Placinta cretana cu branza

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Placinta cretana cu branza

Mesajde cristyd » 26/08/2015 01:52

Tocmai am venit din concediu in Creta si la resturant servea in fiecare dimineata o placinta sau prajitura care se chema: Cretan cream cheese pie. Cu branza dulce si scortisoara deasupra. In viata mea n-am mancat ceva mai bun cu branza dulce. Daca stie cineva o reteta pe care a incercat-o si i-a iesit. Am cautat pe internet si am gasit multe retete, habar n-am pe care sa o incerc.

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 26/08/2015 11:14

Buna Cristyd,
poti sa descrii mai exakt cum arata placinta/prajitura? Ca o mica tarta rotunda, umpluta cu brinza si presarata cu scortisoara, sau ca o placinta mare taiata bucati?
Poate te pot eu ajuta.

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 28/08/2015 02:38

placinta mare taiata bucatele mici

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 28/08/2015 11:23

Cristina, n-ai facut o poza? :? 8)
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 28/08/2015 12:23

Buna Cristyd

deci eu stiu 2 feluri de placinte kretane cu brinza si scortisoara (dulci) si un fel nedulce (caci chiar sarat nu e!), cu mentha si susan; ambele mincate la fata locului, dar si pregatite acasa, impreuna cu o kolega din Rethymnon, care a stat 3 luni in Germania.
Problema e ca pentru toate iti trebuie brinza Mizithra dulce si acra (Xynomizithra), care praktik nu sint de gasit in afara Kretei.
Acuma, depinde unde stai tu; noi in Germania am folosit un amestec de Ricotta (grasa!) si Qark/Topfen (sau si mai bine Schichtkäse) 20% grasime, ambele ffff bine scurse (in servet de bucatarie, citeva ore), in proportie de 3/2 (adica 300g Ricotta + 200g Quark).
Si acum Reteta pentru varianta "bucatar amator comod":
- pentru Foaie: 500g faina, 3-4 linguri ulei de masline, 1lingurita zeama de lamiie, 1 lingurita miere, priza sare, si apoi adaugata apa calduta cit cuprine, ca sa iasa, dupa framintare temeinica, un aluat mai mult molcut, decit tare, care se lasa cel putin 30 min acoperit in camera. SAU, folosesti foi de strudel/Filo/Placinta, pe care le umezesti cu un amestec de Ulei si apa.
- pentru umplutura: 500g Brinza (deja bine scursa!) din amestecul de mai sus, 2-3 linguri pline miere sau zahar, priza sare, 1 galbenus si cam 1 lingura de faina (si evt. dupa dorinta: putina coaja rasa de citrice, un praf de scortisoara, putina vanilie). La varianta nedulce se pune numai 1 lingura de miere, ceva mai multa sare si menta tocata.

Dupa ce s-a odihnit aluatul, se intinde o foaie mai groscioara, se pune in tava unsa din belsug cu ulei de masline, avind grija sa fie marginile ridicate putin pe peretii tavii; se toarna deasupra umplutara, se presara deasupra putin zahar si mai multa scortisoara si se coace la foc mediu, in cuptor preincalzit, cam 20-40 min (depinde de marimea tavii si inaltimea placintei). Se pot face si in forme individuale de tarte.
Bineinteles ca poti sa faci si forma clasica de placinta cu 2 foi (jos si deasupra). Asa se face varianta cu mentha, care se unge deasupra cu ulei + apa si se presara cu susan; sau si mai frekvent se fac placintele triunghiulare, care se prajesc in ulei de masline.
Sau sa folosesti foi cumparate Filo, pe care le ansamblezi in modul cunoscut, cu umplutura la mijloc; in acest caz se ung dupa coacere cu un sirop f gros de miere si se presara cu scortisoara.
Sper sa-ti fi putut fi de folos; si totusi banuiesc ca gustul nu va fi acelasi, caci vor lipsi aromele de "capra" si "oaie" din umplutura si mai ales cel mai pretios gust, anume cel de "vacanta" :vis: :) .

Apropos! Tu unde ai fost in vacanta in Kreta?
Poate ne povestesti cite ceva si, daca stii cum se procedeaza, poate pui si citeva poze.

Eu cunosc numai jumatatea de est (de la Heraklion/Knosos spre est); cind am fost, am stat la Rethymnon si de acolo am vizitat ce-am putut. Si mi-a placut extraordinar de mult!

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 04/09/2015 04:12

Mersi mult de reteta, o sa incerc cu branza slovaca, pt ca nu am branza de care vb tu :)
Daca imi spuneti cum sa pun poze o sa pun cateva din concediu. Am fost in Stalida.
N-am avut timp sa raspund pt ca saptamana asta a fost cu stres, prima saptamana de gradi.

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 04/09/2015 04:32

Cristyd, deschizi mesajul, trebuie sa scrii ceva in el, dai din scroll in josul paginii si ai casutele colorate cu "adauga imagini", "start uploud", "anuleaza uploud".
Dai click pe "adauga' si te duce in computerul tau. De aici tu selectezi pozele in ordinea in care vrei sa le pui , dai "start up" si astepti sa se incarce toate. Daca vrei sa stergi, apesi "anuleaza up."

"Daca nu doriti sa adaugati un atasament, lasati campurile necompletate.
Imaginile sunt afisate in ordinea celei in care sunt atasate si sunt redimensionate automat. Imaginile trebuie sa fie in format .jpg si cu dimensiune maxima de 4MB."

Astea sunt regulile atasamentului (cand Ella m-a intrebat n-am stiut ce sa-i raspund)!

Sper sa-ti fie de ajutor indiciile date!



:hug: Asteptam poze!
MIKI

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 05/09/2015 01:04

Cateva poze
Fişiere ataşate
dsc05392.jpg
dsc05392.jpg (63.37 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05403.jpg
dsc05403.jpg (48.46 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05435.jpg
dsc05435.jpg (49.9 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05437.jpg
dsc05437.jpg (48.61 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05438.jpg
dsc05438.jpg (78.72 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05710.jpg
dsc05710.jpg (54.19 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05712.jpg
dsc05712.jpg (63.54 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05715.jpg
dsc05715.jpg (64.33 KiB) Vizualizat de 3405 ori
dsc05716.jpg
dsc05716.jpg (48.77 KiB) Vizualizat de 3405 ori

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 05/09/2015 01:27

Foarte frumoase pozele Cristyd! Ma bucur ca te-ai descurcat!

Mie imi place muntele, dar uitandu-ma la pozele voastre parca incep sa indragesc si marea!

Dar poze cu placinta vinovata n-ai? :D

O seara frumoasa!
:hug: :pup: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
angela_de
Bucatar
Mesaje: 1064
Membru din: 25/07/2015 04:09

Mesajde angela_de » 05/09/2015 11:19

Vaaai Cristy, ce poze frumoase :D :D Mi s-a strins inima la amintirea minunatei vacante in Creta :vis: :vis:
Ce pacat ca nu le-ai pus la Fotografii; si aici e bine, caci dau mai multa "culoare locala" retetei de placinta, dar dincolo le-ar fi putut savura si lume neinteresata in placinte!

Nu se poate sa nu gasesti in Slovacia tipurile de brinza de care am scris! Poate le spune altfel, dar important e sa fie brz de vaci f kremoasa si fina, nu sfarimicioasa! Desi gustul n-are cum sa-l afekteze!
:hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori