Retete de Craciun

Cunoasteti retete culinare atat de bune incat va aduc prietenii in casa la fiecare Paste sau Craciun? Sunteti rugati sa gatiti mancaruri speciale pentru aniversarile altora sau alte ocazii? Descrieti aici mancarurile care fac sarbatorile voastre mai speciale decat ale altora.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
Nally
Bucatar
Mesaje: 1376
Membru din: 28/09/2005 01:57
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde Nally » 12/12/2005 01:50

Mira ce este chisca? :?:

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 12/12/2005 10:58

E un soi de caltabosi dar stiu ca unul e fiert celalalt prajit. Sper sa ma lamureasca si pe mine care-i una si care-i cealalta. Mira, te rog :)

carpine
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 07/11/2005 11:06
Localitate: arad

Mesajde carpine » 14/12/2005 09:11

Haideti sa va impartasesc cateva retete de Craciun, cum ar fi "prajitura alba", tortul "Delicia" sau tortul "Televizor". Pofta buna!

Pt "Tortul Delicia":

Blatul

5 oua
3 linguri apa
7 linguri zahar
7 linguri faina
1 vârf cutit bicarbonat

Se amesteca galbenusuri cu apa si zaharul, se pune bicarbonatul si jumatate din cantitatea de faina.
Separat se bate spuma din cele 5 albusuri, se amesteca cu compozitia de mai sus si se presara cealalta jumatate din cantitatea de faina, amestecând Încet.
Se coace la foc potrivit. Se ĂŽntoarce tava dupa 20 de minute si se mai lasa inca 20-25 de minute.

Crema

250 g unt
250 g zahar
3 oua
1 baton vanilie (sau un pachet zahar vanilat)

Batem putin ouale, adaugam zaharul si vanilia. Se bate bine si repede la foc mic (fara a clocoti), pâna se obtine o crema subtire. Când compozitia se tine de lingura, crema este gata.
O lasam sa se raceasca si adaugam untul taiat În bucatele, batând cu telul dupa fiecare bucatica. Se bate cu telul pâna când crema se mai albeste. Daca crema este prea moale, mai adaugam câteva bucatele de unt si batem În continuare. Când se raceste, crema trebuie sa fie consistenta.
Dupa gust, se pot adauga 2-3 linguri de cacao.


Glazura

100 g unt
2 linguri cacao
50 g zahar pudra

Se amesteca 100 g unt Încalzit cu 2 linguri rase de cacao si cu 50 g zahar pudra. Vasul se pune Într-un vas cu apa rece, iar glazura se amesteca pâna când devine lucioasa.

Pofta buna!


TORT "TELEVIZOR"


Blatul



4 oua
250 g zahar
10 linguri apa
250 g faina
un pachet praf de copt

Se amesteca galbenusurile cu 7 linguri de apa si cu 250 g zahar.
Se bat spuma albusurile cu 3 linguri de apa.
Se amesteca cele doua compozitii de mai sus si se adauga faina si praful de copt.


Foile


250 g faina
un ou
100 g zahar
100 g margarina
un vârf cutit bicarbonat
o lingurita de otet
3 linguri de smântâna
3 lingurite cacao

Se amesteca ingredientele, se framânta, se Împarte compozitia În doua, se Întind cele doua foi si se coc pe dosul tavii.


Crema

200 g unt
200 g zahar
3 linguri gris
300 g lapte
zahar vanilat

Se omogenizeaza untul cu zaharul si zaharul vanilat.
Se fierbe grisul ĂŽn lapte si se lasa sa se raceasca. Se amesteca cu untul frecat spuma.


Glazura de cacao

80 g zahar
80 g margarina sau unt
o lingura de lapte
o lingurita amidon
30 g cacao
Se pun la foc zaharul si margarina, se adauga laptele, amidonul si cele 30 g cacao. Se lasa pe foc pana la primul clocot.

Prima foaie se unge cu un strat de gem, se pune jumatate din crema; peste crema se aseaza blatul care se unge cu gem; se pune a doua jumatate din crema, peste care se aseaza a doua foaie; deasupra se ĂŽntinde glazura de cacao (calda).

Pofta buna!


PRÃJITURÃ ALBÃ

Foile


300 g faina
100 g unt (sau 80 g untura)
un ou
100 g zahar pudra
sare
0,5 g amoniac
putin lapte (pentru a se putea framânta aluatul).

Se amesteca toate ingredientele de mai sus si se framânta bine. Se Împarte compozitia În 3 parti, se Întind trei foi si se coc pe dosul tavii.


Crema


4 dl lapte
4 linguri faina
200 g unt
200 g zahar pudra
zahar vanilat

Laptele se amesteca usor cu faina si zaharul vanilat. Se fierbe aceasta compozitie si se lasa sa se raceasca.
Se omogenizeaza untul cu zaharul praf, se amesteca cu compozitia de mai sus (dupa ce aceasta s-a racit), si se bat spuma.
Se umplu foile cu crema, iar deasupra se poate presara zahar vanilat.


Pofta buna!

PS: Incercati si nu o sa regretati! :roll:


--------------------------------------------------------------------------------
camelia

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 14/12/2005 09:14

Camelia, ar trebui sa le propui si in cartea de bucate. Ai face multa lume fericita :)

carpine
Incepator
Mesaje: 12
Membru din: 07/11/2005 11:06
Localitate: arad

Mesajde carpine » 14/12/2005 09:37

Uite cand o sa am putin timp liber (pt ca acum sunt la servici) o sa le salvez si in Cartea de Bucate.
Mersi de sfat Andrei. :)
camelia

mira77
Incepator
Mesaje: 54
Membru din: 05/07/2005 10:30

Chisca de Craciun

Mesajde mira77 » 14/12/2005 12:20

Nally scrie:Mira ce este chisca? :?:


Chisca se face din mat gros de la porc: se umple cu o compozitie de orez, se lega la margini (sau se lasa capetele libere dar nu se umple complet) si se pune la fiert. Dupa ce fierbe, inainte de a fi servita se prajeste (ca si carnatiul) si se mananca de obicei cu mamaaliga. Imi pare rau ca nu am reteta completa (compozitia) - dar acasa asta e mancare clasica dupa taiatul porcului (e si mai usoara) alaturi de cighiri, carnati sau friptura.
Mira

Avatar utilizator
MIHHA
Incepator
Mesaje: 112
Membru din: 14/12/2005 01:14

Mesajde MIHHA » 14/12/2005 01:56

noi anul asta nu taiem porc la bunica.
deci va trebui sa cumpar carne si ce mai trebuie.
mie imi plac f mult caltabosii, dar anul asta nu stiu daca mananc, nu am incredere in cei din comert.
piftie vreau sa fac eu. nu am facut niciodata singura, dar pt ca imi place, am sa incerc si trebuie sa-mi iasa.
altceva: nu va lipsi friptura de porc la cuptor cu cartofi si sos desigur
ciorba de perisoare
si ma mai gandesc. vreau sa fac si pui pt ca e mai usor
si chiar saptamana trecuta am facut mancare cu carne de porc si castraveti murati. a iesit f buna, e una din preferatele noastre, e racoroasa si gustoasa...

magdalena
Incepator
Mesaje: 1
Membru din: 15/12/2005 09:17
Localitate: bucuresti

Mesajde magdalena » 15/12/2005 09:24

:shock:

andrei
Moderator
Mesaje: 862
Membru din: 26/06/2005 11:56

Mesajde andrei » 15/12/2005 09:30

Cum e mancarea aia cu carne de porc si castraveti murati ? N-am mancat niciodata decat separat...friptura de porc si castraveti murati ca garnitura.

Avatar utilizator
MIHHA
Incepator
Mesaje: 112
Membru din: 14/12/2005 01:14

Mesajde MIHHA » 15/12/2005 10:43

ma mir ca nu o stii, de fapt cu cine am vorbit, nu prea au auzit de acest fel de mancare. e un deliciu.
se caleste o ceapa, sau 2, si un morcov, depinde cata mancare vrei sa faci. cand e aproape aurie, pui castravetii murati taiati rondele. si carnea, dar numai de porc, prajita putin si inabusita inainte. vezi sa nu fie castravetii prea sarati sau prea acri. adaugi piper, delikat si lasi sa fiarba, spre sfarsitul fierberii pui bulion, mai fierbe putin si gata. castravetii pot fi putin tari, dar putin, adica sa nu ii fierbi pana se inmoaie, nu e buna asa.
presari marar si patrunjel proaspat.
iese foarte gustoasa, e si racoritoare si tot ce vrei, nu iti mai trebuie salata sau muraturi langa ea.
sa-mi spui cum a iesit, sper sa faci. e sezonul propice.


Înapoi la “Retete pentru sarbatori”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori