Ustensile si ajutoare in bucatarie

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 12/08/2011 02:41

...al meu desi are ceva timp, daca il solicit destul de mult, incepe sa capete mirosul despre care spui...ba mai mult...la un moment dat, daca insist...nu se mai misca, pur si simplu se blocheaza....din cauza temperaturii, coeficientul de dilatare al materialelor din care este facut nu sint la fel......il las sa se raceasca si....isi revine...
Happy cooking!
(gateala placuta!)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 12/08/2011 05:20

Flore, e ok sa miroase asa.....la mine toate aparaturle noi , le spal ( primul lucru cand la aduc acasa) si apoi , prima si a doua data cand le folosesc miros asa.....prima data mai putetnic , a doua oara mai slab si apoi dispare mirosul de motot ars....In general blenderele nu sant asa sensible, tin mult.....eu am avut unul , cel mai ieftin posibil, luat pe vremurile mutarii noastre aici, .....a tinut o gramada de ani. La nu moment dat s-a spart plasticul dar motorul a ramasa bun....normal ca l-am aruncat.
Sa nu iti nchipui ca nu l-am folosit, dincontra....fiind singurul aparat electric pe care il aveam atunci era exploatat la maxim......deci , spor la treaba :hug: :pup:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 12/08/2011 06:04

m-ati linistit, chiar nu voiam sa scap de el ca nu stiu cand mai ajung sa-mi iau altul si tare mult l-am dorit. si-asa ma feresc de raioanele cu ustensile si forme :shock: , ma ia tremuratul cand ajung printre ele.. :P

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 14/08/2011 01:27

M-am ratacit si eu pe-aici: am avut un mare ghinion – mi s-a spart vasul de pamant in care faceam sarmale si alte bunatati. L-am mostenit de la bunica, ceea ce inseamna ca si-a facut veacul (...literalmente !)

Asadar m-am dus la vanatoare. Dupa ce l-am prins, acum, ii fac tratamentul – un SPA total – care e obligatoriu in cazul vaselor de pamant.

Sa va zic cum faceau bunicii mei.

Cum rasarea soarele, bunicul mergea sa inhatze gaina, gascanul, ratza ori curcanul fara de noroc si bunica scotea oala de pamant si-o punea in fantana, inmuiata pana la gat.

Pana se grijeau de nefericitele animale ori de sarmalele migaloase, oala aia inghitea la apa de-i venea a-si numara ceasurile – sa fi fost, colo, vreo 3 ceasuri rele…Dupa care, o scoteau din fantana si-o opareau, de data asta mai cu darnicie – ii turnau pe gat si-un detzi de vin alb sec, o si imbalsamau cu boabe de piper, crengute de cimbru si marar, coriandru, dafin si usturoi. "Putzea" oala aia de parca deja zaceau sarmalele intr-ansa…Asa deci, plina cu apa clocotita si vin inmiresmat, o varau in cuptor si uitau de ea alte cateva 3 ceasuri bune, pana cand ni se lungeau urechile de asteptare (nu-i vorba, ca pe langa ea se coceau felii de dovleac, porumb sau alte cele, de foame nu muream, de pofta – da…)

Scoteau apoi oala, azvarleau apa aia buna in galetile de laturi pentru porci si abia apoi se asterneau inauntru sarmalele ori ce-o fi fost planificat a intra in pantecele ei adanc.

Heiiii, si-abia a doua zi puteam sa vedem ce s-a infaptuit in oala de pamant!!!

Datorita acestui tratament minutios cred ca am avut parte si eu de vase de pamant batrane de un secol.

Acum, fiindca al meu vas e nou, trebuie sa iau aminte la cele spuse de ai mei bunici atunci cand inaugurau si ei un vas virgin:

1. Sa hidratez vasul intai de toate, cel putin 3 ore – si asa am facut – daca a-ti stii voi ca vasul e viu, oho, cand l-am bagat in vana a inceput sa vorbeasca: ba a murmurat, ba a scancit, ba a bolborosit… (zau, nu va mint!)
2. Sa-l oparesc cu apa clocotita, vin si mirodenii
3. Sa-l pun in cuptorul neincins, sa aprind cuptorul si sa-l tin acolo alte 3 ore
4. Sa-l racesc si sa-l cufund (cu lichidul mirositor cu tot) din nou in apa rece peste noapte, sa vad daca din el se scurg mai mult de cateva linguri pe zeama (daca da, atunci oala nu prea e buna…)
5. Sa arunc zeama aia buna si sa las vasul sa se zvante pana la folosire.
6. Dupa ce gatesc in el, sa-l spal fara detergent – cum faceau ai mei – apa cu otet si bicarbonat, clatit abundent la…fantana…

Ia ziceti voi, nu e asta un SPA in toata regula? Unde mai pui ca e din vremuri stravechi – stiau ei si-atunci ce e ala un SPA…

Culmea rasfatului este ca ai mei puneau la hodina vasele de lut pe caprarii: cel pentru sarmale si friptane, cu ierburi aromatice – acolo se culcuseau crengile de marar, cimbru si fenicul pana le venea sorocul, cele de folosinta uzuala, cum ar fi strachinile sau tzestul pentru paine, invelite in tifon. Mare smecherie si chestia asta cu vasele vii…Caci, indiferent ca le-au giugiulit prin toate ungherele la “initiere”, totusi la fiecare folosire tot le trebuia o rehidratare de cel putin o juma de ora, asa ca fetelor, nu va inhaitati cu molohul de lut! Poate tot mai bun e vasul sub presiune…da’ mancare ca in vasul de pamant n-o sa obtineti din kukta :wink:
Fişiere ataşate
P4290552.JPG
P4290552.JPG (57.01 KiB) Vizualizat de 12036 ori

unqzz
Bucatar in devenire
Mesaje: 601
Membru din: 07/04/2011 10:08

Mesajde unqzz » 14/08/2011 01:34

...mistoaca achizitie....ma bate gindul sa imi iau si eu unul din cela dreptunghiular tot cu capac, sa-l tratez cum spui apoi sa il testez cu fel de fel de bunatati .....imi pare rau pentru vasul tau vechi, marturisesc ca si eu am de la mama, si mama de la mama ei si tot asa niscai tucale uitate de vreme...nu mai pun la socoteala pahare si altele ce nu mai au familie si sint razlete..unu ici unu colo....insa valoarea lor e insutit mai mare cu zi ce trece.....
Happy cooking!

(gateala placuta!)

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 14/08/2011 01:43

unqzz scrie:...mistoaca achizitie....ma bate gindul sa imi iau si eu unul din cela dreptunghiular tot cu capac, sa-l tratez cum spui apoi sa il testez cu fel de fel de bunatati .....imi pare rau pentru vasul tau vechi, marturisesc ca si eu am de la mama, si mama de la mama ei si tot asa niscai tucale uitate de vreme...nu mai pun la socoteala pahare si altele ce nu mai au familie si sint razlete..unu ici unu colo....insa valoarea lor e insutit mai mare cu zi ce trece.....


Asa este neica, pe masura ce trece timpul vechile vase isi deapana povestea in urechile celor ce stiu sa asculte :vis:

Am si vas dreptunghiular cu capac (tot din lut) dar e o achizitie mai noua, sa tot aiba vreo doi ani. De cel de sarmale imi era aleanul, ca se pot face si in cel modern dar, mirosul si patina vechii mele oale nu mi-l mai da nimeni inapoi :(

Sa-ti cumperi Unqzzule fiindca e ideal pentru fripturi mari ca mielul de Paste ori terine mari, cartofi Daufinoise (la noi, cartofi impropriu facuti - cartofi frantuzesti :lol: ...) si ragout-uri, tocanitze etc. O sa fii multumit de el :peace:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/08/2011 08:28

CRezi ca nu mai tu ai oale din astea????/ale mele au trecut tari si tari, oceane si vami.....s-au luat la cearta cu toti si in final au ajuns si pe aicisa......ma uit la ele ca la soare......uite ca de chestia cu ierburile si oalele nu am stiut.....le aromez si eu pe ale mele :D .....de ce nu ai venit cu info asta mai repede , doamna mea????? :x :x .....am si eu un vas din ala micut ca si al tau dar am si unul mare si pantecos, vechi de vreo 10 ani.....nebunie ies mancarurile in ele :hug: :pup:

Avatar utilizator
dubi_07
Bucatar in devenire
Mesaje: 468
Membru din: 10/02/2011 09:59
Localitate: Germania

Mesajde dubi_07 » 14/08/2011 09:25

iuliajewel scrie:1. Sa hidratez vasul intai de toate, cel putin 3 ore – si asa am facut – daca a-ti stii voi ca vasul e viu, oho, cand l-am bagat in vana a inceput sa vorbeasca: ba a murmurat, ba a scancit, ba a bolborosit… (zau, nu va mint!)
2. Sa-l oparesc cu apa clocotita, vin si mirodenii
3. Sa-l pun in cuptorul neincins, sa aprind cuptorul si sa-l tin acolo alte 3 ore
4. Sa-l racesc si sa-l cufund (cu lichidul mirositor cu tot) din nou in apa rece peste noapte, sa vad daca din el se scurg mai mult de cateva linguri pe zeama (daca da, atunci oala nu prea e buna…)
5. Sa arunc zeama aia buna si sa las vasul sa se zvante pana la folosire.
6. Dupa ce gatesc in el, sa-l spal fara detergent – cum faceau ai mei – apa cu otet si bicarbonat, clatit abundent la…fantana…


imi permiti un copy-paste la acest tratament regal? :rugaciune: :master:
trebuie tinut minte..
eu mai stiam ca se umplu cu untura si se tin asa un timp ca sa se astupe fisurile..
În viață nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături
Imagine

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 15/08/2011 10:39

:D :D :D :D :P :P :P 8) 8) 8) mi-ar mai trebui inca vreo 10 bucati ca sa va arat bucuria mare pe care o am .....AM FACUT SARMALE CU APARATUL DE SUCIT SARMALE :P :P :P :P :D :D :D :D.....nu stiu cine a zis ca nu e bun, ....pentru mine functioneaza perfect....super bucuroasa.....Alina , mersi :hug: :hug: :hug: :pup: :pup: :pup: va pun cateva poze cu sarmalele....facute in foi de vitza :buuun: :buuun:
Fişiere ataşate
059 masina de facut sarmale.jpg
059 masina de facut sarmale.jpg (93.87 KiB) Vizualizat de 11975 ori
058 masina de facut sarmale.jpg
058 masina de facut sarmale.jpg (62.51 KiB) Vizualizat de 11975 ori
057 masina de facut sarmale.jpg
057 masina de facut sarmale.jpg (64.23 KiB) Vizualizat de 11975 ori
056 masina de facut sarmale.jpg
056 masina de facut sarmale.jpg (49.57 KiB) Vizualizat de 11975 ori
055 masina de facut sarmale.jpg
055 masina de facut sarmale.jpg (51.3 KiB) Vizualizat de 11975 ori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 15/08/2011 11:24

Iulia sa stapinesti sanatoasa vasul de pamint !
nu stiam ca e bine sa il tii cuvin la cuptor .. eu numai partea cu tinutul in apa inainte de folosire, spalatul fara detergent cu otretm, bicarbonat si mai ales pastratul in dulap cu ierburi aromatice uscate ca sa nu prinda miros de caramida .. le fac .
Anul asta cind mi-am adus si eu ca Pupi peste granita oala de sarmale noua ( din paacte mi-a fost frica sa iau d'asta cu flori sa nu pling prea tare daca se sparge 8) deci al meu e simplu ) auzisem tot as aca se unge cu untura ...


Pupi mare inventie aparatul asta de sarmale =D> sa il stapinesti sanatasa


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori