Retete cu naut

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Retete cu naut

Mesajde nicoleta64 » 27/02/2007 04:49

Thea, m-a rugat sa-i dau cateva idee de a prepara nautul. Am gasit ,intr-o revista cateva retete cu naut; iata-le si pentru cine mai este interesat.
Orez cu naut
pentru 4 persoane:
*400 gr.orez
*50 gr.unt
*1 pahar vin alb
*200 gr.naut in conserva
*100 gr.sos de rosii
*50 gr.parmigiano
*5 foi de salvie
*1/2 ceapa
*sare
Pentru supa:
*1 litru apa
*1 tulpina de telina
*1 ceapa
*1 morcov
*sare
1. Se face o supa de zarzavat,fierband o ceapa,un morcov,o tulpina de telina pentru 1/2 ora,intr-un litru de apa.Se filtreaza,se sareaza iar apoi se pune la foc mic.( doar ca sa se mentina calda)
2. Se pune in cratita teflon untul si 1/2 ceapa taiata rondele,se caleste putin ceapa iar imediat se pune orezul,se prajeste 2 minute,mestecand mereu, ca sa nu se lipeasca.
3. Se toarna imediat 1 pahar de vin alb,se lasa sa se vaporeze pentru 1 minut la foc rapid,se adauga supa de zarzavat,putin cate putin,cand orezul scade.
4. Dupa ce s-a pus toata supa,se pune si nautul scurs bine din conserva,sosul de rosii,sarea si foile de salvie tocate marunt..Se amesteca bine.
5. Se stinge focul si se pune parmigianul ras ,se amesteca bine si se serveste imediat.


Ciorba de naut
pentru 4 persoane:
*400 gr.naut(nu cel din conserva)
*2 litri apa
*50 gr.slanina
*100 gr.sos de rosii
*2 linguri ulei masline
*patrinjel
*2 morcovi
*2 tulpini de telina
*1 ceapa
*sare ,piper
1. Se lasa la inmuiat nautul pentru o noapte,in apa multa ,putin sarata.
2. Se scurge nautul si se fierbe pentru 3 ore in apa multa,circa 2 litri,intr- o oala acoperita.
3.Se curata morcovul,telina,si 1/2 de ceapa,se taie toate cubulete mici si se fierb impreuna pentru 1/2 ora iar apoi se pune totul impreuna cu nautul la fiert.
4. Se toaca marunt cealalta 1/2 de ceapa si slanina,se pun pe foc se se rumeneasca in putin ulei.Dupa 4 minute se toarna sosul de rosii si se tine pe foc circa 15 min. pana mai scade.
5. Cand nautul s-a fiert bine cu morcovul,telina si ceapa,se adauga si sosul de rosii si patrunjel tocat marunt.
Se pune sare si piper dupa gust,se amesteca bine,se serveste ciorba de naut calda ,eventual cu bucatele de paine prajita.

Gogosele(bignè) cu crema de naut
*200gr.naut din conserva
*1 ceapa
*3 linguri ulei
*100 gr.branza topita
*sare,piper
*16 gogosele(gen choux Ă  la creme)
Se scurg de lichid, 200gr.naut din conserva,se pun in mixer.la viteza maxima, pana devine ca o crema omogena.Se toaca marunt o ceapa mica si se caleste pentru 3 minute cu 3 linguri de ulei de masline.Se adauga apoi in piureul de naut ,se pune sare si piper,se lasa 5 minute sa ia gust.Se taie bucatele 100gr.branza topita,se amesteca cu piureul.Se taie gogoselele(din acelea ca Choux Ă  la creme,cumparate deja facute)la mijloc,se umplu cu crema de naut,se inchid si se pun in cuptorul cald pentru 5 minute,inainte de ale servi.

Alte retete la pag.2
Fişiere ataşate
Orez cu naut.JPG
Orez cu naut.JPG (76.35 KiB) Vizualizat de 23698 ori
Ciorba de naut.JPG
Ciorba de naut.JPG (61.32 KiB) Vizualizat de 23698 ori
Ultima oară modificat 02/03/2007 11:43 de către nicoleta64, modificat de 3 ori în total.

Avatar utilizator
Mona S P
Bucatar de elita
Mesaje: 2076
Membru din: 17/11/2006 11:28
Localitate: Galati - Romania

Mesajde Mona S P » 27/02/2007 11:36

Nico :hug: :pup:
Retetele scrise de tine imi vor fi de mare ajutor in zilele urmatoare .
Multumesc mult :hug: :pup:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/02/2007 09:27

multumesc! esti o draguta; acum am fiert boabe de soia caci azi este post; eu nici nu stiu exact cum se tine postul(la catolici); eu tin luni , miercuri si vineri, oare e bine?
multumesc inca o data!!!! o sa vezi ca o sa se bucure toate fetele de aici pt. ca ai trimis retetele !

PS parmigiano este branza mai speciala? merge parmezan?
*5 foi de salvie - merge salvie uscata? aici este salvie doar la metro sau selgros si nu chiar in fiecare zi se gaseste; am cumparat salvie in plic, uscata. Osa incerc asa.
stii ce am mai cumparat? Mei, Tapioca, Hrisca, Fulgi de secara, Boabe soia, semintede dovleac crud si urmeaza sa cumpar migdale(aici sunt foarte scumpe 1 kg = 20 - 25 euro)

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/02/2007 10:11

thea scrie:multumesc! esti o draguta; acum am fiert boabe de soia caci azi este post; eu nici nu stiu exact cum se tine postul(la catolici); eu tin luni , miercuri si vineri, oare e bine?
multumesc inca o data!!!! o sa vezi ca o sa se bucure toate fetele de aici pt. ca ai trimis retetele !

PS parmigiano este branza mai speciala? merge parmezan?
*5 foi de salvie - merge salvie uscata? aici este salvie doar la metro sau selgros si nu chiar in fiecare zi se gaseste; am cumparat salvie in plic, uscata. Osa incerc asa.
stii ce am mai cumparat? Mei, Tapioca, Hrisca, Fulgi de secara, Boabe soia, semintede dovleac crud si urmeaza sa cumpar migdale(aici sunt foarte scumpe 1 kg = 20 - 25 euro)



Postul la catolici se tine miercurea si vinerea , se maninca peste in loc de carne .. alte oprelisti de la mincare nu sunt . In quaresima ( postul pastelui ) probabil ar tb sa manince peste mereu in loc de carne .. dar ei ( amicii mei care tin post catolic) nu tin tot postul. In plus se face un fioretto adica o promisiune .. adica spui ca renunti la ceva cam pr 1 saptamina in postul asta , poate fii sa nu maninci ceva care iti place, sau sa nu fumezi .. adica postul= renuntare si deci renunti la ceva care in mod normal iti face placere . Eu asa am vazut la altii ca la noi in familie sotul nu e catolic " practicant " adica prea credincios si care sa tina toate obiceiurile .

parmigiano este branza mai speciala? merge parmezan? DA e acelasi lucru l-a scris Nico in italiana .

daca ea apus 5 foi de salvie proaspata tu ai uscata si pui mai putina ca e mai concentrata uscata ( o foaie de 5 grame plina de apa cind se usuca devine 1 gr de praf .. sa zicem .. )


zici ca ai cumparat hrisca ( in italian grano saraceno) e decorticata ?? sau e faina?? ca sa ne orientam de retete:

faina :
- se face mamaliga
- se amesteca cu apa si se face foaie din care poti face paste ( pizzoccheri )
- se foloseste la dulciuri

decorticat :
- se pune in cratita cu putin ulei la foc mic si se caleste pina simti miros ca de nuci prajite, adaugi apa ( la o ceasca de cereale pui 2 de apa ) , sare si lasi sa fiarba in clocot citeva minute. Acoperi perfect si lasio sa fiarba la foc mic de tot pina se umfla vreo 20 min. Il scurgi si lasi apoi la racit .. Se manimca asa condimentat si amestecat cu diverse legume sau in salate cu verdeturi, ca orice salata de orez sau paste ... Il poti folosi si ca umplutura la armalute de varza sau la dovlecei ....

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/02/2007 10:41

multumesc crista!!! pai tu stii mai multe decat aia de la magazin! am cumparat bobite de hrisca dar exista si faina; asa le fac cum ai scris tu; ai cumva reteta de sarmalute cu hrisca?
grazie, Thea

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/02/2007 11:03

am ... :lol:

fierbi hrisca cum am scris acolo , si oparesti varza foile in apa sarata sau chiar in apa cu cub de supa sau vegeta ... ca sa le dea aroma ...

apoi hrisca fiarta deja o mesteci cu putin ulei, timo ( merge cimbru in locul lui ) nu stiu dc exita timo in Ro . Sau poti face ca si orezul cind umpli sarmalele de post ... eu n-as pune ceapa prajita insa ca prin retetele astea it nu e asa ceva si apoi ai putea strica gustul ... poti insa sa adaugi ciuperci calite sau ardei gras taiata cubulete si calit si el ... sau morcov ras dar nu mult ... astea de la mine citire :lol: dar n.au ce sa strice...

Apoii poti face cu frunzele de varza (dc nu vrei sarmale) un fel de timbalo ( nu stiu cum se traduce) : tapetezi cu frunzele oparite un vas pt cuptor uns cu ulei si pesmet sau numai uns ... apoi umpli in mijloc cu compozitia de hrisca dar in care mai pui si 1 lingura de faina sa lege sau poti pune un fel de ciulama de post tot pe post de liant), acoperi cu alte frunze si coci la cuptor citeva minute ... daca maninci brinza poti amesteca cu cascaval ras hrisca cu conditia sa fie cascaval de vaca ca nu merge ala de oaie ...



ma gindesc ca poti face si un fel de ciorba /supa cum sunt alea de cereale cu legume/zarzavaturi dar sa pui hrisca deja fiarta si o pui mai la sfirsit ... Asa se face si zemurile astea de aici cu griu sau orz ... si sunt bune ... calesti morcov ras, ardei gras, si alte legume dupa cum iti place : varza , sau diverse buruieni verzi adaugi apa , faci supa de legume si la sfirsit pui si cerealele fierte... Cind e calda o servesti in farfurie in care poti rade niste cascaval, parmezan ce ai tu prin frigider si torni ulei de masline crud un firicel deasupra ( asta e bun ca sa nu te constipi )...

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 28/02/2007 11:05

se fac si chiftele :
din hrisca fiarta racita amestecata cu zeama de lamiie si faina normala cit cuprinde ca sa se lege , faci chiftele si le coci la cuptor pe hirtyie de copt sau le prajesti in tigaie ...

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/02/2007 12:55

mersi draga!!!
fii atenta! stii ce am facut pana la urma cu hrisca mea?
am fiert cum ai zis tu, apoi am pus curry si vegeta, am pus pe gratar felii de vinete si dovlecel si am aranjat intr-un vas yena:
1 strat de hrisca
1 strat de dovlecei
2-3 lingurite pasta rosii
1 strat vinete
1 strat hrisca
1 strat vinete si deasupra bulion de casa si 30 min la 175 Grade celsius
o sa fac o poza si trimit imediat...

Avatar utilizator
nicoleta64
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 5421
Membru din: 31/10/2006 07:16
Localitate: Italia
Contact:

Mesajde nicoleta64 » 28/02/2007 12:56

Thea,scuze ca nu am raspuns imediat,azi dimineata am fost mai ocupata.
Crista a fost draguta, ti-a explicat ea totul. :peace:

Avatar utilizator
thea
Bucatar de elita
Mesaje: 2672
Membru din: 08/02/2007 12:04
Localitate: Arad

Mesajde thea » 28/02/2007 01:06

nicoleta64 scrie:Thea,scuze ca nu am raspuns imediat,azi dimineata am fost mai ocupata.
Crista a fost draguta, ti-a explicat ea totul. :peace:

nicoleta sa stii ca am facut inventia aceea ce am trimis la Crista; o sa va scriu ce gust are dupa vreo 1/2 ora.
mersi thea
Fişiere ataşate
vinete cu hrisca.jpg
vinete cu hrisca.jpg (23.01 KiB) Vizualizat de 23622 ori
Ultima oară modificat 28/02/2007 02:26 de către thea, modificat 1 dată în total.


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator