Saratelele bunicii

Exista o reteta de mancare sau de dulciuri la care nu ati putea renunta niciodata? E atat de buna incat cu greu va puteti opri din mancat? Convingeti si pe altii sa-l incerce descriind-o aici.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Saratelele bunicii

Mesajde pupi » 05/09/2010 05:43

Imi amintesc :vis: , pe vremea cand eram copil de doar 4-5 ani,bunica facea de Craciun saratelele astea :buuun: ....imi placeau la nebunie si nu mai voiam sa mananc altceva decat din astea...le ascundea in camara de mana mea hoata :P , dar" hotul" din mine tot le gasea :P ....le luam si le ascundeam sub patut :D ....credeam ca ea nu vede si nu stie =)) ...in fine, amintiri, amintiri....
Am facut pentru festival saleurile astea sa se vanda langa bere sau vin :buuun: :buuun: :buuun: ....daca va intereseaza aveti reteta aici :)


1 kg faina
sare dupa cum credeti ca le vreti de sarate
600 gr unt
3 lingurite scuturate de drojdie
6 galbenusuri
( albusele se pastreaza la congelator ptr o viitoare folosinta)
smantana cat cuprinde ca sa iasa un aluat moale , matasos, usor de manevrat
( mie mi-a intrat 4 linguri cu varf dar asta nu inseamna ca este cantitatea exacta)
1/4 lingurita zahar

Se pune faina in vasul in care framantati si se amesteca cu sarea. Drojdia se pune in cateva linguri de apa ( 4 ) si se lasa cateva minute , apoi se amesteca ca sa se topeasca, se pune zaharul din reteta si se ia din faina putin , se amesteca si se formeaza maiaua.
Intre timp se pune untul in faina si se freaca cu palmile ca sa se incorporeze untul in faina , in asa fel incat sa aibe aspectul de faramituri. Se adauga apoi drojdia dospita si galbenusurile si 2 linguri cu varf de smantana. Se framanta putin, apoi daca este cazul se mai adauga tot cate o lingura ( nu chiar cu varf) de smantana pana se obtine aluatul dorit.
Se scoate din vasul de framantat , se pune pe blatul de lucru, se mai framanta 2-3 minute si se lasa la dospit( nu o sa creasca mult dar devine aluatul mai pufos). Se intinde foaie groasa de 3/4 cm,cu un cutit se fac linii pe suprafata lui apoi se decupeaza forme rotunde cu ajutorul unui pahar , se aseaza pe tava apoi se ung cu albus de ou si se presara chimen deasupra.
Se coc la foc mediu pana prind o culoare aurie....se servesc cu bere sau vin :buuun:
Fişiere ataşate
002 s.jpg
002 s.jpg (47.97 KiB) Vizualizat de 17288 ori
003 s.jpg
003 s.jpg (49.77 KiB) Vizualizat de 17288 ori
041 saratele.jpg
041 saratele.jpg (45.41 KiB) Vizualizat de 17288 ori
040 saratele.jpg
040 saratele.jpg (35.16 KiB) Vizualizat de 17288 ori
038 saratele.jpg
038 saratele.jpg (44.29 KiB) Vizualizat de 17288 ori
037 saratele.jpg
037 saratele.jpg (44.51 KiB) Vizualizat de 17288 ori
036 saratele.jpg
036 saratele.jpg (50.08 KiB) Vizualizat de 17288 ori
035 saratele.jpg
035 saratele.jpg (27.79 KiB) Vizualizat de 17288 ori
033 saratele.jpg
033 saratele.jpg (36.88 KiB) Vizualizat de 17288 ori
032 saratele.jpg
032 saratele.jpg (48.55 KiB) Vizualizat de 17288 ori
031 saratele.jpg
031 saratele.jpg (68.59 KiB) Vizualizat de 17288 ori
003 s.jpg
003 s.jpg (49.77 KiB) Vizualizat de 17288 ori

qadrianaq
Incepator
Mesaje: 252
Membru din: 18/04/2009 10:23
Localitate: Bucuresti

Re: Saratelele bunicii

Mesajde qadrianaq » 05/09/2010 09:46

ce prezentare frumoasa
:flower: :flower:

cara
antitalent culinar
Mesaje: 4260
Membru din: 05/12/2005 11:51

Mesajde cara » 05/09/2010 10:12

ce frumos au crescut! am salvat reteta si o sa le fac in mod sigur! :hug: :pup:
cred ca au avut mare succes :love:

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 05/09/2010 10:15

De unde ai stiut tu Pupi draga mea ca mi-era pofta de saratele? Ma tot bazai de cateva zile incoace sa ma apuc de asa ceva si nu gaseam chiar ce vroiam, acum gata am si reteta nu mai am scuza.
Tare imi plac cum arata :hug: :pup:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
mimmi
Incepator
Mesaje: 108
Membru din: 31/03/2010 12:44
Localitate: Cluj
Contact:

Mesajde mimmi » 05/09/2010 08:23

Waw,ce fain au iesit :vis:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/09/2010 10:58

qadrianaq, mersi :flower: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/09/2010 11:13

Cara, asta este un aluat care pe vremuri era tare scump :wink: este o bunatate , se topeste efectiv in gura si se stratifica exact ca si pogacelele cu jumari....aste o forma de saratele mai fina, daca pot spune asa :P ....cresc frumos in cuptor si aluatul daca il lasi pe masa din bucatarie pentru catva timp( pana faci altceva :wink: ) o sa vezi cat de pufos se face si ce bine se lucreaza cu el...sper sa va placa si voua la fel de mult cat ne place si noua....inca ceva.... la timp cald se pastreaza crocante pe dinafara si moi pe dinnauntru si la timp mai umed ele absorb umezeala din aer..din cauza asta eu le tin in pungi de hartie ....mai fereste putin de umezeala, in rest, nu se tin acoperite si se pastreaza tare bine in cosuri de nuiele, sa aibe aerisire prin toate partile.....acuma am avut noroc de timp frumos, cald , au avut succes deplin au ramas crocante si moi, exact asa cum trebuie sa fie....am facut din 6 kg de faina si au iesit sute de bucati :P ...am avut ce coace la ele....dar a meritat :buuun: :buuun: :hug:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/09/2010 11:15

Yafa draga, telepatia isi spune cuvantul :P ...te astept cu impresii....sper sa imi impartasesti gustul :hug: :pup:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/09/2010 11:16

Mimmi, mersi :hug:

Avatar utilizator
nicopopa
Incepator
Mesaje: 86
Membru din: 03/01/2009 09:05
Localitate: Bratislava, Slovacia
Contact:

Mesajde nicopopa » 06/09/2010 12:32

Bune saratelele tale pupi. Deja imi curg balele la propriu si este numai 23,31. Cum sa mai maninc ceva, sau chiar si mai mult, sa mai prepar? Rautacioasa mica!
=D> =D>


Înapoi la “Retete preferate”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori