Stie cineva cum se pastreza pentru iarna buretii iuti(albi)?

Cunoasteti mici trucuri usor de realizat, dar care fac diferenta dintre o mancare reusita si una esuata? Prezentati-le aici pentru cei care nu au reusit inca sa le descopere singuri. De asemenea daca aveti nelamuriri privind anumite retete veti primi ajutor din partea membrilor comunitatii.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Stie cineva cum se pastreza pentru iarna buretii iuti(albi)?

Mesajde d_dana_a » 20/06/2010 03:43

M-ar interesa foarte mult o metoda de conservare sau pastrare pentru iarna a buretilor iuti sau albi, nu stiu exact cum le zice.
La mine in zona li se zice bureti iuti, iar in Sibiu bureti albi(am atasat o imagine cu acestia, sa stiti despre ce fel de bureti zic).
Mama mea a cules foarte multi si ar vrea sa mai pastram si pentru iarna, va rog mult ma puteti ajuta :rugaciune: :rugaciune: :rugaciune:
:hug: :pup: :flower:
Fişiere ataşate
acasa-iulie-09-023[1].jpg
acasa-iulie-09-023[1].jpg (35.04 KiB) Vizualizat de 24086 ori
Imi place sa gatesc...
Imagine

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 20/06/2010 06:14

Eu iti pot spune cum ii pastrez eu :

Ii curat bine de impuritati, le detasez piciorul de palarie, iar piciorul nu-l conserv si nici nu il folosesc la nimic ( il arunc)

Se pune apa multa cu sare la fiert (sare tot la fel ca si cand pregatesti cartofii pentru pireu), iar cand clocoteste pun o tura de palarii de la buretii iuti si ii las circa 10 min, sa fiarba, la foc potrivit.
Ii scot ii pun la scurs in strecuratoare si-i las la racit.
Repet operatia pana termin iutarii.
Cand sunt reci de tot, ii pun in pungi, atat cat consider ca formeaza o portie si-i bag la congelator.
Pentru a fi folositi la iarna, se scoate o punga ( o portie) se lasa la decongelat ( scosi din punga) si se prajesc, presarati cu branza de oaie sau in alt mod, dupa dorinta.
Eu ii prajesc fie in ulei, in tigaie, fie in cuptor, in tava sau pe grill, etc.
Spor la munca !!!
:hug: :flower:
Ultima oară modificat 27/06/2010 10:55 de către lucia_bp, modificat 1 dată în total.
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 23/06/2010 11:28

lucia_bp scrie:Eu iti pot spune cum ii pastrez eu :

Ii curat bine de impuritati, le detasez piciorul de palarie, iar piciorul nu-l conserv si nici nu il folosesc la nimic ( il arunca)

Se pune apa multa cu sare la fiert (sare tot la fel ca si cand pregatesti cartofii pentru pireu), iar cand clocoteste pun o tura de palarii de la buretii iuti si ii las circa 10 min, sa fiarba, la foc potrivit.
Ii scot si-i pun la scurs in strecuratoare si-i las la racit.
Repet operatia pana termin iutarii.
Cand sunt reci de tot, ii pun in pungi, atat cat consider ca formeaza o portie si-i bag la congelator.
Pentru a fi folositi la iarna, se scoate o punga ( o portie) se lasa la decongelat ( scosi din punga) si se prajesc, presarati cu branza de oaie sau in alt mod, dupa dorinta.
Eu ii prajesc fie in ulei, in tigaie, fie in cuptor, in tava sau pe grill, etc.
Spor la munca !!!
:hug: :flower:

Multumesc foarte mult :hug: :hug: :flower: a pus mama mea buretii :pup:, cand am sa ajung la Dragasani, am sa incerc o punga sa vedem ce a iesit :pup: :flower:
Imi place sa gatesc...

Imagine

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 09/07/2010 06:16

Pot sa raspund si eu la subiect ? (desi a trecut o luna de la intrebarea si raspunsul venit degraba...)

Pe vremea aceea eu nu eram printre voi, asa ca va pot spune abia acum ce fac eu cu buretii, ciupercile, fructele si legumele care nu sunt de gasit iarna.

In afara de congelator si camara (au si ele o anumita doza de intelegere - dar cu spatiul lor nu te poti intelege - au doar trei dimensiuni si-s FIXE DE TOT :lol: )

thierry
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 11/07/2010 05:57

Mesajde thierry » 11/07/2010 06:01

buretii iuti (albi) se conserva cu otet la borcane pentru iarna?

Avatar utilizator
iuliajewel
Bucatar de elita
Mesaje: 2283
Membru din: 05/07/2010 12:06
Localitate: Brasov, Romanica

Mesajde iuliajewel » 11/07/2010 06:10

thierry scrie:buretii iuti (albi) se conserva cu otet la borcane pentru iarna?

Iutzarii se conserva cel mai bine:
1. Prin uscare (isi pastreaza toate calitatile, ba si le amplifica)
2. In saramura (la un litru apa, o lingura de sare grunjoasa)
3. In otet (un sfert otet la treisferturi apa) Dar nu mai sunt iuti asa cum au fost: otetul preia mare parte din calitatea ciupercii, inclusiv uiteala specifica si mult apreciata)

Avatar utilizator
d_dana_a
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4140
Membru din: 04/11/2009 10:51
Localitate: Sibiu, Romania

Mesajde d_dana_a » 11/07/2010 08:29

thierry scrie:buretii iuti (albi) se conserva cu otet la borcane pentru iarna?

Intradevar buretii iuti se conserva foarte bine in otet si au un gust delicios :buuun:
Insa eu am vrut sa ii pastrez la lada frigorifica, i-am pus dupa sfaturile date de lucia_bp(putin mai sus), numai ca nu i-am taiat, rezultatul este foarte bun :peace:
Zilele acestea am incercat o punga si spre surprinderea mea s-au pastrat foarte bine(ca proaspeti :peace: )
Imi place sa gatesc...

Imagine


Înapoi la “Sfaturi utile in bucatarie”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator