Prepararea laptelui de soia in casa

Ati renuntat la carne, iar retetele vegetariene pe care le cunoasteti sunt cu mult mai gustoase decat cele cu carne? Aici va puteti Împartasi cunostintele in materie de mâncaruri vegetariene si puteti sublinia meritele acestui tip de alimentatie.

Moderatori: miha1950, Nally, adi, maria MIHULESCU, kia, adinush, octavian, Moderatori

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Prepararea laptelui de soia in casa

Mesajde pupi » 29/03/2010 11:17

Incep prin a imi cere scuze ca am pierdut primele poze...le-am sters din greseala si gata :badday: ...oricum sper ca nu va fi o probleme prea mare.Deci am sa va arat cum se face laptele de soia in casa si fara ustensile speciale ( sau aparatul special ) ..
Avem nevoie de :

250 gr boabe de soia albe
un vas mare de 8 litri capacitate
apa
tifon si sita pentru strecurat

Boabele de soia se aleg de impuritati, pietricele, boabe sparte , boabe patate , coji, Se pun intr-un vas si se acopera cu apa calduta. Se lasa in apa pentru 24 de ore. In timpul asta mai schimbam de cateva ori apa. Boabele de soia se vor inmuia foarte tare , se vor sparge usor cu unghia sau cu degetele.
Dupa 24 de ore( se pot tine si mai putin daca se inmoaie boabele mai repede) se pun boabele in food processor/blender si se macina fin de tot. Se va obtine o pasta alba. Inainte de a incepe macinarea boabelor de soia punem in vasul mare 4 litri de apa si se pune la fiert. In apa care fierbe se pune pasta obtinuta din macinarea boabelor de soia. Apa si cu pasta nu trebuie sa depaseasca jumatate din capacitatea vasului in care urmeaza sa fierbem laptele , deoarece se formeaza o spuma foarte multa si groasa care, daca numai o secunda o scapati din ochi, poate da in foc. Procesul nu este indelungat , tine doar jumatate de ora si gata.
Deci in apa fierbinte se pune pasta obtinuta( vasul se ia de pe foc pana amestecati cu pasta) si se amesteca bine. Se tine la foc mai mic si se amesteca mereu in lapte. Trebuie sa aveti la indemana apa rece ca sa mai turnati peste laptele care fierbe ...in felul asta mai "potoliti" putin spuma care se formeaza. Dupa aproximativ 20 de minute o sa vadeti ca spuma incepe sa devina tot mai mica si va dispare. Se inchide apoi aragazul si se lasa laptele in vas. Cand s-a mai racorit putin ( se poate si imediat ) se pune un tifon intr-o sita si se strecoara laptele. Lichidul format este lapele de soia si ce ramane in tifon se poate usca in cuptor la aragaz ( la cea mai mica temperatura ca sa nu se arda) si se poate folosi in combinatii cu faina pentru a face clatite americane sau chiar clatite de ale noastre.
Laptele de soia facut in casa este mai bun decat cel din comert, este pur si fara chimicale, se poate aroma dupa gust cu vanilie, esenta de alune, capsuni, zmeura, piersici sau cu ce va place, se poate amesteca cu cacao , sau se poate folosi la prepararea tuturor mancarurilor si dulciurilor care cer lapte. Se pastreaza la frigider cateva zile sau la congelator timp mai indelungat.
Daca va apucati de lapte si se intampal sa sune telefonul :wink: sau sa va amintiti ceva brusc, sa nu cumva sa lasati nesupravegheat vasul pe foc...mai bine il puneti deoparte pana reveniti langa aragaz :wink:
Produsul asta este unul din cele mai bune pentru persoanele alergice la lactozaAm luat reteta de pe internet, am facut-o si imi place ...deci de acum incolo doar eu am sa pregatesc laptele :)
Fişiere ataşate
011 lapte de soia.jpg
011 lapte de soia.jpg (54.97 KiB) Vizualizat de 22133 ori
008 lapte de soia.jpg
008 lapte de soia.jpg (32.16 KiB) Vizualizat de 22133 ori
007 lapte de soia.jpg
007 lapte de soia.jpg (15.19 KiB) Vizualizat de 22133 ori
006 lapte de soia.jpg
006 lapte de soia.jpg (48.83 KiB) Vizualizat de 22133 ori
003 lapte de soia.jpg
003 lapte de soia.jpg (39.67 KiB) Vizualizat de 22133 ori
002 lapta de soia.jpg
asta ramane pe fundul vasului dupa fierberea laptelui
002 lapta de soia.jpg (33.88 KiB) Vizualizat de 22133 ori
001 lapte de soia.jpg
asa arata dupa ce s-a mai racorit putin
001 lapte de soia.jpg (23.13 KiB) Vizualizat de 22133 ori
065 lapte de soia.jpg
cand am luat de pe foc
065 lapte de soia.jpg (22 KiB) Vizualizat de 22133 ori
061 lapte de soia.jpg
incepe sa fiarba si sa se formeze spuma
061 lapte de soia.jpg (26.84 KiB) Vizualizat de 22133 ori
057 lapte de soia.jpg
pasta din soia
057 lapte de soia.jpg (28.34 KiB) Vizualizat de 22133 ori
011 lapte de soia.jpg
serviti un pahar cu lapte de soia aromat cu esenta de capsuni si vanilie
011 lapte de soia.jpg (54.97 KiB) Vizualizat de 22133 ori

qadrianaq
Incepator
Mesaje: 252
Membru din: 18/04/2009 10:23
Localitate: Bucuresti

Re: Prepararea laptelui de soia in casa

Mesajde qadrianaq » 31/03/2010 05:40

prea multa munca

marzescudoina
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 04/05/2014 12:42

Re: Prepararea laptelui de soia in casa

Mesajde marzescudoina » 04/05/2014 05:39

[Nu este de loc prea multa munca fata de rezultatul care se obtine,lasand comoditatea la oparte timp de 30 minute !
Eu am facut lapte de soia manual,folosind aceasta reteta si l-am obtinut din :
80 grame soia si 1,5 l de apa potabila.Am scos 1,3 l lapte de soia si 200 g pulpa de soia(okara).
Mentionez : AM SPALAT BINE BOABELE DE SOIA ,CANTARITE CU PAHARUTUL MEU IN CARE INTRA 80 GR. SOIA SI LE-AM LASAT 12 DE ORE LA INMUIAT,(de dimineata pana seara),
APOI DIMINEATA,PE LA ORA 9,00 ,LE-AM SPALAT DIN NOU SI LE-AM DECOJIT MANUAL!
Boabele decojite si spalate le-am bagat la blender ,le-am turnat in 1,5 l de apa fierbinte si am obtinut apoi laptele conform retetei.Exact la 20 min se reduce spuma,iar la 30 min procesarea este gata.Eu mai fierb inca 5 minute de la mine hotarare pentru siguranta.Las 10 minute sa se mai racoreasca si il separ de okara printr- sita deasa.
IN CONDITIILE IN CARE AM FOLOSIT BOABE DE SOIA DECOJITE SE OBTINE O PULPA DE SOIA (OKARA) FINA,DE UN BEJ DESCHIS PE CARE O FOLOSESC CA BAZA PENTRU o MULTITUDINE DE PATEURI VEGETALE (ciuperci,seminte,frunze de tot felul,etc)
Multumesc pentru reteta ! O zi minunata va doresc !

Avatar utilizator
alejoe
Bucatar de elita
Mesaje: 3679
Membru din: 03/05/2012 09:17
Localitate: BRASOV , ROM

Mesajde alejoe » 04/05/2014 07:03

Pupi nu stiam ca se poate pregati laptele de soia in casa , felicitari imi place mult reteta :master: :master: :master: o salvez poate intr-o zi :vis: :vis: :vis: reusesc sa o fac :wink:
claudia

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 05/05/2014 01:41

Ce postare veche.....nici nu am crezut ca cineva se mai uita la ea...

Marzescudoina , ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut. Se face usor, nu iti ia timp prea mult si asa cum ai punctat , okara, se poate folosi la multe. Din ea se face si branza de soia....eu usuc okara intinsa pe un tifon si pusa la uscatorul de fructe....odata uscata , macin la rasnita de cafea si obtin pulberea( faina de soia) pe care o folosesc cu mult succes la combinatii de faini....am bucur ca ai incercat si ca esti multumita....faci si branza de soia din okara??? :hug:

marzescudoina
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 04/05/2014 12:42

Re: Prepararea laptelui de soia in casa

Mesajde marzescudoina » 07/05/2014 06:16

pupi scrie:Ce postare veche.....nici nu am crezut ca cineva se mai uita la ea...

Marzescudoina , ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut. Se face usor, nu iti ia timp prea mult si asa cum ai punctat , okara, se poate folosi la multe. Din ea se face si branza de soia....eu usuc okara intinsa pe un tifon si pusa la uscatorul de fructe....odata uscata , macin la rasnita de cafea si obtin pulberea( faina de soia) pe care o folosesc cu mult succes la combinatii de faini....am bucur ca ai incercat si ca esti multumita....faci si branza de soia din okara??? :hug:

marzescudoina
Incepator
Mesaje: 3
Membru din: 04/05/2014 12:42

Re: Prepararea laptelui de soia in casa

Mesajde marzescudoina » 07/05/2014 06:22

marzescudoina scrie:
pupi scrie:Ce postare veche.....nici nu am crezut ca cineva se mai uita la ea...

Marzescudoina , ma bucur ca ai incercat reteta si ti-a placut. Se face usor, nu iti ia timp prea mult si asa cum ai punctat , okara, se poate folosi la multe. Din ea se face si branza de soia....eu usuc okara intinsa pe un tifon si pusa la uscatorul de fructe....odata uscata , macin la rasnita de cafea si obtin pulberea( faina de soia) pe care o folosesc cu mult succes la combinatii de faini....am bucur ca ai incercat si ca esti multumita....faci si branza de soia din okara??? :hug:


Nu fac branza tofu din okara.
Fac branza tofu din lapte de soia prin coagularea lui cu NIGARI ,coagulant procurat de la o firma de CLUJ.
Okara o folosesc la pateuri,caci este foarte spornica si ca element de legatura la sarmale de post si la umplutura ardeilor de post.

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 07/05/2014 08:58

:P :P , acuma am vazut ca am scris una si am gandit alta....da, asa e branza din lapte ....voiam sa spun ca okara o usuc si fac faina de soia in amestec cu faina alba :P :P ...scuze pentru neantelegere

Avatar utilizator
antoniah
Expert in arta culinara
Mesaje: 6441
Membru din: 15/11/2011 11:49
Contact:

Mesajde antoniah » 08/05/2014 11:25

Pupi, eu nu am vazut reteta pana acum insa imi este utila si iti multumesc pentru postare. :hug: :pup: :flower:

Avatar utilizator
pupi
campion la gatit
campion la gatit
Mesaje: 12178
Membru din: 20/08/2008 07:59

Mesajde pupi » 14/05/2014 10:26

Antonia, e un lapte bun mai ales in perioada postului si pentru cei cu intoleranta la lactoza. E putin de lucru cu el dar rezultatul e pe masura( normal, pentru cei carora le place laptele de soia) .
Daca ai uscator de fructe poti refolosi okara, in felul asta folosesti absolut totul fara nici o pierdere.
Okara o usuci in aparat dupa are o macini si ai faina de soia pe care o poti folosi la fel de fel de produse de brutarie/patiserie....multumesc :hug: :hug: :pup: :pup:


Înapoi la “Bucatarie vegetariana”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 0 vizitatori