Dulceata de ardei iuti

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Dulceata de ardei iuti

Mesajde Nally » 12/09/2013 01:50

Vreau sa va impartasesc o reteta mai aparte de dulceata: Dulceata de ardei iuti!

Daca va place sa mancati mai picant e foarte potrivita sa va asezonati fripturile sau sa o serviti alaturi de un platou cu branza si fructe, langa o varza dulce sau o puteti face un cadou picant, ca tot se apropie sarbatorile de iarna. Eu deja am dat doua borcanele... nu au mai avut stare sa astepte pana de sarbatori! :D

Avem nevoie:

1 kg ardei iuti rosii si portocalii (ca mi-au placut cum arata cei portocalii – ceva mai dulci decat cei rosii dar nu foarte mult)
1 litru otet de 9 grade
1 kg zahar
5 borcane de 400 ml cu capace sau mai mici si mai multe
o pereche de manusi de unica folosinta
un cutit mic care taie bine
si rabdare :D

Ardeii ii curatam cat putem de bine, de seminte si ii spalam. Daca nu reusim sa scoatem ca la carte semintele, nu e nici un bai… se vad frumos in borcan! Fierbem otetul cu zaharul pana se topeste si formeaza un sirop (dureaza aproximativ 30 minute). Ardeii spalati i-am tocat in prima faza in 3-4 pana mi-a venit ideea ca de fapt vreau sa ii pasez si dulceata mea sa arate mai degraba ca o pasta! Asa ca pe ultimii i-am pus intregi la fiert! Dupa ce au fiert 10 minute si s-au inmuiat am bagat blenderul vertical si i-am pasat bine.

Am lasat dulceata sa fiarba pana am adus-o la consistenta pe care o doream – inca 30 de minute, la foc potrivit si mestecand din cand in cand in ea, sa nu se lipeasca!

Dupa ce am stins focul, dulceata de ardei iuti a ajuns cu grija in borcanele pregatite din timp. Dupa ce le-am pus capacele le-am intors cu capul in jos si le-am acoperit cu doua prosoape groase. Au stat asa pana dimineata cand se racisera bine.

Ce spuneti? Va atrage sa incercati? Atentie ca pisca ... si la preparat si la servit! :D
Fişiere ataşate
dulceata_de_ardei_iuti.jpg
dulceata_de_ardei_iuti.jpg (68.09 KiB) Vizualizat de 2913 ori
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe

www.retete-apetisante.ro

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 12/09/2013 04:16

Spun ca trebuie sa plec la "vanatoare" de ardei iuti si de otet de 9Âş......
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 12/09/2013 07:10

Pregateste si mama dulceata de ardei iuti. Mie imi place. :peace:

:hug: :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 12/09/2013 07:34

Si eu am devenit fan instant! :)

:hug: :flower:
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe



www.retete-apetisante.ro

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 12/09/2013 10:07

Imi place nespus de mult culoarea; aceasta dulceata merge din plin la iarna langa o fripturica asa ca trebuie sa fac si eu!
:flower: :flower: :flower:
MIKI

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/09/2013 12:15

Noi nu mancam picant absolut de fel dar tare imi face cu ochiul dulceata asta .
Am sa caut ceva ardeiasi mai putin iuti si am sa o pregatesc si eu .....dar numai un sfert de portie :wink: , sa avad ce si cum.....nu am incercat inca asa ceva si sant chiar foarte curioasa.
Ceva am gustat la o colega mexicana dar nu sant sigura ca a fost dulceata.... :P :P
Mersi de reteta :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 13/09/2013 01:46

Nici eu nu sint fan "picanterii",dar dulceata asta arata minunat! =D> :hug: :flower:

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 13/09/2013 11:34

Ma bucur ca va determin sa faceti treaba! :P Ca sa vedeti ce "soacra" sunt! :twisted:

Spor la preparat! Aveti grija sa va protejati mainile! Iuteala intra si prin manusi asa ca mare grija cu mainile sa nu le atingeti de fata! Eu am facut aceasta imprudenta chiar in zona ochilor (desi ma spalasem bine de mai multe ori) si am crezut ca iau foc! :bum:
''Incepe ce poti face, sau ce poti visa: indrazneala are geniu, putere si magie...'' J. W. von Gheothe



www.retete-apetisante.ro

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 13/09/2013 11:53

Nally scrie:Ma bucur ca va determin sa faceti treaba! :P Ca sa vedeti ce "soacra" sunt! :twisted:

Spor la preparat! Aveti grija sa va protejati mainile! Iuteala intra si prin manusi asa ca mare grija cu mainile sa nu le atingeti de fata! Eu am facut aceasta imprudenta chiar in zona ochilor (desi ma spalasem bine de mai multe ori) si am crezut ca iau foc! :bum:


Nally, joi imi vin ardeii iuti. Sper sa fiu harnicuta si sa vin repede cu dovada, am mare pofta de dulceata asta.

Deci, in nici un caz sa nu merg la toaleta fara sa ma spal bine pe maini , dupa ce execut dulceata? =)) Ca nu stiu care zona e mai sensibila :P =))
xanora

"Eu sunt o-mperechere de straniu

Şi comun,

De aiurări de clopot

Şi frământări de clape -

În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,

Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 13/09/2013 02:07

Nally, am auzit de dulceata de ardei iuti, era foarte la moda. Imi place mult cum ai prezentat-o si starneste curiositatea papilelor. Multumesc tare mult pentru reteta!

:hug: :flower: :hug:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori