Tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
Avatar utilizator
momo121
Incepator
Mesaje: 30
Membru din: 28/05/2013 12:23
Localitate: Iasi
Contact:

Tort spirala cu jeleu de cirese si crema de portocale

Mesajde momo121 » 20/02/2018 06:41

Blat 26 cm:
6 oua
putina sare
180 g zahar
150 g faina
30 g cacao
1/2 plic praf de copt
esenta de rom
esenta de vanilie
Pentru rulada:
4 oua
putina sare
120 g zahar
120 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de rom
esenta de vanilie
Pentru jeleul de cirese:
400g piure de cirese (am gasit la un magazin in Franta, dar se poate folosi capsuni, zmeura, fructe de padure)
1 lingura cu varf amidon
3 linguri zahar pudra
8g agar agar
Pentru sirop:
150ml apa
1 lingura zahar
esenta de rom
Pentru crema:
200 ml vin alb dulce
200 gr zahar
100 ml zeama de portocale
1 plic gelatina
150 ml frisca lichida
3 galbenusuri
Pentru ornat:
1 plic crema de vanilie preparata conform instructiunilor de pe ambalaj
100g ciocolata cu lapte+ 50 ml frisca lichida
bilute facute din chec sfaramat amestecat cu gem si glazurate in ciocolata
Pentru Blat:
Separam albusurile de galbenus. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Intr-o sita punem faina, cacaua si praful de copt si cernem direct in bolul cu oua, amestecam pana incorporam bine toate ingredientele. La finam adaugam esentele in functie de cat de parfumat va place blatul.
Compozitia rezultata o asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt doar pe fund si pe margini unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Batem usor tava pentru a se aseza aluatul mai bine, adica se elimina bulele de aer din aluat si bagam tava la cuptor pentru cca. 40 minute sau cel mai bine facem testul cu scobitoarea.
Cand este gata, il lasam putin in cuptor cu usa intre-deschisa pentru a nu se lasa, apoi il scoatem si il taiem in 2 atunci cand s-a racit complet.

Pentru Rulada:
Separam albusurile de galbenus.
Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, pe urma adaugam galbenusurile unul cate unul si mixam pana omogenizam bine totul.
Adaugam faina cu paraful de copt cernute, omogenizam bine, iar la final adaugam putina esenta de rom si vanilie pentru un plus de aroma.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare de aragaz pentru 15-20 minute sau facem testul cu scobitoarea. (Daca nu aveti tava foarte mare de aragaz va recomand sa adaugati 3 oua pentru a nu iesi blatul foarte gros).

Pentru jeleu:
Punem piureul de cirese intr-un ibric impreuna cu zaharul si agar-agar-ul (daca folositi gelatina, o dizolvati inainte in 2-3 linguri de lapte si o adaugati la sfarsit, cand crema nu este fierbinte).
Dizolvam amidonul in 2 linguri de apa si il adaugam la amestecul de cirese. Amestecam mereu pana cand se ingroasa, dam deoparte si lasam sa se raceasca complet.
(Daca folositi alte fructe le zdrobiti si le adaugati asa intr-un ibric, doar daca vreti voi le puteti trece print-o sita, pentru un piure fin)

Pentru Crema:
Amestecam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul, adaugam vinul caldut, amestecam bine, apoi punem vasul pe aragaz la foc mic. Amestecam continuu pana cand crema se ingroasa.
Punem gelatina la hidratat in zeama de portocale.
Punem o lingura de crema fierbinte in gelatina, amestecam energic, apoi adaugam gelatina in crema si omogenizam.
Dam vasul deoparte si il punem cu fundul in apa rece pana se raceste, amestecand din cand in cand.
Cand este rece, amestecam crema obtinuta cu frisca batuta spuma si sa fie tare.

Pentru sirop:
Apa cu zaharul le punem pe foc pana se topeste tot zaharul, iar cand stingem focul, adaugam putina esenta de rom.

Pentru asamblat:
Taiem blatul in doua si punem prima jumatate pe un platou, o insiropam, apoi o incadram cu inelul de la forma in care am copt blatul.
Punem jumatate din crema de portocale si o intindem bine pe blat.
Pentru rulada: Jeleul dupa ce s-a racit il punem putin la frigider sau congelator sa fie tare. Il intindem peste foaia de rulada si taiem fasii de 3 cm.
Rulam prima fasie si o punem peste crema. Luam a 2-a fasie si o rulam in continuare. Procedam tot asa pana terminam toate fasiile de blat. Daca nu v-a ajuns blatul puteti pune pe margini piscoturi inmuiate in suc de portocale sau in lapte.
Apoi punem cealalta jumatate de crema .
Punem si cealalta jumatate de blat si o insiropam.
Dam tortul la rece pana a doua zi.
Imbracam tortul in crema de vanilie si pe margini turnam ciocolata calduta spre rece( nu fierbinte) si ornam cu pop-cake glazurate sau cum credeti voi, cu fructe sau frisca.
Sa va fie de bine!

Fişiere ataşate
26061166-1775829985769173-1436139304-o.jpg
26061166-1775829985769173-1436139304-o.jpg (864.49 KiB) Vizualizat de 402 ori
26038248-1775830065769165-1531959803-o.jpg
26038248-1775830065769165-1531959803-o.jpg (1.18 MiB) Vizualizat de 402 ori
26037230-1775829632435875-519940053-o.jpg
26037230-1775829632435875-519940053-o.jpg (729.36 KiB) Vizualizat de 402 ori
26036953-1775829845769187-1351204957-o.jpg
26036953-1775829845769187-1351204957-o.jpg (901.75 KiB) Vizualizat de 402 ori
26036645-1775831095769062-1788962363-o.jpg
26036645-1775831095769062-1788962363-o.jpg (853.52 KiB) Vizualizat de 402 ori
26036532-1775830932435745-783659750-o.jpg
26036532-1775830932435745-783659750-o.jpg (769.74 KiB) Vizualizat de 402 ori
26036306-1775830822435756-1572398610-o.jpg
26036306-1775830822435756-1572398610-o.jpg (917.26 KiB) Vizualizat de 402 ori
26036294-1775831042435734-1187415446-o.jpg
26036294-1775831042435734-1187415446-o.jpg (1.02 MiB) Vizualizat de 402 ori
26036180-1775830652435773-1168471208-o.jpg
26036180-1775830652435773-1168471208-o.jpg (805.19 KiB) Vizualizat de 402 ori
26026921-1775829965769175-67681692-o.jpg
26026921-1775829965769175-67681692-o.jpg (897.04 KiB) Vizualizat de 402 ori
26026904-1775830959102409-1663870202-o.jpg
26026904-1775830959102409-1663870202-o.jpg (1.04 MiB) Vizualizat de 402 ori
26026793-1775830595769112-1418383906-o.jpg
26026793-1775830595769112-1418383906-o.jpg (758.91 KiB) Vizualizat de 402 ori
26024607-1775830095769162-1989546893-o.jpg
26024607-1775830095769162-1989546893-o.jpg (1.01 MiB) Vizualizat de 402 ori
26024437-1775830645769107-1116937747-o.jpg
26024437-1775830645769107-1116937747-o.jpg (854.44 KiB) Vizualizat de 402 ori
26024335-1775831022435736-462780173-o.jpg
26024335-1775831022435736-462780173-o.jpg (752.89 KiB) Vizualizat de 402 ori
25993315-1775830039102501-546602618-o.jpg
25993315-1775830039102501-546602618-o.jpg (1.03 MiB) Vizualizat de 402 ori
25993402-1775830859102419-100865139-o.jpg
25993402-1775830859102419-100865139-o.jpg (964.4 KiB) Vizualizat de 402 ori
Dana

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori