Somon cu sos de gorgonzola

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
djprometeu
Incepator
Mesaje: 217
Membru din: 27/01/2009 05:10
Localitate: Australia

Somon cu sos de gorgonzola

Mesajde djprometeu » 31/01/2009 06:03

Aveti nevoie de:
1 somon intreg circa 1-2 kg
gorgonzola 100 gr
smantana vegetala gran cucina(cea mai buna pt sosuri)
lamai
sare
piper


Prima si prima oara scoateti somonul din frigider si il lasati sa ajunga la temperatura camerei. dupa asat spalati-l cu apa rece spre calduta. Puneti-l pe un tocator si taiati-l de la cap la coada felii dar nu-l taiati de tot doar pana la trei sfert. stil potcoava dar lasati somonul intreg cu cap si coada cu tot.Daca il taiati de tot nu va arata frumos si se va desprinde toata carnea de pe oase. vedeti in poza cum arata. presarati sare si piper in taieturi si bagati-l la cuptor la foc mediu pentru circa 35-40 de minute depinde de marima. Daca e mai mare tine-l mai mult sau daca e mai mic mai putin. O aproximare sa va zic...pt un somon de 1-2 kg tineti-l cam 25-30 minute, pt un somon de 3-4 kg apox. 40-45 de minute.
In timp ce se coace somonul intr-o tigaie puneti gorgonzola la topit la foc mic. Nu lasati sa se topeasca de tot gorgonzola doar pe jumate. Luati de pe foc si adaugati putin cate putin din smantana(ca la maioneza) amestecati continuu pana devine un sos subtirel(ca la clatite). Dupa ce scoateti somonul asezati-l pe un platou mare, adaugati felii de lamai in crestaturi sosul il puneti in sosiere.

Imagine

poza e facuta in bucataria unde lucrez eu pt o masa festiva. am pus somonul pe un platou oglinda.
Dragostea este una dintre cele mai puternice pasiuni pentru ca ataca in aceeasi timp capul , inima si simturile!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 31/01/2009 06:29

Doamne,
Ce de delicatese !
Si ce bine arata si ce bun poate sa fie !
Intai ne tratezi cu carne de vita,apoi cu peste-si nu de oricare-ci cu somon...mmmmhhhh :roll: :roll: :roll: :roll:
s-ar putea sa ne fie prea bine !
Ne cam rasfeti !
Dar noua ne place !!!
Hhhhiiii !! Hhhhiii !!!
Multumim Andrei !!!
:master: :master: :master:
=D> =D> =D>
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori