Retete de post - Ce gatim? (2)

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 21/02/2007 08:12

Azi m-am trezit la 6 si am facut o ciorba de salata verde cu orez si leustean ( acrita cu bors la plic, nu zeama de lamaie) si conopida fiarta frecat cu maioneza vegetala, mustar, putin marar si usturoi. Taaare bune au iesit, de-abia astept sa ajung acasa.
Fişiere ataşate
6.jpg
6.jpg (20.97 KiB) Vizualizat de 2609 ori
3.jpg
3.jpg (24.41 KiB) Vizualizat de 2609 ori

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 21/02/2007 08:35

roxanavmv scrie:Azi m-am trezit la 6 si am facut o ciorba de salata verde cu orez si leustean ( acrita cu bors la plic, nu zeama de lamaie) si conopida fiarta frecat cu maioneza vegetala, mustar, putin marar si usturoi. Taaare bune au iesit, de-abia astept sa ajung acasa.


taaaare bine arata!.. auzi, da de ce ai pus asa putina ciorba in farfuria aia? multumesc pentru poze, fug acasa sa mananc, ca mi-ai facut pofta

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 21/02/2007 08:42

am pus putina repede, sa fac poza ca plecam la lucru, ca altfel avem niste castroane mai mari :D

Avatar utilizator
soothe
Bucatar in devenire
Mesaje: 368
Membru din: 13/11/2006 03:23
Localitate: Toronto
Contact:

Mesajde soothe » 21/02/2007 09:33

roxanavmv scrie:am pus putina repede, sa fac poza ca plecam la lucru, ca altfel avem niste castroane mai mari :D


pai altadata in castron mare sa pui, macar din privit sa ma mai ogoiesc de pofta. Pofta buna!

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/02/2007 10:23

rulouri /mini strudele cu mere, gem si alune

aluat:
200 gr faina
apa calda ( nu oparita .. ci la cca 40 °C) cca 1/4 de pahar maxim
1 lingura de ulei

umplutura :
2 mere curatate de coaja ( eu le-am copt la MO ca ma grabeam , dar se pot fierbe , scurge si apoi strivi sai se pot rade si cali in cratiocioara)
2 linguri de marmelada ( al meu era mere+pere+gutui+portocale)
2 linguri dulceata ( eu am pus din coji de pepene) merg si fructe confiate
2 linguri de alune tocate marunt cu cutitul sau nuci ( eu aveam alune)
.. in fine aici imaginatia sau resturile de prin borcane isi spun cuvintul!

Aluatul:
se pune faina intr-un castron si se adauga uleiul, apoi apa calda incetul cu incetul si se tot amesteca cu mina, atentie la apa sa nu turnati prea multa, numai cit e nevoie sa iasa un aluat care nu se lipeste de miini. Daca ati scapat paharul cu apa din mina mai adaugati faina :lol: . Aluatul se framinta citeva minute pina devine catifelat si destul de elastic. Se face o bila care se acopera cu o oala pe care ati incalzit-o pe aragaz ( sa fie calda) si pe care o puenti ca pe un clopot peste bila de coca . Se lasa aluatul asa la cald pina se raceste oala . La sfirsit va fii elastic si matasos .
Se pregateste umplutura si se incinge cuptorul. Se unge tava cu margarina si se presara cu faina sau se pune numai hirtie de copt.
Se presara pe planseta si pe sucitor faina si se intinde aluatul ( e bine sa taiati in 2 portii , in timp ce intindeti o foaie restul sta sub cratita la cald... ) Se intinde foaie subtire , se unge cu amestecul de umpluturi, se ruleaza si se taie cam la 2 cm . Se aseaza pe tava mini ruladele, sa nu fie prea apropiate intre ele ca se vor lipi la coacere . Dupa ce le-ati asezat pe toate in tava le ungeti cu pensula cu putin ulei, si le dati la cuptor la foc mediu-mare ( cred ca un 210° ... ), daca se ard prea repde mai micsorati focul ... Se lasa in cuptor la copt pina devin aurii .
Se racesc si se pudreaza cu zahar .

Atentie: sa nu stringeti sulul /rulada prea tare cind il rulati!
Fişiere ataşate
Immagine 057.jpg
Immagine 057.jpg (38.88 KiB) Vizualizat de 2580 ori

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 22/02/2007 03:46

Crista , chiar interesante rulourile tale :roll: ,....imi place si aluatul =D>

....am sa le fac sigur deoarece sunt rapid de executat si pot pune in umplutura mai multe ...
multumesc de reteta :hug: :pup:

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 22/02/2007 04:27

Poti sa pui si varza/dovlecei/ciuperci calite

Avatar utilizator
roxanavmv
Bucatar de elita
Mesaje: 2186
Membru din: 04/04/2006 11:54
Localitate: los angeles
Contact:

Mesajde roxanavmv » 22/02/2007 07:37

tare buna e ideea ta, trebuie facute neaparat si cu dulce si cu ceva legume.

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 23/02/2007 08:30

am mai gasit niste retete pe pagina de pe net a revistei Carticica Practica de post

sursa


Pastă de năut

Ai nevoie de: 500 g năut, 3 căţei de usturoi, 1 lămâie, 150 ml ulei (de preferinţă de măsline), 1/2 legătură pătrunjel, 2 foi de dafin, 2-3 crenguţe de cimbru uscat, sare, piper.

Cum procedezi: Pui la ĂŽnmuiat năutul timp de 12 ore, ĂŽntr-o oală cu apă rece, pe care o păstrezi la rece. Fierbi năutul aproximativ 2 ore, ĂŽn apă condimentată cu foile de dafin şi crenguţele de cimbru. Îl scurgi ĂŽn strecurătoare şi ĂŽl dai prin maşina de tocat ĂŽmpreună cu usturoiul. În năutul tocat adaugi treptat uleiul şi zeamă de lămâie şi amesteci bine.

Sărezi şi condimentezi după gust. Aranjezi pasta ĂŽntr-o farfurie adâncă, o presari cu pătrunjel tocat mărunt şi o serveşti după ce ai dat-o la rece.

Supă de varză cu chimen

Ai nevoie de: 1 kg varză dulce, 2 cartofi, 2 cepe, 3-4 căţei de usturoi, 7 linguri ulei, 1 lingură margarină, 1 lingură condiment din legume, 1 lingură chimen, 2 linguri făină, sare şi piper după gust.

Cum procedezi: Speli varza, ĂŽi ĂŽndepărtezi cotorul şi o tai fideluţă. O pui la fiert ĂŽn 2 l de apă ĂŽmpreună cu chimenul,
condimentul din legume, sare şi 2 linguri de ulei. Cureţi cartofii şi ceapa şi le speli. Tai cartofii cubuleţe, iar ceapa mărunt şi le fierbi timp de 10 minute ĂŽmpreună cu varza.

Cureţi usturoiul şi ĂŽl zdrobeşti. Încingi uleiul rămas, pui făina, usturoiul şi piperul, amestecând repede, apoi torni ĂŽn supă şi laşi să mai fiarbă 5-10 minute. Potriveşti supa de sare, stingi focul, adaugi margarina şi acoperi oala cu un capac.


Chifle cu verdeaţă şi mac

Ai nevoie de: 20 g drojdie proaspătă, 1/2 legătură pătrunjel sau 1 linguriţă pătrunjel uscat, 1 linguriţă cimbru, 100 g tărâţe, 400 g făină integrală de grâu, 2 linguri sare grunjoasă, 2 linguri seminţe de mac, 1 linguriţă zahăr, 1 ceapă, 3 linguri ulei.

Cum procedezi: Faci o maia din drojdie, zahăr, 1 lingură de făină şi 100 ml apă călduţă, pe care o laşi să crească la cald, timp de 15 minute.

Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti ĂŽn 2 linguri de ulei până devine sticloasă. Speli verdeaţa şi o toci fin. Într-un castron pui făina, tărâţele, cimbrul, pătrunjelul, maiaua, ceapa scursă de ulei şi aproximativ 300 ml apă călduţă şi frămânţi un aluat pe care ĂŽl laşi să crească la loc cald, timp de 20 de minute.

Împarţi coca ĂŽn 10 bucăţi. Ungi tava cu uleiul rămas. Dizolvi 1 lingură de făină ĂŽn 100 ml apă călduţă. Ungi chiflele cu făina dizolvată ĂŽn apă şi le presari cu mac şi sare grunjoasă, apoi le laşi la crescut ĂŽncă 20 de minute. Coci chiflele la foc mijlociu, timp de 35 de minute.


Sfatul meu! ( nu al meu personal.. asa scria in revista :lol: )
Chiflele proaspete sunt excelente la micul dejun, unse cu pate vegetal sau cu margarină şi verdeaţă.


Plăcintă cu ceapă şi cartofi

Pentru aluat ai nevoie de: 750 g făină, 250 ml apă călduţă, drojdie cât o nucă, 150 g margarină, 4 linguri ulei, 1 linguriţă zahăr, 1 praf de sare, făină pentru planşetă, 2 linguri ulei pentru tavă.

Pentru umplutură ai nevoie de: 1 1/2 kg cartofi, 4 cepe, 3 linguri ulei, 3 linguri bulion, 1 legătură pătrunjel verde, piper, sare.

Cum procedezi pentru aluat: Faci o maia din drojdie, zahăr, 2-3 linguri de făină şi puţină apă călduţă. O laşi la crescut pentru 15 minute. Din restul de făină cernută, maia, sare, apa rămasă, uleiul şi margarina topită frămânţi un aluat, pe care ĂŽl laşi la crescut la cald, timp de 30 de minute.

Cum procedezi pentru umplutură: Speli cartofii, ĂŽi fierbi ĂŽn coajă, apoi ĂŽi cureţi şi ĂŽi tai ĂŽn cubuleţe. Cureţi ceapa, o tai
fideluţă, o căleşti ĂŽn ulei şi o laşi la răcit. Amesteci ceapa cu cartofii, adaugi pătrunjelul tocat mărunt, bulionul, sare şi piper după gust şi omogenizezi.

Pe planşeta presărată cu făină ĂŽntinzi 3/4 din aluat cu sucitorul.

Într-o tavă mare unsă cu ulei aşezi aluatul şi pui deasupra umplutura. Din aluatul rămas modelezi bastonaşe groase de 1 cm, pe care le aşezi peste plăcintă sub forma unui grătar. Coci la foc mijlociu, ĂŽn cuptorul preĂŽncălzit, timp de 35-40 de minute.


nota mea: asta e cam aiurea : cartofi cu piine :x , dar si italienii in sud unde au fost mereu mai saraci fac pizza cu cartofi, parerea mea e ca merge si cu altceva in loc de cartofi

Varză călită cu soia

Ai nevoie de: 2 verze murate, 100 g soia granule, 2 linguri
bulion, 1 linguriţă cimbru, 2-3 foi de dafin, 5 linguri ulei, 2 cepe, sare şi piper după gust.

Cum procedezi: Fierbi soia timp de 15 minute ĂŽn apă cu sare, apoi o scurgi ĂŽn strecurătoare. Speli varza şi o tai fideluţă. Cureţi ceapa, o tai mărunt şi o căleşti ĂŽn ulei, timp de 5 minute, ĂŽmpreună cu granulele de soia. Le amesteci ĂŽntr-o cratiţă cu varza, cimbrul, foile de dafin şi
piper după gust. Dai varza la cuptor pentru 1/2 oră, timp ĂŽn care amesteci din când ĂŽn când ca să nu se prindă. Torni bulionul diluat cu 1/2 pahar de apă şi mai laşi la cuptor timp de 15 minute.

Melcişori cu nucă ( varianta de post a cuiburilor :lol: )

Pentru aluat ai nevoie de: 1 cească zahăr, 3/4 cească apă caldă, 500 g făină, 100 g margarină, 1 cub drojdie, 1 praf de sare, coaja rasă de la 1 lămâie, câte 1 lingură margarină şi făină pentru tavă.

Pentru umplutură ai nevoie de: 50 g stafide, 200 g nucă măcinată, 50 g zahăr, 1 linguriţă scorţisoară, 2 linguri miere pentru uns.

Cum procedezi: Prepari o maia din drojdia dizolvată ĂŽn apă şi 2 linguri de făină şi o laşi la dospit pentru 20 de minute. Freci margarina cu zahărul şi sarea. Adaugi maiaua, coaja de lămâie şi făina. Frămânţi bine aluatul şi ĂŽl laşi la crescut timp de 30 de minute. Împarţi aluatul ĂŽn două bucăţi, din care ĂŽntinzi foi cu grosimea de 1 cm pe planşeta presărată cu făină. Amesteci ingredientele pentru umplutură, presari pe fiecare foaie de aluat si rulezi.

Tai ruloul ĂŽn bucăţi de 3 cm grosime si le pui ĂŽn tava unsă cu margarină şi presărată cu făină. Coci melcişorii la foc potrivit, pentru aproximativ 40 de minute, apoi ĂŽi scoţi şi ĂŽi ungi cu miere.


Sfatul meu!
Pregăteşte aceşti melcişori delicioşi pentru ziua celor patruzeci de mucenici.







Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 23/02/2007 01:37

:flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:

Crista , multumesc mult :master: de toate retetele pe care le-ai scris aici, sunt o sursa de inspiratie foarte buna si de aceea , tin sa-ti multumesc inca odata :master: (chiar daca ma repet :wink: )deoarece meritele trebuiesc apreciate intotdeauna :pup: :hug:


.......sa-ti spun sincer , sincer de tot......nu mi-a placut , nu-mi place si nici nu-mi va placea vreodata (na , ca m-am apucat de conjugat si verbe) , placinta cu cartofi :mrgreen:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori