Paine cu rozmarin

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Paine cu rozmarin

Mesajde roxanavmv » 23/04/2008 11:44

Eu cumpar painea asta din cand in cand si e atat de gustoasa, asa ca aseara, inspirata de focaccia Cristei, am cautat reteta si pt. painica asta, si am gasit una care mi-a placut tare mult cum a iesit. Sunt nenumarate versiuni pe net, dar am avut noroc. Aici este linkul, dar scriu si reteta:
http://allrecipes.com/Recipe/Jos-Rosema ... x?src=etaf
E intr-adevar parfumata si miroase toata casa atat de frumos :vis:

Ingrediente pt. o paine de 500-600 g:
235 ml apa
45 ml ulei de masline
o lingurita de zahar (6 g) - NU plina cu varf
o lingurita si jumatate de sare (9 g)
o jumatate lingurita condimente/ ierburi italienesti
o jumatate lingurita piper negru macinat
o lingura rozmarin uscat, maruntit, dar nu de tot ( merge
340 g faina de paine
6 g drojdie uscata granule (pe pachetelul meu de drojdie granule scrie ca 7g granule= 1/2 oz (care are 25 g) :arrow: =12.5 g)

Eu am pus toate ingredientele la framantat si crescut in masina de paine, intai lichidele cu zaharul, sarea si condimentele, deasupra faina si intr-un caus drojdia, pt. ca asa sunt instructiunile. Pentru cei care folosesc masina, vedeti ce indicatii aveti de urmat.
Cand si-a dublat volumul, am framantat-o putin prin niste tarate, si am lasat-o sa creasca iarasi vreo 15 minute, cat am incins cuptorul. Am copt-o la 400F (~200C) timp de 25 minute, apoi am coborat temp. la 350 F(~175C) inca 10 minute si gata.
Link-ul de mai sus, la comentarii are directiile cuiva care a framantat fara masina si le scriu aici:
Se amesteca apa+zaharul+drojdia ca pt. orice maia si se lasa sa se umfle timp de 10 minute. Se amesteca faina, uleiul, sarea, piperul si ierburile, se face o gropita in mijloc si se adauga maiaua, si se framanta bine de tot. Se pune intr-un castron uns cu ulei, acoperit, si se lasa sa creasca aluatul la caldura timp de 1 ora. (P.S. tineti minte sfatul Cristei cu pusul in cuptorul cu microunde NEPORNIT, merge perfect). Se loveste cu pumnul :bum: :D si se lasa sa creasca inca o ora. Se coace la 375F (~190C) pana e aurie. Se scoate din cuptor, se unge cu ulei si se presara sare grunjoasa pe coaja (eu am uitat pasul asta).
Noi am papat-o cu ulei de masline si otet balsamic. Uleiul meu e decolorat rau pt. ca e extra light, nu pot sa mananc din cel extra virgin, nici in salata, nici in mancare :? . Singura data cand mi s-a parut minunat a fost cand am gustat la simona unul adus din Italia, dar nu stiu daca as putea gusta in fiecare zi, nici chiar din minunea aia. Ce ti-e si cu gusturile :paguba:
Poze, numai doua, ca nu am avut practic ce sa pozez.
Fişiere ataşate
rosemary bread 1.jpg
rosemary bread 1.jpg (27.38 KiB) Vizualizat de 4308 ori
rosemary bread.jpg
rosemary bread.jpg (38.54 KiB) Vizualizat de 4308 ori

Avatar utilizator
melianda
Bucatar de elita
Mesaje: 2659
Membru din: 14/11/2007 02:53
Localitate: Timisoara

Mesajde melianda » 24/04/2008 09:46

super Roxana :roll:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 24/04/2008 10:23

Ce buna trebuie sa fie painea asta cu rozmarin. :roll: Inca nu m-am incumetat sa fac paine in casa :blushing: , trebuie neaparat sa incerc. Si lui Marco ii place sa manance paine cu ulei si otet...dar nu balsamic. Adevarul ca am observat si eu o diferenta intre uleiul de masline cumparat in afara Italiei (made Italia) si cel cumparat aici pe piata. Eu la inceput nu prea reuseam sa ma obisnuiesc cu cel de masline dar incet , incet... acum dupa atatia ani...nu as putea face fara el . :)

iasmina
Bucatar in devenire
Mesaje: 463
Membru din: 15/01/2007 03:02
Localitate: timisoara

Mesajde iasmina » 24/04/2008 10:59

ce bine arata painea roxa, super.felicitari =D> :flower: :flower:
nico, daca incerci odata o sa faci tot timpul, pentru ca e foarte simplu, si ce e mai bun decat o paine calda :buuun: :buuun: :buuun:
iasmina


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori