Saratelele bunicii

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 06/09/2010 01:21

Saratele cu drojdie inca nu am facut ..cu prima ocazie le fac si eu dupa reteta ta! Ne plac in casa sa rontaim :wink: :roll: :peace: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/09/2010 06:01

Nicopopa, sa stii ca sant bune, :buuun: ,( au avut succesul scontat :D ) dar nu dispera :D ..... maine e o alta zi :)

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/09/2010 06:04

Nicoleta64, sa stii ca eu numai cu drojdie le fac ...fara- nu am incecat niciodata....probabil sant cele care se fac cu branza??? :flower: :vis:

Avatar utilizator
elena.elena
Bucatar Sef
Mesaje: 1783
Membru din: 26/09/2007 10:15
Localitate: Montreal, Canada

Mesajde elena.elena » 06/09/2010 09:12

Super, eu ador saratelele, astea seamana cu pogacelele care se fac la noi cu jumeri (ma refer la forma rotunda), cred ca au avut mare succes acolo, nu=i asa? :)

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 06/09/2010 09:13

pupi scrie:Cara, asta este un aluat care pe vremuri era tare scump :wink: este o bunatate , se topeste efectiv in gura si se stratifica exact ca si pogacelele cu jumari....aste o forma de saratele mai fina, daca pot spune asa :P ....cresc frumos in cuptor si aluatul daca il lasi pe masa din bucatarie pentru catva timp( pana faci altceva :wink: ) o sa vezi cat de pufos se face si ce bine se lucreaza cu el...sper sa va placa si voua la fel de mult cat ne place si noua....inca ceva.... la timp cald se pastreaza crocante pe dinafara si moi pe dinnauntru si la timp mai umed ele absorb umezeala din aer..din cauza asta eu le tin in pungi de hartie ....mai fereste putin de umezeala, in rest, nu se tin acoperite si se pastreaza tare bine in cosuri de nuiele, sa aibe aerisire prin toate partile.....acuma am avut noroc de timp frumos, cald , au avut succes deplin au ramas crocante si moi, exact asa cum trebuie sa fie....am facut din 6 kg de faina si au iesit sute de bucati :P ...am avut ce coace la ele....dar a meritat :buuun: :buuun: :hug:


pupi, abia astept si eu o ocazie sa le fac (tot asa, cantitate mare)- mai sunt ocazii unde vreau ceva tipic romanesc si, in afara de pateurile cu ciuperci- care nu-s cunoscute pe aici si au si mare succes, nu aveam nimic :) o sa fac o sarja sa vad ce si cum :hug: am o presimtire ca o sa imi devina foarte familiara reteta ta :wink: multumesc mult de indicatiile privitoare la pastrare,ca daca nu imi ziceai, cred ca le acopeream(am niste cutii mari de plastic, cu capac, si probabil ca le tineam in alea :? )
:cafea: meriti o cafea foarte buna pentru reteta asta :hug:
ps: cand le fac, postez si poza sa vezi ce mi-a iesit :peace: :love: :pup: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/09/2010 05:56

Elena.elena, mersi, au fost buuune, au avut succes, s-au mancat si era bine daca mai erau :D .....problema a fost ca imi trebuia mie ca ziua sa aibe 48 de ore nu 24 :P :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 06/09/2010 06:00

Cara, gata m-am trezit :D , am baut cafeaua oferita :buuun: , mi-a prins bine .....ma bucura ce am citit....sper sa aibe si la voi acelasi succes care il are aici :rugaciune: .....astept rabdatoare raspunsul pozat :P :hug:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 07/09/2010 01:00

imi place ideea de "smantana cat cuprinde" =))
la ce faina am cumparat eu de pe aici ultima data, e destul de probabil sa cuprinda juma` de litru de smantana. :?

sa nu uit sa fac crestaturile alea cu latul cutitului :!:

inainte de a ma apuca de treaba- probabil ca sambata o sa le comit- sa mai mai lamuresc cu cateva chestii..

bueno,
*daca pun margarina in loc de unt- o sa iasa un fiasco, nu?
**n-as pune chimen pe deasupra... dar totusi ce sa pun- ca asa, simple... nu stiu.. - am niste mac, dar pot sa iau susan
*** cam la cat sa setez cuptorul(electric)- la 190°C ?
orientativ, cam cat le las in cuptor? 20', mai mult?

:?
ps: daca mai am intrebari, dubii, false dileme, o sa mai vin pe aici :cafea:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/09/2010 07:32

Cara, despre cuptor. eu l-am pus la 185( nu am gradatia decat la 180 si 190 dar l-am pus la mijloc :wink: intre cele doua)

Nu as folosi margarina, nu stiu cum iese ptr ca nu am lucrat cu ea niciodata saratelele astea....bunica mea si mama mea le facea mereu cu unt si tin minte cate eforturi faceau ca sa scoata cantitatea asta mare...daca erau bune cu margarina, probabil puneau si ele ca era mai usor de procurat :P ....nu stiu ce sa iti spun :cry: ....daca pui margarina trebuie sa schimbi cantitatea de grasime din reteta si nu stiu la cat sa iti spun sa reduci....incearca si fa cu sfert de cantitate si vezi cum iese cu margarina si fa alta cu unt si fa diferenta, la gust, la consistenta, la comportament al aluatului etc...probabil daca pui margarina trebuie sa ai doar 450-500 gr ???? in loc de 6oo ....

Eu pun chimen pentru ca aste ne place noua si asa este si pe reteta :P , dar ma gandesc la susan .... :vis: nu poate fi rau ( si nici macul) fiecare o sa dea un gust diferit saleurilor, dar sant bune oricum ( mie nu imi place sa pun parmezan deasupra :cry: )

Timpul de coacere habar nu am cat este....nu m-am uitat la ceas pentru ca nu m-am gandit... cand sant rumene la suprafata si doar usooor aurii pe laterale si fundul e doar aramiu putin ele sant gata....se pot tine si mai mult dar atunci ele vor fi mai uscate( sant bune si asa :D )....se poate sa fie intre 15 si 20 de minute :vis:


Cantitatea de smantana , da, variaza in functie de umezeala fainii, de calitatea ei, de timp etc ( mie de ex mi-a intrat la o portie cam 5 linguri cu varf de smantana din aia groasa) .....sper sa iti iasa si sa fii multumita de ele si daca schimbi din unt in margarina sa imi spui si mie cum au iesit ( eu ma feresc de margarina :? )

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 07/09/2010 08:23

daca mi-ai zis temperatura, timpul de coacere nu mai conteaza atat de mult (le las, cum ziceai, pana se rumenesc frumos)

o sa pun unt ( am si fara lactoza). si eu ma cam feresc de margarina- si in cantitate asa mare, cred ca e preferabil untul.

o sa fac o parte si cu chimen (ca daca asa e originalul, sa nu ma abat). doar pentru mine trebuie sa fac cu altceva sau simple - am observat ca si chimenul imi face rau..

abia astept sa vina sfarsitul saptamanii sa experimentez :hug:

:cafea:


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori