Votare Bucatarul Lunii Noiembrie 2006

In aceasta zona alegem in fiecare luna cea mai bune reteta.

Moderatori: Nally, adi, kia, adinush

Votati Bucatarul lunii Noiembrie 2006

Chestionarul s-a închis pe data de 01/12/2006 11:52

Angelique
7
20%
beius47
1
3%
giulia
8
23%
iuli8700
2
6%
maria Mihulescu
9
26%
Nally
3
9%
roxanavmv
5
14%
Theodora
0
Niciun vot
 
Voturi totale: 35

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 30/11/2006 08:30

liada,dupa cum zicea si cara e un concurs care iti permite sa mai sari si gardul cateodata...si apoi cui ii place ce ai facut te voteaza sau nu...si de aia si facem concursul ca sa invatam si alte moduri de a face o supa nu tot in acelasi mod (ca ne plictisim) si apoi saramura mea de care sant tare mandra cum sa nu o pun la categoria :supe ciorbe...cand se papa cu lingura?
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 30/11/2006 08:37

daca ma uit bine la reteta propusa de angelique, nici macar nu e 'saramura' :P =)) e un fel de supica sau ciorbica de peste (cititi cu atentie!)
Ultima oară modificat 30/11/2006 09:10 de către cara, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 30/11/2006 09:05

:cry: :cry: :cry:
cara draga ma duc sa plang profund si insistent...si eu care credeam ca am reusit sa fac si eu prima saramura din viata mea!!!
Esti rugata (tot profund di tot insistent) sa executi o saramura in asa fel incat sa ma lamuresti si pe mine cum ii treaba...ca eu la capitolul saramura is ca si tine la capitolul zama!
Ps oricum s-o numi sa stiti ca e tare parfumata si aromata si plina de vitamine,lipsita de grasimi (in afara de omega 3din peste) si usor de facut!(nah ca ia-m facut si publicitate)
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 30/11/2006 09:13

lasa, angi, ca stiu eu pe cineva care aniverseaza exact de dezlegarea la peste..ceva ani de la casatorie :paguba: , poate aranjez o saramura aniversara =))
nu ma mai chinui nici cu decoratul =))
tre sa cumpar 7 pesti..ca sa fie tot atatia cati ani se aniverseaza =))
aaaa, si tre sa mai fac un party ca implinesc un an de cand bantui pe aici... :party:

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 30/11/2006 09:21

mi-ai luat o piatra de pe inima...dar eu numele la saramura mea nu-l schimb!
cu ocazia saramurii putem sa facem urari de bine fericitei familii care implineste 7 ani de casnicie?
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 30/11/2006 01:16

angelique scrie:mi-ai luat o piatra de pe inima...dar eu numele la saramura mea nu-l schimb!
cu ocazia saramurii putem sa facem urari de bine fericitei familii care implineste 7 ani de casnicie?


Eu am votat-o pe Angelique pentru ingeniozitate, bun gust si pentru bune aduceri aminte - in copilaria mea am mancat nenumarate saramuri de peste. Am apucat vremurile cu Balta Brailei, cand in Piata Mare pestele era cel mai ieftin aliment.

Imi amintesc cam cum se facea saramura in Balta, pe Dunarea Veche, spre Macin, de catre pescari sau cunoscatori:

"In timp ce pestele se scurge de apa, pe foc se pune la incins o tabla, pe care se presara sare grunjoasa pina la acoperirea suprafetei tablei. Pina se incinge bine tabla, se ia pestele si se fac crestaturi cu un cutit bine ascutit la distanta de 2-3 cm una de alta, perpendiculare, pe toata lungimea pestelui. Daca este suficient de mare, peste 400-500g, pestele se taie in bucati potrivite. Pestele astfel crestat sau portionat se pune pe tabla bine incinsa. <<Daca tabla lipsea, pestele se putea facea la protap, adica se strapungea cate o nuielusa in fiecare peste bine sarat, si se infigea nuielusa apoi in pamant, in fata focului, iar pestele se frigea la "umbra" focului.>>

Saramura se pregateste cu apa calda, ardei iute taiat marunt la care se pot adauga legume dupa gust (rosii, ardei, etc) si se fierbe 2-3 minute. Sare nu se pune ca are pestele suficienta.

Dupa ce pestele se coace bine pe ambele parti, se razuie cu un cutit excesul de sare, se pune intr-o cratita mare, se acopera cu saramura si se pune pe aragaz sa dea un colocot.

Se poate servi cald cu mamaliga rece sau rece cu mamaliga calda

Dupa preferinta la saramura se poate adauga si mujdei."

Cam asta este ce imi amintesc.

Voi incerca poate reteta, cand voi avea vreme, cu poze cu tot. Imi mentin punctul de vedere + votul, chiar daca Angelique ii spune supa la saramura (si Cara are dreptatea ei, ca asa e ea, le vrea pe toate perfecte, si explicate in amanunt). E drept, saramura se poate numi asa abia la sfarsit cand s-a adaugat pestele fript cu sare.

Acum, in zilele noastre, chestia asta cu excesul de sare o privesc ca nesanatoasa, dar cand si cand.. cu mai putina sare, sau pestele fript pe gratar; merge si inca cum.

Pacat :wink: ca pestele asta nu merge decat cu vodka.. precum in Delta sau in Balta copilariei mele. :)

Multa fericire la cei 7 ani de casnicie; noi ne facem ca nu stim cine e! Asa este Cara?

Liada
Incepator
Mesaje: 69
Membru din: 07/11/2006 07:25
Localitate: germania

Mesajde Liada » 30/11/2006 05:40

E ok :) Sper ca nu am suparat pe nimeni . Doar ca ma framinta ideea asta :P Si eu is tot de prin Dobrogea .si pentru mine saramura e saramura ;) Oricum doresc bafta la toata lumea ! Si multe polonice . loooooool

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 30/11/2006 05:40

angelique scrie:mi-ai luat o piatra de pe inima...dar eu numele la saramura mea nu-l schimb!
cu ocazia saramurii putem sa facem urari de bine fericitei familii care implineste 7 ani de casnicie?


Ma alatur si eu urarilor si sper sa petreceti alti 100 de ani fericiti impreuna!

Sigur e deliciasa saramura lui Angi mai ales ca eu ador gustul de ardei copt dar Soothe mi-ai facut o pofta de saramura de peste facuta de pescarii din delta (cel putin prin '87 cind am fost ultima data o faceau) ca m-a palit melancolia!

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 30/11/2006 08:17

Liada scrie:E ok :) Sper ca nu am suparat pe nimeni . Doar ca ma framinta ideea asta :P Si eu is tot de prin Dobrogea .si pentru mine saramura e saramura ;) Oricum doresc bafta la toata lumea ! Si multe polonice . loooooool


N-ai nici o grija, aici e ca la razboi, se lupta lumea cu pieptul gol ca in Braveheart .. nu se supara nimeni dintr-atata. Si chiar daca se supara ii trece, cum mi-a trecut si mie.

Si pentru mine saramura e saramura, dar saramura lui Angelique.. e dragalasa. O saramura de la oras, nu din Delta, mmmm? dar am votat-o, si nu pentru zambetul ei.

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 30/11/2006 08:32

:x banuiam eu ca angi e votata pentru zambet.. :evil:

:( lasa, cand am sa propun si eu saramura pentru concursul de cozonaci, o sa postez si un album de poze cu mine :? numa ca o sa-mi fie mai greu sa zambesc :P deci nu ma va vota nimeni =))
Ultima oară modificat 30/11/2006 08:49 de către cara, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Concurs - Reteta Lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori