Musaca din piept / pulpe de pui si legume

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Musaca din piept / pulpe de pui si legume

Mesajde lucia_bp » 06/10/2013 03:14

Cuvantul “ musaca” vine din araba si inseamna “ servit rece”.
In versiunea sa originala, musacaua este un fel de mancare servita rece, un fel de salata compusa in principal din tomate si vinete si adusa la inceputul mesei, ca antreu.
Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne ( tocata sau maruntita cu cutitul) in alternanta cu felii de vanata prajita. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor si produsul- musacaua- se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne.
In versiunea turceasca, musacaua nu se prezinta in straturi. Musacaua turceasca este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez.
In versiunea sa balcanica, adica in Bulgaria, Romania, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.
Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca. In limba romana a ajuns din limba greaca.

In varianta standard de musaca, cea care se prezinta in straturi delimitate, stratul de baza este din vinete prajite in ulei de masline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregatita inainte prin prajire cu ceapa, usturoi, tomate si ierburi aromatice ( dafin, cimbru, oregano) si alte condimente ( scortisoara, nucsoara, condimente arabesti, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe baza de ou si smantana– probabil sub influenta bucatariei grecesti de la inceputul secolului al XX-lea. Cele trei straturi sunt asezate frumos intr-un vas tapetat cu unt si pus in cuptor pentru a se coace, pana cand stratul de deasupra capata o culoare caramel, ceea ce nu dureaza mult pentru ca celelalte doua straturi au fost gatite in prealabil. In sosul bechamel untul poate fi inlocuit cu smantana.
In zona Balcanilor stratul de deasupra este in general format dintr-un sos cu ou si smantana, ingrosat cu branza rasa, cascaval ras sau pesmet.
Se poate pregati si ca fel de mancare de post, in intregime din legume, fara carne, ou si lactate. Astfel, carnea poate fi inlocuita cu ciuperci sau orice alta leguma care se preteaza a fi tocata marunt si condimentata bine si se pune in vasul de copt netapetat cu unt, dar intre doua staturi clare de legume felii, vinete sau cartof. (Wikipedia).

Musacaua a aparut in peninsula Balcanica pe undeva prin secolul XIII- XIV si acesta se datoreaza arabilor care au adus pe aceste meleaguri vanata, care este ingredientul principal. Grecii au fost, se spune, primii care au preparat-o intr-o forma mai simpla ca cea de astazi, formand straturi de vinete si carne taiata bucati, in vase mari de lut, care erau apoi sigilate la gura si coapte in cuptoare ori in spuza fierbinte.
Moussaka este denumirea data de greci preparatului care contine: vinete fripte in straturi cu un sote de carne de miel ori vita, la care se adauga ceapa si chimion cu scortisoara, iar deasupra se toarna un sos alb din faina, unt si lapte. Turcii prepara o musaca la care inlocuiesc sosul alb cu rosii si suc de rosii gros.
Sa nu omitem nici arhicunoscuta Lasagna, care este un fel de musaca la care vinetele au fost inlocuite de foile de aluat.

Ieri, cand am ajuns acasa i-am povestit sotului ca am fost servita cu o portie de musaca…imediat am auzit ca i s-a facut pofta de o musaca buna, “ Cum numai tu stii sa gatesti ”... :D ...asa ca a doua zi m-am pus pe treaba si am pregatit-o, cu speranta ca o sa va placa si voua… :rugaciune:


Ingrediente

-3- 4 buc piept de pui sau 5- 6 pulpe dezosate
-250 g cascaval ras
-3 cepe uscate
-2 morcovi
-500 g ciuperci proaspete sau din conserva ori uscate ( inmuiate)
-1 ardei gras rosu, taiat cuburi mai mari, optional
-3 linguri smantana
-1 legatura patrunjel si / sau marar, verde, tocat marunt, dupa preferinta si gust
-3 legaturi ceapa verde, taiata rondele ( inclusiv coditele verzi)
-ulei
-sare
-piper, proaspat macinat

Preparare

Ungeti un vas termorezistent / tava adanc cu putin ulei.
Taiati in felii lungi si subtiri pieptul / pulpele de pui.
Aranjati ½ din bucatile de carne una langa alta, pe fundul vasului si putin pe pereti, apoi condimentati cu sare si piper, dupa gust.
Presarati uniform ½ din cascaval. Dati deoparte.

Caliti in putin ulei incins, ceapa taiata julien si morcovii dati pe razatoarea cu ochiuri mari, amestecand ocazional, pana se inmoaie. Adaugati ciupercile feliate ( eu am folosit pleurotus), ardeiul ( optional) si caliti in continuare pana ce legumele incep sa se rumeneasca putin si zeama este aproape scazuta.
Adaugati smantana, verdeata, condimentati cu sare, piper, dupa gust. Dati deoparte, imediat dupa omogenizare.

Repartizati uniform legumele peste stratul de cascaval, ridicand putin si pe margini si presati usor cu lingura.
Acoperiti legumele cu un strat de ceapa verde, apoi inca un strat din restul de felii de carne de pui.
Dati vasul la cuptorul preancalzit, pentru 30 min, la 180 grade.
Scoateti tava din cuptor si atent scurgeti apa formata din tava (eu am scurs-o sustinand-o cu o paleta de lemn mai lata; merge foarte bine si cu o farfurie sau un capac de cratita mai mic).
Presarati cu restul de cascaval ras si dati din nou la cuptor, pe nivelul mai de sus a cuptorului, inca cca 20 min sau pana ce carnea este facuta, cascavalul topit si prinde deasupra o crusta frumos rumenite.
Scoateti din cuptor si lasati putin sa se racoreasca si sa se patrunda aromele.

Serviti portionata, presarata cu patrunjel verde, tocat marunt.

Serviti calda, ca fel principal, iar rece, ca aperitiv. Este foarte delicioasa in ambele moduri.
Fişiere ataşate
cimg1862.jpg
cimg1862.jpg (108.43 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1889.jpg
cimg1889.jpg (78.35 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1912.jpg
cimg1912.jpg (132.55 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1892.jpg
cimg1892.jpg (82.61 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1893.jpg
cimg1893.jpg (94.42 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1897.jpg
cimg1897.jpg (118.81 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1902.jpg
cimg1902.jpg (114.56 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1917.jpg
cimg1917.jpg (143.77 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1921.jpg
cimg1921.jpg (134.98 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1930.jpg
cimg1930.jpg (145.12 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1935.jpg
cimg1935.jpg (113.05 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1953.jpg
cimg1953.jpg (127.2 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1954.jpg
cimg1954.jpg (105.79 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1956.jpg
cimg1956.jpg (124.42 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1959.jpg
cimg1959.jpg (107.41 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1975.jpg
cimg1975.jpg (108.66 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1979.jpg
cimg1979.jpg (107.94 KiB) Vizualizat de 10026 ori
cimg1960.jpg
cimg1960.jpg (119.62 KiB) Vizualizat de 10026 ori
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 06/10/2013 07:37

Lucia, subscriu si eu la cuvintele sotului tau. Este o musaca speciala, mi-ar fi placut sa gust si eu din ea. Stiu ca nu se poate... :( asa ca nu imi ramane decat sa imi imaginez gustul ei extraordinar... :vis:

M-am gandit intotdeauna ca ai o relatie speciala cu sotul tau si ca te ajuta in tot ceea ce faci (inclusiv in bucatarie).

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 06/10/2013 07:49

Lucia... :master: :master: :master: =D> =D> =D> :flower: :flower: :flower:

Fotografiile sint superbe si sint sigura ca si gustul este pe masura! :hug: :pup: :flower:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 06/10/2013 11:10

Lucia parca ar fi musaca inversata si trebuie sa aibe un gust absolut divin.



:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 07/10/2013 09:22

Ce bine arata...imi plac foarte mult ciupercile pleurotus :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:
=D> =D> =D> =D> =D> =D>
...interesanta idee :peace:
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 10/10/2013 06:24

antoniah scrie:Lucia, subscriu si eu la cuvintele sotului tau. Este o musaca speciala, mi-ar fi placut sa gust si eu din ea. Stiu ca nu se poate... :( asa ca nu imi ramane decat sa imi imaginez gustul ei extraordinar... :vis:

M-am gandit intotdeauna ca ai o relatie speciala cu sotul tau si ca te ajuta in tot ceea ce faci (inclusiv in bucatarie).

:hug: :pup: :flower:


Draga mea, musacaua este grozav de buna si aspectuoasa....chiar merita pregatita :peace: ...

Cat priveste jumatatea mea...trebaluieste in bucatarie cot la cot cu mine....eu zic ca nimeni nu stie sa taie zarzavaturile atat de frumos si egale ca el...spala vasele, mai bine ca mine :D ...o comoara la casa omului :peace:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.

Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"

-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
flaviadaiana
Incepator
Mesaje: 139
Membru din: 14/08/2013 03:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde flaviadaiana » 10/10/2013 08:39

Lucia, mi-ar placea si mie o bucatica din minunatia asta daca mai ai. Arata extraordinar si sunt convinsa ca este super buna.
Imi place tare mult modul de preparare si introducerea pe care i-ai facut-o a mers la fix :hug: :hug: :master: :pup:

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 12/10/2013 11:57

Foarte organizata musacaua ta. :)

Arata foarte bine. Nu stiu ce camera folosesti, dar scoate niste culori minunate le mancaruri. Sau o fi tehnica? :?:

=D> =D> =D> :flower:
Imagine


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori