Soia - cum o preparam?

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Re: retete de post

Mesajde soothe » 14/02/2007 03:00

thea scrie:carnaciori din naut


ce-i cu ei?

edelweis1967
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 10/03/2007 12:33

Mesajde edelweis1967 » 10/03/2007 12:54

Dragilor,lucrez am lucrat in industria alimentara.Nu exista nici un produs preparat din carne care sa nu aiba in compozitie texturat de soia.Ma refer in mod special la cele tip parizer,salam etc

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 10/03/2007 02:38

edelweis1967 scrie:Dragilor,lucrez am lucrat in industria alimentara.Nu exista nici un produs preparat din carne care sa nu aiba in compozitie texturat de soia.Ma refer in mod special la cele tip parizer,salam etc


bine ai venit pe RC!.. te rog sa ai rabdare cu noi si sa frunzaresti pe ici pe colo ce s-a mai scris pe forum.. fii sigura ca o sa ai ceva de spus cu experienta ta.. unde ai facut? la Galati?

daca vrei reluam discutia despre soia.. mai postasem undeva despre soia pe forum dar nu a interesat pe nimeni..

Soia

In perioada de dinainte de 1989 soia a fost urata si compromisa in Romania de exagerarile regimului de atunci, care a impus fara discernamant includerea acesteia in retetele de mezeluri si ale altor alimente.

Speram ca prin randurile urmatoare sa reabilitam cat de putin soia, stiut fiind ca unii dintre noi se feresc, pe nedrept am spune, sa consume orice derivate din soia, tocmai din motivul amintit mai sus.

Soia este de fapt o proteina completa, ceea ce inseamna ca are un continut foarte echilibrat de aminoacizi esentiali, necesari pentru pastrarea sanatatii. Este deasemenea o excelenta sursa de fier si vitamine B. Soia este nu numai o buna sursa de proteine pentru vegetarieni; ea scade pofta exagerata de mancare a acelora care incearca sa restabilieasca nivelul scazut de zahar in sange (vezi diabeticii).

Medicina traditionala chineza considera soia un aliment de tip Yin, un aliment racoritor. Ea este folosita in tratamentul febrei, a durerilor de cap, hiperactivitatii si este un un tonic foarte bun pentru plaman si stomac. Multe cercetari stiintifice actuale dovedesc ca produsele din soia reduc riscul de cancer de san, de colon sau prostata, scad nivelul colesterolului, previn bolile de inima, controleaza diabetul, previn osteoporpza si alina simptomele menopauzei cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne.

Gatitul cu produse din soia

Vegetarianul oriental a dus la crearea unei mari varietati de produse din soia. Ele substituie carnea de gaina, rata, shrimpi, avand in amestecuri cu mirodenii specifice un gust foarte asemanator acestora, uneori chiar mai bun. Soia este foarte versatila. Datorita gustului neutru poate fi usor combinata cu multe alte ingrediente.

Produsele din soia pot fi adaugate la supe, legume inabusite (stir fry), preparate la gratar, copturi, etc.

Tofu (branza"dulce" de soia) de tip mai ferm/tare se poate folosi la produse la gratar (hamburgher vegetarian) sau pentru feluri de mancare care se gatesc un timp mai indelungat. Tofu mai fraged se foloseste la mancarurile la minut sau la bauturi,

Cum spuneam, soia este considerata un aliment de tip Yin. Cand insa folositi produsele din soia (tofu), este bine sa adaugati si ingrediente tip Yang (ginger, usturoi si piper chili) pentru echilibrul acelui fel de mancare.

Exemple de remedii simple folosind soia:

- consumati dimineata pe nemancate o lingura de ulei de soia amestecata (frecata) cu zeama de la un sfert de lamaie; gradual puteti lua 2-3 linguri pe zi din acest amestec; efecte: trateaza ulcerul duodenal sau obstructiile intestinale.
- prajiti boabe de soia gabena pana devin crocante si degaja un miros placut (asa cum se prajesc alunele sau nautul); consumati la mesele principale; efecte: maresc cantitatea de lapte dupa nastere;
- soia galbena sau alte varietati de soia le puteti procura cu usurinta de la magazinele alimentare… langa fasole sau mazare uscata.
- prajiti babe de soia galbena si apoi fierbeti-le ca pe fasole; efecte: corecteaza pierderea in greutate si anorexia;
- fierbeti 50 g de soia galbena, trei cepe verzi, trei felii de ridiche alba, sare dupa gust - beti in loc de supa la fiecare masa ; efecte: previne raceala.
- fierbeti soia neagra pana devine frageda; amestecati cu putin zahar brun sau sare, dupa gust si luati cate o lingurita pe zi la mesele principale; efecte: alina tusea si simptome ale bolilor de rinchi.
- aplicati pasta de soia fiarta peste intepaturile de insecte; effect: alina durerea.

De retinut:

1 - soia galbena este privita ca regele bobelor de leguminoase. Aceasta contine circa 40% proteine si este comparabila cu proteina animala. Pentru acest motiv soia galbena se mai numeste "carne vegetala" sau "carne verde". Boabele de soia galbena contin 18-20% grasime, in mare parte formata din grasimi nesaturate, superioare astfel grasimilor animale.

2 - sosul de soia promoveaza digestia si poate fi folosit ca remediu extern in cazul arsurilor. Un consum prea mare de sos de soia poate provoca tuse si sete excesiva. Nu se recomanda persoanelor bolnave de hepatita.

3 - Mugurii de soia galbena sunt dulci si reci. Se pot folosi complementar in tratamentul tusei cu expectoratie galbena si densa si pot creste diureza.

Avatar utilizator
mery
Bucatar in devenire
Mesaje: 374
Membru din: 20/02/2007 12:23
Localitate: madrid ( brasov )

Mesajde mery » 14/03/2007 02:49

Pentru cei ce nu au prea pretentioase papilele gustative merg sunt bune si produsele de soia. Eu folosesc doar in post si ne place: fac sarmale ,chiftele ,snitele si nu au un gust rau-sa nu semene cu "rumegusul" nu imi mai aduc minte cine zicea iti recomand sa pui in cantitete mai mica soia,nu la fel ca si cum ar fi cantitatea de carne.Ca si eu puneam la inceput si nu prea imi placea,dar acum sarmalele aproape ca nici nu le deosebesti la cele de dulce pun mai multa caren ,iar le cele de post mai mult orez. Referitor la lapte eu nu il pot bea ,dar il folosec la retetale de post. Snitele de post cu salata orientala cu maioneza fara ou.
Fişiere ataşate
cocina 011.jpg
cocina 011.jpg (172.13 KiB) Vizualizat de 16833 ori

Avatar utilizator
aadryanaa
Incepator
Mesaje: 13
Membru din: 18/11/2007 09:39
Contact:

Mesajde aadryanaa » 05/12/2007 03:43

eu am renuntat de tot la carne acum vreo 2 ani. mananc doar soia si ma simt foarte bine.

Am gasit in magazine si parizer de soia, tocatura de soia, pateu vegetal si sunt destul de bune. Am gasit si cremvursti si carnaciori tot de soia.

Pane de soia mananc destul de des si chiar seamana cu gustul de carne. La fel cum seamana si soia granule prajita :)

Am facut chiar si un exeriment cu sora mea. Ea spune ca nu suporta soia. Pentru ea e ceva scarbos. Am fact intr-o zi pane de soia si i-am dat sa guste. Nu i-am spus ce este. A gustat si i-a placut... :)

razescu
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 16/12/2007 12:33

Buna!

Mesajde razescu » 16/12/2007 12:37

Buna ziua! Fac o lucrare de dizertatie in legatura cu Provamel lapte soia. Speram ca imi puteti spune parerea voastra in legatura cu Provamel sau oricare din produsele similare lapte de soia. Pentru mai multe detalii va rog intrati pe http://www.business-anthropology.blogspot.com/ . Sper ca nu v-am deranjat. Multumesc mult!

Avatar utilizator
carteadebucate
Incepator
Mesaje: 28
Membru din: 09/01/2008 02:25

Mesajde carteadebucate » 20/01/2008 05:20

Am avut la un moment dat un an in care am simtit ca nu mai vreau carne asa ca imi luam proteinele din alte surse, soia fiind una dintre ele.

Am preferat soia granulata pt ca fiind bucatile acelea foarte mici preiau mai bine aromele sosului cu care o preparam. Sosul era de obicei un sos de rosii pregatit ca pt spaghete in care puneam ceva mai mult usturoi. Imi placea f mult gustul. Inainte de preparare o lasam vreo 20 min in apa cu Vegeta. sa se inmoaie.

Anul acela a trecut si de atunci am revenit la carne dar pot sa spun ca mananc destul de putina si o prefer pe cea slaba.

Avatar utilizator
blueheart_d
Incepator
Mesaje: 16
Membru din: 21/11/2007 06:20
Localitate: Oradea

Mesajde blueheart_d » 14/03/2008 10:51

acum ca a inceput postul m-am decis sa nu mai gatesc cu carne sau alte produse animale. in urma cu aprox un an am renuntat doar la carne timp de 6 luni. m-am simtit bine, dar cand am inceput sa consum carne din nou a fost groaznic. in peroiada aceea mancam aprape zilnc la restaurant vegetal si se gatea atat de bine cu soia. cea mai buna era "ciorba de burta".aici se prepara foarte mult naut, linte, leurda, urzici etc. cei de la restaurant au scos si o carte cu retete vegetariene. cat de curand vreau sa fac chiftele de soia, chiftele de nuci si ciorba de burta. probabil chiar in week-end.
Dana.

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 15/03/2008 07:26

blueheart_d scrie:acum ca a inceput postul m-am decis sa nu mai gatesc cu carne sau alte produse animale. in urma cu aprox un an am renuntat doar la carne timp de 6 luni. m-am simtit bine, dar cand am inceput sa consum carne din nou a fost groaznic. in peroiada aceea mancam aprape zilnc la restaurant vegetal si se gatea atat de bine cu soia. cea mai buna era "ciorba de burta".aici se prepara foarte mult naut, linte, leurda, urzici etc. cei de la restaurant au scos si o carte cu retete vegetariene. cat de curand vreau sa fac chiftele de soia, chiftele de nuci si ciorba de burta. probabil chiar in week-end.

Eu am cumparat cartea in urma cu aprox 2 ani, este ilustrata si mancarea gatita arata excelent !Cand o sa merg la Oradea, la caest restaurant voi manca si eu :wink:

Avatar utilizator
blueheart_d
Incepator
Mesaje: 16
Membru din: 21/11/2007 06:20
Localitate: Oradea

Mesajde blueheart_d » 16/03/2008 06:36

azi am pregatit chiftele de soia si salata de leurda. chiftelele nu-mi place sa le prajesc in ulei. asa ca le-am copt.
Dana.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator