Mini-Tarte de post

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mini-Tarte de post

Mesajde iuliajewel » 20/11/2011 03:39

Inca o reteta de post si gata! Nu pentru ca n-as stii o gramada de mancaruri de-astea dar, cine sa le manance? Ca eu nu ma prea dau in vant - e mai greu sa gatesti de post ori vegetarian decat cu carne, oua etc. Si-ti trebuie multa imaginatie ca sa nu te invarti in acelas cerc strans, mancarurile sa-ti fie plictisitoare si mai mereu, variatiuni pe aceas tema.

Stiu un aluat atat de simplu incat e mai usor de facut decat de scris: faina+malai, ulei si bors (daca nu aveti bors, inlocuiti cu suc de rosii sau vin - de fapt, la baza, aluatul este cu vin)

Puneti intr-un castron 100ml de vin, 80ml ulei, 1/2 lingurita de sare si emulsionati. Adugati faina cat cuprinde (urasc expresia asta - hai sa zicem 300-350gr...) si o lingura doua de malai grisat (depinde cat de crocante vreti sa va iasa tartele - eu le prefer crocante fiindca astfel, atunci cand le umplu raman ferme si nu "sug" sosurile cu care le umplu)

Amestecati bine cu o lingura de lemn pana se cere framantat pe blatul de lemn. Infainati blatul, mai framantati dar nu cu mare sarg, puneti la frigider o jumatate de ora, numa bine pana se incalzeste cuptorul.

Scoateti aluatul, dati-i forma de sul, taiati felii, intindeti fiecare felie cu podul palmei pana la dimensiunea dorita si imbracati forma de tarta. Daca faceti in forme mari, recurgeti la sucitor.

Pe masura ce formele isi capata portia de aluat le puneti in frigider. Cand sunt din nou reci, le scoateti, le intepati binisor fundul pentru a nu se umfla in timpul coacerii si le puneti in cuptorul fierbinte, timp de 10-15 min.

Eu am facut toate cele trei variante: cu vin, cu bors si cu suc de rosii. Veti vedea din poze (de care am cam abuzat...dar se cerea parca...) Cele cu bors sunt mai bronzate decat cele cu vin iar cele cu suc de rosii sunt...rosii :)

Le puteti pastra mult timp intr-o cutie sau punga de hartie, deci se pot face in avans si folosi la nevoie, chiar inainte de vre-un musafir neanuntat :?

Am si "sugestii de servire" :sfant: - dar stiu ca nu e nevoie de ele, stiti voi cu ce va place sa le umpleti.

Sosul bechamel l-am facut cu lapte de cocos - astfel am ocolit smechereste laptele blandei vaci. In pasta de masline am inlocuit fileturile de ansoa cu boabe de capere si piper verde murat, etc.

Inainte de-a le servi, le-am pus scurt sub grill-ul cuptorului (cuptorul electric cu convectie si halogeni este ideal pentru asemenea fapte)

Si-acum, ma duc sa mananc niste mititei pe care i-am facut de la A la Z :blushing: si cu care o sa va asupresc mintenas :twisted:
Fişiere ataşate
Varianta DOBOS.jpg
Acelas aluat, cu creme de post (crema de gris cu Rama, arome si fructe uscate)
Varianta DOBOS.jpg (64.24 KiB) Vizualizat de 4807 ori
Mini - Tarte de post 076.jpg
Mini - Tarte de post 076.jpg (75.76 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 070.jpg
Mini - Tarte de post 070.jpg (67.78 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 065.jpg
Mini - Tarte de post 065.jpg (79.38 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 059.jpg
Mini - Tarte de post 059.jpg (87.57 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 056.jpg
Mini - Tarte de post 056.jpg (70.03 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 048.jpg
Mini - Tarte de post 048.jpg (57.75 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 046.jpg
Mini - Tarte de post 046.jpg (50.45 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 045.jpg
Mini - Tarte de post 045.jpg (56.93 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 044.jpg
Mini - Tarte de post 044.jpg (49.43 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 050.jpg
Mini - Tarte de post 050.jpg (89.87 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 042.jpg
Mini - Tarte de post 042.jpg (65.7 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 016.jpg
Mini - Tarte de post 016.jpg (51.7 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 014.jpg
Mini - Tarte de post 014.jpg (38.74 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 001.jpg
Mini - Tarte de post 001.jpg (117.38 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Mini - Tarte de post 089.jpg
Mini - Tarte de post 089.jpg (73.67 KiB) Vizualizat de 5335 ori
Ultima oară modificat 24/11/2011 10:54 de către iuliajewel, modificat de 4 ori în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/11/2011 06:42

=D> =D> =D> am aluatul asta si nu l=am facut decat odata...cand aud cuvantul bors...fug....nu ma intreba de ce.....poate ca vin de la Arad unde se manca mai mult dulce decat acru( parol, imi plac ciorbele :peace: ) sau ca in mintea mea are loc un proces cam :? :? :? .. :P ....l-am facut demult, poate acuma vreo 6-7 ani , cu suc de rosii, nu imi amintesc daca mi-a placut sau nu, daca a fost reusit sau nu...amintire estompata....promit sa le refac , tot cu rosii( si o portie cu vin).....arata tare bine la tine acolo pe masa :hug: :pup: ....imi amintesc ca mi-am cumparat o carte de retete de post, de la o ghereta de undeva de pe strada, foarte buna cartea, utila si acolo am reteta asta....uita ca imi amintesc acuma , era in postul Pastelui si eram la Arad, familionul meu era care incotro, eu singura cuc acasa si din lipsa de altceva mi-am facut cateva tarte.....nu mai stiu mai departe :vis: :vis: :vis: :hug: :pup:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 20/11/2011 10:11

Ce tarte reusite =D> =D> =D> ,o sa le pregatesc negresit :hug:
Bucataria vegetariana are farmecul ei si nevoia de a inventa face gatitul mai provocator. :wink:

:hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 21/11/2011 12:26

pupi scrie:=D> =D> =D> am aluatul asta si nu l=am facut decat odata...cand aud cuvantul bors...fug....nu ma intreba de ce.....poate ca vin de la Arad unde se manca mai mult dulce decat acru( parol, imi plac ciorbele :peace: ) sau ca in mintea mea are loc un proces cam :? :? :? .. :P ....l-am facut demult, poate acuma vreo 6-7 ani , cu suc de rosii, nu imi amintesc daca mi-a placut sau nu, daca a fost reusit sau nu...amintire estompata....promit sa le refac , tot cu rosii( si o portie cu vin).....arata tare bine la tine acolo pe masa :hug: :pup: ....imi amintesc ca mi-am cumparat o carte de retete de post, de la o ghereta de undeva de pe strada, foarte buna cartea, utila si acolo am reteta asta....uita ca imi amintesc acuma , era in postul Pastelui si eram la Arad, familionul meu era care incotro, eu singura cuc acasa si din lipsa de altceva mi-am facut cateva tarte.....nu mai stiu mai departe :vis: :vis: :vis: :hug: :pup:

Pupisoaro, aluatul este foarte bun, in caz ca i-ai uitat gustul. Nu amiroase a bors ori suc de rosii; doar atat cat sa aminteasca de un suport crantz pentru un aperitiv. Eu continuu sa fac borsu'cela "Apa vietii" si aluatul care iese folosindu-l agusta usor a legumele din bors, dar nu e acru.

Cel mai fain lucru la aluatul asta e ca nici n-apuci bine sa-l faci si e deja gata.

Poate stii si de prajitura aceea cu foi din aluatul asta, coapte pe dosul tavii si stratificate cu crema de gris intre; seamana tare cu dobosul, dar e de post.

Merita sa incerci, daca intri in "modulul" post :hug: :pup:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 21/11/2011 12:36

5august scrie:Ce tarte reusite =D> =D> =D> ,o sa le pregatesc negresit :hug:
Bucataria vegetariana are farmecul ei si nevoia de a inventa face gatitul mai provocator. :wink:

:hug: :pup:


Pai dece va admir eu pe voi, vegeterienelor? Pentru ca va trebuie multa imaginatie si fantezie pentru a gati ceva care sa si guste bine, sa si arate bine :flower: :flower: :flower:

Nu zic ca n-ar fi documentatie destula pentru vegani, dar pentru mine tot slalom urias ramane a fi: aici in tara cam ingusta plaja de optiuni si magazinele specializate lasa mult de dorit.

:hug: :pup: :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 21/11/2011 02:26

Apetisante tarte :buuun: :buuun: :buuun: ...sa tot ti post cu asemenea tarte :wink:
=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 21/11/2011 03:08

acum ca am primit 1 litru de bors de casa din tara chiar ca am sa le incerc,arata superb :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 22/11/2011 07:30

Ei !...ei, ei...ce-mi vad ochii ??? :?: :?: :?:

Vad bine :?: 8) :?:

Superbe :!:

Trebuie sa iau aminte si...sa ma pun serios pe treaba...tot retete una ca una :peace: :peace: :peace: ...cand voi reusi sa le fac pe toate ?

Iulia, sincere felicitari :!: :master:

:flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/11/2011 07:40

Iulia jos palaria !! =D> =D> =D> =D> =D> =D>
asta e munca de chinez batrin, nu cred ca as avea rabdare .. desi imi plac asa de mult . :buuun:

faceam si eu pe vremuri tarta mare ca e mai putina munca se subintelege :-)


Eu cred ca aluatul cu bors trbuie sa fie fraged si bun , am facut o data cornulete cu bors si erau super bune ...

Vreau sa incerc aluatul cu vin si /sau cel cu bulion .. si asta e bun daca si este probabil sa semene cu foile alea de prajitura cu bulion ( ca si gust adica .. )


te rog frumos sa adaugi reteta in carte ca vreau sa o salvez :hug: ma bate gindul de o tarta mare de sarbatori cu unul dintre aluaturile astea

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 22/11/2011 11:31

Ce dragute sunt ...si practice ...ca se fac din timp...asa sunt gata de umplut cu ce vrem :buuun: :roll: Perfecte acum de sarbatori ..puse pe lista. :peace: :flower:
O sa incerc cu vin si sos de rosii ca bors nu am . :(


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator