Haleala da Linte

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Haleala da Linte

Mesajde lilianacostache » 28/10/2011 10:54

Te traules bahtalo, iacata-ma-s si io. 8) Da, io sunt, ce va miratz atata! Mai bine sa ma scuipatz sa nu ma deochiatz, sa aprindetz par da cuada da porc si sa ma afumatz! Ce credeatz, mo, ca imi facetz da un an? Phiiii...ce-ar hi fost da capu’ vostru sa betz shi sa va veselitz la parastas far’ de mine! Pai nu murii, fusai cu carutza la congresele halea marile cu dascantece da va ingheatza ciorba pa foc da le ascultatz! Nu va mai spui ca invatzai si neshte vrajeli noi, da’ nu vi le spui acilea ca ie un site da haleala shi ma zgorneste dom’ adimistrator, ptiu sa nu-l dauochi! Adeca, cum zacea mama Amigdala, la haleala shi la vrajeala tot cu lingura sa face treaba buna da’ sa tac io cu vrajeala shi sa va spui haleala, manca-v-ash bunatatzurile voastre da gospodine:

Asta ie o haleala tot d-aia tzaganeasca din linte ca ie mai ieftina. Care a produs banu’ sa ia shi sa faca cu carne, noi la carutza facuram cu linte ca puradeii ierea bolnavi si nu s-au dus f’o trei zile la cershit.

Sa ia o juma’ da kil da linte shi sa ferbe shi sa scurje bine. Mai sa ia shi f’o 2-3 barabuloi shi sa da pa razatoarea mica - vedetz sa nu va datz shi deshtele – si sa stoarce si iei da tot nacazu. Sa mai pune 2-3 linguri da pezmet, f’o juma’ da litra da oloi shi 5-6 uaua – io le-am avut d-alea ciordite da bulibasu meu dupin’ cuibare, f’o 3 cepe maruntzite shi, care are, sa puie shi o juma’ da capatzana da usturoi. Ca sa fuga strigoii, moroii, baboii shi altzi oii sa hie la iei acolo. Shi ca sa iasa la sigur, punetz shi neshte balarii verz da marar shi patrunjel. Ho, ca n-am uitat, zac acuma: sare si piper, d-apai cum? Asheeee...acu’ sa amesteca iele toate astea - cu mana ca tziganii n-are roboate d-alea da amestecat - cu uauale far’ sa le batetz’ shi aruncatz totu’ intr-o tava unsa cu oloi si pezmet din hala da zasei mai dinioarea. Unjetz cu oloi si pa d’asupra shi punetz la coptor la f’o 180 da grade pa care sa le avetz gata pregatite. Cum ce? Gradele, mo! Sa lasatz sa steie la coptor f’un ceas macar. Cica sa va dau shi un din ala...cum ii zace...un tip! Tip ie pentru cocoane ca la noi la tzagani tot pont ii zace. Adeca, care vrea sa sa coconeasca, sa mai bata un oau cu o lingura de oloi, una da boia da hardei – d’aia dulcea – shi o lenguritza da pezmet, shi sa puie peste cand ie aproape gata. Sa face o cuaja de-tz vine sa-tz trimetzi toata shatra d’acasa si sa haleshti da unu singur! Apai, cu tip sau ba, sa aveti pohta care facetz, ca ma jur ca bunaciunea asta viatza lunga nu are! Iar io ma duc sa mai vaz de o vrajeala din halea sicrete da sa pune la intunericeala la borcane da sicrete ce ie! Haiti, bahtalo la toata lumea nehalita! Ia, luatz’ shi un pahar da vin sa ma pomenitz!
Fişiere ataşate
DSCN0658.jpg
DSCN0658.jpg (112.99 KiB) Vizualizat de 3454 ori
DSCN0657.jpg
DSCN0657.jpg (98.81 KiB) Vizualizat de 3454 ori
Bucataria salveaza Romania!

http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 28/10/2011 06:29

Draga mea Lilisor, asta e pe cinste, negresit am sa o pregatesc.....nu ma prea impacam cu lintea pe vremuri, acuma in schimb e ador.....am pus-o la catastif....tare fain arata acolo in tava......o intrebare doamna mea....tava de chec in care ai copt-o e din cea adanca sau din cea mai ingusta si cu peretii josi???
doar sa stiu sa nu fac" haleala" asta prea inalta .....de fapt cred ca nu prea are importanta pentru ca totul e fiert , deci nu are ce sa ramana necopt..... :hug: :pup: si tare ma bucur sa te mai vad pe aici :hug: , am simtit lipsa ta, retetele tale, farmecul tau si sarea si piperul cu care condimentezi tot :D :hug: :pup:

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 28/10/2011 08:37

Bine te-am regasit, draga Pupi, ma bucur enorm sa vad ca am unde reveni si regasesc prietene dragi. Imi fac mea culpa, asta e! Ce sa iti spun...am masurat tava! Lunga de 30 cm, lata de 12 si adanca de 7. Iar in privinta compozitiei...e cea de chftele cu exceptia lintei. Cred ca, daca as marunti lintea nitel, ar iesi niste chiftele pe cinste din compozitie. O sa experimentez...:) :hug:
Bucataria salveaza Romania!



http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 28/10/2011 10:19

Buna haleala asta... :buuun: :buuun: :buuun:
Bine ai revenit,mincati-as... =)) =)) =))

:hug: :pup: :flower:

lilianacostache
Bucatar in devenire
Mesaje: 620
Membru din: 01/08/2008 07:59
Localitate: Ploiesti
Contact:

Mesajde lilianacostache » 30/10/2011 03:08

Ptiu, sa nu ta dauochi ca ma speriasi! Sa stitz ca mai am o haleala de o sa imi faceti parastas 100 da ani dupa ce oi incepe sa va bantui, mo! Shi ma gandeam io sa pui da o carte da haleli ca tot incepe sa sa-nmultzasca ratetzurile! :wink:
Bucataria salveaza Romania!



http://vorbalilianei.blogspot.com/

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 30/10/2011 06:43

Am luat linte...acuma doar timp sa mai imi fac putintel :P ,.. :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 31/10/2011 05:12

Ce bine arata aceasta haleala...sunt sigura ca si gustul este pe masura :roll: :roll: :roll:
=D> =D> =D>
Imi place sa gatesc...
Imagine


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 49 vizitatori