PâtÊ chinois vs Hachis Parmentier

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

PâtÊ chinois vs Hachis Parmentier

Mesajde lucia_bp » 25/04/2013 12:46

O placinta cu carne si piure de cartofi, iata o reteta traditionala englezeasca.
Aceasta contine un strat cu “ tocana “ din carne si o crusta din piure de cartofi. Se poate prepara cu carne de vita si se numeste ” Cottage pie ” ( placinta taraneasca), dar si cu carne de miel, in acest caz avand denumirea de ” Sheppard pie ” ( placinta ciobanului).

Potrivit wikipedia, de-a lungul timpului au aparut si alte variante ale acestei placinte.
Astfel, exista si ” St. Stephen’s Day pie ”- placinta cu carne de curcan si sunca; ” Cumberland pie ” – o versiune de placinta cu un strat de pesmet deasupra; ” Fish pie ”- placinta cu carne de peste; chiar si o versiune vegetariana pregatita cu soia, denumita ” Shepherdless Pie ”.

Preparate similare exista si in alte tari, precum Rusia, Brazilia, Iordania, Siria, Liban, etc.

Varianta frantuzeasca a preparatului este cunoscuta sub numele de “ Hachis Parmentier “, simpla ca ingrediente, dar satiosa si gustosa.

Preparatul isi trage numele de la Antoine-Augustin Parmentier, un chimist, farmacist, nutritionist si inventator francez, nascut la 17 august 1737, care dupa o excursie in Irlanda si-a dedicat studiul asupra cartofului si proprietatilor sale medicinale importante ( combaterea tensiunii arteriale, imbunatatirea digestiei, circulatie, etc).
El a militat intens la sfarsitul secolului al XVIII-lea pentru recunoasterea cartofului drept leguma potrivita a fi consumata de catre oameni. Aceasta, deoarece, desi introdus de decenii bune in Europa, cartoful era folosit exclusiv pentru hranirea animalelor. In acest sens, in 1748, Parlamentul francez a adoptat chiar si o lege prin care interzicea cultivarea cartofilor ( pe baza credintei, evident false, ca ar produce diferite boli, printre care si lepra). Datorita eforturilor depuse de Parmentier, cartoful avea sa fie declarat comestibil in 1772. Mai multe preparate, toate avand cartoful drept ingredient principal, ii poarta de atunci numele.

Hachis Parmentier este un gratin ce combina carnea acoperita de un strat de piure de cartofi si apoi trecut prin cuptorul incins pentru a forma deasupra o crusta. Exista mai multe variante ale preparatului, de la cele simple la cele de “ haute cuisine ”.

La fel ca multe alte preparate englezesti si frantuzesti, ajunse pe taram canadian odata cu emigrantii din aceste tari, acest gratin, devine in provincia francofona Quebec, un gen de mancare regionala, nationala.

Un “ hachis parmentier “ est appelé “ pâté chinois “ au Canada.

Dar “ Hachis parmentier “ mai este cunoscuta in Canada si sub denumirea de “ placinta chinezeasca “-“ pâté chinois “- un fel de mancare asemanatoare, adusa pe aceste meleaguri de chinezii care au venit pentru a construi calea ferata din Canada. Diferentele sunt minore: se foloseste doar carne de vita, prajita impreuna cu ceapa in unt si pusa intr-un strat, in vas; se adauga un strat de boabe de porumb, apoi unul de cartofi piure- bine condimentati cu sare, piper si amestecati cu ceapa verde sau arpagic, taiat marunt; la final se presara un strat de branza sau cascaval ras si se da la cuptor.

Specific acestei placinte din Canada- in special in Quebec si New Brunswick- este folosirea boabelor de porumb, in strat separat sau in amestec cu carnea folosita.

Aceasta reteta a devenit foarte populara si este gatita in fiecare familie, restaurante si cantinele scolilor, deoarece poate folosi si resturile de carne din ziua anterioara, fiind, in acelasi timp, hranitoare si usor de preparat.

Evident, se naste intrebarea fireasca: care este originea acestei retete ?

In 2009, Jean-Pierre Lemasson, sociolog la o prestigioasa universitatea canadiana incearca sa dea de urma acestui fel de mancare declarat " national " de catre provincia Quebec.
Placinta chinezeasca- un fel de mancare tipica din Quebec- a fost selectata ca mancarea nationala a Quebec-ului, desi originea placintei este neclara si ramane contestata. Exista multe dezbateri in Quebec in ultimii ani, cu privire la originea sa.
Cu toate acestea ea este considerata in partea francofona a Canadei ca parte a patrimoniului culinar din Quebec.

O reteta versatila ce nu oboseste sa se reinventeze.

Eu m-am oprit la una simpla, potrivita pentru o masa la care invitatii apreciaza mai mult gustul decat modul in care este “ pictata ” farfuria. In ceea ce priveste carnea, am folosit amestec de carne de porc si vita, tocate, dar puteti la fel de bine sa refolositi carnea ce va ramane dintr-o friptura sau de la prepararea unei supe ( in acest caz, dati carnea prin masina de tocat).

In orice fel ati alege sa preparati aceasta placinta, ea va avea succes garantat !


Ingrediente

Pentru carne:
-500 g carne de porc, tocata
-500 g carne de vita, tocata
-2 legaturi de ceapa verde, taiata rondele sau 1 ceapa mare, tocata
-3 catei de usturoi, zdrobiti sau tocati marunt
-1 lingurita de cimbru ( proaspat sau uscat)
-1/2 lingurita paprika iute sau boia de ardei iute
-1/2 ardei rosu, taiat cubulete
-3 linguri de faina
-500 ml supa de vita
-1 cana mazare congelata sau la borcan
-1 cana porumb congelat sau din conserva

Pentru crusta de cartofi:
-1 kg cartofi curatati si taiati cuburi
-175 g crema de branza ( gen Philadelphia)
-1/4 lingurita nucsoara
-3 oua

Altele:
-sare, piper
-ulei

Preparare

Puneti impreuna la calit, in putin ulei, carnea de porc, de vita, ceapa, usturoiul, ardeiul rosu, ½ lingurita cimbru si paprika pana cand carnea incepe sa-si schimbe culoarea.
Inglobati bine faina, apoi adaugati supa de vita si omogenizati.
Lasati la fiert 10- 15 min, la foc mic, amestecand ocazional pana ce sosul incepe sa se ingroase.
Adaugati mazarea, porumbul si lasati pe foc, inca 2- 3 min. La sfarsit potriviti gustul de sare si piper.

Intre timp, fierbeti cartofii curatati si taiati cubulete in apa sarata. Scurgeti-i, lasati-i sa se racoreasca putin, apoi adaugati crema de branza, nucsoara si pregatiti un piure mai moale. Condimentati cu sare si piper, dupa gust.
Adaugati galbenusurile si la sfarsit inglobati albusurile batute spuma.

Puteti proceda in doua moduri:
- impartiti amestecul de carne in forme de tarte ( capacitate 250 ml) sau vase ramekin si lasati putin sa se raceasca.
Puneti cantitati egale din piureul de cartofi peste stratul de carne si nivelati, astfel incat sa acoperiti compozitia de carne. Presarati deasupra restul de cimbru. Transferati pe o tava.
- puneti intr-un vas termorezistent mai mare, intr-un singur strat, compozitia de carne, acoperiti cu cel de piure, nivelati si presarati cu cimbru.

Acoperiti totul cu o folie de aluminiu.
Dati la cuptorul preancalzit pentru circa 20 min, la 180 grade.
Indepartati folia si dati din nou la cuptor, pentru inca 10- 15 min sau pana cand stratul de cartofi prinde o crusta frumos aurita.

Serviti cat este cald, alaturi de o salata ( se potriveste foarte bine cu salata verde) sau de muratura preferata si insotiti preparatul cu un pahar de vin rosu.
Fişiere ataşate
CIMG2456.JPG
CIMG2456.JPG (107.53 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2467.JPG
CIMG2467.JPG (115.97 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2459.JPG
CIMG2459.JPG (104.27 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2455.JPG
CIMG2455.JPG (99.74 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2453.JPG
CIMG2453.JPG (105.32 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2450.JPG
CIMG2450.JPG (109.08 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2448.JPG
CIMG2448.JPG (105.09 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2447.JPG
CIMG2447.JPG (94.06 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2445.JPG
CIMG2445.JPG (104.98 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2438.JPG
CIMG2438.JPG (110.75 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2433.JPG
CIMG2433.JPG (104.28 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2430.JPG
CIMG2430.JPG (124.84 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2423.JPG
CIMG2423.JPG (102.81 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2424.JPG
CIMG2424.JPG (121.58 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2419.JPG
CIMG2419.JPG (131.71 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2415.JPG
CIMG2415.JPG (123.45 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2409.JPG
CIMG2409.JPG (153.5 KiB) Vizualizat de 2889 ori
CIMG2402.JPG
CIMG2402.JPG (100.04 KiB) Vizualizat de 2889 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 25/04/2013 01:00

daca as putea m-as teleporta la tine acasa :hug:

arata intr-un mare fel si mi-ai facut o pofta :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 25/04/2013 02:07

Un preparat delicios si deosebit de frumos prezentat. Felicitari Lucia si mult succes la concurs! :hug: :pup: :pup:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 25/04/2013 04:54

Subscriu la ce au scris fetele mai sus! =D> =D> =D>

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 25/04/2013 06:27

LUCIA am ramas cu gura apa , ce bine arata =D> =D> =D> numai retete faine :master: :master:
claudia

Avatar utilizator
biaskitchen
Bucatar de elita
Mesaje: 2074
Membru din: 08/12/2012 08:52
Contact:

Re: PâtÊ chinois vs Hachis Parmentier

Mesajde biaskitchen » 25/04/2013 11:04

Lucia , foarte frumoasa prezentarea !
Felicitari !
=D> =D> =D>


Bafta la concurs!

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 26/04/2013 03:34

O alta lovitura de pofte. Imi place tare mult cu arata, combinatia facuta si cum ai preparat-o. Demult nu am mai mancat. Chiar ma gandeam intr-o zi sa fac o portie. Abia astept, arata minunat. =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 27/04/2013 11:08

crista scrie:daca as putea m-as teleporta la tine acasa :hug:

arata intr-un mare fel si mi-ai facut o pofta :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:


Teleporteaza-te , dar spune-mi si mie cand, ca sa fac o portie :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 28/04/2013 10:32

antoniah scrie:Un preparat delicios si deosebit de frumos prezentat. Felicitari Lucia si mult succes la concurs! :hug: :pup: :pup:


Multumesc :master:

Succes si tie :!: :!: :!:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 28/04/2013 03:42

Absolut din intamplare am facut si eu ieri o reteta asemanatoare, pate chinois aici e cumva o mancate traditionala sau cel putin populara. Cea mai simpla varianta e carne +ceapa calite(primul strat), o conserva de porumb semi piure iar deasupra piureul de cartofi. Am citit multe variante, de ex cartofi dulci in loc de cei albi dar cum e mai mult o mancare de iarna, asteptam iarna viitoare . Pana atunci trecem la gratare si salate :)


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori