Mancare de masline!

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Manu
Incepator
Mesaje: 104
Membru din: 23/02/2006 12:12
Localitate: timisoara

Mancare de masline!

Mesajde Manu » 01/02/2007 05:59

Daca stie cineva cum se face mancarea de masline... :master: Cumnatul meu a mincat la bunica lui (care nu mai este) si ne-a innebunit cu aceasta mancare,care nu am reusit sa o iau din nici o carte de bucate.
Poate ne ajuta cineva :cry: :cry: :cry:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 01/02/2007 06:04

Numai masline sau si cu praz sau cu ceapa mai multa ?? un fel de tocana de ceapa cu maslinele puse mai la urma ... zic eu.

Intreaba-l cam ce ingrediente continea ... sa iti faci o idee .

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 01/02/2007 06:10

eu stiu decat de mancare de limba cu masline. sau ceva cu carne de pui si masline. daca te intereseaza asa ceva, scriu reteta.
mai bine il intrebi cam ce cuprindea mancarea.
e posibil sa fie cu masline si fara carne. se face foarte usor.
.

Manu
Incepator
Mesaje: 104
Membru din: 23/02/2006 12:12
Localitate: timisoara

Mesajde Manu » 01/02/2007 06:19

Nu stie sigur,dar crede ca fara carne.
Dar puteti sa-mi dati orice reteta,e bine venita... :rugaciune: :hug:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 01/02/2007 06:58

eu as face un fel de sos cu masline.

daca am masline fara samburi, as folosi din acelea (exista masline negre, fara smaburi, la cutie). in caz ca nu am masline fara samburi, as lasa cateva masline intregi si pe altele le-as taia (cel mai bine il intrebi daca maslinele aveau samburi sau nu si faci cum ii place lui)

ingrediente:
masline negre
o cana de apa rece
doua lingurite bulion
o linguritza rasa faina
4-5 boabe piper negru
o frunza de dafin
foarte putin ulei
un catel mai mare de usturoi/maximum doi.


Punem foarte putin ulei in tigaie( sau cratita). Intr-o cana cu 200 ml apa rece dizolvam o lingurita rasa de faina si doua lingurite de bulion. Amestecam bine cu o lingurita pana faina se desface total. Turnam amestecul asta peste ulei, care ar fi bine sa nu fie foarte incins, ci cald. Daca vrem mai mult sos mai adaugam apa rece (atentie, nu se pune apa calda!)Lasam cam 5 minute sa fiarba la foc mediu amestecand din timp in timp. Punem boabele de piper, sare(dupa gust..nu multa ca o sa aiba si maslinele sare), dafinul si apoi maslinele (taiate si clatite in prealabil cu apa rece). Lasam sa fiarba la foc mic cam 15 minute si cu cinci minute inainte de a lua mancarea de pe foc punem si usturoiul (netaiat felii, sau taiat felii, in functie de cum vrem sa il gasim in mancare)

Eu asa as proceda. Cantitatea de apa variaza in functie de cantitatea de masline. La mancarea asta ai mei nu pun ceapa si nu as incerca sa pun ceapa. Ar strica gustul.

Reteta asta era facuta de bunica mea. Ea mai punea si limba fiarta, de fapt fierbea limba, o curata bine de chestia aia alba, o taia felii si o calea in foarte putin ulei si apoi adauga sosul ala facut in cana si restul..asa cum am scris . Iesea delicioasa.

Manu
Incepator
Mesaje: 104
Membru din: 23/02/2006 12:12
Localitate: timisoara

Mesajde Manu » 01/02/2007 07:04

Multe multumiri :hug: :hug: :hug:

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 01/02/2007 07:37

cara scrie:eu as face un fel de sos cu masline.

daca am masline fara samburi, as folosi din acelea (exista masline negre, fara smaburi, la cutie). in caz ca nu am masline fara samburi, as lasa cateva masline intregi si pe altele le-as taia (cel mai bine il intrebi daca maslinele aveau samburi sau nu si faci cum ii place lui)

ingrediente:
masline negre
o cana de apa rece
doua lingurite bulion
o linguritza rasa faina
4-5 boabe piper negru
o frunza de dafin
foarte putin ulei
un catel mai mare de usturoi/maximum doi.


Punem foarte putin ulei in tigaie( sau cratita). Intr-o cana cu 200 ml apa rece dizolvam o lingurita rasa de faina si doua lingurite de bulion. Amestecam bine cu o lingurita pana faina se desface total. Turnam amestecul asta peste ulei, care ar fi bine sa nu fie foarte incins, ci cald. Daca vrem mai mult sos mai adaugam apa rece (atentie, nu se pune apa calda!)Lasam cam 5 minute sa fiarba la foc mediu amestecand din timp in timp. Punem boabele de piper, sare(dupa gust..nu multa ca o sa aiba si maslinele sare), dafinul si apoi maslinele (taiate si clatite in prealabil cu apa rece). Lasam sa fiarba la foc mic cam 15 minute si cu cinci minute inainte de a lua mancarea de pe foc punem si usturoiul (netaiat felii, sau taiat felii, in functie de cum vrem sa il gasim in mancare)

Eu asa as proceda. Cantitatea de apa variaza in functie de cantitatea de masline. La mancarea asta ai mei nu pun ceapa si nu as incerca sa pun ceapa. Ar strica gustul.

Reteta asta era facuta de bunica mea. Ea mai punea si limba fiarta, de fapt fierbea limba, o curata bine de chestia aia alba, o taia felii si o calea in foarte putin ulei si apoi adauga sosul ala facut in cana si restul..asa cum am scris . Iesea delicioasa.


asa e cum zice Crista;

o remarca asa avea; noi punem maslinele cu samburi dupa ce le-am tinut putin in apa calda ca sa se desareze (e bine sa nu pui sare decat la sfarsit);

o varianta vegetariana este cu praz.. o minunatie; prazul il cureti, il speli, il tai in bucati cam de 3 cm, il prajesti un micut in putin ulei si il fierbi putin inainte de adauga maslinele..

si daca vrei sa o intreci pe matusa/bunca ..pui si putin vin la fiert.. spre sfarsit.. merita cu prisosinta!

pofta mare!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 01/02/2007 08:35

Aoleoo ce m-am speriat ma gindeam ca ma alerga Soothe cu linguroiul ca am pomenit de tocana de ceapa :P
Manu sfaturi pt ceapa sa nu muriti de durere de burta pe urma...
Eu am inteles asa cu ceapa asta, n.am facut niciodata ca la noi are zona interzisa si ceapa si usturoiul asa ca am renuntat la ele din amor ... dar :
- cratita se pune pe o tabla pe ceva sau se foloseste una cu fundul gros /dublu
- ceapa se pune cu 1 lingura de ulei la toata cantitatea de ceapa ... si se presara cu sare ( nu multa cita e nevoie)
- se acopera cu un capac si se lasa la foc extrem de mic sa iasa apa din ea si sa se innabuse in suc propriu .. nu se adauga apa decit in cazuri extreme ca ai dat focul prea mare si risca sa se pirleasca
- se toarna 1 lingurita de otet SAU 1 paharel de vin cind ceapa e deja inmuiata si se mai lasa la foc la fel de mic dar fara capac sa se evapore alcoolul
- dupa toate astea continui cum vrei tu cu reteta pui maslinele cum zice Soothe ( asa le facea si tata ) si pui sau nu bulion .. piper, dafin ...

La fel se face si cu prazul insa asta e chiar mai indicat ca e mai dulce /nu asa rau la digestie ca ceapa .

a si n-as pune faina caci daca nu pui apa mincarica " e legata "nu arata ca o zeama lunga ...

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 01/02/2007 08:39

mai,..terminati cu prazul! baiatul vrea mancare de masline.
cu faina (numa o lingurita) iese legata ca o mancarica normala..

chiar sunt curioasa ce iese si daca ii place.

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 01/02/2007 09:04

cara scrie:mai,..terminati cu prazul! baiatul vrea mancare de masline.
cu faina (numa o lingurita) iese legata ca o mancarica normala..

chiar sunt curioasa ce iese si daca ii place.


tu fii atenta cu faina!..


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori