Risotto alla milanese

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
djprometeu
Incepator
Mesaje: 217
Membru din: 27/01/2009 05:10
Localitate: Australia

Risotto alla milanese

Mesajde djprometeu » 04/02/2009 01:46

250 gr orez Arborio cu bob rotund
1/4 cana cu ulei de masline
1 ceapa
1 varf de cutit de sofran
3 cani cu supa pui
1 piept de pui
2 felii bacon
1/2 cana de vin alb
1 lingura de unt
200gr de parmezan
sare
2-3 frunze de busuioc


Puneti pieptul la fiert cu 1 l de apa cu sare. Dupa ce a fiert scoatei-l si taiati-l bucatele.\Puneti uleiul la incins intr-o tigaie mai mare si caleste ceapa cam 7-8 minute...intr-e timp adaugati sofranul.
Cand ceapa este calita turnati orezul spalat in tigaie. Amestecati incontinuu aprox. 4 minute pana devine opac. Adaugati vinul si un polonic de supa amestecand mereu pana se absoarbe tot l;ichidul. Continuati sa turnati supa si nu incetati sa amestecati pana se absoarbe lichidul. Operatiunea ar trebuii sa dureze cam 15 minute astfel incat dupa ce ati adaugat toata supa, orezul sa fie cremos dar bobul de orez sa se simta putin mai tare.
Acum este momentulsa adaugati untul, carnea de bui si baconul taiat fasii. Serviti-l fierbinte cu parmezan ras deasupra si frunzulite de busuioc.

Secretul e sa amesteci incontinuupentru ca orezul sa-si dea drumul la amidon. Orezul contine 76% amidon si prin amestecare continua la tratarea termica el isi da drumul la amidon si asa devine preparatul cremos.
Nu-l fierbeti sa se faca papara, fierbeti-l al dente adica la sfarsit boabele sa ramana intregi fara sa se lipeasca intr-e ele sau sa se sfarame. Trebuie sa fie usor tari la mijloc...atunci sunt fierte al dente.
Dragostea este una dintre cele mai puternice pasiuni pentru ca ataca in aceeasi timp capul , inima si simturile!

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 04/02/2009 02:31

O reteta explicata pe intelesul tuturor ,in pasi,este o comoara la casa omului !
Multumim djprometeu !
Cum sunt in pana de idei,sa sti ca maine fac acest fel de mancare atat de frumos numit.
FELICITARI !
si la cat mai multe retete pe RC
=D> =D> =D>
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
adry
Bucatar de elita
Mesaje: 2434
Membru din: 17/11/2006 05:16
Localitate: Salerno-Italia

Mesajde adry » 04/02/2009 05:09

Vad ca te inspiri mult din bucataria mediterana si cunosti chiar multe secrete!
Fac la fel acest risotto doar ca nu adaug carnea din supa! Clasicul risotto alla milanese e fara carne adaugata si in nici un caz bacon, orezul capata deja gust bun de la supa!
Asa cum stie toata lumea risotto aici e felul -I- insa varianta ta mi se pare mult mai potrivita pentru stilul nostru al romanilor devenind asa un felul -II- dupa o farfurie de ciorba!
Sigur e foarte gustos!!

Avatar utilizator
djprometeu
Incepator
Mesaje: 217
Membru din: 27/01/2009 05:10
Localitate: Australia

Mesajde djprometeu » 04/02/2009 05:26

adry scrie:Vad ca te inspiri mult din bucataria mediterana si cunosti chiar multe secrete!
Fac la fel acest risotto doar ca nu adaug carnea din supa! Clasicul risotto alla milanese e fara carne adaugata si in nici un caz bacon, orezul capata deja gust bun de la supa!
Asa cum stie toata lumea risotto aici e felul -I- insa varianta ta mi se pare mult mai potrivita pentru stilul nostru al romanilor devenind asa un felul -II- dupa o farfurie de ciorba!
Sigur e foarte gustos!!


da intradevar ne bazam mult noi romanii pe ciorba. italienii sincer nici nu mananca supe sa se umfle cu ele. la ei o masa de pranz reprezinta doar un fel de mancare iar la risoto in general nu se pun asa multe carnuri(mai mult prosciuto sau cu fructe de mare). Italieni mananca mult mai sanatos ca noi. Mai mult legume si paste care sunt extrem de sanatoase.
La noi cand ajunge o reteta trebuie sa o umflam cu inca 2-3 feluri de carne, scoatem din condimente, punem cartofi prajiti langa si gata...ne ingrasam, ne plangem ca ne doare burta etc.
Intradevar aceasta reteta este refacuta dar este destul de sanatoasa.
Dragostea este una dintre cele mai puternice pasiuni pentru ca ataca in aceeasi timp capul , inima si simturile!

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 04/02/2009 06:21

Oricum ,chiar daca nu este un risotto original alla milanese nu-i rau deloc asa cu nitica carnica. Varianta asta poate o incerc si eu dar fara bacon doar cu pui. :) :roll:

Avatar utilizator
djprometeu
Incepator
Mesaje: 217
Membru din: 27/01/2009 05:10
Localitate: Australia

Mesajde djprometeu » 04/02/2009 06:25

in loc de bacon puteti pune prosciuto...e mai gustos. puteti experimenta.
Dragostea este una dintre cele mai puternice pasiuni pentru ca ataca in aceeasi timp capul , inima si simturile!


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori