Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Rosii uscate, rosii pudra si fulgi de rosii

Mesajde pupi » 03/10/2011 09:06

Am facut si eu saptamana trecuta niste rosii uscate ....prea erau multe in gradina si cum soiul asta nu ne place la nici unul am zis ca le dau o sansa de viata lunga :wink: ...le-am transformat in pudra si in fulgi. Pudra de rosii amestecata cu sare si piper o folosesc la aluatul de paste fainoase de casa( taietei, farfale, linguini) sau pun cate o jumatate de lingurita ( este foarte concentrat) la sarmale,la tocanite, presar deasupra pastelor gata pregatite....doar imaginatie sa fie ....fulgii de rosii ii amestec de regula cu sare, piper, usturoi uscat, busuioc, oregano, fulgi de ardei si fac un amestec de fulgi pentru toppingul pizzelor....are un gust demential....toate aromele le usuc la uscatorul de fructe , apoi le maruntesc in mojar sau la masina de cafea, le cern prin sita, partea fina ramane pudra de care vorbeam mai sus si cea mai grosiera sant fulgii , care sant de neanlocuit la pizza in special....desigur se pot folosi si la paste sau la unele fripturi care se vor mai de fitze.
Rosiile care au fost mai moi, adica nu s-au uscat destul in uscator, le-am oparit in otet aromat din belsug cu frunze de tarhon, apoi le-am pus in borcane impreuna cu usturoi, ceapa frunze de rosmarin, busuioc si tarhon, , am pus o parte din otetul in care au fiert si am completat cu ulei de masline din cel light ( are doar o urma de aroma) am capsat si am fiert la baia de abur pentru 45 de minute. Asta din cauza cepei si a usturoiului, pentru mai multa siguranta.Rosile astfel puse se pot folosi la aromarea hummusului, la fel de fel de preparate de paste, la creme de branze, etc..

Deci rosii de genul Roma pentru ca nu au suc mult si nici seminte foarte multe
ceapa dupa dorinta
usturoi dupa dorinta
sare si piper dupa gust
ulei de masline cam multisor( depinde de cantitatea de rosii avute)
otet alb sau aromat cu tarhon, usturoi, busuioc, salvie, rosmarin etc etc, de care va place sau de care aveti
frunze de diferite arome( busuioc, salvie, rosmarin, oregano,)
uscator de fructe sau cuptor de aragaz
borcane cu capac



Rosile cu suc mai putin se feliaza ( asta daca vreit pudra sau fulgi) si se pun in uscator sau intr-o tava de aragaz . Se porneste uscatorul si se tin rosiile acolo pana devin casante( 8-10 ore). Daca folositi cuptorul aragazului, puneti la cea mai mica temperatura si lasati usa cuptorului deschisa putin ( se poate folosi o coada de lingura de lemn( . In cazul asta trebuie avut in vedere ca din cand in cand sa verificati feliutele de rosii si sa le mai intoarceti de pe o parte pe alta. Inainte de a le pune la aparat la uscat sau la cuptor , ele se sareaza si se pipereaza. Daca doriti se poate presara si frunze marunt tocate ,de busuioc.
Dupa ce le scoateti din aparat sau din cuptor, se pun pe farfurie si se trece la pasul urmator...macinarea lor. Apoi se pun intr-o sita deasa si se cern. Praful care trece prin ochiurile sitei va fi pudra si ce ramane in sita vor fi fulgii.Pe astia ii amestecati cu ierburi si aromele dorite ( usacte si ele) precum si sare si piper pentru siguranta) si se face amestecul pentru pizza sau fete la unele fripturi . Pudra se amesteca si ea cu sare si piper , se poate chiar cu usturoi uscat si pisat si ala.

Rosiile care le vrem puse la borcane, se taie in patru, se sareaza si se pipereaza si se pun la uscator( aragaz cu usa deschisa). Dupa 10-12 ore se scot ( cele din cuptor, se mai intorc din cand in cand) si se oparesc in otet , dupa care se aseaza in borcane , intercalat cu usturoi, ceapa si diferite frunze aromate , dupa placul si gustul nostru. .Apoi se toarna peste ele otetul in care au fost oparite si se completeaza pana sus cu ulei de masline, light. Se pun intr-un vas mare pe fundul caruia am pus niste prosoape si punem apa pana cam cu 2 degete mai jos de marginea borcanelor. Se fierbe , din momentul in care a inceput apa sa fiarba, circa 45 de minute. .SE pot pastra in camara, la rece si dupa ce au fost deschise borcanele se tin la frigider . Dupa ce am scos rosii din borcane avem grija sa mai adaugam ulei si sa presam rosile ramase , in asa fel incat sa nu ramana deasupra lichidului din borcan. . Daca folositi doar ulei in boranele cu rosii, dupa golirea lor, sa nu aruncati uleiul, el se poate folosi cu succes la salate, la mancaruri care le vreti mai aromate...
Fişiere ataşate
053 rosii.jpg
053 rosii.jpg (95.85 KiB) Vizualizat de 2799 ori
052 rosii.jpg
052 rosii.jpg (100.6 KiB) Vizualizat de 2799 ori
049 rosii.jpg
049 rosii.jpg (86.92 KiB) Vizualizat de 2799 ori
012 rosii.jpg
012 rosii.jpg (75.33 KiB) Vizualizat de 2799 ori
011 rosii.jpg
011 rosii.jpg (97.1 KiB) Vizualizat de 2799 ori
009 rosii.jpg
009 rosii.jpg (72.86 KiB) Vizualizat de 2799 ori
007 rosii.jpg
007 rosii.jpg (86.05 KiB) Vizualizat de 2799 ori
006 rosii.jpg
006 rosii.jpg (108.37 KiB) Vizualizat de 2799 ori
004 rosii.jpg
004 rosii.jpg (57.04 KiB) Vizualizat de 2799 ori
009 r.jpg
009 r.jpg (115.09 KiB) Vizualizat de 2799 ori
007 r.jpg
007 r.jpg (87.23 KiB) Vizualizat de 2799 ori
003 r.jpg
003 r.jpg (98.9 KiB) Vizualizat de 2799 ori
002 r.jpg
002 r.jpg (106.02 KiB) Vizualizat de 2799 ori
001rosii.jpg
001rosii.jpg (66.07 KiB) Vizualizat de 2799 ori
012 rosii uscate.jpg
012 rosii uscate.jpg (118.06 KiB) Vizualizat de 2799 ori
001 rosii uscate.jpg
001 rosii uscate.jpg (75.7 KiB) Vizualizat de 2799 ori
007 ro.jpg
007 ro.jpg (93.46 KiB) Vizualizat de 2799 ori
006 ro.jpg
006 ro.jpg (110.89 KiB) Vizualizat de 2799 ori
005 ro.jpg
005 ro.jpg (89.22 KiB) Vizualizat de 2799 ori
004 ro.jpg
004 ro.jpg (91.38 KiB) Vizualizat de 2799 ori
003 ro.jpg
003 ro.jpg (86.99 KiB) Vizualizat de 2799 ori
001 ro.jpg
001 ro.jpg (91.6 KiB) Vizualizat de 2799 ori
016 rosii uscate.jpg
016 rosii uscate.jpg (69.14 KiB) Vizualizat de 2799 ori
003 rosii uscate.jpg
003 rosii uscate.jpg (81.55 KiB) Vizualizat de 2799 ori
053 rosii.jpg
053 rosii.jpg (95.85 KiB) Vizualizat de 2799 ori

Avatar utilizator
alinaraluca2000
Bucatar
Mesaje: 1209
Membru din: 11/03/2007 01:58
Localitate: Baia Mare
Contact:

Mesajde alinaraluca2000 » 03/10/2011 09:16

=D> =D> =D> si eu am o gradinuta de 2/2 in care am plantat vreo 10 rosii in inca vreo 5 ardei, vreau sa-ti spun ca nu mai stiu ce sa fac cu atatea rosii cate ne-au iesit, parca nu se mai termina, cum le-ai conservat tu este extraordinar, dar jur ca nu am nervi sa fac asta, dar e bine de retinut si reteta asta!
ImagineImagineImagine

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 03/10/2011 09:50

super!!! chiar ca e idee buna. Eu vreau sa incerc niste chili oil zilele astea,tocmai mi s-au uscat ardeii iuti. :D
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/10/2011 05:34

Alinaraluca, nu trebuie sa le pregatesti asa, eu le-am facut ptr ca am uscator, a fost usor si am avut foarte multe.
Poti sa le conservi in alt mod si folosesti la mancare, sant super bune si sant bio , chiar de la tine din gradinuta, nu trebuie sa cumperi de la magazin din cele crescute in sera si fara gust.
Culege, spala, decojeste si pune in pungute separate , exact atat cat iti trebuie la o portie de mancare. Iarna, scoti punguta si pui direct in mancare rosia asa congelata cum este sau daca vrei sa o mai tai , cu un cutit se taie foarte usor cand e congelata....eu asa pastrez multe( rosii, ardei, ceapa,morcovi,pastarnac,patrunjel) Toate le am gata spalate si tocate, la folosire doar le arunc in oala cu mancare :D :hug: :pup:...cred ca mi-ai transmis prin simpatie , virusul racelii :cry: ....ieri m-a pocnit si pe mine :( ...... :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/10/2011 05:36

Mitinita, merge super fain, doar crapa sau inteapa putintel ardeii in cateva locuri si apoi il pui in ulei.Uneori pun uleide masline light in sticlute mai mici si imi fac uleiuri aromate....prea e mult sa fc o sticla intreaga, nu il folosesc asa de des. Idee buna ai avut. :hug: :pup:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 04/10/2011 10:03

pupi scrie:Mitinita, merge super fain, doar crapa sau inteapa putintel ardeii in cateva locuri si apoi il pui in ulei.Uneori pun uleide masline light in sticlute mai mici si imi fac uleiuri aromate....prea e mult sa fc o sticla intreaga, nu il folosesc asa de des. Idee buna ai avut. :hug: :pup:


Deci nu mai trebuie sa infierbant uleiul?

Am congelat si eu doua rosii ca sotul si-a amintit ca asa facea sora lui,dar el credea ca raman tot tari. Cine a fost mai destept la faza asta daca nu eu =)) =)) =)) Rosiile sunt moi dupa decongelare,dar perfecte ptr ciorbe.
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/10/2011 05:36

Mitinita, eu nu incalzesc uleiul ca mereu mi-e fost frica sa nu devina prea picant.....pentru mine , in ce priveste "picanteriile" este suficient asa...

Rosile si eu le tin la congelator...daca le pun intregi ( uneori din lipsa de timp las pielita pe ele) atunci cand le folosesc , asa congelate cum sant le scufund in apa fierbinte sau le las sub jetul de apa fierbinte la robinet si in cateva secunde se da pielita foarte usor jos, apoi le tai ( mai exact ceva in genul rasului) si pun la mancare....foarte convenabil.....m-am distrat de povestea ta :P :hug:

cutesuzy
Incepator
Mesaje: 38
Membru din: 19/09/2010 09:44

Mesajde cutesuzy » 08/10/2011 10:19

Foarte tare reteta. Din pacate nici eu nu am timp toamna aceasta s-o incerc. Dar, este de retinut pentru anul viitor.:)

Avatar utilizator
dora01
Incepator
Mesaje: 21
Membru din: 21/08/2011 04:00

Mesajde dora01 » 14/10/2011 01:51

:cry:

pupi,salut! Este o munca tare migaloasa ceea ce ai facut.Am dat si eu de mai multe retete cu rosii uscate si nu-mi dadeam seama cum se ajunge la asa ceva

Eu n-am uscator decat de par.Iar cuptorul meu electric dupa 8-10 ore ma usca de tot la buzunar.Asa ca....

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 15/10/2011 12:37

eu chiar ca-s ultima care a aflat de metoda cu congelatea rosiilor :o
deci eu categoric trebuie sa infierbant uleiul =)) cu cat mai iute cu atat mai bine :D
http://cartederetete.ro


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori