Sarmalute in foi de vitza

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Sarmalute in foi de vitza

Mesajde cara » 22/10/2006 05:38

Ingrediente:
carne de porc si de vita – 500 sau 600 grame
o ceapa mare
o ceasca de orez (125-130 grame)
un ou
sare
piper
frunze de vitza
marar verde
pasta de tomate
smantana sau iaurt

Mod de preparare:
Se trece carnea taiata in bucati mici prin masina de tocat. Se adauga piper
(dupa gust) si sare (o lingurita) si se amesteca bine.
Se toaca marunt ceapa. Orezul se spala bine in mai multe ape. Se pun orezul ,
si ceapa peste carne, impreuna cu ultima apa in care a fost spalat orezul
(aproximativ jumatate ceasca de apa). Se framanta bine carnea. Se adauga un ou
crud si se amesteca iarasi.

Foile de vitza se oparesc in apa cu sare, pana isi schimba culoarea, si se lasa apoi
sa se scurga. Se taie apoi coditele si nervurile mai groase.

Se aseaza foaia de vitza in palma stanga si se pune putzina pasta de carne foarte
aproape de incheietura mainii si, implicit, aproape de baza frunzei. Frunza se ruleaza
mai larg, cu mana dreapta, de la incheietura mainii stangi pana la varfurile degetelor.
Se obtine un fel de rulou (atentie!!! Nu trebuie sa se ruleze strans, ci mai LARG!)
in jurul caruia se inchide pumnul mainii stangi. Cu degetul mare si cu
aratatorul de la mana dreapta se preseaza la capete sarmaua aflata in mana stanga,
in asa fel incat sarmaua sa se inchida, partea de frunza de la capetele sarmalei
sa intre in interiorul acesteia iar carnea sa nu iasa din sarma in timpul fierberii.

Cratita in care urmeaza sa fie fierte sarmalele se tapeteaza cu frunze de vitza.
Sarmalele se dispun circular in cratiza, in straturi successive. Peste fiecare
strat se presara marar tocat.

Pasta de tomate se dizolva in apa rece si se toarna peste sarmale. Inainte de a fi
puse la fiert, apa trebuie sa acopere sarmalele cu aproximativ 2-3 cm.
Pasta de tomate poate sa fie inlocuita cu rosii taiate.

Sarmalele fierb 2 ore, la foc mic, sau o ora si jumatate la foc mediu. Daca
frunza de vitza de foarte frageda, sarmalele sunt gata chiar si in o ora,
din momentul in care dau in primul clocot.

Se servesc cu smantana sau iaurt.
Fişiere ataşate
10.jpg
10.jpg (61.94 KiB) Vizualizat de 5614 ori
09.jpg
09.jpg (133.35 KiB) Vizualizat de 5614 ori
08.jpg
08.jpg (133.79 KiB) Vizualizat de 5614 ori
07.jpg
07.jpg (108.73 KiB) Vizualizat de 5614 ori
06.jpg
06.jpg (152.16 KiB) Vizualizat de 5614 ori
05.jpg
05.jpg (80.38 KiB) Vizualizat de 5614 ori
04.jpg
04.jpg (102.39 KiB) Vizualizat de 5614 ori
03.jpg
03.jpg (125.38 KiB) Vizualizat de 5614 ori
02.jpg
02.jpg (86.67 KiB) Vizualizat de 5614 ori
01.jpg
01.jpg (108.44 KiB) Vizualizat de 5614 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/10/2006 06:00

Cara arata minunat !!! :buuun: :buuun:

bravooooooooooooo!! =D> =D>


Cred ca ma urc in primul avion spre tine .... :buuun: :buuun: :buuun:
Nu mai pot de pofta !!! si n-am mai mincat de ani de zile .. ca mereu au uitat sa imi trimita foi de vita de acasa :badday:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 22/10/2006 06:38

Cris, o sa amenajez aeroportul in bucatarie, ca sa aterizezi la fix. Dar ideea e sa aterizezi fortat azi, ca maine ..o sa fie prea tarziu :P Mai sunt doar cateva sarmale reminiscente :? :blushing:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 22/10/2006 06:57

aplauze pt. cara!ca le meriti din plin,mai ales pt. efortul depus sa le impachetezi sant asa de micute... :flower:
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/10/2006 07:34

Minunaat... Am luat si eu un borcan cu foi de vita, si carne tocata si ma gandeam ca asta da mancare de toamna, da acum ca le-am vazut pe ale tale, am facut altceva cu tocatura, frunzele mai asteapta in dulap.
Arata minunat Cara, cred ca asta e sezonul tau>>>acu-acu vine si polonicul pentru merite desosebite si participare mai presus de orice laude in ultima perioada. =D>

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 23/10/2006 08:54

:o roxi, poti sa faci sarmalele linistita, ca reteta asta nu e pentru concurs!!!!!!!!
sper sa vezi mesajul meu in timp util.

repet: nu e pentru concurs ce am postat aici!
Ultima oară modificat 23/10/2006 09:07 de către cara, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
PARADIS
Incepator
Mesaje: 160
Membru din: 14/11/2005 07:41
Contact:

Mesajde PARADIS » 23/10/2006 08:58

:buuun: Cara.. :flower: eu aici nu gasesc foi de vita :(
seamana cu sarmalele grecesti :buuun:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 23/10/2006 09:05

imi pare rau ca nu gasesti.., paradis
pe aici se mai gasesc in magazinele turcesti.., dar nu intotdeauna.

in familia mea, mama e experta in sarmale, eu sunt inca novice..
le face de parca-s gemene identice toate. si are o dexteritate...

:cafea: iar acum trebuie sa ma gandesc la alta mancare pentru azi, pentru ca sarmalele de ieri..s-au dus pe apa sambetii.. :?

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 23/10/2006 08:24

Scuze ca ma abat de la subiectul tau Cara, unde esti tu Paradis? Nu stiu de ce intelesesem ca esti in USA? Poate gresesc. Daca insa nu ma insel, sa stii ca sunt in toate supermarketurile (pe la mine sunt Ralphs/Kroger, Albertsons, Vons/Pavilions si in cele iraniene sau persane) la borcan.

Avatar utilizator
Talida
Incepator
Mesaje: 188
Membru din: 19/10/2006 07:03
Localitate: Cluj

Mesajde Talida » 23/10/2006 09:14

Cara, fie-ti mila de mine si arunca cu vreo dousa sarmalute... desi zici ca s-au dus pe apa sambetei :cry:

Roxana si eu sunt tot in USA dar eu nu am gasit pein partea mea foi de vita. Dar daca spui ca trebuie sa fie ma mai uit pe rafturi... vazusem eu o data ceva de genul la niste fermieri, dar erau puse in otet si cu zahar - in orice caz nu erau bune la gust. Trebuie sa mai caut ca acuma mi-e o pofta de sarmalutele astea de mor


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 16 vizitatori