Regina Prajiturilor

V-a iesit de curand o reteta complexa si migaloasa care a meritat osteneala, dar pe care nu o recomandati incepatorilor? Prezentati-o pentru cei care vor sa-si depaseasca limitele in bucatarie!

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Regina Prajiturilor

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 03:26

Reteta am luat-o mai de mult e pe un site culinar.N-am facut-o pana acum cateva saptamani, cand am avut o aniversare in familie, care a coincis si cu Lasatul secului.
Nu este foarte greu de facut, dar necesita mult timp si o oarecare experienta.Cantitatile sunt cele din reteta.Iese o cantitate mare, dar nici nu merita sa muncesti pentru 1/2 portie.O recomand pentru evenimente deosebite, cand este si lume mai multa:revelion, majorat etc.
In orice caz, isi merita numele!Este de fapt un tort enorm cu gust cu totul si cu totul deosebit.

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 03:45

Se fac 4 blaturi.Pentru fiecare blat ai nevoie de:5 albusuri, 200g zahar, 1/2 lingura otet, 100-150 g nuca macinata.
Se bat albusurile tare, se pune zaharul treptat si se bte in continuare pana se intareste, se pune otetul si nuca.Se coace in tava tapetata cu hatie de copt ca orice bezea:la foc f. mic,blatul uscandu-se de fapt.
Foile se suprapun cu hartie intre ele.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0017.JPG
2005_0207Image0017.JPG (44.15 KiB) Vizualizat de 29054 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 03:55

Peste primul blat se pune crema 1:
10glbenusuri,200g zahar,4-5 linguri de amidon,1/2 l lapte caldut, 2 plicuri zahar vanilat, 200g unt.

Se bat galbenusurile cu zaharul, cu ajutorul mixerului.Amidonul se desface cu putin lapte, dupa care se pune tot laptela si se amesteca cu galbenusurile.Se fierbe totul la bain-marie pana se ingroasa bine.Se pune vanilia.Se lasa sa se raceasca.Se bate si untul spuma si cand crema s-a racit se incorporeaza untul in ea.Se pune peste primul blat.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0016.JPG
2005_0207Image0016.JPG (43.66 KiB) Vizualizat de 29048 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:03

Peste crema 1 se pune un blat, iar peste acesta se pune crema 2:
200g zahar, 200g nuca macinata,50 g nuca taiata,150g lapte,200 g unt,2 pliculete de zahar vanilat.

Se topeste zaharul intr-o craticioara, pana devine galbui.Se pune nuca macinata, se amesteca bine, se pune laptele peste nuca, se pune si nuca taiata,se lasa putin pe fof#c, dupa care se da la rece.Se freaca untul spuma si cand s-a racit nuca se amesteca,punand si vanilia.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0018.JPG
2005_0207Image0018.JPG (76.71 KiB) Vizualizat de 29045 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:06

Se pune al blatul peste crema sii se pregateste crema 3:
500ml frisca lichida se bate si se amesteca cu alune si nuci prajite(bime) si sfaramate.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0019.JPG
2005_0207Image0019.JPG (65.44 KiB) Vizualizat de 29044 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:08

Se pune ultinul blat care se unge cu Finetti sau cu 4-5 cubulete de ciocolata menaj topita.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0021.JPG
2005_0207Image0021.JPG (47.96 KiB) Vizualizat de 29043 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:13

Peste stratul de Finetti se pune ultima cremacu care se imbraca tortul:

5 albusuri, 3 pliucuri de ness, 200 zahar .

Se bat albusurile spuma tare, se pune ness-ul .Se topeste zaharul pana devine galben inchis si se toarna peste albusurile spuma.Se bate intruna pana se incorporeaza totul.Se imbraca prajitura si se orneaza.Recomandarea era sa se inbrace cu alune si nuca prajite.Noi am adaptat-o imprejurarii.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0043.JPG
2005_0207Image0043.JPG (75.54 KiB) Vizualizat de 29042 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:15

Se lasa la rece pana a doua zi.
Fişiere ataşate
2005_0207Image0062.JPG
2005_0207Image0062.JPG (47.27 KiB) Vizualizat de 29040 ori

Avatar utilizator
miha1950
Bucatar Sef
Mesaje: 1845
Membru din: 14/12/2005 10:54
Localitate: Maramures
Contact:

Mesajde miha1950 » 18/03/2006 04:19

Tava in care s-a facut este foarte mare(aragaz cu 4 ochiuri).
Sa nu va sperie cantitatile:nu iese prea multa crema si nici nu este prea dulce.
Albusurile folosite la blaturi le-am strans de la diferite preparate si le-am congelat.Pt.reconstituirea cantitatii:1 albus=32 g.
Gustul prajiturii este inegalabil.Este una dintre cele mai bune prajituri pe care am mancat-o!

Avatar utilizator
angelique
Bucatar de elita
Mesaje: 2078
Membru din: 28/12/2005 03:40
Localitate: Binasco

Mesajde angelique » 18/03/2006 08:15

ii chiar potrivit numele...pare tare buna un pic complicata dar buna! :buuun: felicitari pt. reusita!
Fiecare lucru are frumusetea lui, dar nu oricine o vede


Înapoi la “Retete recomandate expertilor”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori