Rapini ( broccoli raab) inabusiti ( Cime di rapa 'nfucate )

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Rapini ( broccoli raab) inabusiti ( Cime di rapa 'nfucate )

Mesajde crista » 29/01/2013 09:44

Numele: Cime di rapa 'nfucate este denumirea retetei traditionale in dialectul local din sudul Italiei. Este una dintre cele mai traditionale retete alaturi de orecchiete pasta tipica din aceasta regiune si care se pregatesc in mod traditional numai cu aceasta planta.

Rapini sau brocoli raab cum gasim numele acestei plante in limba romana (pe internet 8) ) si daca exista numele inseamna ca se gaseste si planta . Sper sa o gasiti si sa ii dati o sansa caci este foarte buna la gust si mai ales foarte sanatoasa.
Sunt antioxidante, elimina lichidele in exces, sunt bogate in saruri minerale in special fosfor si calciu si un nivel ridicat de proteine ( deci contraindicate celor ce sufera de insuficienta renala ). Bogate in fier, vitamina C, A, B2. Elimina toxinele si remineralizeaza tesuturile iar pentru o dieta detox trebuie sa fierbeti planta (cu tot cu tulpina ) in multa apa cca 15 minute apoi sa mincati planta fiarta si sa beti apa in care a fiert .


Citeste mai mult pe: http://gradina.acasa.ro/legume-114/rapi ... z2JLY9C7kk

Rapini este un tip de broccoli (Brassica rapa var. ruvo sau italica). Are frunze verzi, zimtate si spre deosebire de broccoli nu are acele capatani verzi (si mari) ci tulpinile sale produc niste mici boboci care seamana cu broccoli si care se deschid ulterior in flori de culoare galbena.. Frunzele in special cele tinere, bobocii mici si bverzi care seamana cu broccoli dar si florile sunt comestibile.. chiar si tulpinile sunt comestibile dar cum sunt mai fibroase si deci au un timp de fierbere mai lung in general sunt eliminate. Cine vrea insa poate sa le fiarba separat si sa le mixeze, o sa obtina un piure foarte bun desi cam amarui.

Gustul sau este intre amarui si picant.




Ingrediente pentru 2 portii:

600 gr rapini
1 catel de usturoi intreg
ardei iute (optional)
1/2 pahar nu foarte mare cu ulei
1 pahar cu vin alb sau cu apa
sare si o frunza de dafin

Spalam si curatam rapinii, folosim doar frunzele tinere (aruncam frunzele foarte mari si tulpina groasa sau le folosim in alta reteta) si bobocii care seamana cu niste mici broccoli si frunzele foarte tinere cu tulpina proaspata care le insoteste.

Punem intr-o oala de tuci smaltuit sau orice alta oala cu fundul mai gros uleiul, catelul de uturoi si ardeiul iute daca am ales sa il folosim. Lasam sa se incalzeasca dar fara sa prajim sau ardem usturoiul, deci la temperatura mica. Adaugam frunzele si virfurile spalate si fara sa le scurgem prea bine de apa, acoperim cu capac si lasam 5-10 minute la foc mic.

Adaugam vinul sau apa in functie de preferinta, frunza de dafin si sare dupa gust, acoperim din nou si lasam sa fiarba innabusit cca 15-20 minute, din cind in cind amestecati si verificati. Cind frunzele cele mai mari pe care le-ati pus in oala sunt moi (le gustati) atunci stingeti focul.

Scoateti si aruncati frunza de dafin, catelul de usturoi si serviti cald cu piine prajita (unsa cu usturoi si ulei) .

Este o garnitura linga friptura, coaste de porc, cirnati sau chiftele dar poate fi si un fel de mincare vegetarian
Fişiere ataşate
Immagine 134.jpg
Immagine 134.jpg (147.29 KiB) Vizualizat de 3257 ori
Ultima oară modificat 29/01/2013 10:24 de către crista, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
xanora
Bucatar Sef
Mesaje: 1528
Membru din: 24/03/2011 12:57
Localitate: El Poble Nou de Benitachell, Comunidad Valenciana

Mesajde xanora » 29/01/2013 10:12

Of ,Crista :cry:, ce imi faci tu mie? Eu abia invat sa manc spanac :cry: si tu pui retete cu fel si fel de ierburi. Cred ca e buna mancarica ta si usoara. Nu promit ca o voi face, dar iau ideea pt spanac :wink:

=D> =D> :pup:
xanora
"Eu sunt o-mperechere de straniu
Şi comun,
De aiurări de clopot
Şi frământări de clape -
În suflet port tristeţea planetelor ce-apun,
Şi-n cântece, tumultul căderilor de ape..." Ion Minulescu " Ecce homo"

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2013 10:20

pentru spanac vezi ca trebuie sa micsorezi timpul de gatit ... gustul insa nu o sa aiba legatura, astia sunt nu doar mai fibrosi dar si usor picanti de felul lor ( citeam ca ar fi neam cu planta de mustar) cred ca mai repede ar semana cu urzica :D


poate te fac sa maninci buruieni, n-ar fi rau :hug:


zice lumea web-ului ca planta asta este ideala pentru orice deranj la burta , te dezumfla daca esti umflat, iti trece aciditatea/arsurile daca suferi de asa ceva, meteorism, reflux si inca multe alte .. curata bine de tot si in plus este foarte satioasa, iti astimpara foamea .

yafa
Bucatar de talie internationala
Mesaje: 4628
Membru din: 12/02/2009 09:26
Contact:

Mesajde yafa » 29/01/2013 01:31

Nici nu prea am vazut pe la noi, eu tare as gusta!

Arata tare bine, poate daca gasesc il fac si eu pe piticul cel mic sa manance, el brocoli e singura leguma cu care e prieten, cu toate incercarile mele, restul legumelor greu le papa.

Multumesc de reteta!

:hug: :pup: :flower:
Life is like a box of chocolate, you never know what you are gonna get!

http://www.cuisineetplaisir.wordpress.com

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 29/01/2013 01:49

Yafa cica se numesc pousses de navet in fr. Sunt bune si pe pizza.

Sper sa le gasesti :hug:

Avatar utilizator
lucia_bp
campion la gatit
campion  la gatit
Mesaje: 9353
Membru din: 05/08/2008 09:47
Localitate: cluj-napoca,romania

Mesajde lucia_bp » 29/01/2013 03:12

Nu o cunosc...nu am vazut-o nici eu...cred ca asi incerca :peace: Arata tare bine la tine in farfurie =D> =D> =D>

Iti multumesc pentru informatii :master: :flower:

:hug: :hug: :hug:
"Un gram de practica valoreaza cat o tona de teorie.
Iar un graunte de imaginatie face mai mult decat un car de practica"
-Legea lui Bookev-

Avatar utilizator
Danieluta
Expert in arta culinara
Mesaje: 8946
Membru din: 13/03/2006 07:33

Mesajde Danieluta » 29/01/2013 06:52

Un deliciu ce ai pregatit! :roll:

:pup: :hug: :flower:

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 29/01/2013 07:44

Crista, in Romania nu am vazut niciodata, (dar este posibil sa fie in magazine). Eu am mancat o sigura data in Italia, cu polenta, insa in afara denumirii si al aspectului proaspat inainte de gatire, (ma refer la ”buchetele”) nu mi s-a parut a semana cu broccoli la gust.

Din cate stiu eu, este folosit mai mult in bucataria italiana si in bucataria chineza unde este printre ”veterani”. In Romania este mai putin cunoscut.

Ma bucur mult ca ai postat reteta. =D> =D> =D> Toate retetele tale sunt interesante si ma bucur nespus ca datorita lor ne plimbi prin lume.

:hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 29/01/2013 09:45

crista si eu ii pregatesc dar nu stiam de vin o sa incerc si eu mie imi plac cu orecchete , fetelor eu am in gradina ii plantez in fiecare an e singura planta cu care sunt un pic prietena scarola nu imi place deloc , spanacul deloc asa ca ma iau de mana cu roxana =))
claudia

Avatar utilizator
crista
campion la gatit
campion  la  gatit
Mesaje: 10535
Membru din: 21/03/2006 02:57
Contact:

Mesajde crista » 30/01/2013 07:36

Buchetelele seamana cu broccoli putin la gust ca-s dulcege insa frunzele mai ales alea mai maricele dupa mine aduc cu urzicile la gust ... Matusa mea care acum in iarna le-a gustat prima oara ( alaturi de piure de bob deci dulceag la gust) a decretat ca i se par usor acrisoare :D ( erau doar fierte, scurse si apoi amestecate cu putin ulei ..)

Claudia eu n.am pus vin , era in reteta ca si ardeiul iute si d'aia l-am trecut ca poate cineva alege varianta asta , eu n-am pus niic ardei iute si nici vin ( am pus apa in locul lui) dar cred ca-s bune cu putin vin bun,

Antonia cu mamaliga n-am mincat pina acum .. ia sa ma uit dupa ceva retete .

Lucia si Dani :hug: ...


O sa incerc sa mai pun retete poate totusi apare si in Ro desi eu am gasit explicatii pe romaneste cred ca cine are gradina si neamuri in Italia cultiva si plante d'astea mai putin cunoscute ...


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori