Vol-au-vent cu galbiori

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Vol-au-vent cu galbiori

Mesajde antoniah » 10/01/2013 11:30

”Vol-au-vent”... dupa cum sugereaza denumirea sunt atat de usoare incat ”le ia vantul”... Istoria vremii povesteste ca aceste aperitive (si denumirea lor) au aparut ca o idee a lui Antonin Careme care le-a prezentat pentru prima data in anul 1803 in patiseria sa din Paris (faimoasa patiserie din Rue de la Paix). Candva aceste gustari erau nelipsite de la orice petrecere.

Vol-au-vent sunt facute din ”aluat pufos” care dupa coacere se umple cu diferite amestecuri. In anii 70 se foloseau pentru umplutura creveti sau ciuperci taiate cu sos cremos. Maestrii bucatari francezi care doreau sa isi impresioneze clientii din restaurante realizau umplutura din carne de pui atent condimentata, foie gras, piure din fructe de mare, somon, homar si chiar trufe negre pasate, combinate intr-un mod ingenios.

Puteti folosi aluat preparat in casa sau aluat gata preparat (ultima varianta este evident mult mai usor si mai rapid de pregatit). Umplutura se poate realiza dupa preferinte si poate contine sau nu sos (eu am ales varianta fara sos si am pregatit umplutura cu galbiori - imi plac foarte mult aceste ciuperci, au un gust minunat). Nu suntem in perioada de aparitie a galbiorilor (nici macar aproape de ea nu suntem) asadar m-am bucurat de cei comercializati in magazine.

INGREDIENTE (pentru 14 bucati):

- 350 g aluat foietaj gata preparat
- 1 ou
- 175 g galbiori (masa solida)
- 1/2 ceapa de marime medie
- 4 catei de usturoi
- sare de mare fin macinata
- amestec de piper alb, verde si negru
- 3 linguri cu ulei de masline
- 40 g unt

MOD DE PREPARARE:

- Se lasa aluatul sa se decongeleze la temperatura camerei.
- Se intinde aluatul pe suprafata de lucru. Se pregatesc doua forme metalice identice, rotunde insa cu diametre diferite.
- Se decupeaza aluatul cu ajutorul formei mari, rezultand un disc de aluat.
- Se realizeaza apoi un decupaj de aluat identic (cu aceeasi forma).
- Se decupeaza mijocul uneia dintre formele de aluat decupate anterior cu a doua forma metalica (cea care are diametrul mai mic, formandu-se astfel un inel de aluat al carui diametru exterior este identic cu cel al primei forme de aluat decupate). Se procedeaza identic pentru celelalte parti de aluat (din aluatul ramas se pot pregati saleuri).
- Se bate oul intr-un bol cu un tel mic sau cu o furculita (eu trec oul de obicei printr-o sita deasa).
- Se pensuleaza cu ou suprafata formelor decupate din aluat.
- Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C.
- Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt sau cu o folie pentru copt.
- Se aseaza formele de aluat decupate in tava (peste discurile decupate din aluat se aseaza inelele decupate din aluat astfel incat marginile sa se suprapuna).
- Se coc in cuptor la 180 grade C, pe nivelul intermediar al acestuia timp de aproximativ 8 minute (pana dobandesc o culoare frumoasa aurie).
- Cand aluatul este bine pregatit termic, se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
- Galbiorii se spala cu apa rece cu multa grija (sunt fragili si se rup usor). Se scurg de apa folosind servetele absorbante pentru bucatarie.
- Ceapa se curata, se spala si se taie cubulete.
- Usturoiul se curata, se spala si se taie marunt.
- Ceapa se soteaza in uleiul de masline. Se adauga usturoiul taiat marunt.
- Se adauga galbiorii (cei mai mari se taie in doua, cei mici se pastreaza intregi). Se amesteca usor pana ce apa lasata de ciuperci scade.
- Se condimenteaza dupa preferinta cu sare si piper.
- Se adauga untul si se amesteca ingredientele in continuare pana cand ciupercile sunt bine preparate termic.
- Se incalzesc formele pregatite din aluat de foietaj (daca este necesar se preseaza putin partea centrala astfel incat sa poata cuprinde umplutura).
- Se vor umple formele din aluat cu umplutura pregatita. Optional compozitia poate sa contina (si) un sos cremos.
Fişiere ataşate
17 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
17 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (70.29 KiB) Vizualizat de 2315 ori
16 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
16 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (95.19 KiB) Vizualizat de 2315 ori
15 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
15 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (91.14 KiB) Vizualizat de 2315 ori
14 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
14 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (92.23 KiB) Vizualizat de 2315 ori
13 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
13 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (82.4 KiB) Vizualizat de 2315 ori
11 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
11 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (71.6 KiB) Vizualizat de 2315 ori
10 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
10 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (89.39 KiB) Vizualizat de 2315 ori
09 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
09 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (69.48 KiB) Vizualizat de 2315 ori
08 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
08 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (115.45 KiB) Vizualizat de 2315 ori
07 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
07 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (117.81 KiB) Vizualizat de 2315 ori
06 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
06 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (119.79 KiB) Vizualizat de 2315 ori
05 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
05 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (118.82 KiB) Vizualizat de 2315 ori
04 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
04 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (117.45 KiB) Vizualizat de 2315 ori
03 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
03 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (118.08 KiB) Vizualizat de 2315 ori
02 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
02 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (95.16 KiB) Vizualizat de 2315 ori
01 Vol-au-vent cu galbiori.JPG
01 Vol-au-vent cu galbiori.JPG (91.17 KiB) Vizualizat de 2315 ori

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 10/01/2013 11:33

Antonia... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Delicios,sublim,superb,exceptional....nu mai am cuvinte!!!

:hug: :pup: :hug:

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 10/01/2013 11:39

Danieluta scrie:Antonia... :master: :master: :master: =D> =D> =D>

Delicios,sublim,superb,exceptional....nu mai am cuvinte!!!

:hug: :pup: :hug:

:flower: :flower: :flower:


Dani, iti multumesc! Sunt usor de pregatit si poti sa folosesti orice umplutura va este pe plac. Reteta am pregatit-o anul trecut, inainte de sarbatori dar nu am ajuns sa scriu pana acum. :blushing:

Te pup si va doresc o zi frumoasa! :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 11/01/2013 01:13

O intrebare: din ce tara ai luat acei galbiori in Lidl? Ca eu in Spania n ui-am vazut :( la mine in frigider troneaza cei murati de mama soacra si trimisi pachet la noi :)

Super idee de aperitive! O sa tin cont next time :hug: :flower:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 11/01/2013 02:41

Cat de bine arata si ce frumos ti-a crescut aluatul folosit =D> =D> =D> Si mie imi place genul acesta de aperitive :buuun:

In alta ordine de idei...tot ma intreb ce fel de aluat foietaj ai folosit, pentru ca in poze este impecabil ( al meu, dupa decongelare, arata ca vai de mama lui si zau ca am folosit tot felul de marci)...al tau este neted si perfect intins...

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 11/01/2013 03:20

Antonia ce frumoase ti-au iesit vol au vent-urile . Minunat ! =D> =D> =D> =D>


imi place si istoria retetei

Avatar utilizator
beccas
Bucatar in devenire
Mesaje: 660
Membru din: 25/10/2012 09:29
Contact:

Mesajde beccas » 11/01/2013 07:07

Antonia, arata superbe. Sincer nu am mancat niciodata aceste preparate dar sunt ceva de dorit. Ingrediente bune si foarte aspectoase. Felicitari! :master: :hug:

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 11/01/2013 08:08

Ca de obicei o prezentare ca la carte :master: :master: :master: :master: :master: :master: :master:
...o reteta pe gustul meu :hug: :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...
Imagine

cla
Bucatar
Mesaje: 859
Membru din: 28/06/2005 01:23

Mesajde cla » 11/01/2013 08:37

Arata extraordinar!!! =D> =D> =D>

Ma alatur si eu celor care vor sa stie ce marca de foietaj folosesti (eventual si coordonatele GPS ale locului de unde-l cumperi) :P :P :P

:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 11/01/2013 09:04

xanora scrie:O intrebare: din ce tara ai luat acei galbiori in Lidl? Ca eu in Spania n ui-am vazut :( la mine in frigider troneaza cei murati de mama soacra si trimisi pachet la noi :)

Super idee de aperitive! O sa tin cont next time :hug: :flower:


Eu locuiesc in Romania (aici gasesc galbiori in aproape toate hypermarketurile dar si in magazinele mai mici).

Cred ca se pot comanda galbiori si online de la unele firme specializate dar nu am incercat niciodata. Cei de la socrii tai troneaza pe buna dreptate la voi in frigider! :)

Iti multumesc! :hug: :pup: :flower:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator