Supa toscana cu fasole boabe si dovleac - Sbroscia toscana

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Supa toscana cu fasole boabe si dovleac - Sbroscia toscana

Mesajde crista » 21/11/2014 07:52

Rapida daca aveti deja fasolea fiarta, puteti folosi fasole boabe de orice fel ( cu bob mic si alb, mare si alb sau din cea rosie, pestrita chiar nu are importanta ).

Reteta eu am gasit-o pe forumul italian unde cineva a scris-o dintr-o carte cu retete traditionale, se mai numeste si sbroscia desi cu acest nume in Italia mai exista si o supa cu peste de lac dar oricum ar fi sbroscia.

va scriu reteta asa cum am gasit-o eu pe net unbde a fost publicata reteta din cartea "Zuppe della Toscana" de Sandra Lotti cantitatile din reteta sunt cele din carte si in paranteze am pus modificarile mele


Ingrediente pentru 3-4 portii ( eu am facut 2 portii mari)

300 gr fasole boabe fiarta * (eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa partea din mijloc)

300 gr dovleac curatat de coaja si simburi si taiat in cuburi 1.5*1.5 cm sau si mai mici ( eu am pus cit sta intr-o farfurie de supa plina)

1 ceapa mica ( eu am pus 1/2 de ceapa )
1 tulpina de telina ( eu am pus 3 linguri cuburi de radacina de telina)
1 morcov ( eu am pus 1/2 de morcov)
2-3 cateide usturoi tocati marunt **(eu am pus numai 1 catel de usturoi strivit prin aparat, deci numai crema care iesea prin gaurile aparatului)

ulei
sare
2-3 frunze de salvie proaspat tocate ( dar puteti pune si salvie uscata )
patrunjel tocat (2 linguri)
1/2 lingurita cimbrisor ( timo)
1/2 lingurita maghiran


1 l de apa cca ***

* Fasolea boabe in functie de felul ei daca este uscata o puneti de seara la inmuiat apoi o fierbeti cu o frunza de dafin si fara sare sau daca e deja fiarta in conserva o scurgeti de lichidul in care e conservata, o clatiti si ori o folositi asa ori o mai dati un clocot cu frunza de dafin cum fac eu. Daca insa folositi fasole boabe proaspata, cea scoasa din teaca ( chiar si congelata, eu o scot din teci si o congelez asa cruda in pungute) o fierbeti in apa fara sare si cu frunza de dafin fara sa o mai inmuiati inainte.

Punem intr-o cratita ulei ( 1-2 linguri maxim) impreuna cu ceapa, morcovul si telina tocate cubulete mici si sarea. Lasam la foc mic sa se inmoaie putin cca 10 minute. Adaugam dovleacul si il coacem si pe el amestecind pina cind se amesteca bine cu restul ingredientelor. Acum adaugam si salvia si acoperim cu apa ***( cit este nevoie ca sa acoperim toate ingredientele dar nu prea multa, supa trebuie sa rezulte mai groasa ).

Lasam sa fiarba pina cind dovlecul este fiert si adaugam fasolea boabe care era deja fiarta si mai alsam sa fiarba pe foc mic 20 minute ( daca o fierbeti traditional italian adica fara sa clocoteasca ci numai la foc mic). Verificati de sare si mai adaufgati daca e nevoie. Fasolea dar si o parte din dovleac trebuie sa se sfarime putin, nu de tot cit sa ingroase putin supa, sa ii dea consistenta,

Puneti patrunjelul, cimbrisorul si maghiranul, amestecati si stingeti focul. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi impreuna cu felii de piine taraneaasca chiar de preferat piine neagra si cu putin ulei de masline de calitate turnat direct in farfuria cu supa



NOTA :


1. Puteti servi aceasta supa si cu iaurt sau smintina desi nu are nicio legatura cu reteta originala, desi in Italia nu o sa intilniti supe sau ciorbe drese cu smintina sau iaurt pentru gustul meu romanesc se potriveste foarte bine ...

2. Puteti sa modificati si ierburile aromatice, in loc de salvie puteti pune marar evident nu de la inceput ci la sfirsit cind e gata supa.
Fişiere ataşate
immagine_6999.jpg
immagine_6999.jpg (68.39 KiB) Vizualizat de 2947 ori
immagine_840.jpg
immagine_840.jpg (65.69 KiB) Vizualizat de 2947 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 21/11/2014 09:15

IMi place supa asta, arata tare bine si cred ca si gustul a fost me masura...mersi de idee si reteta :hug:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 21/11/2014 09:22

Pupi e buna si satioasa.

Eu vreau sa o mai fac dar cu castane ( in loc de fasole ) si dovleac. Cred ca merge si cu alte leguminoase...

mai sap dupa supe toscane ca sunt n°1 :party:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 21/11/2014 03:19

Hop si eu :D ...si mie imi place acesta supa :buuun: ...ador dovleacul, imi place si aroma de salvie...nu am tulpini de telina, dar voi volosi ca si tine cateva cubulete de radacina de telina...

...Multumesc Cristina pentru reteta :pup: :pup: :pup: ...chiar nu mai stiam ce " zeama " sa mai inventez :wink:

:hug: :hug: :hug: :love: :love: :love:
Ultima oară modificat 22/11/2014 01:25 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 21/11/2014 08:20

Lucia :hug: :hug: :hug:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori