Prajitura cu foi de napolitana si ciocolata

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
flaviadaiana
Incepator
Mesaje: 139
Membru din: 14/08/2013 03:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Prajitura cu foi de napolitana si ciocolata

Mesajde flaviadaiana » 17/10/2013 10:36

Ingrediente:
-2 foi de napolitana
-4 albusuri
-4 linguri de zahar
-4 linguri de faina
-1 praf de copt
-400 g ciocolata neagra
-400 ml frisca lichida
-50 g arahide crude
-esenta de vanilie pentru blat
-esenta de rom pentru ciocolata

Mi-a fost pofta de o prajitura in foi de napolitana si fiindca doream ceva mai complicat, nu doar crema intinsa pe foaia de napolitana, mi-a venit o idee foarte smecherissima :) Am facut un blat de albusuri pe care l-am prins intre foile de napolitana. Ca sa fiu mai concisa am folosit doar doua foi de napolitana, cateva albusuri si multa, dar foarte multa ciocolata amara.
Am inceput prin a bate 4 albusuri cu mixerul pana ce s-au facut spuma si si-au triplat volumul, apoi am adaugat zaharul si am mixat albusurile cu zaharul pana ce am obtinut consistenta de bezea. Acesta a fost momentul sa adaug esenta de vanilie, faina, un praful de copt si arahide taiate cu cutitul. Ca o paranteza – in ceea ce priveste arahidele sau nucile de orice fel, eu v-as sugera sa le utilizati crude atat in prajituri, cat si in salate. Odata prajite isi pierd din calitatile nutritionale si am inchis paranteza.
Dupa cum spuneam, pentru aceasta prajitura am folosit doar albusurile. Daca adaugam si galbenusurile, blatul nostru isi va schimba consistenta si va cresete mai mult in volum, plus ca isi va schimba si culoarea. Insa eu nu asta mi-am dorit fiindca am vrut sa scot in evidenta albul blatului fata de culoarea intensa a ciocolatei – se intelege de aici ca de aceasta data am folosit faina alba. Ramane totusi la latitudinea voastra daca puneti si galbensurile sau nu. Intr-un alt post va pot spune ce sa faceti si din galbenusuri, insa acum ne concentram pe prajitura cu foi de napolitana.
Cand compozitia a fost destul de omogenizata, am uns tava cea mare a aragazului cu putin ulei (de data asta chiar nu conteaza cu care – si ma stramb putin la comentatorii mei rautaciosi) si am asezat hartie de copt peste care am turnat compozitia din albusuri. Am dat la cuptor la foc mic circa 15-20 de minute. Blatul nu trebuie sa fie foarte crescut, insa trebuie sa aiba o consistenta pufoasa. Dupa ce s-a copt, am scos tava si l-am lasat in tava pana ce s-a racit complet. Cand s-a racit, doar l-am desprins usor de pe hartia de copt.
Dupa ce am scos blatul de la cuptor si in timp ce a stat la racit, am pregatit ciocolata pentru foi. Am pus pe foc la topit 400 de grame de cicolata amara, impreuna cu frisca lichida si esenta de rom. Am lasat pe foc pana ce s-a topit ciocolata si am amestecat cu o lingura pana ce s-a omogenizat toata compozitia. Nu spun ca este crema de ciocolata tocmai pentru ca are un gust intens de ciocolata si pentru ca si consistenta pe care o are este de ciocolata si nu de crema.
Am lasat la racit si cand ciocolata si blatul se racisera, m-am apucat sa asamblez prajitura. Am asezat o foaie de napolitana si am umplut-o cu jumatate din cantitatea de ciocolata, niveland usor cu o lingura sau o spatula de bucatarie. Incercati sa distribuiti ciocolata uniform ca sa arata frumos pe straturi atunci cand veti taia prajitura. Deasupra am asezat blatul din albusuri peste care am intins cealalta jumatate din cantitatea de ciocolata ramasa. Am asezat si a doua foaie de napolitana si am presat usor cu mainile pentru a se distribui uniform straturile de ciocolata.
Am dat la frigider pana a doua zi pentru a lasa timp ciocolatei sa se intareasca si sa faca priza cu blatul de albusuri si cu foile de napolitana.
Fişiere ataşate
435.jpg
435.jpg (90.45 KiB) Vizualizat de 14818 ori
447.jpg
447.jpg (94.73 KiB) Vizualizat de 14819 ori
449.jpg
449.jpg (150.96 KiB) Vizualizat de 14818 ori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 18/10/2013 03:01

Imi aminteste de un desert din copilarie (imi placea foarte mult). :) In general prajiturelele cu foi de napolitana imi plac... :lol:

Sunt sigura ca a fost o prajiturica excelenta (”a fost”... pentru ca s-a papat deja nu-i asa?)

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
mikirafaela
Bucatar de elita
Mesaje: 2795
Membru din: 19/01/2013 05:58

Mesajde mikirafaela » 18/10/2013 11:20

Si mie imi plac napolitanele nespus de mult!!!
Reteta salvata!
:flower: :hug:
MIKI

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 18/10/2013 10:12

Arata foarte bine. =D> =D> =D> Eu n-am gatit niciodata cu foi de napolitana, ca inca am sechele din copilarie, cand mi se pareau mereu rancede foile alea. Cred ca va trebui sa trec si eu odata si odata peste retineri, ca tot dau de retete foarte bune.


:flower: :flower: :flower:
Imagine

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 19/10/2013 09:40

imi plac praji cu foi de napolitane :buuun: pacat ca aici nu le gasesc dar ma servesc virtual cu o bucatica de la tine :wink: =D> :master:
claudia

Avatar utilizator
flaviadaiana
Incepator
Mesaje: 139
Membru din: 14/08/2013 03:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde flaviadaiana » 19/10/2013 03:55

Cu placere, oricand va astept la o prajiturica :hug: :hug: :hug:
Pupici si zi frumoasa sa aveti :flower: :hug: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 19/10/2013 03:59

Flaviadaiana sa nu zici de doua ori ca te trezesti cu noi la usa :hug: :hug: :hug: :hug:

Mie imi plac mult prajiturelele cu foi e napolitata si asta cu ciocolata mai mult decit toate :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: :buuun: Culmea e ca nu imi plac deloc napolitanele de la alimentara si nu imi placeau nici cind eram mica dar cele facute in casa au fost mereu pentru mine foarte bune.

Avatar utilizator
flaviadaiana
Incepator
Mesaje: 139
Membru din: 14/08/2013 03:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde flaviadaiana » 19/10/2013 04:37

Oricand sunteti bine venite. Eu fac prajituri cam la 2-3 zile, uneori se tarasec prin frigider ca suntem doar 2 oameni mari in casa si 4 pisici, iar pisicii cam stramba din codite la prajituri :lol:
Napolitanele cumparate nici mie nu-mi plac. De fapt nu-mi place nimic din ce se gaseste in comert fiindca unele nu-mi plac la gust, iar care sunt ok la gust stim cu totii ca ne aduc numai nenorociri. Imi place sa fac in casa cat mai multe, dar foile de napolitana n-am cum sa le fac...

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/10/2013 08:41

Din pacate asa e .. n-avem cum face foile :( :( desi exista un aparat de facut faguri dar nu ies ca astia industriali . Se vindea la Lidl ( 12-15 euroi doar) .


Imagine

Avatar utilizator
flaviadaiana
Incepator
Mesaje: 139
Membru din: 14/08/2013 03:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde flaviadaiana » 20/10/2013 02:52

Multumesc, Crista.
Sa stii ca ma gandeam sa-mi procur un aparat de genul asta, dar habar n-aveam cat costa. Chiar o sa merg sa ma uit si daca la noi n-o fi foarte scump o sa-mi iau.
Mie mi-ar placea si prajiturele cu napolitane facute la aparatul acela, dar din comert nu-mi vine sa iau. Abia am luat foilea alea de napolitane...
Cred ca ar fi tare dragute niste prajiturele cu fagure din acela, nu?
O zi frumoasa :hug: :hug: :pup: :flower: :flower:


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori