Biscuiti florentini

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Biscuiti florentini

Mesajde antoniah » 16/11/2011 06:04

Florentinii sunt biscuiti pregatiti din fructe confiate si migdale caramelizate acoperite cu un strat de ciocolata. As spune ca imprumuta ceva din rafinamentul orasului italian (de unde le provine si numele). Personal i-am asociat mereu cu sarbatoarea frumoasa a Craciunului, in preajma careia ingredientele de baza de care aminteam anterior sunt parca si mai des prezente in dulciurile pe care le pregatim. Ii puteti oferi in dar celor dragi sau ii puteti ambala in cutiute asortate pe care sa le asesezati pe masa de sarbatoare si pe care musafirii dumneavoastra sa le ia cu ei la plecare. Va fi (inca) un mod in care le veti reaminti si a doua zi ca sarbatorile petrecute impreuna au fost minunate.

INGREDIENTE (pentru 22 - 24 biscuiti):

140 g zahar brun
100 g miere lichida
200 g unt sarat (unt frantuzesc)
100 g fulgi de nuca de cocos
140 g fulgi de migdale
100 g felii de mango confiate
100 g caise confiate
100 g curmale confiate extra light (cantarirea se face dupa indepartarea samburilor)
4 linguri de faina alba ”000” proaspat cernuta
250 g ciocolata cu lapte sau ciocolata amaruie (dupa preferinte)

VA SUNT NECESARE:

- tigaie cu diametru mare (aproximativ 30 - 35 cm)
- spatula din lemn pentru bucatarie
- doua tavi cu dimensiuni aproximativ egale (aproximativ 40 cm x 25 cm)
- hartie pentru copt
- forma rotunda (puteti folosi orice forma doriti - in general biscuitii au forme rotunde sau forma de stea)
- pensula pentru patiserie (optional)

MOD DE PREPARARE:

- Fructele confiate (mango, caise, curmale) se taie taie marunt (aveti nevoie pentru acest timp de lucru de un cutit foarte bine ascutit). Folosind trei feluri de fructe confiate de culori diferite, veti obtine biscuiti florentini aromati si frumosi.
- Se incinge cuptorul pana la temperatura de 200 grade C.
- Se tapeteaza cele doua tavi pregatite cu hartie pentru copt. Este foarte important ca hartia pentru copt sa tapeteze pe langa suprafata tavii, colturile acesteia si aproximativ 1,5 cm din portiunile ei laterale (in acest mod veti putea sa rasturnati mai usor compozitia la un moment dat intr-o a doua tava).
- Zaharul brun, mierea si untul se aseaza in tigaie si se topesc la foc mic - mediu, amestecand usor cu ajutorul unei spatule din lemn. Topirea ingredientelor se face incet, treptat.
- Cand zaharul este complet topit se adauga fulgii din nuca de cocos amestecand usor cu ajutorul unei spatule din lemn. Se adauga fulgii de migdale si apoi fructele confiate amestecand usor. La final se adauga treptat faina si se amesteca usor cu ajutorul spatulei din lemn.
- Compozitia pregatita anterior se toarna cu grija in tava tapetata cu hartie pentru copt. Se niveleaza suprafata compozitiei cu o spatula din lemn pentru bucatarie, astfel incat sa obtineti un strat uniform si subtire. Trebuie sa incercati sa evitati pe cat posibil golurile mici ce apar indezirabil in compozitie (daca insa nu reusiti, nu trebuie sa va faceti prea multe probleme deoarece ele vor disparea in timpul pe care biscuitii ii vor petrece in cuptor). Tava astfel pregatita se aseaza in cuptor, pe nivelul mediu al acestuia, la foc moderat, timp de aproximativ 10 - 12 minute (biscuitii trebuie sa dobandeasca la finalul perioadei o culoare aurie, foarte frumoasa - ”se vor invesmanta” astfel de sarbatoare :-)
- Tava cu biscuitii copti se scoate din cuptor. Biscuitii se lasa sa se raceasca (nu trebuie sa va faceti griji daca atunci cand scoateti tava din cuptor, compozitia este inca moale deoarece pe masura ce se raceste, se intareste).
- Compozitia racita se rastoarna cu mare grija in cea de a doua tava (peste hartia de copt). Se indeparteaza atent hartia de copt de la suprafata.
- Ciocolata se rade marunt pe razatoare si se topeste in bain-marie, amestecand permanent cu ajutorul unei linguri din lemn, pana se topeste si formeaza o compozitie omogena. Se aseaza ciocolata topita peste compozitia de biscuit, niveland suprafata acesteia cu ajutorul unei spatule termorezistente pentru bucatarie sau al unui cutit (daca doriti puteti realiza acest timp de lucru pentru fiecare biscuit in parte, folosind o pensula pentru patiserie - trebuie sa ungeti cu ciocolata numai suprafata inferioara a biscuitelui).
- Se lasa biscuitii sa se raceasca pana ciocolata se intareste (nu trebuie sa se intareasca complet deoarece va fi mai dificil ”decupajul”).
- Se decupeaza biscuitii folosind forma pregatita anterior.
- Se presara la suprafata fulgi de migdale.

Va doresc zile frumoase alaturi de cei dragi!
Fişiere ataşate
01.JPG
Biscuiti florentini.
01.JPG (79.16 KiB) Vizualizat de 3567 ori
02.JPG
”Decupajul” biscuitilor.
02.JPG (87.11 KiB) Vizualizat de 3567 ori
03.JPG
Compozitia racita se rastoarna in cea de a doua tava si se indeparteaza cu grija hartia de copt.
03.JPG (126.29 KiB) Vizualizat de 3567 ori
04.JPG
(Blat) proaspat scos din cuptor.
04.JPG (131.81 KiB) Vizualizat de 3567 ori
05.JPG
Compozitia asezata si nivelata in tava.
05.JPG (131.34 KiB) Vizualizat de 3567 ori
06.JPG
Si in sfarsit fructele confiate.
06.JPG (133.07 KiB) Vizualizat de 3567 ori
07.JPG
... apoi untul...
07.JPG (82.56 KiB) Vizualizat de 3567 ori
08.JPG
... am adaugat mierea...
08.JPG (79.57 KiB) Vizualizat de 3567 ori
09.JPG
Am pus zaharul brun in tigaie...
09.JPG (147.86 KiB) Vizualizat de 3567 ori
10.JPG
Am taiat bucatele fructele confiate.
10.JPG (132.01 KiB) Vizualizat de 3567 ori
11.JPG
Bucatele de caise confiate.
11.JPG (90.56 KiB) Vizualizat de 3567 ori
12.JPG
Curmale confiate.
12.JPG (67.71 KiB) Vizualizat de 3567 ori
13.JPG
Caise confiate.
13.JPG (72.03 KiB) Vizualizat de 3567 ori
14.JPG
Mango bucati confiate.
14.JPG (61.42 KiB) Vizualizat de 3567 ori
Ultima oară modificat 17/11/2011 12:55 de către antoniah, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 16/11/2011 11:31

Pai dupa cum ai prezentat reteta si dupa pozele facute( sa nu mai vorbesc de gustul super fain al fructelor alese) nu prea pot sa te numesc " incepator in bucatarie" :P ....frumos prezentat si ..... :? parca am simtit la mine in bucatarie mirosul fin al fructelor....curmalele si mango sant printre preferatele mele...... =D> =D> =D> si mult succes la concurs.....by the way , bine ai venit la noi :flower: :flower: :flower: :hug:

Imi place prezentarea de la inceput, mi-ai deschis pofta de dulciuri si mi-ai rascolit dorul, oful si placerea sarbatorilor de iarna....

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Pentru Pupi

Mesajde antoniah » 17/11/2011 12:26

Iti multumesc :flower: Am gasit concursul ieri, in mod intamplator cautand pe internet o reteta pentru fondant (imi doresc mult sa fac un tort micut cu personaje din fondant pentru baietelul meu). Asa am gasit postarile tale (in cadrul acestui site) si m-am atasat de voi. M-am gandit sa particip la concurs (mai ales ca biscuitii florentini sunt in ton cu iarna de afara care ”bate la usa”). Am citit si am recitit tot ce ai postat in legatura cu acest subiect interesant (fondant), m-am uitat la imaginile cartii tale si la minunile pe care le pregatesti. Iti multumesc inca o data pentru postarile tale foarte valoroase si pentru incurajarile tale. Ma bucur mult sa stiu ca tie, care faci bucatarie la superlativ, iti plac biscuitii facuti de mine. :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 17/11/2011 08:04

Sunt minunati biscuitii tai...iata ca incet...incet se apropie sarbatorile de iarna cu tot farmecul lor :!: :!: :!:

Bine ai venit la noi :!: :!: :!:

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 17/11/2011 08:22

Bine ai venit la noi :hug:
Intotdeauna am fructe uscate in dulap.Voi transforma o parte din ele in acesti minunati biscuiti =D> =D> :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Pentru lucia_bp si 5 august

Mesajde antoniah » 17/11/2011 09:31

Va multumesc. Bine v-am gasit :flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 17/11/2011 10:09

Wow, ce reteta minunata, si foto sunt super, bravo, bine ai venit, si mult succes la concursul nostru! E o reteta de pus pe lista de Craciun, langa biscotti :D

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 17/11/2011 12:02

super biscuiti!! bine ai venit si bafta la concurs!! :hug:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Pentru elena.elena si yaya6

Mesajde antoniah » 17/11/2011 03:26

Va multumesc. Bine v-am gasit :flower:

Fructele confiate sunt un ingredient minunat. Am asociat pentru acesti florentini preferatele noastre (mango, caise si curmale) insa daca va sunt placute fructele mai putin dulci, cred ca biscuitii sunt la fel de buni :) Data viitoare vreau sa asez ciocolata pe suprafata fiecaruia dintre ei cu pensula si poate am sa reusesc sa il antrenez si pe baietelul meu Anton in acest proiect (desi este inca foarte mic - are numai 2 ani si aproape 3 luni, manifesta o mare pasiune pentru desen si culoare :)

Oare cum ar fi daca am incerca sa gasim pana la venirea sarbatorilor de iarna cateva idei interesante pentru aranjarea mesei (pentru ca tot ceea ce pregatim pentru cei dragi sa fie de data aceasta, vorba povestii: ”ca niciodata” :) In fiecare an imi propun acest lucru: cel mai frumos Craciun sa fie urmatorul! :)

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 17/11/2011 05:35

anto, pana nu-mi spui ce-ai facut cu resturile decupate, nu plec de-aici!ce-ai facut cu ele??data viitoare sa faci biscuitii patrati ca sa fie toata minunea acolo prezenta. si sa pui si nuci si ma ai musafir, ies din sacul Mosului si n-ai incotro decat sa ma servesti =)) .
Bine ai venit!Sa-ti traiasca ingerasul!


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori