Pagina 2 din 2

Scris: 17/09/2009 02:40
de joujou
Cel cu bob rotund si lipicios il folosesc la orezul nostru cu lapte si la pilaf. Am folosit si orez rosu care nu mi-a placut deloc dar am incercat. Este bogat in fier si magneziu si l-am consumat si pe acela.

Scris: 17/09/2009 03:09
de oana86
bun orezul ....si eu il puneam cu masura inainte la fiert asa ma invatase mama ... dar acum am descoperit un alt mod de a-l fierbe ... il pun direct cand apa fierbe si nu dau deloc cu lingura prin el ... dupa 15-20 mim dau cu lingura putin .... stand in bloc boabele de orez raman intregi

Scris: 17/09/2009 03:13
de christeli
Draga Oana86, eu il prepar altfel si ai mei sunt tare multumiti:intai il calesc in putin unt, iar apoi adaug cantitatea necĂŞsara de apa si putina sare, iar asa nici nu se mai lipeste si iese,,bob cu bob'' si gustos. :hug: :flower:

Scris: 17/09/2009 04:09
de joujou
Interesanta varianat cu unt. N-am stiut-o pana acum. Voi incerca si eu

Scris: 17/09/2009 09:45
de pussycat
arata apetisant orezul..am sa il incerc week-end-ul asta. pana de curand nu am gustat sosul de soia sau ghimbir dar in ultima vreme le folosesc tot mai des. fetitei mele ii place mult orezul. nu stiam de varianta cu unt..merita incercata.

Scris: 18/09/2009 12:10
de Flyingroo
Yafa, orezul cu bobul lung este in general orez basmati - creste in regiunea himalaiana, si cand este gatit este uscat si afanat, perfect ca pat pentru sosuri si curry. Este aromat, o ceasca uscat rezulta in 3 cesti gatit.
Jasmine este catodata substituit orezului basmati, dar are bobul mai scurt (bob mediu), se gateste ceva mai repede si este ceva mai lipicios. Este de asemenea aromat, insa aroma sa e mai mult florala. O ceasca uscat rezulta in 3 cesti gatit.
Orezul glutinos se intalneste sub multe nume, orez de sushi, orez lipicios (sticky), orez chinezesc dulce, orez japonez, orez ceros etc - desi se numeste asa nu contine deloc gluten si nici nu e dulce dar e intradevar foarte lipicios. O ceasca uscat rezulta in doua cesti gatit. In locul acestuia se poate folosi orez de risotto (Arborio fiind cel mai cunoscut insa exista si altele care provin tot din Italia). Acesta din urma nu trebuie niciodata limpezit pentru ca se indeparteaza amidonul care permite obtinerea unei consistente cremoase - absoarbe foarte multa apa fara a se terciui. Orezurile cu bobul rotund (scurt) sunt de asemenea lipicioase insa nu ca cel glutinos, sunt bune pentru budinca si poate fi substituit celui de sushi, de asemenea merge bine in rissoto si paella desi pentru aceasta din urma exista o varitate cu bobul scurt care creste in Spania, special creata pentru paella.
Faimosul orez negru interzis este un orez cu bobul scurt care da o superba culoare indigo la gatit.

Ce se vede in reteta de mai sus nu este orez negru ci ceea ce se numeste orez salbatic, provine din India si nu este nici macar orez! Este samanta unei anumite ierbi, cu continut mai mare de proteina si alti nutrienti ca orezul si are o aroma distinctiva, de nuca.

Toate tipurile de orez se vand si ca varietati brune care sunt de fapt acelasi tip de orez dar care a fost procesat mai putin si deci mai retine germenul si ceva tarata. Este mai bun din punct de vedere nutritiv si ia mai mult timp la gatire. Nu se poate folosi chiar in toate retetele in locul celui alb.

Cara, sosul de soya este in general foarte sarat, asa ca aceasta trebuie avuta in vedere atunci cand se adauga la mancare - de multe ori in Asia nici nu se adauga alta sare in mancare. Exista si varietati "light/usoare" care insa nu se refera la cantitatea de sare ci la gustul mai putin pronuntat, dupa cum exista si variante cu continut redus de sodiu de pana la 30%, si aceasta va aparea pe eticheta. Pentru circa o livra de piept de pui (~ 400-500 gr) nu as folosi mai mult de 1 lingura.

Scris: 18/09/2009 07:01
de yafa
Flyingroo scrie:Yafa, orezul cu bobul lung este in general orez basmati - creste in regiunea himalaiana, si cand este gatit este uscat si afanat, perfect ca pat pentru sosuri si curry. Este aromat, o ceasca uscat rezulta in 3 cesti gatit.
Jasmine este catodata substituit orezului basmati, dar are bobul mai scurt (bob mediu), se gateste ceva mai repede si este ceva mai lipicios. Este de asemenea aromat, insa aroma sa e mai mult florala. O ceasca uscat rezulta in 3 cesti gatit.
Orezul glutinos se intalneste sub multe nume, orez de sushi, orez lipicios (sticky), orez chinezesc dulce, orez japonez, orez ceros etc - desi se numeste asa nu contine deloc gluten si nici nu e dulce dar e intradevar foarte lipicios. O ceasca uscat rezulta in doua cesti gatit. In locul acestuia se poate folosi orez de risotto (Arborio fiind cel mai cunoscut insa exista si altele care provin tot din Italia). Acesta din urma nu trebuie niciodata limpezit pentru ca se indeparteaza amidonul care permite obtinerea unei consistente cremoase - absoarbe foarte multa apa fara a se terciui. Orezurile cu bobul rotund (scurt) sunt de asemenea lipicioase insa nu ca cel glutinos, sunt bune pentru budinca si poate fi substituit celui de sushi, de asemenea merge bine in rissoto si paella desi pentru aceasta din urma exista o varitate cu bobul scurt care creste in Spania, special creata pentru paella.
Faimosul orez negru interzis este un orez cu bobul scurt care da o superba culoare indigo la gatit.

Ce se vede in reteta de mai sus nu este orez negru ci ceea ce se numeste orez salbatic, provine din India si nu este nici macar orez! Este samanta unei anumite ierbi, cu continut mai mare de proteina si alti nutrienti ca orezul si are o aroma distinctiva, de nuca.

Toate tipurile de orez se vand si ca varietati brune care sunt de fapt acelasi tip de orez dar care a fost procesat mai putin si deci mai retine germenul si ceva tarata. Este mai bun din punct de vedere nutritiv si ia mai mult timp la gatire. Nu se poate folosi chiar in toate retetele in locul celui alb.

Cara, sosul de soya este in general foarte sarat, asa ca aceasta trebuie avuta in vedere atunci cand se adauga la mancare - de multe ori in Asia nici nu se adauga alta sare in mancare. Exista si varietati "light/usoare" care insa nu se refera la cantitatea de sare ci la gustul mai putin pronuntat, dupa cum exista si variante cu continut redus de sodiu de pana la 30%, si aceasta va aparea pe eticheta. Pentru circa o livra de piept de pui (~ 400-500 gr) nu as folosi mai mult de 1 lingura.


Multumesc mult de precizari, stiam bine deci, dar nu asa de aprofunzit. :master:

Scris: 18/09/2009 04:36
de adry
Joujou, curand o sa incerc reteta ta!!!Deja orezul fiert cu adaus de sos de soia e pe gustul meu! Cu pui , legume si condimente trebuie sa fie :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

Flyingroo scrie:sosul de soya este in general foarte sarat, asa ca aceasta trebuie avuta in vedere atunci cand se adauga la mancare - de multe ori in Asia nici nu se adauga alta sare in mancare. Exista si varietati "light/usoare" care insa nu se refera la cantitatea de sare ci la gustul mai putin pronuntat, dupa cum exista si variante cu continut redus de sodiu de pana la 30%, si aceasta va aparea pe eticheta. Pentru circa o livra de piept de pui (~ 400-500 gr) nu as folosi mai mult de 1 lingura.


Exact! Si eu voiam sa atrag atentia asupra faptului ca sosul de soia este un concentrat de sare (eu inca n-am vazut tipul cu continut redus de sodiu :? ).
Orezul il fierb fara sare deloc, apoi adaug o lingura, doua de sos de soya (depinde de cantitatea de orez) !
Dupa gustul personal se mai poate adauga direct in farfurie!!