Pui alla cacciatora (vinatoresc)

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Pui alla cacciatora (vinatoresc)

Mesajde crista » 03/02/2012 10:19

Una dintre zecile sau poate sutele de retete al acestui fel de mincare : Pollo alla cacciatora. iecare regiune italiana dar cred ca as putea spune fara sa gresesc ca fiecare familie are reteta proprie.

Puiul vinatoresc este o reteta nascuta in Romagna sau in Toscana ( parerile sunt impartite). Artusi zice ca este o reteta romagnola nascuta din nevoia de a pune pe masa destul de rapid un fel de mincare bogat atunci cind existau musafiri in trecere : un preot sau chiar administratorul mosiei. Denumirea de vinatoresc in aceasta zona pare ca se trage de la ceapa si usturoiul din reteta, ingrediente folosite si de vinatori atunci cind pregateau vinatul. In Toscana era chiar o reteta facuta raoid pentru nobilii care se aflau in trecere pe la cite un han in drumul spre sau la intoarcere de la vinatoare .

Cert este ca puiul vinatoresc italian are urmatoarele ingrediente principale: pui, rosii, ceapa si usturoi ... pe linga care fiecare gospodina sau hangita a adaugat cite ceva . In retetele toscane nu lipseste rozmarinul si salvia de exemplu care in cele romagnole nu exista.
Altii adauga ciuperci, masline, fileuri de ansoa, carne de pe burta porcului ( pancetta ) , mazare ...


Reteta mea :


ingrediente :

6 ciocanele de pui
1/2 ceapa
2-3 catei mici de usturoi
1/2 cutie mica cu pulpa de rosii in suc de rosii
ulei, sare, piper
rozmarin si salvie
2 linguri cu cuburi de carne de pe burta porcului, afumata ( pancetta ) *
ciuperci

Se toaca ceapa fin si se pun in cratita sau tigaia cu fundul gros cu putin ulei si la foc mic sa se inabuse , cind e moale si sticloasa o scoatem din cratita si o tinem intr-o farfurioara separat. In cratita punem pulpele de pui ( sau un pui taiat bucati ) si daca e nevoie mai adaugam putin ulei. Cind puiul sa rumenit pe toate partile adaugam ceapa,usturoiul strivit, cuburile de sunculita ( pancetta afumata , merge si bacon care desi este partea de pe spinarea porcului este la fel de buna) , ciupercile curatate si taiate, rosiile si o ramurica de rozmarin verde si citeva frunze de salvie legate impreuna ca un buchetel cu un fir de sfoara pentru bucatarie.
Sosul trebuie sa acopere carnea ,si deci daca mai este nevoie adaugati putina apa.

Lasati la foc mare pina incepe sa fiarba si in aces moment dati focul la minm si lasati sa fiarba mocnit, fara sa clocoteasca , cu capac, timp de 1 ora . Sosul scade in acest timp si daca nu a scazut prea mult ultimele minute lasati sa fiarba la foc mai mare si fara capac.

nota:
Nu tocati rozmarinul si nu il presarati in sos caci va da gust amarui ... Daca nu aveti decit rozmarin uscat atunci il puteti pune intr-un patrat din tifon pe care il legati ca o punguta cu fir de bumnac si il lasati in sos pina la sfirsit cind il veti recupera si il veti arunca.. sau puteti pune rozmarinul si salvia intr-o bila din inoz cum sunt cele folositie pentru a pune ceaiul si pe care o veti lasa in sos pina la sfirsit.



eu am pus alaturi o mamamliguta fierbinte, moale , facut cu 2 pahare de apa si unul de lapte si un pahar de malai fin +sare
Fişiere ataşate
Immagine 151.1.jpg
Immagine 151.1.jpg (68.34 KiB) Vizualizat de 4964 ori

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 03/02/2012 02:55

Arata super delicios

cutesuzy
Incepator
Mesaje: 38
Membru din: 19/09/2010 09:44

Mesajde cutesuzy » 03/02/2012 03:26

Suna si arata foarte bine aceasta reteta. O voi incerca week-end-ul acesta. multumim.

cutesuzy
Incepator
Mesaje: 38
Membru din: 19/09/2010 09:44

Mesajde cutesuzy » 03/02/2012 03:27

Suna si arata foarte bine aceasta reteta. O voi incerca week-end-ul acesta. multumim.

elenaccc
Incepator
Mesaje: 115
Membru din: 27/09/2010 03:15

Mesajde elenaccc » 03/02/2012 03:44

:vis: :vis: :vis:

ma uit si ma minunez..............ma minunez si inghit in sec!


minunata reteta si foarte usoara

=D> =D> =D>

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 03/02/2012 07:09

Aseara oscilam intre puiul asta" vanatoresc" si porcul din gradina de zarzavaturi :wink: .....m-am hotarat la porc pentru ca nu am mai mancat de foarte, foarte mult timp.....deci , daca faceam puiul era, pe aceasi lungime de unda :P .....azi doar salata cu porculetul in ea :wink: .....Crista, indiferent de unde vine reteta, pot spune cu mana pe inima ca este foarte buna.....eu de regula pun bacon ca la pancetta nu ma inghesui :D ..... =D> =D> =D> :hug: :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 04/02/2012 09:00

Si eu confirm ca este o reteta cu un gust de milioane :buuun: :buuun: :buuun:

Ne place puiul si-l pregatesc in fel si chip...fac si eu ceva asemanator...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 04/02/2012 11:06

Una din retetele noastre favorite si ca sa intaresc si eu spusele tale,noi il facem cu fasii de ardei si am inteles ca se poate cu ciuperci. Foarte apetisant arata!
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 06/02/2012 04:03

=D> =D> =D> ...cred ca ii da o aroma foarte buna rozmarinul si salvia :peace:
:hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 07/02/2012 09:38

as! ce as fi papat si eu o portie din bunatatea asta!arata tare apetisant :buuun: :buuun: :buuun:

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori