tocator mic electric care functioneaza pe principiul food processor-ului si la untul sarat si aromat am folosit mixerul de mana.....
Din cantitatea de 150 ml lapte de frisca mie mi-a iesit 65 gr unt simplu si din 300 ml lapte mi-a iesit 175 gr unt aromat

Deci la tocatorul electric( food processor) , am pus 150 ml lapte innauntru si am pornit aparatul. Dupa circa 3 minute s-a dublat volumul, s-a facut frisca . Am lasat in continuare sa mearga aparatul, frisca a inceput sa scada , sa devina grunjoasa si in final s-a ales untul (bucatele mici )de zer. Am oprit aparatul, am strecurat untul prin tifon, am strans putin de tifon ca sa scot excesul de zer, am pus in castronas mic compozitia.
Cu ajutorul unui cutit cu lama lata( spatula) am intins untul pe peretele castronasului ca sa mai scot eventualele urme de zer ramase. Din bucatele de unt care au fost la inceput s-a format masa compacta de unt pe are am pus-o intr-o farfurioara mica si la frigider. Am servit cu paine proaspata si cu miere de papadie productie proprie :D
Intreg procesul a durat 10 minute :D
Puteti folosi orice cantitate de lapte doriti, nu trebuie sa se tine cont de cantitatea data

Pentru untul aromat si sarat am procedat in felul urmator.

Laptele de frisca l-am pus intr-un vas ceva mai ingust si cu peretii mai inalti pentru a preveni o eventuala surpriza neplacuta ( stropii zburand peste tot in timpul baterii :wink: ) Am adaugat in lapte sarea si rosmarinul uscat si bine maruntit( dupa gust)
si am inceput baterea cu mixerul manual. Dupa primele 3 minute s-a facut frisca, am continuat baterea , frisca se tot batea devenea din ce in ce mai teapana, mixerul tragea destul de greu( viteza maxima se foloseste) Dupa vreo 2 minute am simtit ca incepe sa cedeze din greutate, si compozitia devenea din ce in ce mai usoara, scadea din volum si se subtia. A scazut mult si a inceput sa capete o consistenta grunjoasa. Asta e inceputul formarii untului. Dupa inca 2-3 minute s-a ales untul de zer. L-am strecurat prin tifon, am stors bine , am pus untul in vas inapoi. Am intins pe peretii vasului cu ajutorul unei spatule pana am stors tot zerul din el, l-am asezat pe un film alimentar, i-am dat forma de salam micut si l-am pus la frigider. Am consumat untul aromat cu paine prajita si salata de cruditati....Super bun a fost ...intreg procesul a durat 10 minute
Fişiere ataşate
058 unt de casa cu rosmarin.jpg
058 unt de casa cu rosmarin.jpg (67.51 KiB) Vizualizat de 3329 ori
059 unt de casa cu rosmarin.jpg
059 unt de casa cu rosmarin.jpg (60.69 KiB) Vizualizat de 3329 ori
056 unt de casa cu rosmarin.jpg
056 unt de casa cu rosmarin.jpg (72.73 KiB) Vizualizat de 3329 ori
047 unt de casa cu rosmarin.jpg
047 unt de casa cu rosmarin.jpg (80.42 KiB) Vizualizat de 3329 ori
044 unt de casa cu rosmarin.jpg
044 unt de casa cu rosmarin.jpg (74.18 KiB) Vizualizat de 3329 ori
037 unt de casa cu rosmarin.jpg
037 unt de casa cu rosmarin.jpg (72.07 KiB) Vizualizat de 3329 ori
036 unt de casa cu rosmarin.jpg
036 unt de casa cu rosmarin.jpg (63.66 KiB) Vizualizat de 3329 ori
034 unt de casa cu rosmarin.jpg
034 unt de casa cu rosmarin.jpg (80.82 KiB) Vizualizat de 3329 ori
033 unt de casa cu rosmarin.jpg
033 unt de casa cu rosmarin.jpg (83.72 KiB) Vizualizat de 3329 ori
032 unt de casa cu rosmarin.jpg
032 unt de casa cu rosmarin.jpg (71.69 KiB) Vizualizat de 3329 ori
031 unt de casa cu rosmarin.jpg
031 unt de casa cu rosmarin.jpg (62.59 KiB) Vizualizat de 3329 ori
025 unt de casa cu rosmarin.jpg
025 unt de casa cu rosmarin.jpg (61.26 KiB) Vizualizat de 3329 ori
058 unt de casa cu rosmarin.jpg
058 unt de casa cu rosmarin.jpg (67.51 KiB) Vizualizat de 3329 ori
020 unt de casa.jpg
020 unt de casa.jpg (70.57 KiB) Vizualizat de 3329 ori
020 unt de casa.jpg
020 unt de casa.jpg (70.57 KiB) Vizualizat de 3331 ori
017 unt de casa.jpg
017 unt de casa.jpg (51.72 KiB) Vizualizat de 3331 ori
016 unt de casa.jpg
016 unt de casa.jpg (95.51 KiB) Vizualizat de 3331 ori
014 unt de casa.jpg
014 unt de casa.jpg (72.52 KiB) Vizualizat de 3331 ori
011 unt de casa.jpg
011 unt de casa.jpg (65.15 KiB) Vizualizat de 3331 ori
010 unt de casa.jpg
010 unt de casa.jpg (51.31 KiB) Vizualizat de 3331 ori
007 unt de casa.jpg
007 unt de casa.jpg (53.28 KiB) Vizualizat de 3331 ori
005 unt de casa.jpg
005 unt de casa.jpg (54.89 KiB) Vizualizat de 3331 ori
004 unt de casa.jpg
004 unt de casa.jpg (62.62 KiB) Vizualizat de 3331 ori
003 unt de casa.jpg
003 unt de casa.jpg (89.7 KiB) Vizualizat de 3331 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 10/04/2011 12:32

Arata bine untul tau!

Dar mie, prepararea untului in casa imi starneste doua amintiri: una placuta, din copilarie, cand vedeam in piata unt de casa de vanzare si era asezat pe fcate o frunza de vita de vie....nu stiu de ce, dar era asa de apetisant! si cea de-a doua, mai putin placuta, din ani epocii de aur, cand negasindu-l in magazine si avand doi copii mici il pregateam eu ( aveam norocul de a trai intr-o zona in care laptele nu era o problema)
Smantaneam oalele, tineam smantana la temperatura camerei si....dai la frecat cu lingura de lemn, caci pe atunci pana si mixerul era un vis!.Nu-mi placea, pt ca nu se intindea usor pe paine, dar nu aveam ioncotro.Faceam des pasta cu branza de vaci, in care puneam si unt si smanatna si era mai moale. Insa, intr-adevar, facut din lapte de la sursa, era un unt natural.

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/04/2011 03:52

Gata !
M-am hotarat sa fac si eu unt in casa !

Sper sa nu fie o asa de mare problema...am smantana pentru frisca cu doar 30 % grasime... am sa caut sa cumpar, dar abia in zilele urmatoare...acum am o perioada tare incarcata !

Harnicuta ai fost :!: =D> =D> =D>

Multumesc pentru retete :master: :master: :master:
Mai ales ca se poate jongla cu aromele, dupa gust :roll: :roll: :roll:

:hug: :pup: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/04/2011 08:52

Pupi,tare harnicuta esti si plina de idei... =D> :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/04/2011 10:24

Miha, uite acuma ca ai zis de untul ala pe frunze, imi amintesc si eu de asa ceva...pe la tara, pe la bunici, mai vedeam tarani care vindeau asa ceva ...ce bun era :vis: ....la noi nu s-a facut unt in casa, sau , cel putin eu nu imi amintesc de asa ceva....oricum , untul asta este tare fain...la frigider se inareste imediat si daca il scoti din frigider cu 15-20 de minute inainte de a-l servi se inmoaie perfect si se intinde foarte fain.....pentru ca metoda este asa de rapida eu prepar untul doar atunci cand am nevoie...pentru prajituri folosesc cel din comert dar pentru sandwich-uri( open face) sau ca si antreu langa o paine ciabatta calduta, la mese mai simandicoase putin , folosesc untul asta pe care il aromez in functie de felurile de mancare care urmeaza sa le servesc....am eu unele fixuri de care nu ma pot lecui :P
Branzica de care vorbeai o faceam si noi, aveam o prietena tare buna care locuia intr-un sat de langa Arad si de la ea luam de 2-3 ori pe saptamana lapte de vaca...era o comoara nesperata pe timpurile alea si ce branza buna iesea de acolo....cu branza am ramas si in zilele astea....de 3-4 ori pe luna o fac si acuma :D

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 11/04/2011 10:28

domne pupi, cate mai stii sa faci!
ImagineImagineImagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 11/04/2011 10:43

Lucia incearca, nu cred ca are mare importanta...untul nu va fi asa de gras, dar de facut se va face....astept rezultatul ...de fapt impresia.......inca ceva , eu prajesc sunculita si cand e uscata de tot, o macin marunt de tot ...aia o pun in unt....ii da un gust de afumat si de sunca :buuun: :buuun: :buuun: ....dar vezi tu cum iti plac aromele.....sa stii ca nu iti iese cantitate asa de mare de unt dar gustul nu se poate egala :hug: :pup:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 11/04/2011 11:51

Pupi, sunt sigura ca e pe-aici pe undeva reteta de branza de casa, dar poti sa o repeti? :rugaciune: .Aici e in jur de 10 euro kg de branza, iar laptele vreo 1.65 euro/2 litri..poate ma apuc sa incerc sa o fac eu...tare buna si grasa mai era branza de la mamaie :buuun: .unt am sa incerc si eu sa fac. asta de aici e sarat.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 11/04/2011 03:36

Iti dau eu o reteta de branza de casa care este grasa si f buna:pui la prins lapte ( 1-2 litri) si cand se prind( poti sa iei smantana de deasupra si sa o folosesti separat) fierbi aceeasi cantitate de lapte si-l torni clocotit peste cel prins. ( ai grija sa pui laptele prins intr-un vas suficient de mare, ca sa incapa) si lasi pana se raceste, dupa care strecori. Vei obtine o branza f. gustoasa, aproape ca urda. Zerul obtinut il pori folosi la acritul unor ciorbe.

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 11/04/2011 03:59

Miha, merge si cu lapte din magazin?ca la cat e de gras....ma indoiesc sa iasa branzica asa grasa...Si apoi cum o pastrez?in saramura?apa fiarta cu sare?ca noua ne place mai veche si mai sarata.Mamaie ii punea cheag si la sfarsit o taia felii mari si o punea in saramura in canistra, sare mare-mare.Cand voiam sa mancam luam de la fund unde era mai veche.


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori