Pagina 2 din 2

Scris: 22/02/2016 12:09
de angela_de
yafa scrie:Angela, pacat ca n-ai gustat. Multe magazine de delicatessen, cred ca cunosti, au in oferta rillettes de veau, ca si pastrami. Sunt foarte fine. Noi le preferam caci nu au foarte multa grasime adaugata.

Cat despre smaltz vorbesc de cel clar, cel cu carne este mai putin folosit acum. Este mai vintage.


Yafa, merci de info!
Pastrami, dar si BĂźndnerfleisch se gasesc in Ger peste tot, intre timp chiar la Supermarket, dar rillettes de veau, chiar nu am bagat de seama...
Da, Schmalz (smaltz) e grasime klarificata (de porc, gasca, etc, dar si din unt = "Butterschmalz"). Si se gaseste la mine destul de greu...
Dar cel putin in zona in care stau eu, e foarte uzual si chiar aktual "Schmalzfleisch", mai ales din carne de porc, foarte asemanator retetei Luciei...

https://www.google.de/search?q=schmalzf ... kIMg&dpr=1
Si mai exista si Griebenschmalz, o pasta din jumari maruntite/tocate si untura, care se maninca de asemenea rece, pe piine.

Scris: 22/02/2016 12:46
de yafa
angela_de scrie:
yafa scrie:Angela, pacat ca n-ai gustat. Multe magazine de delicatessen, cred ca cunosti, au in oferta rillettes de veau, ca si pastrami. Sunt foarte fine. Noi le preferam caci nu au foarte multa grasime adaugata.

Cat despre smaltz vorbesc de cel clar, cel cu carne este mai putin folosit acum. Este mai vintage.


Yafa, merci de info!
Pastrami, dar si BĂźndnerfleisch se gasesc in Ger peste tot, intre timp chiar la Supermarket, dar rillettes de veau, chiar nu am bagat de seama...
Da, Schmalz (smaltz) e grasime klarificata (de porc, gasca, etc, dar si din unt = "Butterschmalz"). Si se gaseste la mine destul de greu...
Dar cel putin in zona in care stau eu, e foarte uzual si chiar aktual "Schmalzfleisch", mai ales din carne de porc, foarte asemanator retetei Luciei...

https://www.google.de/search?q=schmalzf ... kIMg&dpr=1
Si mai exista si Griebenschmalz, o pasta din jumari maruntite/tocate si untura, care se maninca de asemenea rece, pe piine.


:hug: Angela, daca te uiti bine schmalzfleich este exact ca rillette, carnea este in fibre fine amestecate cu grasimea de la fierbere, mai devreme spuneam de schmaltz cu bucati mai mari ,mai grosolane ca e vintage si se gaseste mai greu, cel putin unde stau eu.
Tu stand in Germania, normal ca e uzual, mai ales din porc. Eu vorbeam de un schmaltz pe care il faceau evreii nemti si cei din Europa de est- de unde imi trag originile.
https://en.wikipedia.org/wiki/Schmaltz

Cel cu jumari il cunosc la noi se foloseste la un produs sarat in brutarii.

:hug: :flower:

Scris: 22/02/2016 12:51
de yafa
mikirafaela scrie:Foarte bine arata ce ai facut si tu Elo! :hug: :flower:


Merci Miki :flower: :hug:

Scris: 22/02/2016 12:52
de angela_de
Yafa, mai scriu o propozitie, ca altfel ma abat rau de la subiekt si ma ia Lucia cu maturoiul (ca tot a pus Miki poze de curind la Fotografii :P ): tokmai ti-am descoperit minunatul blog =D> =D> =D> si sint incantata!

Scris: 22/02/2016 01:07
de angela_de
Yafa, hai ca sintem de pomina, sper sa nu ne reklame Lucia la Admin :P !
Bunicii din partea tatalui au stat in zona Sucevei, dar erau refugiati de la Cernauti, asa ca Bunica stia face multe mincaruri minunate cu origine evreiasca (gefilte Fisch :vis: :buuun: :vis: ...); unde mai pui ca invatase "profesoara de menaj".
Din pacate, pe vremea cat a trait, nu m-a prea interesat partea de preparare a gastronomicelor... (a murit cand aveam 19 ani :( ), asa ca au ramas numai amintirile "organoleptice", dupa care incerc sa reconstruiesc, cel putin partial, acea parte de trecut :vis:

Scris: 22/02/2016 01:21
de yafa
angela_de scrie:Yafa, hai ca sintem de pomina, sper sa nu ne reklame Lucia la Admin :P !
Bunicii din partea tatalui au stat in zona Sucevei, dar erau refugiati de la Cernauti, asa ca Bunica stia face multe mincaruri minunate cu origine evreiasca (gefilte Fisch :vis: :buuun: :vis: ...); unde mai pui ca invatase "profesoara de menaj".
Din pacate, pe vremea cat a trait, nu m-a prea interesat partea de preparare a gastronomicelor... (a murit cand aveam 19 ani :( ), asa ca au ramas numai amintirile "organoleptice", dupa care incerc sa reconstruiesc, cel putin partial, acea parte de trecut :vis:



:P :P :P citeste si vei intelege...lol....
https://cuisineetplaisir.wordpress.com/ ... ilte-fish/

Scris: 22/02/2016 07:16
de lucia_bp
Ca tot veni vorba ... uite o gustare autentic ardeleneasca...se poate face cu slanina afumata, dar si cu jumari

Pasta din slaninuta
http://www.reteteculinare.ro/carte_de_b ... nuta-5532/

Ma bucur sa va citesc comentariile...asa aflam tot felul de informatii pe care nu le stiam sau pe care ni le aducem aminte :pup: :pup: :pup:

:hug: :hug: :hug:

Scris: 22/02/2016 07:48
de gaby_d
Arata minunat ce ai facut tu aici!
Lucia, apreciez enorm toata munca ta, chiar daca te citesc "din umbra" :)))

Rar vad in lumea culinara asa preparate. Bravo!
:hug:

Scris: 24/02/2016 01:59
de lucia_bp
gaby_d scrie:Arata minunat ce ai facut tu aici!
Lucia, apreciez enorm toata munca ta, chiar daca te citesc "din umbra" :)))

Rar vad in lumea culinara asa preparate. Bravo!
:hug:



:master: :master: :master: :blushing: :blushing: :blushing:

:hug: :hug: :hug: