Pagina 1 din 2

Sparanghel milanez ( cu ou )

Scris: 24/02/2014 11:10
de crista
Reteta traditionala la Milano, nu este o reteta dietetica (aviz amatorilor :-) ) asa cum nu prea sunt nici alte retete din aceasta zona unde se gateste cu unt si nu cu ulei (de ex.) pregatita sub directa supraveghere si indicatiile pretioase ale jumatatii mele exact asa cum o pregatea soacra.


Se serveste ca fel principal la prinz sau cina.


ingrediente pentru 2 portii :

cca 12-14 fire de sparanghel
2 oua
unt
parmezan ras

Sparanghelul se curata, se rupe/taie partea lemnoasa a fiecarui fir si apoi daca este nevoie ( caci daca este foarte fraged nu este nevoie) se curata usor cu un cutit prin razuire partea externa. Nu exagerati caci gustul dar si mare parte dintre "calitatile" sparanghelului se gasesc exact in aceasta coaja externa.

Taiati cit de cit de aceeasi lungime firele ( partea in exces o folositi la alta retata) si le fierbeti in oala speciala in care stau in vertical sau legate in asa fel incit virfurile sa NU FIE scufundate in apa, ele fiind foarte fragede se vor coace la aburii apei in care se fierbe restul firelor.

Prajiti ouale ochiuri in unt.

Asezati pe fiecare farfurie cite 6-7 fire de sparanghel( traditional asta este numarul pentru feicare portie). Si deasupra varsati putin ( dar foarte putin) unt topit apoi oul ochi si parmezan ras ( dupa cum va place mai mult sau mai putin).

Scris: 24/02/2014 05:33
de Danieluta
Imi place mult de tot ce-ai pregatit aici... :roll:

:hug: :pup: :flower:

Scris: 24/02/2014 05:43
de alejoe
Deliciossss :buuun: :buuun: :master: :master:

Scris: 24/02/2014 08:58
de pupi
Recent am postat si eu aici aceasi reteta dar in varianta light si modul de fierbere al sparanghelului diferit de al tau....eu am pus direct in vas cu apa si am fiert cateva minute nu am lasat varfurile afara ....in rest oul fiert in loc de prajit si am scos uleiul.
De fapt reteta am scos-o dintr-o revista " How to eat healthy" si era una dintre "primele 10 dejunuri care nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal".....e foarte bun la micul dejun...pun aici linkul , poate ai sarit peste postare sau poate ai fost plecata si nu ai vazut :) ( doar spre exemplificare).....imi place in mod deosebit combinatia asta de sparanghel cu ou ( si cu o completare de sos olandez este super bun :roll: :roll: )

http://www.reteteculinare.ro/forum/disc ... ale-12616/

Re: Sparanghel milanez ( cu ou )

Scris: 24/02/2014 10:30
de biaskitchen
Arata minunat.Am o intrebare, de ce doar varfurile se fac la abur,nu putem sa gatim la abur tot sparanghelul pt ca si tulpina mi se pare destul de frageda pt a fi gatita la abur?
=D> =D> =D>

Scris: 25/02/2014 07:31
de crista
Pupi n-am vazut reteta, nu stiu de ce poate pentru ca nu-s singura care deschide calculatorul ? imi scapa retete, uneori le mai vad cind mai comenteaza cineva si si ridica sus reteta deci sigur pina la urma o vedeam.

Eu nu am vrut sa fac un sparanghel cu ou ci sparanghel dupa reteta traditionala . Aici varianta light este cu ou fiert tare si ras pe razatoare peste sparanghel.Insa, era simbata mortilor si cum acasa la mine in Ro pregateau bucatele preferate ale celor din familie care nu mai sunt printre noi eu am vrut sa ne-o amintim pe socrela prin doua retete care o reprezentau : sparanghelul asta pregatit litera de lege dupa cum stia F ca il facea ea care era crescuta la Milano si paste cu chiftelute caci Lili adica Doamna din desenul animat avea o legatura cu ea.

In Italia nu se maninca la micul dejun caci aici mic dejun = doar cafea si corn, ci este un fel principal.


Bia sigur merge fiert la aburi asa cum merge si facut pe gratar ( vezi reteta Danielutei) DAR nu mai e reteta originala si eu am scris reteta traditionala. Tehnica de fierbere este cea scris ade mine, exista niste vase speciale la magazin care se numesc chiar asparagiera, un cosulet de metal care se baga intr-o oala si in el se pune legatura de sparanghel curatat si legata fix asa in picioare. In apa stau doar tulpinile si mugurii sunt mereu deasupra apei, se acopera cu capac si deci aburii ramin in oala, mugurii fierb in aburii astia caci ei sunt mult mai fragezi decit restul.

Imagine

sau asa

Imagine


eu am fiert in oala in care se fierb pastele care tot asa are un cos de inox dar cu gaurele

Scris: 26/02/2014 08:38
de biaskitchen
crista scrie:Pupi n-am vazut reteta, nu stiu de ce poate pentru ca nu-s singura care deschide calculatorul ? imi scapa retete, uneori le mai vad cind mai comenteaza cineva si si ridica sus reteta deci sigur pina la urma o vedeam.

Eu nu am vrut sa fac un sparanghel cu ou ci sparanghel dupa reteta traditionala . Aici varianta light este cu ou fiert tare si ras pe razatoare peste sparanghel.Insa, era simbata mortilor si cum acasa la mine in Ro pregateau bucatele preferate ale celor din familie care nu mai sunt printre noi eu am vrut sa ne-o amintim pe socrela prin doua retete care o reprezentau : sparanghelul asta pregatit litera de lege dupa cum stia F ca il facea ea care era crescuta la Milano si paste cu chiftelute caci Lili adica Doamna din desenul animat avea o legatura cu ea.

In Italia nu se maninca la micul dejun caci aici mic dejun = doar cafea si corn, ci este un fel principal.


Bia sigur merge fiert la aburi asa cum merge si facut pe gratar ( vezi reteta Danielutei) DAR nu mai e reteta originala si eu am scris reteta traditionala. Tehnica de fierbere este cea scris ade mine, exista niste vase speciale la magazin care se numesc chiar asparagiera, un cosulet de metal care se baga intr-o oala si in el se pune legatura de sparanghel curatat si legata fix asa in picioare. In apa stau doar tulpinile si mugurii sunt mereu deasupra apei, se acopera cu capac si deci aburii ramin in oala, mugurii fierb in aburii astia caci ei sunt mult mai fragezi decit restul.

Imagine

sau asa

Imagine


eu am fiert in oala in care se fierb pastele care tot asa are un cos de inox dar cu gaurele


Crista, multumesc mult pentru explicatii.Chiar ma gandeam ca aspaagiera e vreun moft de marketing,dar am inteles acum.
Minunat mod de a prepara sparanghelul.Si felicitari pentru respectarea traditiilor si cinstirea mortilor.
:love: :love: :love:

Scris: 27/02/2014 07:30
de crista
Bia e cam moft, ai dreptate .. se poate fierbe si in alte oale iar daca ai oala de fiert pastele ( cea mica ca si astea sunt pe marimi) o poti utiliza cu succes .

Scris: 27/02/2014 12:34
de lucia_bp
Imi place tare mult cum arata acest pranz pregatit de tine ( dar eu cred ca tot la micul dejun l-asi servi :D )...Eu chiar nu-l vad atat de caloric...sau ma insel ? Am sa mai studiez putin problema si cam cate calorii poate sa furnizeze o portie...

:hug: :hug: :hug:

Scris: 27/02/2014 01:58
de crista
este .. ca e totul facut in unt -- unt topit varsat peste sparanghel.. doar sparanghelul se mai scoate ca asta e bun pentru femei: dezumfla picioare, scoate lichidele din doamne =))