Zacusca

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Zacusca

Mesajde cara » 21/12/2005 09:00

Eu ador zacusca facuta de mama. Evident, am luat reteta, am probat-o, n-am esuat ..deci treaba e clara: e excelenta.
Sunt necesare:
3 kg vinete
juma` de kg de ceapa
1 kg ardei(capia verde sau ardei gras)
1 kg gogosari sau 1 kg jumate de capia rosu
200 grame bulion
jumate kg ulei + inca 250 ml (un pahar/o cana)
piper negru
dafin
sare
Se coc vinetele, ardeii, gogosarii, se curata, se dau prin masina de tocat. Ceapa se poate taia marunt sau se da prin razatoare.Ceapa data prin razatoare sau prin masina de tocat se caleste in ulei pana devine aurie, apoi se adauga ardeii si gogosarii copti, dati si ei prin masina de tocat. Dupa ce se calesc si acestia..se pun si vinetele(date prin masina) apoi se adauga bulionul, dafinul, piperul, sarea.
****Mentionez ca dupa ce au fost coapte , legumele se curata de coji si semintze si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.

Dupa ce toate legumele au fost puse pe foc ..se vor "fierbe" o ora si jumate la foc potrivit(nu tare). Am spus ca se vor "fierbe" pentru ca n-am gasit alt cuvant! Mare atentie, nu se pune nici un strop de apa in zacusca! Recomand fierberea in tuci..sau intr-o cratita in care sa nu se lipeasca. Zacusca e fiarta atunci cand uleiul iese la suprafata.
Ultima oară modificat 13/09/2010 05:42 de către cara, modificat de 7 ori în total.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 21/12/2005 05:38

Cea mai buna zacusca este cea in care pui googasarii copti.Se-mbina aroma lor cu cea a vinetelor, au gust specific legumelor coapte si sunt minunate. Un sfat: daca vrei sa n-ai probleme cu lipitul de cratita si sa nu fii pedepsita sa meteci intruna, pune cratita cu zacusca sa scada la cuptor pana se ridica uleiul.
Poti de asemenea sa pui la cuptor pe o tava si borcanele legate pt. sterilizare. O ora la foc mic si le lasi acolo sa se raceasca.
Ultima oară modificat 14/09/2008 02:19 de către miha1950, modificat 1 dată în total.

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 21/12/2005 08:15

Mie imi place foarte mult zacusca ce are si ciuperci in compozitie. Are parca un gust mai interesant.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

zacusca in luna lui ...marte

Mesajde cara » 13/03/2006 01:25

eh, am copt cu multa rabdare toate legumele(vinete, ardei, gogosari).., am urmat pasii din reteta mamei..
si asta e rezultatul.. dupa ce a fiert..hm..aproape doua ore
mirosul face toti banii..
iar gustul e pe masura
Fişiere ataşate
zacusca.jpg
zacusca.jpg (41.34 KiB) Vizualizat de 112956 ori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 13/03/2006 01:33

si varianta mai ..luminoasa :?
Fişiere ataşate
zacusca_02.jpg
zacusca_02.jpg (38.07 KiB) Vizualizat de 112950 ori

Avatar utilizator
lili777
Bucatar in devenire
Mesaje: 661
Membru din: 30/12/2005 01:59
Localitate: Germania

Mesajde lili777 » 17/03/2006 08:12

cara cam cit iese din cantitatile propuse....spune-mi te rog cum pastrezi tu asemenea deliciu?Acasa le conservam obishnit...au´habar nemtii de asha tehnica ( a conservatului)...ash face zakusca "a la mama ta" dar nu shtiu cum s-o pastrez pentru ca nu am borcane shi mashina de inchis :( ...
liliana

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 17/03/2006 08:34

cred ca au iesit 1200 grame (daca ma orientez dupa cantitatile din borcane)..
depinde mult si de cat pierzi prin curatzatul legumelor coapte..

eu , dupa ce coc ardeii/ gogosarii, ii pun intr-un castron si ii acopar cu ceva(capac, farfurie) si ii las cel putin jumatate de ora, pentru ca aburindu-se, sa se poata curatza mai usor..(si chiar se curatza foarte usor)

vinetele, le sectionez pe lungime si iau continutul usor cu lingura de lemn.

pentru ca am facut cantitate asa de mica, nu am pregatit borcanele pentru mai multa vreme.(o pastrez in borcane, desigur)

nu-mi amintesc, dar cred ca miha a explicat tot in cadrul subiectului asta, cum se pregatesc borcanele pentru o perioada mai mare de timp( verific, si daca nu a zis ea, zic eu)

referitor la borcane: eu am pastrat borcanele de compot ...(iar compoturi chiar consum)

ana_vasilache
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 12/09/2010 06:36

Re: Zacusca

Mesajde ana_vasilache » 12/09/2010 06:55

cara scrie:Eu ador zacusca facuta de mama. Evident, am luat reteta, am probat-o, n-am esuat ..deci treaba e clara: e excelenta.
Sunt necesare:
3 kg vinete
juma` de kg de ceapa
1 kg ardei(capia verde sau ardei gras)
1 kg gogosari sau 1 kg jumate de capia rosu
200 grame bulion
jumate kg ulei + inca 250 ml (un pahar/o cana)
piper negru (20 boabe)
dafin( 4-5 frunze)
sare(3 linguri pline)- pentru o zacusca sarata normal

Se coc vinetele, ardeii, gogosarii, se curatza, se dau prin masina de tocat. Ceapa se poate taia marunt sau se da prin razatoare.Ceapa data prin razatoare sau prin masina de tocat se caleste in ulei pana devine aurie, apoi se adauga ardeii si gogosarii copti, dati si ei prin masina de tocat. Dupa ce se calesc si acestia..se pun si vinetele(date prin masina) apoi se adauga bulionul, dafinul, piperul, sarea.
****Mentionez ca dupa ce au fost coapte , legumele se curata de coji si semintze si se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare.

Dupa ce toate legumele au fost puse pe foc ..se vor "fierbe" o ora si jumate la foc potrivit(nu tare). Am spus ca se vor "fierbe" pentru ca n-am gasit alt cuvant! Mare atentie, nu se pune nici un strop de apa in zacusca! Recomand fierberea in tuci..sau intr-o cratita in care sa nu se lipeasca. Zacusca e fiarta atunci cand uleiul iese la suprafata.


Reteta este foarte buna, insa cantitatea de sare este gresita. Va rog sa modificati reteta, cred ca in loc de linguri ati dorit sa scrieti lingurite. Noroc ca am pus doar jumatate din cantitatea mentionata de dvs, desi si asa mi-a iesit prea sarata zacusca.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 12/09/2010 07:23

:o cu siguranta atat am pus. Cred ca "normal" pentru mine era pe vremuri " prea sarat" pentru cei care nu mananca sarat. Recunosc, eu mancam un pic mai sarat, dar dupa parerea mea nu exagerat de sarat (reteta asta e mai veche).
Daca ati pus jumatate cantitate de sare si totusi vi s-a parut sarata, e bine ca pe viitor sa puneti sare (dupa gustul propriu)- nu dupa cantitatea mentionata in reteta. Eu asa procedez. Cred ca sarea si in general condimentele din reteta se pun in functie de gustul fiecaruia.
Cand am sa fac zacusca (luna asta) am sa fiu atenta la cantitatea de sare- in sensul ca am sa cantaresc (am cantar de precizie) si in functie de asta, modific cantitatea recomandata in reteta. Revin cu modificari.
Nu stiu ce sa recomand ca sa se repare zacusca asta prea sarata. Eventual, daca mai aveti rabdare si timp, mai preparati jumatate din cantitati- fara sare si apoi amestecati zacusca sarata cu cea nesarata. Probabil ca o sa iasa pe gustul dumneavoastra.

****Nu vreau sa insist, dar in cazul in care mai gusta cineva, sa imi spuneti daca ii pare tot excesiv de sarata.

Avatar utilizator
roxy14
Bucatar
Mesaje: 868
Membru din: 22/07/2008 09:22

Mesajde roxy14 » 12/09/2010 07:52

Caraa,ce bunatate de zacuscaaa :buuun: :buuun: :buuun:
O sa o incerc eu ,deci ptr mine mai putina sareee!!!
Abia astept sa ma apuc de ea si vin cu rezultate!
:hug: :flower:
PS.Numai bine ca tre sa-mi iau o cratita de fund gros !!!


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori