Tort caprese

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Tort caprese

Mesajde nicoleta64 » 19/10/2012 07:30

Dulce original din Insula Capri si imprejurimi ...de aici si numele ei. Este o prajitura fara faina. Se povesteste ca a fost preparata de un bucatar renumit pe vremea lui Al Capone si ca din intamplare acesta a uitat sa puna faina. Dulcele a iesit asa de bun si apreciat ca de atunci a fost preparat numai asa. A devenit practic o specialitate a insulei.
Exista si alte variante , cu ciocolata alba...cu amaretti sau alune in loc de migdale, cu gust de lamaie sau cu lichior limoncello.
Reteta traditionala este doar cu ciocolata neagra si migdale . Iese usor crocanta deasupra si moale ...usor umida inauntru... cu un gust intens de ciocolata. :buuun:
Eu am luat reteta dupa un site si in compozitie are putina cacao …nu doar ciocolata …asa cum este in reteta originala.
Oricum ...este delicioasa! :buuun: :)


Ingrediente:

200 gr unt
250 gr. migdale macinate
250gr. zahar
150 gr.ciocolata neagra
25.gr. cacao
5 oua
zahar pudra


Mod de preparare:
Se topeste untul cu ciocolata in bainmarie .Se pune intr-un castron mai mare . Se adauga zaharul si cacao , se amesteca bine ,sa se topeasca zaharul. Cand s-a mai racit, adaugati galbenusurile pe rand si amestecati bine. Adaugati migdalele macinate . Eu am pus migdale deja macinate (le-am cumparat asa) dar puteti lua migdale intregi decojite, le prajiti putin si apoi le macinati voi ..mai mare sau mai fin ..cum va place. Bateti spuma albusurile si adaugatile la compozitie. Incorporati incet albusul ,amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus. Captusiti cu hartie o tava rotunda cu diam. 26-28 cm.,puneti compozitia si nivelati. Coaceti dulcele in cuptorul deja incalzit, la o temperatura di circa 160° -180° circa 50 minute. Incercati cu o scobitoare in mijloc, daca este uscata si aluatul nu s-a lipit dulcele este gata. Se raceste si dupa aceea se pudreaza cu zahar farin. Inauntru ramane putin umeda dar asa trebuie sa fie..
Fişiere ataşate
4..jpg
4..jpg (89.68 KiB) Vizualizat de 3600 ori
3..jpg
3..jpg (141.46 KiB) Vizualizat de 3600 ori
2. mod de preparare.jpg
2. mod de preparare.jpg (109.85 KiB) Vizualizat de 3600 ori
1..jpg
1..jpg (111.15 KiB) Vizualizat de 3600 ori
tort caprese.jpg
tort caprese.jpg (123.62 KiB) Vizualizat de 3600 ori
Ultima oară modificat 20/10/2012 07:20 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 19/10/2012 09:58

am tot auzit de prajiturica asta dar nu am mancat niciodata,vad aici la tine ca e o prajiturica fina,usor de facut si cred gustoasa,am s o incerc sigur :master:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 19/10/2012 11:09

Nico :hug: pe mine ”m-ai prins” cu ”dulcele acesta”. Imi place nespus! Este un desert de exceptie. =D>

Imi place si istorioara lui (cea cu bucatarul uituc - care a uitat sa adauge faina). Se spune ca toti musafirii din ziua aceea au fost atat de placut impresionati de acest desert incat a fost desemnat delicatesa. De atunci... reteta a fost pregatita (asa cum spuneai) multi, multi ani la rand, evident de fiecare data... fara faina.

Te pup si iti doresc o seara frumoasa!

:hug: :pup: :flower:
Ultima oară modificat 19/10/2012 11:15 de către antoniah, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 19/10/2012 11:14

Si mie imi place....o faceam si eu mai demult , putin diferita dar in mare aceasi reteta.....alunele in praji trebuie sa fie foarte fin macinate ca sa se ridice tortuletul frumos, altfel va ramane ridicat la margini si mijlocul se va lasa mult .....am experimentat in fel si chip dulcele asta......iti dai seama ca ne-a placut daca l-am facut de atatea ori :P , plus ca de fiecare data am folosit alta marime de migdale macinate.. Am vazut punga cu faina de migdale .....din asta folosesc si eu la prajituri, are o textura super faina si totul iese perfect cu ea....Nico =D> =D> pentru reteta si :hug: :hug: ca mi-ai amintit de ea....sant ani buni de cand nu am mai facut-o :hug: :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 20/10/2012 10:22

Musai sa o fac si eu ... arata minunat :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 20/10/2012 10:30

Se poate cu ciocolata alba? Mie imi place mult ciocolata alba si prajitura cu ciocolata alba. Ma gandeam daca inlocuim ciocolata neagra cu alba iese tort de ciocolata alba?

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/10/2012 07:00

cristyd scrie:Se poate cu ciocolata alba? Mie imi place mult ciocolata alba si prajitura cu ciocolata alba. Ma gandeam daca inlocuim ciocolata neagra cu alba iese tort de ciocolata alba?



Da se poate ! :peace: ai facut bine ca m-ai intrebat ...uite ca am uitat sa scriu la inceputul retetei...offf!
Daca iti place, poti sa pui si coaja rasa de lamaie si suc
... :) :flower:

yaya6 scrie:am tot auzit de prajiturica asta dar nu am mancat niciodata,vad aici la tine ca e o prajiturica fina,usor de facut si cred gustoasa,am s o incerc sigur :master:


este super delicioasa...ciocolatoasa ..o specie de negresa...cu migdale :clipocit: :buuun:


antoniah scrie:Nico :hug: pe mine ”m-ai prins” cu ”dulcele acesta”. Imi place nespus! Este un desert de exceptie. =D>

Imi place si istorioara lui (cea cu bucatarul uituc - care a uitat sa adauge faina). Se spune ca toti musafirii din ziua aceea au fost atat de placut impresionati de acest desert incat a fost desemnat delicatesa. De atunci... reteta a fost pregatita (asa cum spuneai) multi, multi ani la rand, evident de fiecare data... fara faina.

Te pup si iti doresc o seara frumoasa!
:hug: :pup: :flower:


Mersi Antonia...o duminica placuta si tie! :pup: :flower:

pupi scrie:Si mie imi place....o faceam si eu mai demult , putin diferita dar in mare aceasi reteta.....alunele in praji trebuie sa fie foarte fin macinate ca sa se ridice tortuletul frumos, altfel va ramane ridicat la margini si mijlocul se va lasa mult .....am experimentat in fel si chip dulcele asta......iti dai seama ca ne-a placut daca l-am facut de atatea ori :P , plus ca de fiecare data am folosit alta marime de migdale macinate.. Am vazut punga cu faina de migdale .....din asta folosesc si eu la prajituri, are o textura super faina si totul iese perfect cu ea....Nico =D> =D> pentru reteta si :hug: :hug: ca mi-ai amintit de ea....sant ani buni de cand nu am mai facut-o :hug: :hug:


Pupi...eu am vazut si retete cu migdalele macinate mai mare ..si mi-ar fi placut sa probez..sa iau separat migdale si sa le prajesc nitel apoi sa le maruntesc eu mai mare...
...dar am gasit pachet cu ele deja macinate mai fin si mi-a convenit si asa...

..apropo de chestia ca nu ti-a crescut cand ai pus migdalele macinate mai mare....eu am citit ca la origine ..tortul asta nu trebuie sa creasca mult...mai subtirel trebuie sa iasa...asta ca in general spun ca migdalele se pun mai mari macinate...si se pune intr-o tava suficient de mare ..sa nu fie mult aluat .
...eu aveam tava de 24 cm ..,nu cum am spus in reteta de 26-28 ...si drept sa-ti spun ..mi-a fost frica ca nu se cocea bine ..ca mi s-a parut cam mult aluat...dar a iesti bine pana ala urma :) :pup:


crista scrie:Musai sa o fac si eu ... arata minunat :buuun: :buuun: :buuun: :buuun:


Da Cris ..sau spuneai ca vrei sa faci varianta alba...
..pe mine ma bate gandul sa fac cu ciocolata alba si lamaie...
:buuun:
Ultima oară modificat 20/10/2012 07:26 de către nicoleta64, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 20/10/2012 07:24

Nico, mersi...nu stiam de chestia cu inaltimea prajiturii....eu am crezut mereu ca e din vina migdalelor :P ....acuma dupa ce am citit cele scrise , am inteles de ce cand o faceam in tava rotunda si ceva mai micuta , cu pudra de migdale, crestea frumos , era aerata si umeda cumva si cand o faceam cu migdale macinata mare( sau sparte) o puneam in tava putin mai marisoara....era o diferenta ca de la cer la pamant intre ele cu toate ca aceasi reteta foloseam :P ....mersi inca odata

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 20/10/2012 07:34

pupi scrie:Nico, mersi...nu stiam de chestia cu inaltimea prajiturii....eu am crezut mereu ca e din vina migdalelor :P ....acuma dupa ce am citit cele scrise , am inteles de ce cand o faceam in tava rotunda si ceva mai micuta , cu pudra de migdale, crestea frumos , era aerata si umeda cumva si cand o faceam cu migdale macinata mare( sau sparte) o puneam in tava putin mai marisoara....era o diferenta ca de la cer la pamant intre ele cu toate ca aceasi reteta foloseam :P ....mersi inca odata


Cu placere... :) mie mi s-a intamplat sa dau de un site unde explica in amanunt istoria prajiturii...si chestia asta cu inaltimea prajiturii...ca nu trebuie sa iasa prea inalta...
...chiar facea tortul intr-o forma/tava de caprese ..o tava speciala de caprese care asa cum am vazut eu era o tava normala ...doar ca era cu marginile mai joase .

cristyd
Incepator
Mesaje: 255
Membru din: 08/06/2009 09:09
Localitate: Bratislava

Mesajde cristyd » 10/11/2012 06:49

Am facut varianta cu ciocolata alba si din pacate nu a iesit asa cum mi-as fi dorit si mi-a fost rau la doua re dupa ce am mancat prajitua am varsat. Probabil ca e si de la sarcina dar sincer nu mi-a placut.


Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 25 vizitatori