Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

In aceasta zona alegem in fiecare luna cel mai bun bucatar.
madi_marin
Incepator
Mesaje: 0
Membru din: 06/11/2015 11:46

Tort cu ciocolata, bezea si zmeura

Mesajde madi_marin » 06/04/2018 09:42

Blat (forma detaÅŸabila de 18 cm):
4 ouă
100 g nucă uşor rumenită şi măcinată mai mare
80 făină
100 g zahăr
1 fiolă esenţă de vanilie
2 linguri cu cacao
Crema de ciocolată:
400 g ciocolată amăruie
400 ml frişcă lichidă
80 g unt
1 fiolă esenţă de rom
Bezea:
1 albuÅŸ
50 g zahăr
un praf de sare
Jeleu de zmeură:
180 g zmeură congelată
35 g zahăr
7 g gelatină
15 ml apă rece
Crema albă:
250 g mascarpone
250 ml frişcă lichidă
1 plic vanilie Bourbon
Sirop :
150 g zahăr
300 ml apă
esenţă de vanilie
Preparăm întâi bezeaua : se mixează albușul cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul până obţinem o spumă tare şi lucioasă. Se trasează un cerc cu acelasi diametru ca al formei de tort pe dosul hârtiei de copt, apoi pe faţa acesteia punem bezeaua respectând conturul cercului. În plus putem face si alte decoratiuni. Se coace bezeaua la 150 grade timp de 30 de minute.
Pentru jeleul de zmeură : se pune gelatina la hidratat în cei 15 ml de apă rece. Zmeura se pune la foc mic împreună cu zahărul. Se obţine un piure gros care trebuie trecut prin sită. Se pune gelatina la foc mic să se dizolve, apoi se adaugă în piureul strecurat. Se amestecă bine şi se pune într-o formă mai mică decât cea de tort, care va merge la congelator până la asamblare.
Pentru crema de ciocolată : punem la foc mic frişca şi ciocolata ruptă în bucăţele. Când ciocolata s-a topit complet se adaugă untul şi se amestecă continuu pâna se dizolvă complet şi acesta. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa de rom. Se răcoreşte, apoi se pune la congelator.
Pentru crema albă : se mixează frişca lichidă cu mascarpone (ambele să fie reci de la frigider) şi cu praful de vanilie. Se dă la rece.
Pentru blat: se mixează albușurile, după care se adaugă treptat 50 g zahăr. Se mixează şi gălbenușurile cu restul de 50 g zahăr şi esenţa, până obţinem o cremă. În crema de gălbenușuri de adaugă alternativ spumă de albuş şi ingrediente uscate (nucă măcinată, făina şi cacaoa cernute împreună). Se amestecă uşor cu spatula sau cu lingura ca să nu se lase compoziţia! Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace la 180 grade timp de 40 de minute. Se lasă să se răcească complet, apoi se taie în 4.
Pentru sirop : se caramelizează zahărul şi se stinge cu apă. Se lasă la foc mic până ce zahărul s-a topit complet şi a scăzut un sfert din lichid. Se dă deoparte de pe foc şi se adaugă esenţa. Se răceşte complet până îl folosim la însiropat blaturile.
Asamblare (de jos în sus) : blat însiropat, crema alba, blat însiropat, crema de ciocolată, foaie de bezea, crema de ciocolată, blat, cremă albă, foaie de jeleu, cremă albă, blat însiropat, ciocolata şi decoraţiuni de bezea.
Poftă bună!
Fişiere ataşate
t4.jpg
t4.jpg (75.94 KiB) Vizualizat de 321 ori
t3.jpg
t3.jpg (76.26 KiB) Vizualizat de 321 ori
t2.jpg
t2.jpg (84.04 KiB) Vizualizat de 321 ori
t1.jpg
t1.jpg (74.23 KiB) Vizualizat de 321 ori
t5.jpg
t5.jpg (80.92 KiB) Vizualizat de 321 ori

Înapoi la “Concurs - Bucatarul lunii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori