Retete pentru cei mici

Esti proaspata mamica si nu stii ce alimentatie e ideala pentru copilul tau? Aici poti discuta cu alte mamici care au trecut sau mai trec inca prin aceleasi probleme ca si tine.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Retete pentru cei mici

Mesajde miha1950 » 02/01/2006 09:30

Majoritatea aveti pitici, unii mai mofturosi, altii mai mancaciosi.Altii au avut si va urma desigur episodul bunici...
Stim cu totii ca nu toti copiii accepta toate alimentele si atunci noi ,mamicile, trebuie sa incercam sa gasim solutia potrivita pentru a-i determina sa manance sanatos.
Scrieti retetele indragite de copilasii vostri, potrivite varstei lor.
Nu stiu daca am ales bine "Sfaturi utile in bucatarie" Puteti schimba.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 02/01/2006 10:47

dupa cum stiti am copii mofturosi....chiar daca sant destul de mari acum...de multe ori imi vine sa ma dau cu capul de pereti...asa ca trebuie sa trec la masuri ,pt. ca nu se poate trai fara lactate ,cum ar vrea al mare al meu...
deci cum ca refuza lactatele,fac papanasi cu branza de vaci(pacat doar ca e enorm de scumpa in zona mea )si in ziua de azi crede ca-s facuti cu cartofi...
pun smantana in ciorbe si adaug si niste bulion ,in acest fel o vede rosie si nu mai are probleme
cumpar un produs jumate margarina jumate unt ,il topesc si il pun in cutiute de margarina
ii fac des sarmale ,pt. ca pe ele pune smantana
fac multe amestecuri (in blender) cu fructe ,miere si branza gen Philadelphia sau iaurt,
ii place mult pasta cu ragĂš dar eu ii spun ca-i fac doar daca promite ca pune pe deasupra parmezan...deja s-a obisnuit...pune si pe alte tipuri de pasta
pina acum am reusit sa-l fac sa manince laptele cam de 2 ori pe saptamana cu cereale cu cacao
sant mici trucuri dar pana una alta trebuie sa le fac ca sa-i obisnuiesc cu toate alimentele
bineinteles ca pt. a compensa lipsa laptelui in alimentatie medicul i-a prescris fermenti lactici si Ca
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 02/01/2006 11:20

Budinca de gris oparita
Se face un blat ca de pandispan din:6 oua, 6 linguri de zahar,12 linguri de gris. Se coace intr-un vas termorezistent, uns cu unt sau margarina.Intre timp se fierbe 1 l lapte indulcit cu 4 linguri de zahar si doua plicuri zahar vanilat. Se scoate budinca din cuptor si se opareste cu laptele fierbinte (si blatul fierbinte).se pune lingura cu lingura pana absoarbe tot laptele.Nu se pune dintr-o data pt,. ca ar trece prea repede prin grisul care este ca un burete si s-ar lasa la fund tot laptele.
Poate fi servita simpla, cu dulceata aromata deasupra sau cu frisca. Inca n-am vazut copil sa refuze.Place si adultilor.

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 02/01/2006 11:23

ca sa vezi ce harnica is ..vine poza....
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 12:05

am fost gresit inainte ,asta-i felia de la reteta lui miha....este f. buna ....
Fişiere ataşate
th_PIC_0111.jpg
th_PIC_0111.jpg (2.88 KiB) Vizualizat de 40789 ori
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

bertha
Incepator
Mesaje: 206
Membru din: 28/10/2005 11:21
Localitate: Craiova/Bucuresti

Mesajde bertha » 03/01/2006 11:30

Angelique, nu retin ce varsta are baiatul tau, daca e mic, uite doua retete care contin lactate si cu care il poti pacali.

Sufleu de dovlecei

1-2 dovlecei, in functie de dimensiuni, se curata de coaja si se fierb. Apoi se paseaza si se amesteca cu branza de vaci (poate si orice fel de branza, dar cu cat e gustul mai pregnant, cu atat se prinde mofturiciul mai repede :) ), si 1 ou batut. Se pune compozitia intr-un vas termorezistent si se baga la cuptor cam 20 min.
Cand se raceste putin, eu adaug o lingura sanatoasa de smantana si papa baietelul meu :buuun: ... Bine, el papa muuult si cam orice.

Sufleu de cartofi
Se face la fel ca cel de dovlecei. Se fierb cartofii, se paseaza si se amesteca cu branza si ou. Se pun la cuptor si gata! :)

Sper ca am ajutat putin mamicile de copii frumosi si mofturosi! :hug:


Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 03/01/2006 05:55

bertha ,merci de idei,ai mei sant mai maricei ,dar poate cu sufleul de dovlecel reusesc sa-l pacales...
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 03/01/2006 09:21

Voi posta cateva retete adunate si probate de mine in ultimul an si opt luni :wink: ... nu au dat cres niciodata si am un flacau sanatos si bucalat! 8)


Prima supica a prichindelului

Pentru copii alimentati cu lapte praf divesificarea poate incepe din luna a 4-a

Supa de zarzavat I

500 ml apa
200 gr zarzavat (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartof, telina, frunze de patrunjel)

Morcovul v-a reprezenta jumatate din totalul zarzavaturilor. Se pun toate la fiert si se lasa cel putin 30 min dupa ce incep sa clocoteasca (daca se poate cu capacul pus pe craticioara). Se da jos de pe foc si se strecoara supa...
Primele supe vor fi strecurate, apoi se pot pasa morcovul si cartoful si se va da cu lingurita...
Oala in care se pregateste supa sugarului e bine sa se foloseasca numai in acest scop! Daca se foloseste oala de fiert sub presiune se pune o cantitate de apa egalacu cea necasara pentru supa, deoarece nu se pierde prin fierbere!
Se incepe cu 50-70 ml de supa completare la o masa de san sau de lapte preparat; se creste treptat pana la inlocuirea unei mese. Este de preferat sa se inceapa cu masa de la ora 14. Se serveste inaintea laptelui preparat, pentru ca sugarii primesc mai greu la inceput supa de zarzavat, al carui gust este cu totul diferit de cel al laptelui. Este bine ca sugarul sa fie putin infometat la aceasta masa.

Supa zarzavat II

Pentru sugarul care a depasit varsta de 6 luni, zarzavaturile pot fi mai variate, in functie de sezon. Se pot adauga dovlecel, sfelca rosie, spanac, urzici. Se poate adauga un galbenus de ou fiert bine ( timp 10 minute) . pentru prima data cand se da galbenus de ou se pune doar jumatate de galbenus!



Supa-crema de orez

500 ml apa sau 200-300 ml de supa de zarzavat
2 lingurite de orez
4 linguri de lapte
unt cat o aluna

Orezul bine ales si spalat, se fierbe in supa de zarzavat pana cand boabele infloresc, se paseaza prin sita si se adauga eventual apa pierduta prin evaporare, daca a scazut sub 200 ml lichid. Se adauga laptele si untul si se mai fierbe 2-3 minute.

Supa-crema de morcovi cu lapte

600 ml apa
200 gr morcovi
150 ml lapte fiert

Morcovii spalati, curatati si taiati in bucati marunte, se fierb 1-1 ½ ora, se iau de pe foc, apoi se trec prin sita; pireul rezultat se suspenda in 100 ml de zeama in care au fiert morcovii. Se adauga 150 ml de lapte si se mai da in clocot. Este recomandat copiilor in covalescenta, dupa boli diareice sau celor care fac usor tulburari digestive in timp de vara.

Supa de cartofi (dupa 6 luni)

2 cartofi mari
jumatate de ceapa taiata in 4 bucati
putina fidea
bucatica de unt cat o nuca

Se fierb cartofii si ceapa in putina apa cu sare timp de 20 de minute. Se strivesc cartofii si ceapa, si se amesteca adaugand putina apa daca e nevoie. Crema obtinuta se pune pe foc si se lasa sa fiarba pana da in clocot. Se adauga si fideaua si se lasa pe foc inca 3 minute.


Supa de pui cu orez (dupa 6 luni)

1/2 piept de pui
2 linguri cu orez
10 cl (100 ml) de lapte

Se pun la fiert carnea de pui separat de orez intr-o cratita. Se lasa pe foc minim 25 de minute (de fapt, cu cat se lasa sa fiarba mai mult cu atat mai buna va fi supa). Orezul se fierbe pana infloreste.
Se amesteca sub forma de pasta sau de consistenta dorita si se serveste!


Supa crema de legume ( dupa 6 luni)

1 cartof potrivit
1/2 sfecla rosie (cat o pumnul de mare sa fie sfecla din care se taie jumatate)
1 patrunjel radacina
1 pastarnac
1/2 dovlecel
1/2 telina
600 ml apa
unt cat o aluna sau ulei de masline

Se curate legumele se spala bine se taie cubulete si se pun la fiert pentru 40 de minute la foc potrivit. Dupa ce au fiert legumele se adauga untul si se mai fierbe 2-3 minute. Se dau prin bleder si se fac de consistenta dorita!


Supa de rosii cu orez (8-10 luni)

500 ml apa
1 ceapa mica
1 morcov
1 patrunjel
3-4 rosii mari
1 ardei gras
1 lingura orez
1-2 lingurite de unt proaspat
1 lingurita de verdeata proaspatafin toccata

Se pune la fiert ceapa intraga, morcovul si patrunjelul, ardeiul gras taiat felii. Cand sunt bine inmuiatese adauga rosiile spalate, curatate de coajasi taiate in bucati. Se mai fierbe 10-15 minute; se ia de pe foc, ceapa se arunca, celelalte zarzavaturi se paseaza la blender Zeama obtinuta se pune din nou la fiert, adaugandu-se orezul ales si spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaie. La servire se adauga o lingurita de unt proaspat sau ulei de masline. Si vedeata fin tocata.


Supa a la greque

Se poate prepara din orice supa de zarzavaturi amestecate sau separate, din carne de vita sau pasare. Totul consta in a adauga la supa, dupa ce este luata de pe foc, inca fierbinte, un amestec de zeama de lamaie si ou. Un ou si 2-3 lingurite de zeama de lamiae sunt suficiente pentru un litru de supa (4 portii). Pentru sugar se foloseste
numai galbenusul. Se face in felul urmator: se bate oul intr-un castron, se adauga putin cate putin, continuand amestecarea pana la 100-150 g supa. Se adauga picatura cu picatura zeama de lamaie . Intraga compozitite se toarna peste supa din oala. Oul nu trebuie sa coaguleze, si sa fie dispersat in toata

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Budinci

Mesajde Nally » 03/01/2006 09:23

Pentru bebelusi, budincile sunt un fel de mancare foarte consistenta si placuta. Ele se pot prepara din zarzavaturi, fainoase si fructe, se pune intotdeauna lapte si ou. Se fierb la cuptor. In acest fel grasimea care tapiseaza vasul nu se arde si nu se transforma in acroleina, substanta iritanta pentru intestin. Sunt indicate in jurul varstei de 10 luni.

Budinca de branza de vaci

200 g branza de vaci proaspata
1 ou
100 ml lapte
2 lingurite de faina
2 lingurite unt
20 g zahar

Se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb. In loc de sos alb, budinca se poate prepara cu gris u lapte in care se adauga branza; dup ace s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitita intr-o forma unsa cu unt si tapetat cu faina. Se coace in baie de apa la cuptor 15-20 minute la foc iute.


Budinca de fidea cu branza de vaci

100 g fidea
50 g branza de vaci
1 ou
50 ml lapte
10 g zahar
20 g unt

Fideaua fiarta si scursa se amesteca cu branza, laptele indulcit, oul in prealbil batut si o parte din unt. Compozitita se pune intr-o forma unsa cu unt, tapetata cu pesmet sau faina. Deasupra se pun cateva bucati de unt; se fierbe acoperita in baia de apa la cuptor.


Budinca de gris

250 ml lapte
50 ml apa
20 g gris
1 ou
2 lingurite de zahar
2 lingurtie de unt
1 lingurita de pesmet

Se pregateste grisul ca pentru gris cu lapte. Se lasa sa se raceasca; se amesteca cu untul, galbenusul de ou; la sfarsit se adauga albusul de ou batut spuma. Se pune in forma unsa cu unt si presarata cu pesmet.Se fierbe in baia de aburi 25-30 minute. Se serveste simpla sau cu sos caramel.


Budinca de mere

2-3 mere mari
20 g pesmet alb
20-30 g unt
20 g zahar
1 ou

Merele curatate de coaja, se rad pe razatoarea de sticla sau plastic. Zeama se scurge. Untul se freaca cu zaharul si galbenusul de ou pana devine spumos. Albusul se bate spuma, se amesteca merele cu pesmetul, untul frecat si albusul batut spuma. Compozitia se pune in forma unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se coace in baia de apa la cuptor 25-30 minute. Se poate servi calda sau rece.

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Piureuri

Mesajde Nally » 03/01/2006 09:26

Pireu de cartofi

1-2 cartofi potriviti
2-3 linguri delapte
1 lingurita de unt

Pireul de cartofi se poate prepara din cartofi fierti in coaja; fierti – dupa ce au fost curatati – in apa sau aburi; din cartoficopti la cuptor. Dup ace cartofii au fost fierti, se preseaza cu o furculita. Se adauga incet laptele caldut. Se adauga untul si se freaca pana devine spumos.


Pireu de morcovi

2 morcovi potriviti
2 linguri de lapte

Se fierb morcovii in apa sau in oala sub presiune. Se trec prin sita sau se dau la blender. Se adauga laptele caldut, in care s-a dizolvat in prealabil untul. Se feaca bine cu o lingura de lemn, pana compozitia devine cremoasa. Se poate prepara si cu sos caramel.

Se recomanda copiilor cu tendinta la scaune moi sau in regimul de realimentare dupa diaree.



Pireu de spanac

200- 250 ml apa
250-300 g spanac curatat
50 g sos alb

Spanacul, curatat si spalat, se pune la fiert in putina apa fierbinte si usor sarata. Dupa 5-7 minute se scoate, se trece prinsita. Se pregateste sosulalb din 5 g faina,5 gr unt si 100 ml lapte. Se amesteca cu pireul pasat, se ai fierbe 5-10 minute, amestecand tot timpul.Inainte de a fi servit se poate adauga unt proaspat, smantana sau zeama de lamiae. Se da copiilor dupa varsta de 8 luni. Se incepe cu cantitati mici. Are un effect usor laxativ. Se prepara totdeauna proaspat. Prin pastrare si reancalzire se formeaza substante toxice iritante pentru mucoasa digestiva!



Pireu cucurigu

100 g de fasole verde proaspata
1 ou
1 lingura cu iaurt
putin patrunjel
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune

Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert. Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute). Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt.
Serviti pireul garnisit cu untul.


Înapoi la “Bucataria mamicilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori