Zacusca

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

ana_vasilache
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 12/09/2010 06:36

Mesajde ana_vasilache » 12/09/2010 08:07

cara scrie::o cu siguranta atat am pus. Cred ca "normal" pentru mine era pe vremuri " prea sarat" pentru cei care nu mananca sarat. Recunosc, eu mancam un pic mai sarat, dar dupa parerea mea nu exagerat de sarat (reteta asta e mai veche).
Daca ati pus jumatate cantitate de sare si totusi vi s-a parut sarata, e bine ca pe viitor sa puneti sare (dupa gustul propriu)- nu dupa cantitatea mentionata in reteta. Eu asa procedez. Cred ca sarea si in general condimentele din reteta se pun in functie de gustul fiecaruia.
Cand am sa fac zacusca (luna asta) am sa fiu atenta la cantitatea de sare- in sensul ca am sa cantaresc (am cantar de precizie) si in functie de asta, modific cantitatea recomandata in reteta. Revin cu modificari.
Nu stiu ce sa recomand ca sa se repare zacusca asta prea sarata. Eventual, daca mai aveti rabdare si timp, mai preparati jumatate din cantitati- fara sare si apoi amestecati zacusca sarata cu cea nesarata. Probabil ca o sa iasa pe gustul dumneavoastra.

****Nu vreau sa insist, dar in cazul in care mai gusta cineva, sa imi spuneti daca ii pare tot excesiv de sarata.


Multumesc frumos de raspuns. Si eu mananc sarat, acesta este motivul pentru care in cunostinta de cauza v-am rugat sa modificati reteta, fiindca e pacat sa se piarda bunatate de zacusca. Eu am dres-o cat de cat punand cartofi care au mai absorbit din sare fiindca nu am mai avut energie sa mai fac o jumatate din cantitate, mai ales ca am facut zacusca din 15 kg de vinete (de 5 ori cantitatea din reteta dvs). Ar fi bine daca ati cantari cantitatea de sare, data viitoare cand mai faceti zacusca. :)

Avatar utilizator
lucia59
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 12/09/2010 02:44
Localitate: Cheglevici,Timis

ZACUSCA un deliciu

Mesajde lucia59 » 12/09/2010 09:55

Zacusca este intr-adevar un preparat delicios,dar ca sa-si merite pe deplin aceasta calitate trebuie realizata cu multa rabdare,mult suflet si obligatoriu legume de buna calitate. Apreciez faptul ca si printre tinerele doamne sunt adevarate gospodine care au grija sa-si rasfete copiii si de ce nu chiar sotii cu produse de calitate.Eu sunt trecuta de prima tinerete,cu toate acestea zacusca nu lipseste de pe raftul din camara,in fiecare toamna. As dori sa fac cunoscuta si reteta mea,si asigur doamnele care doresc s-o incerce ca nu vor regreta nimic.Deci: 5 kg vinete 4 kg gogosari 3 kg ardei gras[de preferat kapia rosu] 1 si 1/2kg ceapa 1 kg morcov 1/2 l bulion[suc de rosii mai gros] 1l si 250 ml ulei PREPARARE Vinetele se coc si se curata primele deoarece trebuie foarte bine scurse[de regula eu le pregatesc de cu seara si le las la scurs pana a doua zi cand continui cu celelalte]Un mic secret se poate adauga aici,ca sa nu pocneasca si sa se imprastie vinetele e bine sa fie intepate cu scobitoarea in mai multe locuri. Gogosarii si ardeii se coc,se curata de pielita si seminte si se dau prin masina de tocat[dupa ce sunt copti e bine sa se lase intr-un vas, acoperiti,cca 1/2 ora ,se curata mai usor;a se folosi cat mai putina apa cu putinta la curatare ,pentru a nu le lua din aroma] Ceapa curatata si taiata pestisori ,nu prea subtire ,vine calita bine in ulei si apoi scursa putin si data prin masina de tocat;uleiul nu se arunca se foloseste in continuare[ceapa cruda data prin razatoare sau masina de tocat scoate sucul care da un gust amarui] Morcovul dat pe razatoarea mica si calit bine in uleiul ramas de la ceapa,daca mai e nevoie se mai adauga ulei in asa fel incat sa nu se prinda de cratita.[morcovul calit bine doar el singur scoate culoarea aceea frumoasa de portocaliu ] Acum vine randul sa se amestece toate ingredientele ,mai putin vinetele,in oala in care se va definitiva de fapt zacusca.Adica:ardeii ,gogosarii tocati,ceapa calita ,morcovul calit,bulionul,se mai adauga ulei,putina sare,[doar dupa gust]cateva foi de dafin si boabe de piper[nu multe ],se fierbe la foc mic [daca e prea mare focul va sare din cratita ]se amesteca mereu ,se fierbe pana cand se vede ca nu mai face lichid deasupra.Se adauga vinetele bine tocate cu tocatorul [nu-i recomandat sa se dea prin masina de tocat pentru ca ele se oxideaza foarte repede si isi modifica si gustul]Pe masura ce se incorporeaza vinetele compozitia de zacusca se ingroasa ,nu mai are ce fierbe,de acum doar pufaie,trebuie avut mare grija sa nu sara din compozitie.Se mesteca continuu,se definitiveaza de sare si se adauga si restul de ulei[dupa cum s-a observat ,uleiul se adauga treptat ,nu tot deodata.]Zacusca ramane pe foc pana capata o consistenta destul de groasa si bine legata [eu o las chiar 5-6 ore de la inceput pana la capat] Borcanele ,foarte bine spalate[din toata compozitia se obtin cam 20 de borcane mici, de400 grame]se pun intr-o tava si se introduc in cuptor unde se tin pana nu se mai vede nici o picatura de apa pe ele,deci sa fie foarte bine uscate;focul dat la mic si pastrat asa ,pana cand ati luat si ati umplut toate borcanele cu zacusca fierbinte.Se lucreaza cu manusa de bucatarie sau prosop impaturit in mai multe ca sa nu va ardeti la maini.In fiecare borcan umplut se introduce coada unei linguri de inox si se aranjeaza zacusca astfel incat sa nu se vada locuri goale,acela este aer si poate strica zacusca.Recomand borcane cu capace care se infileteaza,sunt cele mai bune,capacele la randul lor vin sterilizate in apa fiarta si pe urma bine uscate si sterse cu prosop care sa nu lase scame.Cand totul e gata ,se pun borcanele inte paturi si se lasa pana se racesc[chiar si 2 zile] POFTA BUNA !
LUCIA

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/09/2010 10:44

Cred ca anul asta am sa fac si eu o tura.....sant ani de zile ( chiar multi :P ) de cand nu am mai facut zacusca.....mersi fetelor ca ati scos-o de la "naftalina" ....asa mi-am amintit si eu de ea.....trec la treaba week-end-ul viitor....


Cara, parca ai tras cu ochiul in caietul bunicii mele :x ....asa este si reteta mea cu exceptia ardeilor capia si a sarii :D .....la mine sant numai gogosari si sare dupa gust :P :hug:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/09/2010 05:00

pupi scrie:Cred ca anul asta am sa fac si eu o tura.....sant ani de zile ( chiar multi :P ) de cand nu am mai facut zacusca.....mersi fetelor ca ati scos-o de la "naftalina" ....asa mi-am amintit si eu de ea.....trec la treaba week-end-ul viitor....


Cara, parca ai tras cu ochiul in caietul bunicii mele :x ....asa este si reteta mea cu exceptia ardeilor capia si a sarii :D .....la mine sant numai gogosari si sare dupa gust :P :hug:


:? pai si in reteta mamei erau gogosari (doar ca nu am avut de unde sa ii iau atunci in cantitatea mentionata :( si i-am inlocuit cu ce am putut.)
in ce priveste sarea, eu am scris ca am pus, dupa gustul meu. E posibilitatea sa fi mancat eu prea sarat in perioada aia. :? Imi amintesc ca am mai dat unui amic caruia i-a placut- exista posibilitatea sa fi spus asta din pura complezenta.


:?

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/09/2010 05:37

ana_vasilache scrie:
cara scrie::o cu siguranta atat am pus. Cred ca "normal" pentru mine era pe vremuri " prea sarat" pentru cei care nu mananca sarat. Recunosc, eu mancam un pic mai sarat, dar dupa parerea mea nu exagerat de sarat (reteta asta e mai veche).
Daca ati pus jumatate cantitate de sare si totusi vi s-a parut sarata, e bine ca pe viitor sa puneti sare (dupa gustul propriu)- nu dupa cantitatea mentionata in reteta. Eu asa procedez. Cred ca sarea si in general condimentele din reteta se pun in functie de gustul fiecaruia.
Cand am sa fac zacusca (luna asta) am sa fiu atenta la cantitatea de sare- in sensul ca am sa cantaresc (am cantar de precizie) si in functie de asta, modific cantitatea recomandata in reteta. Revin cu modificari.
Nu stiu ce sa recomand ca sa se repare zacusca asta prea sarata. Eventual, daca mai aveti rabdare si timp, mai preparati jumatate din cantitati- fara sare si apoi amestecati zacusca sarata cu cea nesarata. Probabil ca o sa iasa pe gustul dumneavoastra.

****Nu vreau sa insist, dar in cazul in care mai gusta cineva, sa imi spuneti daca ii pare tot excesiv de sarata.


Multumesc frumos de raspuns. Si eu mananc sarat, acesta este motivul pentru care in cunostinta de cauza v-am rugat sa modificati reteta, fiindca e pacat sa se piarda bunatate de zacusca. Eu am dres-o cat de cat punand cartofi care au mai absorbit din sare fiindca nu am mai avut energie sa mai fac o jumatate din cantitate, mai ales ca am facut zacusca din 15 kg de vinete (de 5 ori cantitatea din reteta dvs). Ar fi bine daca ati cantari cantitatea de sare, data viitoare cand mai faceti zacusca. :)


Nu trebuie sa imi multumiti nici macar pentru raspuns, de vreme ce v-ati stricat atata cantitate de ingrediente din cauza imprudentei mele de a mentiona cantitatea de sare.
Din cate vad, e una din primele retete postate de mine pe rc :( Ulterior cred ca am renuntat sa mentionez cantitatea de sare. Ma gandesc acum la reteta de sarmale- unde cred ca am mentionat o lingura de sare la un kg de carne...asa pun si in prezent si imi par ok..
Eu nu sunt specialista in bucatarie, dar nici nu obisnuiesc sa dau retete gresite :?

Ma gandeam sa cantaresc sarea, asa cum am si scris, sau sa fac poze cu lingurile mele si un cm care sa le masoare lingurile si sa arate ca nu sunt mari; ma gandeam si sa fac zacusca- desi la ora actuala nu am voie nici macar sa gust.., iar daca as avea voie, probabil ca tot n-as gasi ca e prea sarata. Nimic din ce as face nu v-ar recupera timpul, energia si costurile produselor..

Solutia e sa sterg cantitatea de sare. As sterge toata reteta, dar nu pot strica echilibrul aici.

Poate asta e un semnal bun sa ma abtin pe viitor de la postarea de retete si de la comentarii culinare.

Fie vorba intre mine si dumneavoastra, Anca_Vasilache, eu daca vedeam ca un "antitalent culinar" posteaza o reteta, orice reteta, nu o incercam si nu maream cantitatile de ingrediente:(

Pentru Lucia : draga mea, posteaza reteta ta intr-un topic separat, pentru ca aici sunt sanse putine sa fie gasita.

Poate asta e un semnal bun sa ma abtin pe viitor de la postarea de retete si de la comentarii culinare.
Am facut o treaba"minunata", aici, pe rc. Ma intreb cati si-au mai stricat ingrediente proband retetele mele.., ca la cati le-am stricat ziua sau cheful de participat la concursuri cam stiu.


ps. Nu stiam cand e oportun sa imi inchid activitatea aici. Stii, adi, ca am tot incercat..: la un nr record de comentarii, la aniversarea a nu stiu cati ani de cand trec pe aici...De fiecare data m-am intors, zicand ca nu e inca vremea.
Cred ca cercul se inchide aici, la prima reteta - un adevarat esec culinar- dupa cum a semnalat Anca_Vasilache.
O :cafea: Virtuala pentru toata lumea, multa sanatate si spor la bucatarit :pup: :hug: :love:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 13/09/2010 09:33

Cara , chestia cu sarea nu tine de greseala ta :rusine: , ....cina e facut dupa reteta ta trebuia sa se gandeasca la toate tipurile de sare ,,,unele sareaza mai tare ,altele mai putin :) ....fiecare gospodina ( daca este gospodina :x !!!) trebuie sa isi cunoasca sarea pe care o foloseste :o ....uite eu, de examplu, din cauza ca folosesc sarea asta de mare pe care o am aici trebuie sa pun o cantitate mult mai mare la mancare decat puneam inainte cand foloseam alta firma si marca....cine te acuza trebuie sa se uita inainte in farfuria si bucataria lui nu in a altuia......e normal sa si gandesti putin cand faci o reteta noua si e normal ( asa cum am mai spus ) sa iti cunosti si puterea de sarare a sarii pe care o folosesti....e de stiut ca atunci cand ai o cantitate mai mare trebuie sa tii cont de o treaba arhicunoscuta ....daca maresti portiile trebuie sa scazi din cantitati daca vrei sa ai mancare buna calitativ... probabil reteta data de tine ( asa cum ai mentionat ) a fost una veche.....daca ne aducem aminte sarea la noi in Romania, era de mai multe feluri, una sara mai tare alta mai putin :x ....cine stie ce fel de sare a folosit mama ta de a pus 3 linguri la zacusca ( lingurile sant si ele , mai mari sau mai mici , dar tot lingura se numeste si pot fi scuturate sau mai cu varf....chestie , tot de interpretate si cunostinta :wink: )...... am patit si eu asa ca si tine cu o reteta si doamna care m-a atacat mi-a zis ca ea a folosit un litru de lapte la mancarea respectiva din cauza ca eu am dat cantitatea de 2-3 linguri de faina :? ....ea a folosit un alt fel de faina decat am folosit eu, era umezeala mai mare , era lingura ei mai mare si uite asa a ajuns sa ma traga pe mine " de urechi" ( ca e mai usor sa facem asa decat sa cautam defectul nostru :wink: )pana am pus intrabarile de rigoare....in final a recunoscut si ea ca faina ei si lingura ei au fost de vine si ca trebuia sa se gandeasca si ea putin..... :cafea: :cafea: :cafea: va las si eu cateva cafelute....eu fug la :sleepy: :sleepy: :sleepy:

Avatar utilizator
floricel
Incepator
Mesaje: 87
Membru din: 19/06/2010 11:37

mesaj pt.cara

Mesajde floricel » 13/09/2010 09:21

buna seara ,in primul rind,tuturor.vreau sa va spun ca m-am cam pierdut pe drum cind am vazut atitea retete minunate.
nu am mai intrat de mult pe site desi v-am urmarit din umbra tot timpul.am fost coplesita de atitea minunatii dar in acelas timp mi-am dat seama ca nu pot sa tin pasul din diferite motive.
dar sa revin la topicul respectiv.
draga cara,nu renunta doar pentru o nintelegere .imi pare rau pentru doamna anca_vasilache si cu scuzele de rigoare gasesc ca trebuia sa faca o cantitate mai mica ca sa fie sigura ca ii place aceasta reteta de zacusca.am si eu citiva anisori si am ajuns de mult la concluzia ca orice retea noua se incearca cu mai putin.deci inca o data ,te rog, nu renunta.
acum off topic, ieri am facut cartofi cu seminte de chimen dupa o reteta vazuta aici si am facut-o cu retinere, o cantitate mai mica,pentru ca mie nu-mi plac semintele de chimen dar spre surprindrea mea au fost foarte buni,deci data viitoare voi face mai mult,si inca ceva retetele iuliei m-au blocat .sunt foarte minunate.ma bucur ca sunt alaturi de voi :love: :love: :love:

Avatar utilizator
Leila
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 5215
Membru din: 15/02/2007 10:25

Re: Zacusca

Mesajde Leila » 13/09/2010 10:59

ana_vasilache scrie:
Reteta este foarte buna, insa cantitatea de sare este gresita. Va rog sa modificati reteta, cred ca in loc de linguri ati dorit sa scrieti lingurite. Noroc ca am pus doar jumatate din cantitatea mentionata de dvs, desi si asa mi-a iesit prea sarata zacusca.


Stimata doamna ana_vasilache , la cantitatea de ingrediente (la cat am socotit eu repede la prima vedere sa fie in jur de 5 kg -5.5 kg), date de Cara , cele 3 linguri de sare nu e MULT ! Aaaaa, poate ca pentru gustul dumneavoastra e sarata , fiind una din persoanele care mananca mai nesarat .Asta nu inseamna ca reteta nu e buna !
Nu toti suntem pe aceleasi gusturi ! Consider ca vina o aveti dumneavoastra in totalitate . Pe viitor adaugati treptat cantitatea de sare ca sa fie pe placul dumneavoastra !

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 14/09/2010 04:42

Cara,ce amintiri frumoase mi-ai trezit cu zacusca ta... :vis:
Matusa mea facea o zacusca super buna... :buuun: Nu am mai gustat zacusca de-o vesnicie... :cry:

Felicitari,arata super bine zacusca ta... =D> :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesaj pt Cara

Mesajde iuliajewel » 14/09/2010 12:35

Cara draga, ce zici de-o vorba foarte romaneasca: "Daca nema putirinta, ce mai chichirez galceava?"...
Postari ca cea de mai sus, de la care s-a iscat galceava, eu nici macar nu le bag in seama dara-mi-te sa le si raspund :evil: ! Am avut si eu parte pe acest forum de o asemenea remarca (gresita nu numai din punct de vedere culinar :wink: ) dar am ignorat-o asa cum merita!
Ma asteptam din partea ta la acelasi lucru: devreme ce premisa postarii este gresita categoric postarea insasi este atinsa de nulitate, NU MERITA A FI BAGATA IN SEAMA, indiferent de cantitatea de ingrediente ce s-a folosit spre preparare/reparare/aruncare si nicidecum incercare/anticipare/organizare/gustare etc.
Asadar, fara suparari de-astea!!! :pup: :hug: :pup:
Orice voce singulara ce pleaca este o pierdere pt noi toti si marturisesc ca in special pt mine pe care mai degraba vorbele ma dau afara din casa decat harnicia, m-ar afecta :(


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori