Sunca fiarta pentru Paste

Esti atat de mandra de reusita ta culinara incat ai simtit nevoia sa o imortalizezi intr-o fotografie? Ai aici ocazia sa atasezi poza la reteta culinara si sa o arati tuturor. Sectiunea este rezervata pentru retete de Mancaruri cu poze.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Sunca fiarta pentru Paste

Mesajde pupi » 25/04/2011 09:36

In multe zone din tara , traditia cere , la masa de Sf. Paste, sunca fiarta( jambonul).
Oamenii se pregatesc pentru asta de cu iarna. La taierea porcului, in decembrie, se prepara carnatii, caltabosii, leberul, sangeretele ( cui ii plac, slanina cruda de la gusa doar sarata si pastrata la congelator , fiarta cu boia si usturoi, sau doar afumata, suncile ( jambonul), carne fripta si pastrata la borcane cu multa untura , etc, etc...
Sunca ,de regula una mare si una mica, adica unul dintre picioarele din spate si unul din fata, se taie frumos, se tine in saramura 6 saptamani, intorcandu-se mereu pe o parte si alta, apoi se tine la fum ....se usuca asa pana in primavara cand , una se foloseste pentru masa de Paste si cealalta se foloseste vara , alaturi de rosii branza telemea, cas, branza dulce. In fine, to make a long story , short, sunca este una din mancarurile de la masa de Paste in zona in care am fost eu nascuta..


o sunca maricica, aprox 5 kg
piper boabe
frunze de dafin

Se tine sunca in apa rece, se spala bine apoi se pune intr-un vas mare , se adauga apa rece deasupra, boabele de piper si frunzele de dafin , se pune la foc mic si se fierbe cateva ore. Se mai intoarce din cand in cand. Cand furculita patrunde usor in carne, este gata.
De regula, bunica mea cand fierbea sunca, inainte de a opri focul , punea in vas cateva oua albe proaspat aduse din cuibar si le fierbea acolo...ele prindeau un gust putin afumat si cand erau decojite aveau o culoare usor de tot bejulie...se puneau pe platoul pe care era scoasa sunca, jur imprejurul ei, se lasau la rece pana a doua zi cand toata familia se aduna la masa....desigur ca separat erau si nelipsitele oua rosii pe care le fierbea in coji de ceapa galbena sau rosie, frunze de varza rosie , sfecla, papadie etc, etc....
Sunca se consuma cu oua fierte, ceapa verde, cas, telemea, ridichi si/sau hrean....noi preferam doar hreanul...

PS...am mai adaugat in plus cateva poze de la masa de Paste :wink:
Fişiere ataşate
140 Paste 2011.jpg
140 Paste 2011.jpg (105.57 KiB) Vizualizat de 12723 ori
018 Paste 2011.jpg
018 Paste 2011.jpg (67.59 KiB) Vizualizat de 12723 ori
014 paste 2011.jpg
014 paste 2011.jpg (99.61 KiB) Vizualizat de 12723 ori
024 cozonac.jpg
024 cozonac.jpg (87.61 KiB) Vizualizat de 12723 ori
025 cozonac.jpg
025 cozonac.jpg (82.9 KiB) Vizualizat de 12723 ori
020 rulada porc.jpg
020 rulada porc.jpg (69.11 KiB) Vizualizat de 12723 ori
014 masa paste.jpg
014 masa paste.jpg (78.92 KiB) Vizualizat de 12723 ori
017 Pasca.jpg
017 Pasca.jpg (65.39 KiB) Vizualizat de 12723 ori
011 masa paste.jpg
011 masa paste.jpg (89.09 KiB) Vizualizat de 12723 ori
013 masa paste.jpg
013 masa paste.jpg (84.72 KiB) Vizualizat de 12723 ori
013 masa paste.jpg
013 masa paste.jpg (84.72 KiB) Vizualizat de 12971 ori
012 masa paste.jpg
012 masa paste.jpg (97.4 KiB) Vizualizat de 12971 ori
015 sunca fiarta.jpg
015 sunca fiarta.jpg (68.57 KiB) Vizualizat de 12971 ori
013 sunca fiarta.jpg
013 sunca fiarta.jpg (76.82 KiB) Vizualizat de 12971 ori
012 sunca fiarta.jpg
012 sunca fiarta.jpg (73.12 KiB) Vizualizat de 12971 ori
008 sunca fiarta.jpg
008 sunca fiarta.jpg (74.92 KiB) Vizualizat de 12971 ori
007 sunca fiarta.jpg
007 sunca fiarta.jpg (67.37 KiB) Vizualizat de 12971 ori
012 masa paste.jpg
012 masa paste.jpg (97.4 KiB) Vizualizat de 12971 ori
Ultima oară modificat 30/04/2011 08:44 de către pupi, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 26/04/2011 03:49

Eh, :pup: , sa dea Domnu' la toata lumea asa bunatate :roll:

Am vazut zilele trecute la televizie o doamna din Timisoara (Laura Laurentiu) care avea pe masa de Paste, (printre toate bunatatile) si soanca asta; ei bine, un neavenit, un invitat cu "renume" si-a exprimat nedumerirea - a se citi incultura - a ceea ce-ar putea cauta pe masa de Paste, chicioru'cela de porc :P ...El fiind in platou, este evident ca nimeni nu a putut sa-i raspunda - distinsa doamna Laura (vazandu-se pe sticla cu mare intarziere) nu a putut sa-i lamureasca - asa ca toata treaba cu jambonul a ramas neelucidata :P

Astia suntem noi...

Bine ca ai pus tu punctul pe shonk =D> =D> =D>

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 26/04/2011 08:06

Acestei bunatati si minunatii i-ar sta bine si pe masa mea...dar poate in alt an :wink:

In partile noastre nu am auzit sa fie un astfel de obicei de Paste, dar poate nu sunt eu destul de bine informata.

Cert este, ca ce ai prezentat aici, cunosc, am pregatit si eu, dar de sarbatorile de iarna...si sincer, cu mana pe inima, spun ca este ceva divin, atat de bun, ca nici nu am cuvinte :buuun: :buuun: :buuun:

Felicitari, draga Pupi :!: :master: :master: :master:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 26/04/2011 08:51

Iulia, am constatat ca multa lume isi exprima nedumerirea vis-a vis de sunca de Paste :P , exact ca dl tau de la televizie :wink: ....e ok, stii si tu vorba aia...cate bordeie, atatea obiceie....eu deja am devenit ' imuna ' la astea...noua ne place, este obicei la noi in zona...acuma cu atatae mutari dintr-un loc in altul, dintr-o zona in alta, s-au cam amestecat si obiceiurile, nu mai este traditia , traditie, imprumutam unii de la altii tot felul de mancaruri si obiceiuri, le transformam . le mai ciuntim, le mai bibilim si iesim la interval cu ceva "nou"...crezi ca are rost sa intru acuma intr-o polemica?...nuuu!!!, categoric , nu....oricum bunatatea pe care am avut-o pe masa la Paste nu are egal :buuun: :buuun: :buuun: ( pentru noi :wink: ) :hug: :pup: :hug: :pup:

adriana_daniela
Incepator
Mesaje: 52
Membru din: 12/11/2009 01:28
Localitate: Simeria,Hunedoara

Mesajde adriana_daniela » 27/04/2011 01:09

este deosebita aceasta sunca! :buuun: si noi am avut asa ceva pe masa de Paste!noroc cu parintii nostri ca asa se mai pastreaza cate un obicei sau o traditie :vis: :clipocit:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 27/04/2011 06:20

Lucia, mersi... :o .nici prin cap nu mi-a trecut ca nu ai auzit de obieiul asta cu sunca fiarta de Paste....am vazut si simtit ca avem multe in comun, avem o gramada de gusturi si retete asemanatoare, multe din retete venind din timpuri trecute si indepartate :) ....puteam sa jur ca si la voi a fost obiceiul asta pe vremuri :? ....si partea voastra a fost sub imperiul Austro-Ungar...cred ca este ceva mostenire de pe la ei :wink: ..... :hug: :pup: :hug: :pup:

cartederetete.ro
Bucatar
Mesaje: 983
Membru din: 15/02/2011 12:06
Localitate: M-Ciuc
Contact:

Mesajde cartederetete.ro » 27/04/2011 10:34

ce mult imi place ultima poza...eu sunt deschisa la toate obiceiurile,o viata am si vreau sa invat cat de mult pot. si la noi in zona se face,dar nu mai stiu daca la Craciun sau la Paste.
E super ca o faci acasa :master: :master: :master:
http://cartederetete.ro

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 29/04/2011 08:35

Adriana_daniela, ai dreptate , atata timp cat exista parinti se mai pastreaza obiceiurile....ma intreb ce va fi dupa aia??? :wink: despre ai mei baieti stiu exact , da restul :? ???....mersi :hug:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 29/04/2011 12:07

tare faina, eu una insa nu stiu de ce o asociez mereu sezonului rece si de Paste cred ca as manca cu greu asa ceva. Banuiesc ca e din cauza de obiceiuri.

Dar o sunca de asta cu un pic de varza calita, cartofi natur sau alaturi de niste fasole pastai.....hmmmm frateeee cred ca se bat turcii cat or fi ei de musulmani la gura mesenilor! :P

:hug: :flower: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
adi
RC Admin
RC Admin
Mesaje: 6026
Membru din: 23/06/2005 04:27
Localitate: Iasi
Contact:

Mesajde adi » 29/04/2011 01:33

Vai Pupi ... Arata demential! =D> :buuun: :buuun: :buuun:


Înapoi la “Retete ilustrate - Mancaruri”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori