VEGETA facuta in casa

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

VEGETA facuta in casa

Mesajde iuliajewel » 29/07/2010 04:25

Ia sa va scot eu din dulciuri ca prea-mi faceti di ciuda :twisted: :P :clipocit:

Fiindca folosim adesesa vegeta, m-am gandit sa va zic si voua cum fac eu produsul asta in casa, fara glutamat. potentiatori, stabilizatori si alte sarbatori de-astea, prea sarate, prea colorate si pe ici colo cate-o leguma singuratica, ratacita printre E - uri :!:

Faceam chiar si cand nu aveam uscator de fructe si legume, in cuptorul clasic, la foc minim si usa intredeschisa: intr-o noapte erau gata!

Acum imi este mult mai usor: aparatul mentine ce-i mai important in legume si fructe: vitaminele (fiindca le usuca mult mai repede) si culoarea vie (e importanta si ea, la urma urmei...)

Pentru supe fac acum, in luna asta, cand apar primii morcovi romanesti (cei cu radacina rotunjita si nu cei care vor invada piata ceva mai incolo - cu radacina ascutita - acestia sunt derivate ale morcovului furajer: nu sunt atat de dulci precum ceilalti si au un miros pregnant, aparte, de morcov parat :evil: )

Proportia o alegeti voi, dar eu, din experienta, fac asa: la 1 kg de morcov pun 1/2 albitura (patrunjel, telina si pastarnac), o legatura de frunze de patrunjel si una de telina verde.

Le spal, le zvant si le dau prin razatoare. Albitura si mai ales telina o stropesc imediat cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze (n-aveti grija, nu se va simti in produsul final - glutamatul contine acid citric sintetic - noi folosim lamaie :lol: )

In 7-8 ore ele se usuca si le puteti sfarama in maini (asa fac eu) sau da prin rasnita. Fac si eu cateva rasnite, pt. supe creme, dar restul le las asa cum le sfaram (cat sunt inca crocante - calde) mi se par mai frumoase in supe ori sosuri.

Puteti aduga tot ce doriti: eu pt. ciorbe fac vegeta mai pe la toamna, cand ardeii, gogosarii, capiile si rosiile sunt mai ieftine :D

Daca va ganditi la sanatatea voastra, spor la treaba :peace:
Fişiere ataşate
P7140169.JPG
P7140169.JPG (64.11 KiB) Vizualizat de 13912 ori
P7140166.JPG
P7140166.JPG (94.08 KiB) Vizualizat de 13912 ori
P7140163.JPG
P7140163.JPG (75.46 KiB) Vizualizat de 13912 ori
P7140157.JPG
P7140157.JPG (51.33 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140159.JPG
P7140159.JPG (67.31 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140158.JPG
P7140158.JPG (67.38 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140160.JPG
P7140160.JPG (63.54 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140182.JPG
P7140182.JPG (30.51 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140179.JPG
P7140179.JPG (37.19 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7140159.JPG
P7140159.JPG (46.49 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7130162.JPG
P7130162.JPG (36.39 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7130161.JPG
P7130161.JPG (39.04 KiB) Vizualizat de 14016 ori
P7130157.JPG
P7130157.JPG (47.66 KiB) Vizualizat de 14016 ori
Ultima oară modificat 30/07/2010 11:51 de către iuliajewel, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
yaya6
Bucatar de elita
Mesaje: 2693
Membru din: 27/07/2007 10:34

Mesajde yaya6 » 29/07/2010 04:28

cea mai sanatoasa vegeta,de asta sa tot pui la mancare nu ti-e teama ca contine cine stie ce,felicitari :flower:

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 29/07/2010 04:31

yaya6 scrie:cea mai sanatoasa vegeta,de asta sa tot pui la mancare nu ti-e teama ca contine cine stie ce,felicitari :flower:

Multumesc :master: (da'rapida fusesi :shock: )

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 29/07/2010 05:03

Felicitari Iulia =D> =D> =D>

La inceputul lui august am doi ani de cand nu mai folosesc vegeta din comert.Am pregatit-o cu deshidratorul sau cumpar amestec de legume uscate de la sano vita(cel din urma nu imi prea place ca are multa verdeata in ea si supele le "inverzeste".)

Atasez o poza cu vegeta mea.
Fişiere ataşate
DSC03589.JPG
DSC03589.JPG (45.63 KiB) Vizualizat de 13995 ori

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 29/07/2010 05:15

[quote="5august"]Felicitari Iulia =D> =D> =D>

La inceputul lui august am doi ani de cand nu mai folosesc vegeta din comert.Am pregatit-o cu deshidratorul sau cumpar amestec de legume uscate de la sano vita(cel din urma nu imi prea place ca are multa verdeata in ea si supele le "inverzeste".)
Ma bucur tare de tot, zau, ca nu sunt singura care nu mai foloseste demult vegeta din comert :flower: :peace: :love:

Si a ta arata ca a mea, asa mai rustica, fara sa fie facuta praf: se vad legumele, se vede bine ce pui in mancare si, odata hidratate, sunt grozave ca aspect in final.

Te felicit si le doresc tuturor fetelor sa ne calce pe urme (ca merge si in cuptorul clasic, fara indoiala 8) )

Va iubesc, noah!!! :hug: :pup: :clipocit: :blushing:

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 29/07/2010 05:20

Cu siguranta se pot usca legume si in cuptoarele clasice,poate necesita un pic mai multa atentie .

Nu am avut intentia sa las bucatile de legume atat de mari ,dar nu vroiam sa-mi iasa o vegeta pudra,asa ca m-am oprit cu macinatul putin mai din timp decat trebuia :lol: ,dar nu are importanta.

Avatar utilizator
sabina1609
Bucatar
Mesaje: 843
Membru din: 04/08/2008 11:31
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde sabina1609 » 29/07/2010 05:43

Chiar am pe lista dinainte sa plec in vacanta un aparat de deshidratat (mai ales pentru vegeta de casa) ....sambata merg la cumparaturi mai mult ca sigur.

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 29/07/2010 06:11

Cat de practic este, si eu fac vegeta cu el, si mai fac si chipsuri de legume pentru aperitiv. Chiar si chipsuri de mere.
=D> =D> =D>
:flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 29/07/2010 06:36

Eh, atunci sa ne fie de bine :peace: :flower: :flower: :flower: , ca si la mine pe masute sunt bomboniere sau tavite pline cu fructisaguri :wink: :D

Avatar utilizator
mery
Bucatar in devenire
Mesaje: 374
Membru din: 20/02/2007 12:23
Localitate: madrid ( brasov )

Mesajde mery » 30/07/2010 11:49

Bravo fetelor ,un pas spre o mancare cat mai sanatoasa :wink:
Ultima oară modificat 01/08/2010 06:04 de către mery, modificat 1 dată în total.
mariana


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori