Saratelele bunicii

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/09/2010 08:38

Si eu abia astept raspunsul....sant curioasa cum iti plac si cum au iesit :hug:

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 07/09/2010 09:26

Ce bunatateeee de sarateleeeee... :buuun: :buuun: :buuun:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 07/09/2010 10:10

Ah ce fain arataaaa :roll: fac si eu cat de curand dar nu din 6 kg de faina :P ... cu drojdie nu am facut niciodata :) ... o sa le incerc cat de curand
:flower: :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/09/2010 11:42

Danieluta :hug: :pup: ...mersi :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 09/09/2010 11:44

Thea, sant sigura ca are sa iti placa....poti sa cooptezi copii la taiat saratelele :P ...te astept cu vesti :hug:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 10/09/2010 07:04

cred ca azi incepe proiectul "saratica vesela" :?
pupi, daca le fac de azi (dupa ora 14), cate zile or sa fie bune de mancat? :cafea:
(eu o sa am musafiri sambata sau duminica)




alta faza: ziceai ca se pot tine in cosuri de nuiele. n-am asa ceva.. intrebarea e: daca am cam 19-20°C in casa, le tin descoperite pe un platou? sau le pun in pungi de hartie? cum ma sfatuiesti?
***mai am variantele: cutii de plastic sau pungi de plastic

Avatar utilizator
5august
Bucatar
Mesaje: 861
Membru din: 13/11/2006 11:16
Localitate: Turda

Mesajde 5august » 10/09/2010 09:03

Pupi,am reusit sa prestez si eu saratelele.Au iesit foarte gustoase.Aluatul a fost unul exact asa cum l-ai descris,matasos,usor de lucrat cu el.

Pana acum preferatele noastre erau saratelele cu cascaval/branza,de ieri am adaugat si reteta bunici tale in aceeasi categorie :hug: :hug:
Fişiere ataşate
DSC05889.JPG
DSC05889.JPG (62.27 KiB) Vizualizat de 2640 ori
DSC05893.JPG
DSC05893.JPG (55.39 KiB) Vizualizat de 2640 ori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/09/2010 10:37

Cara, la tine deja este" maine" la mine =)) ...deci e vineri ....daca le coci vineri dupa amiaza sant super faine si sambata si duminica ....sa le lasi pe masa undeva, pe un platou , nu pe plastic si nici in cutii de plastic( le inmoaie ) si nici in bucatarie daca gatesti si ai aburi....daca nu ai aburi e ok....daca vrei poti sa le pui si in prosop ( fata de masa de panza, asa stau si mai bine si doar putin de tot aruncat un colt al panzei/prosopului/fetei de masa peste ele....despre sare, pui cat crezi tu ca iti plac de sarate....eu pun la inceput putin mai mult de o lingurita de sare ( de mare folosesc) si daca mai este cazul mai adaug ( pun putin de aluat pe limba sa ii simt gustul....asa iti dai seama imediat daca mai ai nevoie de sare sau nu)....iti tin pumnii :D sa iasa foarte bine si sa fii mai mult decat satisfacuta de ele :clipocit: :clipocit: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 10/09/2010 10:40

Alina draga , ma bucur nespus de mult ca le-ai facut si ca au si fost la loc de cinste....cand te intorci imi spui cum a fost si cate ati mancat pe drum :P .... :hug: :pup: :pup: si pe aia mici :hug: :pup:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4261
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 10/09/2010 03:59

pupi scrie:Cara, la tine deja este" maine" la mine =)) ...deci e vineri ....daca le coci vineri dupa amiaza sant super faine si sambata si duminica ....sa le lasi pe masa undeva, pe un platou , nu pe plastic si nici in cutii de plastic( le inmoaie ) si nici in bucatarie daca gatesti si ai aburi....daca nu ai aburi e ok....daca vrei poti sa le pui si in prosop ( fata de masa de panza, asa stau si mai bine si doar putin de tot aruncat un colt al panzei/prosopului/fetei de masa peste ele....despre sare, pui cat crezi tu ca iti plac de sarate....eu pun la inceput putin mai mult de o lingurita de sare ( de mare folosesc) si daca mai este cazul mai adaug ( pun putin de aluat pe limba sa ii simt gustul....asa iti dai seama imediat daca mai ai nevoie de sare sau nu)....iti tin pumnii :D sa iasa foarte bine si sa fii mai mult decat satisfacuta de ele :clipocit: :clipocit: :hug:


E intr-adevar maine :wink: :P

Asadar le-am copt, terminat si mancat pe alocuri.
Trebuie sa zic ca am lucrat cu jumatate kg de faina si jumatate din cantitatile mentionate, desigur- respectand pas cu pas reteta si explicatiile.
M-am panicat un pic pentru ca am pus smatana si coca era totusi un pic lipicioasa. Nu prea stiam ce sa fac .. daca asa trebuie sa fie, etc. M-am gandit sa adaug faina pana nu se mai lipeste de maini. Am tot adaugat :? si tot se cam lipea. In fine, in ultimul stadiu (in care am si lasat-o) nu se lipea de maini(cred ca am pus in total cam 100g faina in plus..sau ceva de genul asta). buuuuuuuuuuun.
Am lasat aluatul cam jumatate de ora (poate mai mult) sa dospeasca, la temperatura camerei (vasul fiind acoperit). Nu stiu daca a dospit sau nu, parea cam neclintit. Faza e ca dupa ce l-am luat sa-l modelez, mi-a parut iarasi un pic lipicios. Desi parea lipicios, nu s-a lipit deloc de blatul de lucru- adica se putea lucra foarte bine cu el. Nu m-am lasat intimidata si am facut ce trebuia sa fac in continuare. Le-am copt la 190°C cam 20-25 minute. prima tava a iesit foarte frumos. gust bun (am mancat vreo opt.. si simteam ca mi se face rau :P =)) ... ca eu nu trebuie sa mananc chestii din astea fierbinti :rusine:
Tava doi a fost plasata mai sus in cuptor si .. cred ca am scos-o inainte de vreme (am uitat sa ung cu albus tava doi.. :? ... daca poti sa crezi asa ceva 8) )

Ce pot zice, drept concluzii concludente :wink:
gust foarte bun
textura ok
o idee crocante in exterior
stratificate in interior
recomand sa fie mancate reci :blushing:

Acuma ma duc sa le pozez... :?
Fişiere ataşate
s3.jpg
s3.jpg (45.39 KiB) Vizualizat de 2610 ori
s2.jpg
s2.jpg (55.39 KiB) Vizualizat de 2610 ori
s1.jpg
s1.jpg (56.76 KiB) Vizualizat de 2610 ori


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori