Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere

Esti ahtiata dupa dulciuri? Cunosti retete de prajituri, inghetate, torturi, dulciuri care iti pun in pericol greutatea dar care merita sa-ti asumi riscul a doua – trei kilograme in plus pentru a le manca? Aceasta sectiune este rezervata pentru retete de Dulciuri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

laura_n
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 17/10/2015 10:55

Tarta cu aluat fraged si umplutura de mere

Mesajde laura_n » 24/04/2018 02:47

Aluat
200 gr untură (unt gras)
4 lg zahăr brut
2 ouă de găină
1 praf sare
1 plic zahăr cu rom
1 vrf. cuțit bicarbonat sodiu
150 ml lapte dulce
500 gr făină de grâu
Umplutură
10 mere mari
1 lămâie
4 lg zahăr
1 plic zahăr cu rom
3 lg griÈ™
6 lg pesmet alb
scorțișoară măcinată
zahăr pudră pentru ornat
Intr-un castron se amestecă untura (untul) cu un praf de sare și cu zahărul. Se adaugă ouăle, incorporându-se bine. Se adaugă zahărul cu rom, bicarbonatul de sodiu, laptele și apoi făina în două tranșe. Se amestecă inițial cu telul, apoi odată cu restul de făină, se frământă cu mâna. Dacă este cazul, se mai adaugă făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar fără să se lipească de mâini. Se dă la rece cât timp se pregătește umplutura.

Merele se spală, se curăță de coajă și cotoare și se rad cu ajutorul unei răzători cu ochiuri mari. Se lasă într-un castron, peste care se presară 4 linguri de zahăr brut și puțină zeamă de lămâie. În momentul în care încep să lase din suc, se adaugă grișul, pesmetul și se amestecă ușor să se distribuie uniform în compoziția de mere. Grișul și pesmetul vor lega bine compoziția, vor absorbi din sucul lăsat de mere, păstrând astfel din dulceața lui.

Se pregătește o tavă potrivită (eu am folosit o tavă de 25 x 35 cm), se așază o hârtie de copt.

Se pornește cuptorul să se încălzească.

Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două. Se întinde o primă foaie, nu foarte groasă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așază foaia de aluat în tavă. Eu procedez astfel: întind foaia de aluat direct pe hârtia de copt, apoi transfer ușor în tavă. Se așază aluatul frumos în tavă, lăsându-se o margine înaltă de 2 cm.

Se pune umplutura de mere, se nivelează ușor, apoi se presară scorțișoară.

Din aluatul rămas se întinde o altă foaie din care se decupează fâșii subțiri cu care se decorează tarta la suprafață. Eu am optat pentru un grilaj din aluat.

Tarta cu mere se pune la copt, în cuptor, la 180 grade, timp de 40-50 minute, în funcție și de cuptorul fiecăruia. Când devine rumenă și miroase a copt, se poate închide cuptorul. Se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din cuptor.

Se pudrează cu zahăr după ce se răcește ca să nu se topească zahărul. Se porționează și se servește cu mare poftă!
Fişiere ataşate
tarta-cu-mere5-683x1024.jpg
tarta-cu-mere5-683x1024.jpg (135.61 KiB) Vizualizat de 896 ori
tarta-cu-mere4-1024x683.jpg
tarta-cu-mere4-1024x683.jpg (138.44 KiB) Vizualizat de 896 ori
tarta-cu-mere1-705x1024.jpg
tarta-cu-mere1-705x1024.jpg (125.61 KiB) Vizualizat de 896 ori
tarta-cu-mere7-1024x824.jpg
tarta-cu-mere7-1024x824.jpg (169.45 KiB) Vizualizat de 896 ori

Înapoi la “Retete Ilustrate - Dulciuri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori