Covrigei

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Covrigei

Mesajde antoniah » 15/03/2015 01:02

Reteta aceasta am pregatit-o in perioada sarbatorilor de iarna insa nu am reusit pana acum sa o postez. :blushing:

Din acelasi aluat se pot pregati atat saratele cat si covrigei (eu am incercat ambele variante desi reteta originala se referea la saratele). Multumesc Jamilei ("Bucataria Jamilei") pentru inspiratie!

INGREDIENTE:

- 350 g branza telemea
- 500 g faina alba tip 000 proaspat cernuta
- 150 g unt rece
- 2 oua
- 100 g smantana
- 1 galbenus (pentru pensularea aluatului)
- susan / mac / glazura sare, etc (dupa preferinte). Pentru glazura cu sare sunt necesare 2 linguri cu faina, 2 lingurite cu sare si putina apa.

MOD DE PREPARARE:

- Untul rece se rade pe razatoare.
- Branza telemea se rade pe razatoare.
- Faina, branza telemea, untul, ouale si smantana se pun in bolul unui mixer. Se mixeaza ingredientele la viteza mica pana se formeaza o masa omogena de aluat.
- Aluatul se aseaza pe suprafata de lucru si se framanta putin cu mana (timp de aproximativ 30 secunde). Se imparte apoi aluatul in doua jumatati si se modeleaza fiecare parte de aluat sub forma unei sfere. O parte de aluat va ramane acoperita pana in momentul in care va fi folosita iar cealalta parte de aluat va ramane pe suprafata de lucru infainata usor in prealabil.
- Se infaineaza putin suprafata aluatului. Se intinde aluatul cu sucitorul pana cand grosimea aluatului ajunge la 0,4 - 0,5 cm.
- Se decupeaza formele de luat folosind forma pentru covrigei infainata in prealabil.
- Se tapeteaza cu hartie pentru copt o tava pentru cuptor.
- Se aseaza in tava formele de aluat decupate anterior.
- Se amesteca galbenusul de ou cu 2-3 linguri cu apa. Se pensuleaza cu acest amestec suprafata aluatului.
- Se presara pe suprafata aluatului susan, mac, etc (dupa preferinta). Pentru glazura cu sare: se amesteca intr-un bol mic faina si sarea apoi se adauga treptat apa (putin cate putin) pana amestecul dobandeste o consistenta omogena, usor fluida.
- Se incalzeste cuptorul la 175 grade C.
- Covrigeii se coc in cuptotul preincalzit la 175 grade C timp de 20 - 25 min pana dobandesc o culoare frumoasa aurie. Daca folositi glazura cu sare: inainte cu 5 minute de a scoate covrigeii din cuptor, se stropeste suprafata aluatului cu amestecul pregatit anterior apoi tava se pune din nou in cuptor.
- Se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Fişiere ataşate
01_covrigei.jpg
01_covrigei.jpg (81.94 KiB) Vizualizat de 12741 ori
02_covrigei.jpg
02_covrigei.jpg (77.39 KiB) Vizualizat de 12741 ori
03_covrigei_4797.jpg
03_covrigei_4797.jpg (128.03 KiB) Vizualizat de 12741 ori
04_covrigei_2283.jpg
04_covrigei_2283.jpg (115.77 KiB) Vizualizat de 12741 ori
05_covrigei.jpg
05_covrigei.jpg (106.36 KiB) Vizualizat de 12741 ori
06_covrigei.jpg
06_covrigei.jpg (65.78 KiB) Vizualizat de 12741 ori
07_covrigei.jpg
07_covrigei.jpg (74.77 KiB) Vizualizat de 12741 ori
08_covrigei.jpg
08_covrigei.jpg (137.8 KiB) Vizualizat de 12741 ori
09_covrigei.jpg
09_covrigei.jpg (103.33 KiB) Vizualizat de 12741 ori
10_covrigei.jpg
10_covrigei.jpg (126.62 KiB) Vizualizat de 12741 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 15/03/2015 03:48

Ce frumosi ti-au iesit,felicitari... =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 15/03/2015 08:25

super Anto !!

eu glazura cu sare nu o stiu/stiam, nu cred ca am mincat vreodata, iar covrigeii astia ca si saratelele acum "la batrinete" imi plac cu chimen dupa ce toata viata si mai ales in copilarie scobeam chimenul din toate cornurile si covrigii ca o disperata .. doamne ce feste ne mai joaca si timpul asta si cum ne schimba gusturile :roll:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 15/03/2015 09:13

Antonia ti-au iesit superbi , imi plac mult de tot imi aduc aminte ca ii faceam acasa la mama de sarbatori :vis:
Felicitari =D> :master: :hug: :pup:
claudia

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/03/2015 09:10

Danieluta scrie:Ce frumosi ti-au iesit,felicitari... =D> :hug: :flower:


Iti multumesc mult Daniela. Eram in mare graba in perioada sarbatorilor si dintr-un singur aluat am facut atat covrigei cat si saratele (nu gasesc fotografiile cu saratelele de aceea am postat doar cele cu covrigei =)) ).

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/03/2015 09:20

crista scrie:super Anto !!

eu glazura cu sare nu o stiu/stiam, nu cred ca am mincat vreodata, iar covrigeii astia ca si saratelele acum "la batrinete" imi plac cu chimen dupa ce toata viata si mai ales in copilarie scobeam chimenul din toate cornurile si covrigii ca o disperata .. doamne ce feste ne mai joaca si timpul asta si cum ne schimba gusturile :roll:


Sunt foarte buni covrigeii cu chimen (imi plac si mie) insa cei sarati (ma refer la glazura aceea cu sare) raman preferatii mei. :)

Bunica pregatea des covrigei (avea o reteta anume pe care trebuie sa o caut in caietul ei si sa o scriu intr-o buna zi pentru ca erau exceptionali). La suprafata covrigeilor punea chimen sau glazura cu sare (majoritatea insa erau sarati pentru ca noi asa ii ceream). Cand ii scotea din cuptor (dupa ce se raceau) bunica lua fiecare covrigel in parte si spunea ca "ii curata" (de fapt cu un cutit mic taia fiecare bucatica din glazura cu sare care depasea marginile propriu-zise ale covrigului ("ca sa fie frumosi" spunea ea). :vis: Vremuri frumoase si dragi... Am 40 de ani si parca a fost ieri...

Merita sa incerci (covrigeii & glazura cu sare), cred ca o sa iti placa.

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

P.S. Lui Antonel ii plac foarte mult covrigeii (cum s-ar spune "genetica nu doarme" :P ).

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/03/2015 09:41

alejoe scrie:Antonia ti-au iesit superbi , imi plac mult de tot imi aduc aminte ca ii faceam acasa la mama de sarbatori :vis:
Felicitari =D> :master: :hug: :pup:


Da, asa este, erau nelipsiti la sarbatori si la noi in familie... :) Faceam ce faceam si mai serveam un covrigel... :clipocit:

Iti multumesc. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 15/03/2015 10:02

Reteta ta imi aduce aminte si mie da sarbatorile petrecute acasa cu cei dragi! Facea mama mea draga tavi intregi de covrigei (are o forma mica si una mare). Aceeasi reteta o folosea si pentru saratele!

=D> =D> =D> Ti-au iesit foarte frumosi! =D> =D> =D>

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 15/03/2015 10:47

mikirafaela scrie:Reteta ta imi aduce aminte si mie da sarbatorile petrecute acasa cu cei dragi! Facea mama mea draga tavi intregi de covrigei (are o forma mica si una mare). Aceeasi reteta o folosea si pentru saratele!

=D> =D> =D> Ti-au iesit foarte frumosi! =D> =D> =D>

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


Ma bucur ca ti-am readus aminte de zile frumoase... :) Trec anii si lucrurile care cu ani in urma ni se pareau "mici" devin odata cu trecerea timpului lucruri "mari". Sunt valoroase formele acelea (poarta amintirea multor sarbatori dragi voua). :vis: Iti multumesc! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 16/03/2015 04:32

Si eu cand eram copil , nu exista, de sarbatori faceam acesti covrigei. Nici eu nu-i glazuram ,dadeam doar cu galbenus deasupra. Sunt o bunatate... :buuun: :roll: :hug:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori