Unt de casa si unt cu rosmarin

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 23/04/2011 01:56

Eu de aceea pun laptele la frigider ca se intareste caimacul si iau mai mult :D
M-am uitat pe reteta ta,dar nu am priceput bine din ce il faci,din lapte? Ca daca merge as incerca si eu. Cel mai bun unt e cel facut de casa :hug: :hug: :hug:
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/04/2011 06:59

:P Pe care retete te-ai uitat si nu ai priceput???Nu se intelege ceva clar??/
Scrie-mi sa verific si sa modific acolo...stiu ca am doua retete cu prepararea branzei, smantanii si asta cu untul e a treia.....care e cea cu pricina???...mersi, astept :hug:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 23/04/2011 08:22

Laptele de frisca m-a derutat...am vazut pe cutie ca scrie heavy whipped cream. Asta e smantana ptr gatit in Romania? Am vazut cutiute mici cu asa ceva, dar mai mult smantana,care e tot cream dar acra. Smantana dulce nu cred sa fi vazut prin magazine,dar s-ar putea sa gresesc eu. Si eu sunt mai obisnuita cu termenii din engleza...poate stie cineva din ce iese unt.
Si la mine tot asa arata untul, nu degeaba se zice "bate untul pana iese apa". :hug: :hug: :hug:
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/04/2011 08:43

Deci..eu nu sant familiarizata cu produsele romanesti, nu stiu ce se gaseste acolo...cutiuta pe care ai vazut-o este cu lapte de frisca( smantana ) nu stiu cum sa ii spun ...habar nu am sub ce denumire o stiti voi acuma...pe vremurile cand eram acolo ii spunea lapte de frisca sau frisca nebatuta :P ...deci asta este lichidul pe care il bati cu mixerul( bunicii sau manual) si din care iese frisca...nu are nici un fel de adaus in el( ma refer la zahar) , are exact gustul smantanii pe care o aduni de pe lapte cand il lasi la prins, doar ca e ceva, ceva mai subtire....bati si iar bati si in final iti iese frisca , continui batutul si frisca asta da inapoi si incepe sa se formeze untul si zerul se alege de el...cu cat laptele de frisca/lichid/frisca nebatuta este mai gras cu atat untul e mai gras si mai bun :P ...habar nu am daca m-am facut inteleasa :P ....mi-am amintit acuma o chestie...in urma cu vreo 15 ani am fost acasa la Arad si am vrut sa fac niste paste, aveam nevoie de laptele asta de frisca...ma duc la alimentara sa cumpar, il vad , il iau si fuguta acasa la mancare...sa nu iti spun ca au iesit pastele dulci de numai....m-am uitat atunci pe cutie si am vazut ca au adaugat zahar in laptele ala. Iti dai seama ca m-am dus inapoi la alimentara si a intrebat daca au lapte fara zahar si s-au uitat la mine ca la o nebuna...mi-au mai si spus ca nu stiu pe ce lume traiesc , ca nu este asa ceva, ca tot laptele ptr frisca este la fel....de atunci nu am mai avut curiozitatea sa mai incerc nimic, sa citesc ingredientele sau sa testez ceva....sigurat ca acuma este selectie mai mare , dar :( nu o cunosc :hug:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 23/04/2011 10:18

Deci,dupa cum am observat eu in magazine, gasesti 10 feluri de smantana,3 de frisca (de obicei vegetala) indulcita si o cutiuta mica de 200 ml de frisca ptr gatit,dar nu stiu daca o fi vegetala sau nu.
Cred ca nu prea se comercializeaza si asta din cauza ca noi nu prea gatim cu cream (caimac ii zice nu?). Eu din intamplare am descoperit cum se face untul,ca nu am vrut sa beau laptele gras si am scos caimacul si pana a baga mixerul in el,nu a mai fost decat un pas :P .
Aici unde stau eu este numai un supermarket,fetele din orase mai mari poate stiu mai bine daca se gaseste.
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 23/04/2011 10:59

Ala de frisca vegetala NU E BUN...trebuie smantana de pe laptele gras ...poate aia de care ziceai , cutiuta mica de lapte si fara zahar.... :P ..ma duc eu la anul acasa si sa vezi atunci, ture prin magazine...sa vad ce nu am mai vazut :D demult :hug:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 23/04/2011 11:03

Data viitoare cand o sa merg la cumparaturi chiar o sa deschid ochii.
Cand am fost in Canada nu stiam de ce erau tot felul de cream: clogged,heavy,whipped dar nu era smantana deloc. Eh,acuma am smantana si nu mai am restul =)) =)) =))
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/04/2011 06:40

Mitinita, acuma am vazut raspunsul tau....smantana este tinuta in alta parte nu impreuna cu cremele si laptele de frisca pe care le-ai pomenit mai sus....strategii si strategii :wink: ....de multe ori am incercat sa gasesc o explicatie la multe ciudatenii de pe aici si nu am gasit decat cerand explicatii.... :wink: :hug:

Avatar utilizator
black_sweet_crush
Bucatar
Mesaje: 949
Membru din: 23/03/2007 11:23
Localitate: Din Bucuresti-in Dublin

Mesajde black_sweet_crush » 23/05/2011 01:19

Pupi, am avut reclamatii de la sot ca am schimbat margarina si nu mai e la fel ca cea pe care o avea de obicei dimineata si mi-am adus aminte ca am o smantana dulce in frigider care esxipa peste vreo 3 zile. Cand mergem la cumparaturi, leo mic vede cand iau laptele si vrea si el, dar fiindca e prea greu (2l) sa i-l dau lui, ii iau cate o samntana de-asta de frisca, are aceeasi forma la ambalaj ca si laptele, dar e de 500 gr. Deci, am pus-o in castron si in vreo 2 minute aveam minunea. Nu-mi venea sa cred ca e facut de mine :P , am sarit in sus, am tipat, am chiuit de bucurie :P .desi mi-a fost mila de fumusete de frisca s-o fac unt, rezultatul a fost :buuun: . Ieri la magazin, aceeasi poveste cu laptele si frisca, iar m-am pricopsit cu frisca, iar am facut unt, acum are leo mare pt toata saptamana. Duminica dimineata l-am scos de la frigider si l-am bagat la micro la defrost cateva secunde, s-a inmuiat perfect.
Imi place asta cu home made, daca nu-mi iesea, sigur nu mai incercam :P. Am avut si vreo 5 lamai, le-am razuit coaja+ zahar si am pus intr-un borcanel foarte dragut (de la mustar) si la frigider,din pacate am congelator mic si nu am putut stoarce zeama, dar lamaile despuiate le-am pus in folie de aluminiu in frigider.
Branza nu ma incumet sa fac pt ca laptele de aici e f slab.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/05/2011 02:54

mitinita scrie:Data viitoare cand o sa merg la cumparaturi chiar o sa deschid ochii.



Mitinita in Romania gasesti de la LA DORNA dar sigur si de la alte fabrici, in general cutii ca de lapte ( tetrapak ) o smintina care nu este fermentata , nu e acrisoara ca smintina clasica ci este doar acest minunat caimac . Se numeste Smantina pentru frisca , are in general in jur de 30 % grasime ( cu cit mai grasa cu atit mai buna pentru unt desi si de la 20% in sus e ok doar ca iese mai putin unt si mai mult zer , lasa mai multa apa ) . Se gaseste acolo unde se vinde si laptele proaspat , deci in frigiderele cele mari , trebuie sa o tina la rece . Deci nu pe raft cum stau conservele si cum sta de exemplu frisca nebatuta de la Hopla, Hulala etc ...


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator