STUFAT DIN CARNE DE MIEL

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Creola_romana
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 10/04/2008 11:45
Localitate: Roman
Contact:

STUFAT DIN CARNE DE MIEL

Mesajde Creola_romana » 14/04/2008 10:13

Preparatul este format din bucati de carne de miel inglobate intr-un amestec omogen de sos brun si legume de sezon (ceapa si usturoi verde) taiate uniform, si decorat cu partunjel verde fin tocat.
Din punct de vedere nutritional, acest preparat furnizeaza in mod echilibrtat toti factorii de nutritie necesari organismului uman. Preparatul contine proteine superioare provenite din carnea de miel, lipide, glucide simple, vitamine si saruri minerale atat din carne cat si din legumele utilizate, conferind o valoare energetica de circa 700 kcal / portie.
Caracteristicile senzoriale ale preparatului sunt deosebite datorita atat aspectului atragator cat mai ales datorita gustului si mirosului conferit de ingredientele folosite precum si a tratamentelor termice aplicate la realizarea acestuia.

Reteta preparatului

Materii prime Cantitate bruta pentru 10 portii
Carne de miel cu os - 1,500 Kg
Carne cu os – 100g
Legume si sos – 250 g
Ulei - 0,150L
Cepa uscata - 0,200 Kg
Cepa verde - 2,000 Kg
Usturoi verde - 0,500 Kg
Otet - 0,050 L
Piper - 0,002 Kg
Sos brun - 0,750 Kg
Patrunjel verde - 0,050 Kg
Sare - 0,030kg

La realizarea preparatului ne sunt necesare o serie de vase, ustensile si utilaje :
- blaturi pentru taierea legumelor si a carnii ;
- cutite pentru curatarea cat si pentru taierea legumelor ;
- satar sau cutit pentru portionarea carnii ;
- vase de diferite capacitati pentru realizarea operatiilor de prelucrare primara a legumelor ;
- cratita pentru realizarea tratamentelor termice de inabusire si fierbere;
- masina de gatit cu plita pentru realizarea tratamentelor termice de inabusire, fierbere;
- spatule necesare realizarii operatiilor de inabusire, omogenizare, etc. ;
- cantar si pahar gradat pentru realizarea dozarii ingredientelor ;
- servet de bucatarie ;
- legumiera sau farfurie pentru montarea si servirea preparatului.

- Carnea de miel se spala, se zvanta, se portioneaza ;
- Ceapa si usturoiul verde se curata, se spala, se zvanta se taie in bucati de circa 5 cm. ;
- Ceapa uscata se curata, se spala, se taie cuburi mici ;
- Uleiul se imparte in doua parti : 1/3 pentru inabusirea carnii, 2/3 pentru inabusirea cepei si a usturoiului verde ;

Tehnica prepararii

Inabusirea carnii :

- carnea de miel prelucrata preliminar si portionata se inabusa in ulei cu adaos de apa ;

- dupa inabusire se completeaza cu apa fierbinte (circa 50 ml/ portie), realizand o fierbere inabusita ;

- se adauga sosul brun continuand fierberea inca 10 minute.


Inabusirea legumelor :

- separat se inabusa in ulei cu adaos de apa ceapa uscata taiata cuburi mici precum si ceapa si usturoiul verde ;

Formarea preparatului :

- se asociaza bucatile de carne de miel inabusite si sos cu legumele inabusite separat,

- se condimenteaza preparatul cu sare, piper, otet si ½ din cantitatea de partunjel verde ;


- se omogenizeaza componentele si se fierbe circa 10 – 15 minute pentru uniformizare.

Se monteaza cat mai estetic in legumiera sau pe farfurie si se serveste in stare calda, cu restul de verdeata fin tocata deasupra.


Pofta Buna!!!
Fişiere ataşate
miel.JPG
miel.JPG (53.49 KiB) Vizualizat de 4986 ori

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 28/04/2008 07:59

bun stufatul! chiar imi este pofta :? intrebarea este: cu ce pot sa inlocuiesc usturoiul verde?? merge sa pun usturoi uscat..?

:( din nefericire aici nu gasesc usturoi verde

Avatar utilizator
maria MIHULESCU
Bucatar de elita
Mesaje: 2404
Membru din: 03/09/2006 01:53
Localitate: Valencia

STUFAT DIN CARNE DE MIEL

Mesajde maria MIHULESCU » 29/04/2008 04:45

Creola =D> si mie imi place tare mult stufatul, si mai ales cu miel :buuun:


Cara, eu am facut cu usturoi uscat si cu multa ceapa verde. Nu am gasit , asa cum spui si tu, in acel moment. Am strivit cativa catei de usturoi si si-am calit usor un doua linguri de ulei. A iesit foarte bun.

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 29/04/2008 09:00

Si noua ne place, dar anul asta nu am facut inca, pt. ca la fel ca si cara, usturoi verde din parti.
Mama mi-a spus exact ce zice Maria, Cara, sa pun ceapa verde mai multa, cat ar fi ceapa + usturoiul verde la un loc, si cativa catei pt. gust. Daca ii suporti tocati, daca nu ii lasi intregi cum zice Crsita, si ii pescuiesti dupa ce se calesc si dau aroma.

superbaraluca
Incepator
Mesaje: 2
Membru din: 24/09/2008 05:55
Localitate: baia mare,romania

Mesajde superbaraluca » 24/09/2008 07:15

:) arata foarte bine mancarea,atat k nu imi place mielul,oare se poate inlocui cu altfel de carne? :wink:
SUPER


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori