Chiftele de ficat cu sos

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Chiftele de ficat cu sos

Mesajde crista » 30/10/2012 04:42

ingrediente:


500-550 gr ficat (de porc )
200 gr cartofi
1 ou
1 legatura mica de patruinjel verde
1 ceapa verde
sare, piper
5 linguri pline cu pesmet
faina

2 linguri cu ulei
3 linguri cu pulpa de rosii in suc de rosii
1 lingura de concentrat de rosii
1 pahar cu apa (circa)


Spalam si taiem in cuburi sau felii ficatul. Il punem in tigaia sau pe plita foarte incinsa ( fara grasime) si il lasam sa se albeasca, schimbe culoarea pe toate partile .

Punem ficatul in robot sau in masina de tocat si tocam cit putem de fin. Adaugam si cartofii curatati de coaja, spalati si taiati cuburi si ii tocam si pe ei. Adaugam sare si piper, patrunjelul, ceapa tocata si pesmetul si amestecam bine.

Punem compozitia in frigider pentru 20-30 minute, Cind o scoatem din frigider pesmetul a absorbit lichidul in exces si putem sa luam cu lingura compozitia care este destul de solida .

Cu lingura punem compozitia intr-o farfurie cu faina si cu grija caci este totusi moale formam chiftele .

Asezam chiftelele pe tava cu hirtie de copt si cind sunt toate gata le coacem in cuptorul deja fierbinte la foc maxim cca 20 minute sau cit este nevoie ca sa obtinem chiftele intarite , se vede in poza ca pun degetul pe o chiftea si desi apas nu intru cu degetul in ea.

Luam o tava / vas pentru cuptor de sticla sau ceramica si adaugam 1-2 linguri de ulei apoi chiftelel de ficat cu toata faina care a mai ramas pe ele ( faina va ingrosa sosul) si varsam sucul cu pulpa de rosii amestecat cu apa si concentratul de rosii . Sosul acesta trebuie sa acopere chiar daca nu de tot chiftele de ficat din tava .

Introducem tava la cuptor, in cuptorul fierbinte , la foc maxim pentru 15-20 minute pina cind sosul scade si se leaga putin ( cu ajutorul fainii de pe chiftele). Cine vrea poate sa faca aceasta operatiune in cratita pe focul de la aragaz.

Adaugati patrunjel verde proaspat tocat sau marar la sfirsit daca vreti .


Serviti cu piure de cartofi, cartofi natur, piure de mere sau de dovleac , cu mazare sau piure de mazare... sau cum vreti voi.
Fişiere ataşate
Immagine 127.jpg
Immagine 127.jpg (155.75 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 125.1.jpg
Immagine 125.1.jpg (92.9 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 124.1.jpg
inainte de a introduce tava in cuptor
Immagine 124.1.jpg (90.19 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 122.1.jpg
asa aratau cind le-am scos din cuptor , chiar daca apas cu degetul nu sunt moi
Immagine 122.1.jpg (69.85 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 142.1.jpg
Immagine 142.1.jpg (66.05 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 139.1.jpg
asa arata compozitia dupa ce a stat in frigider, o punem cu lingura in faina
Immagine 139.1.jpg (97.95 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 135.1.jpg
compozitia inainte de a sta in frigider
Immagine 135.1.jpg (98.56 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 133.1.jpg
adaugam pesmetul
Immagine 133.1.jpg (122.05 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 132.1.jpg
adaugam ceapa si patrunjelul tocat
Immagine 132.1.jpg (89.1 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 131.1.jpg
adaugam oul in ficatuil si cartofii tocati
Immagine 131.1.jpg (79.09 KiB) Vizualizat de 3671 ori
Immagine 130.1.jpg
cuburile de ficat isi schimba culoarea dupa citeva secunde in tigaia fara grasime
Immagine 130.1.jpg (73.24 KiB) Vizualizat de 3671 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/10/2012 05:07

Arata tare bine :roll:

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/10/2012 07:56

am uitat sa zic ca daca folositi alt fel de ficat ( de pui, vitel, iepure, .. ) se coc mult mai putin ...


Foarte pufoase, a intrat sosul in ele. Noua ne plac, nu-i prima oara cind fac chiftele de ficat ( sigur e reteta pe rc) dar cu sos nu am mai facut...

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 30/10/2012 08:16

Sigur am sa le pregatesc pentru ca-mi place ficatul :wink: Si-mi place ca sint cu sos :roll:

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 30/10/2012 08:27

arata foarte apetisant :buuun: mai ales cu sos...
dar spune-mi crista, stiu ca ficatul are talentul de a fi innecacios :lol: , chiftelutele cum sunt?
eu ador ficatul, dar facut mai in sange, ca altfel imi ramane in gat.
as vrea sa le fac si eu ca tare bine arata!
merci! :hug:
În viață nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături
Imagine

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 30/10/2012 09:55

Ce mult imi place ca ai folosit cartof, ceapa verde, patrunjel... =D> =D> =D> si le-ai pus in tava cu suc de rosii... =D> Super!

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
iosubveronica
Incepator
Mesaje: 196
Membru din: 10/02/2007 04:09
Localitate: BUCURESTI
Contact:

Mesajde iosubveronica » 30/10/2012 11:22

Crista ce bunatate,si noua ne place tare mult ficatul. :hug: :hug:
ImagineImagineImagineImagine[/url]

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 31/10/2012 07:23

Da fetelor sunt innecacioase si cam ramine pe git gustul ficatului de porc, trebuie musai sa iti placa ficatul ca sa le maninci . Puteti sa puneti si putina carne tocata in compozitie daca vreti sa mai estompati gustul. Dar datorita sosului si un pic si datorita cartofului din compozitie nu se simte chiar atit de tare ca atunci cind manninci ficat de porc. Sunt convinsa desi nu am incercat pina acum ca daca sunt facute cu ficat de pui, iepure .. deci unul mai putin greoi la gust se simte si mai putin.

Nu uitati ca daca le faceti cu ficat de pui , iepure nu le mai lasati in sos atit de mult, chiar as zice ca e mai bine in cazul acestui ficat mai delicat si care nu trebuie copt prea mult ca e cel mai indicat sa faceti sosul separat si sa puneti chiftelele ( din ficat de pui, iepure .. ) doar la sfirsit sa dea un clocot si gata ---


Ceapa verde , patrunjel si chiar minunatul marar verde pe care eu nu-l am puteti sa il puneti cu incredere, or sa ea un gust mai proaspat cum se intimpla si la drob. In loc de cartof se poate pune si mar sau morcov ras/tocat sau piure de dovleac ....

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 31/10/2012 09:01

Mama ce bunatate, pacat ca n-am voie ficatel. Poate la anul :D

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 31/10/2012 03:44

oauu ce bune trebuie sa fie,nu stiu daca ai mei le-ar manca,eu sigur da,imi plce mult cum arata,poate am sa le incerc cu toate ca ficatul la mine acasa nu prea e cautat choar daca e foarte sanatos


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 31 vizitatori